Resonanssi- ja resonaattorilaskureita

sepi_3.0

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
19 381
Kaupunki
Pjongjang
Tähän ketjuun toimivia linkkejä laskureille ja sitten treadista "sticky", kiitos ;)
 
OT
Tällaiset DIY-ketjut voisi mielestäni siirtää DIY-alueelle. Aika monta vastaavaa on viime aikoina ilmestynyt Hifi-alueelle, mm. kaikki itse suunniteltuun ja/tai valmistettuun akustointiin, kaupallisten tuotteiden radikaaliin modaukseen ja ainoastaan itse tehtynä saatavilla oleviin (kaiutin)tekniikoihin liittyvät ketjut.
/OT
 
Sama minne laitetaan kunhan threadi pysyy "nastalla" kiinni yläreunassa. Akustiikahöpinöiden alaotsakkeeksi alunperin kaipasin tätä. Eli sinne missä liikkuu tarvitsijatkin.

Mutta kimmosto, helmhotz-laskuri, kiitos ;)
 
Vielä yksi typerä kysymys :-\ Sain Helmholz-laskurilla 90hz:n tappamiseen seuraavat luvut:

10mm reikä 17kpl/m2
8mm reikä 25kpl/m2
6mm reikä 41kpl/m2
4mm peikä 83kpl/m2

Meneekö se Q-arvo niin, että käyttämällä useampaa pienempää reikää resonaattori toimii laajemmalla alueella ja muutamalla isommalla reijillä vain kapealla kaistalla? Eli mikä noista poranteristä kantsii valkata jos sitkeys poraamiseen ei ole esteenä :D

Pöljä kyssäri 2.

Voiko samaan levyyn tehdä viritystä kahdelle eri taajuudelle vai sössivätkö ne toisensa? Esim:
90hz 4mm reikä 83kpl/m2
134hz 10mm reikä 39kpl/m2
 
Ainakin tavanomaisen Helmholtz-resonaattorin Q-hommeli meni muistaakseni niin ettei röörin mitalla ole suurta väliä. Pienen välin aiheuttaa putkessa oleva ilmamassa, jonka resistanssi pienentää Q-arvoa. Eli isompi reikä antaa ihan peruskaavoilla laskettaessa aavistuksen pienemmän Q-arvon kuin pieni reikä. Mutta jos laskenta tehtäisiin tarkemmilla kaavoilla, kääntyisi tilanne todennäköisesti päivastoin, koska pienen putken suurempi virtausnopeus lisää resonaattorin häviöitä eli pienentää Q-arvoa. Itse saattaisin vältellä paria pienintä reikäkokoa virtausvastusten vuoksi. Eli kun käytät maalaismutua ja taiteellista silmää niin hyvä tulee :D

Samaan levyyn voi laittaa useita taajuuksia. Eri kokoisia reikiä tai jakoväliä ei kannattane sekoittaa samalle levyn alueelle, mikäli on tarkoitus puuttua yksittäisiin taajuuksiin. Sekoittamalla voi käydä niin että yksittäiset pikku resonaattorit risteytyvät ja muodostavat kolme heikompaa resonaattoria. Vaimennustehoa luonnollisesti menetetään per taajuus, koska yhtä taajuutta hoitava resonaattoritilavuus pienenee. Tilavuushan on voiman mitta kuten jenkkiautoissa.
 
kimmosto sanoi:
Mutta jos laskenta tehtäisiin tarkemmilla kaavoilla, kääntyisi tilanne todennäköisesti päivastoin, koska pienen putken suurempi virtausnopeus lisää resonaattorin häviöitä eli pienentää Q-arvoa. Itse saattaisin vältellä paria pienintä reikäkokoa virtausvastusten vuoksi. Eli kun käytät maalaismutua ja taiteellista silmää niin hyvä tulee :D

kimmostoon voi aina luottaa :D Siispä valkkaan 8mm:n terän niin pääsee helpommalla. Virtausnopeutta ehkä hillinnee Huokoleijonan höttö porausjälki, levyn neliöpaino tuntui olevan henkilövaa-alla punniten n. 3.7kg.

Enivei, tämä reikävirittely on vain hätävarjelun liioittelua, kyllähän tuo valmis vasen sivuseinä levyresonaattorinakin toimii ihan käsin tunnustelemalla. Laskennallisesti tosin 210hz:n keskitaajuudella.
 
Tuossa on excel-taulukkolaskenta mm. reikäresonaattorin laskentaan. Vaatii englanninkielisen excelin tai ATP Translator Tool muiden kielisiin. Kannattaa lukua asennusohjeet.

http://www.whealy.com/acoustics/Porous.html

Tuon mukaan reikäresonaattori ei ihan suoraan mukaile perus helmholz resonaattorin viritystä.
 
Onkos nyt niin, että tuollaisella Hemholtz-resonaattorilla saadaan max 3dB:n vaikutus? Mitä tapahtuu, jos resonaattorilaatikoita tekee n-kappaletta? Vastaako se tilavuuden n-kertaistamista, eli vaikuttaa vain keskitaajuuteen ja q-arvoon? Mulla sattuisi olemaan yksi laatikko, joka vaatisi vain sopivan reiän poraamisen ja tiivistämisen. Kokeilisin sitä moodi-kuopan lieventämiseen.
 
Back
Ylös