Reverse Engineering - merkki kaiuttimet....

T3M3

Käyttäjä
Liittynyt
17.10.2007
Viestejä
3
Olisi hienoa jos täältä löytyy porukkaa, jotka aukovat ostamiaan kaiuttimia ja kertoisi mitä elementtejä ja jopa minkälainen jakosuodin on(komponentti arvoineen)?
Erityisesti itseäni kiinnostaisivat Amphionin tekeleet. Vaikkakin niissä "sanotaan" oleva vain heille suunnitellut elementit. Epäilen kylläkin. Ei nyt jokaiselle niitä ole vartasasten varaa valmistaa tai jos valmistetaan niin tekevät niihin sitten pienen muutoksen niin saavat myydä niitä sitten kaikille ns. eri kaiuttimena. =)

Esim. amphionin Xenon:ssa taitaa hyvinkin olla Seas:n L18RCY/P keskiääni. Kylläkin parilla kiinnitysreiällä vähemmän(huomaa muutos heille tehtyyn versioon nähden).

Näin DIY-miehenä on todella mielenkiintoista saada selville kaikennäköisiä kaupallisia ratkaisuja laitteissa ja VARSINKIN kaiuttimissa. Niissä kun tuntuu olevan tullut TODELLA paljon hintaa suunnittelusta.

Pistäkääpäs tänne omat Reverse Engineering kokemuksenne!!! Joohan!!
 
Ellen ole ihan häränpyllyyn ymmärtänyt, niin sanotaan että vaikkapa Kiinassa on tehdas missä valmistetaan elementtejä.

Sieltä tulee hihnalta vaikkapa jotain tiettyä runkoa, mihin sitten eri valmistajat tilaavat "sisuskalut" omien arvojensa mukaan, tyyliin vähän erilaista ripustusta ym.

Eli näin ollen jotkut eri valmistajien elementit saattavat olla ulkoisesti hyvinkin samannäköisiä, mutta ovat kumminkin toiminnaltaan hyvin erilaisia, eli elementti on täten kyllä suunniteltu erikseen valmistajalle.

linkkien takaa löytyy esim. Spl - Dynamics merkin subi ja Rainbow merkin subi:

http://www.powerset.fi/autohifi/spldynamics/pro-380d-3.jpg

http://www.marketworks.com/hi/69/69312/sub_amboss_back.jpg

Ovat ainakin rungoiltaan kovin samannäköisiä kapistuksia..
 
Minusta on pikkaisen eettisesti moraalitonta (voiko noin sanoa? :D) julkaista netissä kaiuttimien jakosuodinpiirejä ja elementtien tietoja. Sehän on kuin piratismia melkein. Itsekin aion kopioida jotakin merkkikaiutinta _ulkomuodoltaan_ (oon huono visioimaan itse) ja ehkä elementeiltään, mutta aion suunnitella/mittailla kaiuttimen itse. Menee sitten puihin jos menee, mutta hyvää harjoitusta.
 
T3M3 sanoi:
Erityisesti itseäni kiinnostaisivat Amphionin tekeleet. Vaikkakin niissä "sanotaan" oleva vain heille suunnitellut elementit. Epäilen kylläkin. Ei nyt jokaiselle niitä ole vartasasten varaa valmistaa tai jos valmistetaan niin tekevät niihin sitten pienen muutoksen niin saavat myydä niitä sitten kaikille ns. eri kaiuttimena. =)

Esim. amphionin Xenon:ssa taitaa hyvinkin olla Seas:n L18RCY/P keskiääni. Kylläkin parilla kiinnitysreiällä vähemmän(huomaa muutos heille tehtyyn versioon nähden).

Enemmänkin L17RCY/P, koska L18 ei mahdu amphionin koteloihin. Diskantti on likimain 27TBFC/G, 27TBC/G tai 27TAFC/G. Kopioinnissa ei kuitenkaan ole järkeä, koska konsepti vuotaa kuin seula. En aio perustella mitenkään, koska asiaa on jauhettu palstoilla parin vuoden aikana jo aivan liikaa^10.
 
T3M3 sanoi:
Näin DIY-miehenä on todella mielenkiintoista saada selville kaikennäköisiä kaupallisia ratkaisuja laitteissa ja VARSINKIN kaiuttimissa. Niissä kun tuntuu olevan tullut TODELLA paljon hintaa suunnittelusta.

Juu, tuotekehitys nyt vaan tuppaa olemaan uskomattoman kallista. Erityisesti jonkin sellaisen kapistuksen kuin kajarin kanssa, jonka suunnittelusta suuri osa on käsittääkseni kuvattavissa lähinnä sanalla nysvääminen. Pieniä muutoksia ja vastaavaa.

Lisäksi oman hauskuutensa tuovat kaupalliset valmistustekniikasta yms johtuvat realiteetit. Kaupallisista rajoitteista johtuen käy helposti niin, että systeemeissä on aika hämmästyttäviä kompromisseja. Kompromisseja, joita DIY-miehen ei tarvitsisi tehdä. DIY-miehen ongelmana on helposti taas työvälineet ja työskentelytilat. No, omassa tapauksessa voisin ehkä käyttää työnantajan protopajaa, mutta sellaista vaihtoehtoa ei monellakaan ole.

t. jjahifi
 
Vs:

Noista kustannuksista, törmäsin tuossa vanhaan tuttuun. Kertoi jotta on tehnyt hyvin laadukkaita rca-välikaapeleita ethernet-kaapelista ja sopivista liittimistä. Kustannukset muutamia euroja per metri ja sillai. Kritisoi siinä sitten kaupallisten piuhojen hintaa. Niinpä. Mutta jos sinun pitäisi ELÄÄ sillä, että teet näitä piuhoja, 8 tuntia päivässä, ne pitäisi hinnoitella niin että oikeasti siis eläisit sillä. Ei ne raaka-aineet pelkästään vielä tuotetta tee.
 
Itsekin olen hyvin tiedostanut, että itse tekemällä saati suunnittelua opettelemalla ja sit suunnittelemalla ei todellakaan kovin varmasti saa onnistunutta kaiutinta. Ei ainakaan nopeasti. Mutta silti houkuttaa ajatus siitä, että se 10-20% sääntä varmasti pitää paikkaansa suht hyvin. Eli tonnin kajareissa ei varmaan yli 200€:n arvoisia osia ole.
 
On tässä ollut vähän suunnitteilla pieni reverse engineering-projekti, kohteena Dunlavy SC-IV/A. Alkuperäinen tarkoitus oli rakentaa keskikaiutin sen HRCC:n tilalle joka jäi aikanaan hankkimatta. Nyt voi olla etten keskikaiutinta tarvitsekaan, mutta olisihan se silti mukavaa edes pöytälaatikkoon saada dokumentti onnistuneesta kaiutinsuunnittelusta.

Dunlavyn kaiuttimien elementit eivät kai ole suuri salaisuus olleet missään vaiheessa, aikansa pohjoismaista hyllytavaraa ja ilmeisesti jotain vanhoja varastoja edelleen saatavilla. Tuskin jakosuotimenkaan vakoilu enää suurta paheksuntaa aiheuttaisi kun valmistaja on kuitenkin ollut nurin jo hyvän aikaa. Hivenen olen terminaaleja kiristellessäni konehuoneeseen kurkistanut, lukuisia isojen laatukonkkia, julmia ilmasydänkeloja ja tavallisia massavastuksia. Konkkien ja vastusten arvot ovat ihan kyljestä luettavissa, keloja pitäisi arvioida ja laskeskella tai sitten irrotella ja mittailla.

Elementtiyksilöiden parametrien sovittaminen menee tietenkin ohi harrastajan mahdollisuuskentästä, joten ihan alkuperäisen laatutasoon ei kannata ainakaan tässä yhteydessä kuvitella pääsevänsä. Kuluttajahinnoilla yhden IV/A:n elementit saisi hankittua 600€ hintaan, jakosuotimen osista joutuisi kärsimään karkeasti veikaten noin 200€ ja siihen vielä MDF, huopapalat, vaimennusaineet, mahdolliset etumaskit. Lähemmäs 1000€ sijoitus per kaiutin pistää miettimään kannattaisikohan sittenkin nikkaroida ennemmin maustehylly?
 
SC-IV/A:n suolistaminen olisi todella mielenkiintoinen juttu, eikä pitäisi enää bisneksiä haitata ;) Dunlavyissä kiinnostaa lähinnä se, kuinka elementtien impedanssit on tasattu. Onko homma tehty pelkästään jakosuotimella, vai onko kotelon sisällä myös kammioita, joiden välillä on resistanssiportteja. Kun vasteet ja impedanssit on saatu hanskattua, ei toimiva 1.asteen suotokaan ole enää kaukana.
 
Äkkiseltään veikkaisin ettei IV/A:n kotelosta pahemmin resistanssiportteja löydy. En tosin ole läheskään kaikkia vaahtomuovipaloja kaiuttimesta ulos kaivanut, hieman hankalasti kun käy se homma elementtiaukosta käsin. Sen olen kyllä havainnut että keskiäänisillä on yhteinen koppa, samoin kuin bassoilla. Jakosuotimessa taas on sen verran osia, että kyllä sinne impedanssin täsmäyksetkin mahtuu. Tutkitaan, sanoi insinöörin vastakohta, eli reverse engineer.
 
Sella sanoi:
Tääkö on nyt sitä omaa nöyrää suunnittelua?

Onko joku niin väittänyt? Vai pitääkö sinulta kysyä lupa, että saa rakentaa jonkun toisen suunnittelemat kaiuttimet ??? >:D

t: Pasi
 
Sella sanoi:
Tääkö on nyt sitä omaa nöyrää suunnittelua?

Ei ole ei, mutta ei toi Troelsen sarja varmaankaan ole tehty suoraan kopioimalla tyyliin "sisuskalut auki ja osat tilaukseen".
 
alspe sanoi:
Itsekin aion kopioida jotakin merkkikaiutinta _ulkomuodoltaan_ (oon huono visioimaan itse) ja ehkä elementeiltään, mutta aion suunnitella/mittailla kaiuttimen itse. Menee sitten puihin jos menee, mutta hyvää harjoitusta.

Minulle sinänsä väliä ole, mitä jäbät tekee täällä. Sivun otsakkeena oli "The ProAc Response 1S Clone", joka huvittaa alhaista mieltäni tuon lainaamani postauksen valossa.
 
Valmiit kaiuttimet tuntuvat joskus kovinkin kalliilta, kun otetaan mieleen myös diy-vaihtoehto.

Itse olen miettinyt tuota kaiutinrakentamista, ts. oman merkin luontia, ihan mahdollisena uravaihtoehtona, kun alan puusepän uraa kunnolla luomaan ja tullut kyllä laskelmissani sellaisiin tuloksiin, etteivät noissa ~1000e pömpeleissäkään yleensä aivan kamalat katteet ole markkinoihin nähden. Joten taidan keskittyä enemmän noihin huonekaluihin, ja katsoa josko sitä kaiutinrintamallakin saisi jotain aikaan...


Itse en noita kloonausprojekteja juuri arvosta, mutta esim. Dunlavyjen kanssa voisin tuon ymmärtääkin, kun niitä ei enää uusina saa. Dunlavyjen elementitkin taitavat tosiaan olla aikalailla hyllytavaraa. Jotkut valmistajathan taas tosiaan teettävät omiin kaiuttimiinsa elementtejä, mutta ne usein pohjautuvat jo olemassaoleviin elementteihin, joihin vain tehdään pientä säätöä. Ehkä suorituskyvyn takia, mutta varmasti usein myös sen takia, että elementit erottuisivat siitä hyllytavarasta.
 
SaLe^ sanoi:
Jotkut valmistajathan taas tosiaan teettävät omiin kaiuttimiinsa elementtejä, mutta ne usein pohjautuvat jo olemassaoleviin elementteihin, joihin vain tehdään pientä säätöä. Ehkä suorituskyvyn takia, mutta varmasti usein myös sen takia, että elementit erottuisivat siitä hyllytavarasta.
Kyllähän se noin varmaan pääpiirteittäin menee.Pikkulafkat rakentaa mallistonsa jo olemassa olevien ja jo tuotekehiteltyiden elementtien ympärille.Toisin sanoen liukuhihnalta tulevien tuotteiden ympärille.Isommilla (ja kunnianhimoisimilla)firmoilla onkin sitten jo valinnanvaraa vaikuttaa mitä sieltä "yksityiseltä" linjalta tulee.Useimmiten vakiotavara ei täytä niitä vaatimuksia mitä haetaan ja mitä ollaan piirtolaudalla piirretty.Osa on jopa messissä tuotekehityksessä jotta haluttuun päämäärään päästään.Elleivät valmista niitä itse kuten esim; Revel ja Focal.

Jos lähtisin nyt tekemään omaa merkkiä myyntitarkoituksessa niin aika vähiin menisi elementtivaihtoehdot.Oli jo tarpeeksi vaikea löytää nykyiseen projektiin omaan mieleen ja käyttötarkoitukseen sopiva elementti markkinoilta.
 
Back
Ylös