Rehelliset mielipiteet

moukkunen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
1 318
Kaupunki
Kärkölä
Tuli tällainen asia mieleen, kun lueskelin muutaman erilaisen kuunteluraportin harrastajien laitteistoista. Olivat kaikki niin myönteisiä ja tuli ihan sellainen tuntuma, että negatiiviset asiat "piilotetaan" usein omistajan mieltymyksen piikkiin, eikä omaa mielipidettä sanota suoraan? :)

Kuinka rehellisesti sanotte/kirjoitatte mielipiteenne vieraan harrastajan laitteistosta? Koetko olevasi aina suorapuheinen arvostelija?

Oletko saanut mielestäsi rehellistä ja suoraa palautetta muilta harrastajilta laitteistosi äänestä ja miten olet kokenut palautteen?
 
moukkunen sanoi:
Tuli tällainen asia mieleen, kun lueskelin muutaman erilaisen kuunteluraportin harrastajien laitteistoista. Olivat kaikki niin myönteisiä ja tuli ihan sellainen tuntuma, että negatiiviset asiat "piilotetaan" usein omistajan mieltymyksen piikkiin, eikä omaa mielipidettä sanota suoraan? :)

Kuinka rehellisesti sanotte/kirjoitatte mielipiteenne vieraan harrastajan laitteistosta? Koetko olevasi aina suorapuheinen arvostelija?

Oletko saanut mielestäsi rehellistä ja suoraa palautetta muilta harrastajilta laitteistosi äänestä ja miten olet kokenut palautteen?

Moukkunen tietää ja osaa ;), siis antaa kommentteja. Olen rehellinen ja mielelläni kuulen rehellisiä mielipiteitä. On muistettava kuitenkin kuuntelijoiden erilaiset mieltymykse, joten absoluuttisena totuutena en kommenttejani esitä.

Rehellisistä kommenteista saa yleensä jotain irti, kiertelevistä ei niinkään... ärsyttää vaan kiertelevät kommentit. Uskoisin myös saaneeni rehelistä palautetta harrastajilta. Jotkut tosin eivät tuo mielipiteitään niin selvästi esille, kuin toiset.
 
Minä olen löytänyt kaikista kuuntelemistani seteistä aina hyviä puolia ja yleensä omistajan omat demolevyt antavat käsitystä mitä varten settiä on rakennettu. Itse negatiiviseksi tai neutraaliksi tuntemani ominaisuudet ovat sen sijaan olleet pääasiassa subjektiivisia etten ole kokenut tarpeelliseksi korostaa niitä arvioissani. Toisaalta enpä ole kuunnellut yhtään sellaista settiä jossa olisi moitteen sijaa ollut, kaikki ovat kuulostaneet hyvältä. Ehkä tällä Sawossa vaan osataan harrastaa ettei ole ollut tarvetta käydä kriittiseksi :D
 
lator sanoi:
Ehkä tällä Sawossa vaan osataan harrastaa ettei ole ollut tarvetta käydä kriittiseksi :D

Mulle on kyllä ainakin kerran sanottu että "nyt tää saundi on ihan hanurista". Ja niinhän se sitten olikin. :-\

t: Pasi
 
Subjektiivisista asioista on aika turha alkaa vääntämään - eikä se olisi aina edes kritiikkiä, ainakaan rakentavaa sellaista. Mielenkiintoisempaa itsestäni on nykyisin pyrkiä hoksaamaan se mitä toinen ajaa takaa tai jopa oppia itse jotain uutta. Pyrin kyllä sanomaan sen jos laitteistossa on omasta mielestäni jotain "vikaa" ja/tai homma ei joltain osin mielestäni toimi. Mieleen tällaista tulee ainakin jotkut, nyt jo oleet ja menneet Pasi K:n ja Kimmoston viritelmät. Sitten jos aletaan miettiä mistä jokin asia johtuu, niin sitä onkin paha äkkiseltään sanoa, jos/kun setin komponentit ovat vieraita ja koko akustinen miljöö uusi, jossa varmasti enempi tai vähempi lopputulokseen vaikuttavia tekijöitä.
 
Tawe sanoi:
Sitten jos aletaan miettiä mistä jokin asia johtuu, niin sitä onkin paha äkkiseltään sanoa, jos/kun setin komponentit ovat vieraita ja koko akustinen miljöö uusi, jossa varmasti enempi tai vähempi lopputulokseen vaikuttavia tekijöitä.

Hyvin sanottu ! Yksi tekijä mikä kritiikin kuuntelijan olisi lähes edellytys kuulla kritiikin antajan laittesto ja tila ja luoda oma johtopäätös. Monasti kun tuollainen kritiikkitulva voi johtaa päämäärättömään rumbaan ja homma on sekasemmin entisestään. Aika helposti ihminenhän on johdateltavissakin...
Vielä vähemmän uskoisin homman kertovan palstan lukijalle kun usein laitteistot pelkkien laitelistauksien ja turinoiden varassa.
 
Kun mukavat kanssaharrastajat ovat suoneet minulle mahdollisuuden tulla kuuntelemaan heidän laitteistojaan, niin:

1. Poikkeuksetta kanssaharrastajan luona on ollut laadukas ja harkiten kasattu laitteisto, joten tottahan toki se kuulostaa hyvältä.

2. En ainakaan itse ole vierailujani tehnyt, arvostellakseni toisen laitteistoa, vaan mennäkseni nauttimaan itselleni mielenkiintoisen laitteiston ääreen, sekä tapaamaan kanssani yhteisen harrastuksen omaavaa ihmistä.

3. Olen itse luonteeltani kohtelias, joten jos kohdan yksi mukainen laitteisto ei ole mieleeni, niin omaan kumminkin siellä paikanpäällä elikkäs In Real Life ymmärryksen siitä, miksi harrastajalla on sen kuuloinen laitteisto, kuin hänellä on. Tämä johtuu luonnollisesti paikanpäällä tapahtuvista, isännän tai emännän, tarjoamista demoista sekä hänen kanssaan kasvokkain käydyistä keskusteluista.

4. Kohdan kolme mukaisesti olen siis myöskin käynyt kuuntelemassa hifilaitteistoa, mitä en ajattelisi itselleni ostavan, mutta poistunut kumminkin ymmärtämällä notta miksi juuri kyseinen harrastaja on kohdan yksi mukaisen laitteistonsa valinnut.

5. Ottaen huomioon kohdat yhdestä neljään, pääsen siihen lopputulokseen että foorumilla kirjoittavilla on:

a) Oma musiikkimakunsa
b) Laadukkaat laitteistot
c) Omat mieltymyksensä siitä, miltä haluavat hyvän äänentoistolaitteiston kuulostavan

Se kellä on siis luetun ymmärtämistaito osaa tulkita tästä viestistäni sen, että kun itse kirjoitan jostain laitteistosta, mitä olen kanssaharrastajan luona käynyt kuuntelemassa, niin kaikki ylläoleva huomioon ottaen minulla ei ole tähän mennessä tullut kertaakaan semmoista tilannetta eteeni, jolloin minun "pitäisi" sanoa jotain ilkeästi. Ottaen huomioon kohdat yksi ja neljä, niin tuskinpa ikinä tuleekaan. :)

Matti.
 
moi
moukkunen mulle on tullut vähän samanlaisia ajatuksia,kuin sulla taitaa jokaisella olla kohtuulisen täydellinen laitteisto ja kuunteluolosuhteet kunnossa.kun löytyy vain kehuttavaa.
eihän siinäkään oo järkeä,että haukuttais toisten laitteistoja.jokainenhan kokoaa niitä oman mieltymyksen ja taloudellisten mahdollisuuksien mukaan itselleen.mutta ees pieni kommenti mikä jonkun toisen kuuntelian mielestä ei ole hänen mieleen siinä systeemissä kohdallaan.rakentava kritiikki on aina paikallaan,ettei tulis semmosta keskinäistä kehujien kerhoa,
ter. reiska
 
Omalla kohdallani on kyllä sellainenkin juttu, että en minä koe, että itselläni olisi rahkeita antaa mitään painavaa krittiikkiä mistään. En tunne hifiä ylipäätään niin laaja-alaisesti, että voisin jotain kommentoida raskaasti. Mussa on myös se toinenkin puoli joka tappalee koko aika hifiharrastusta vastaan... laitekuuntelua vastaan, hiton ykshailee - äänikuvistä ymmärrä tuon taivaallista. Mutta kyllä mä sanon jos en basson linjoja silloin kuule kun ne pitäisi kuulua tai yläkerta menee puuroksi, mutta siihen se jää.
 
Ikis60 ja Tawe kirjoittaa hyvin. :)

Ikikseltä vielä tämmöinen lainaus tähän:

moukkunen mulle on tullut vähän samanlaisia ajatuksia,kuin sulla taitaa jokaisella olla kohtuulisen täydellinen laitteisto ja kuunteluolosuhteet kunnossa.kun löytyy vain kehuttavaa.

Tawe kirjoittaa, ettei koe omaavansa auktoriteettiä, mikä oikeuttaisi painavaan kritiikkiin. Näin koen itsekin ja kuvittelisin ettemme ole Tawen kanssa ainoita, jotka näin miettivät..

Tästä pääsemmekin edellisen viestini kohtaan kaksi. :)

No joh..

Pähkinänkuoressa haluan kertoa, että minua ei ihmetytä olleskaan tämän foorumin lämmin henki/yhteisöllisyyden tunne, sen enempää kuin harrastajien kirjoitukset toistensa laitteistoista. :)

Näillä kahdella tähän threadiin kirjoittamillani viesteillä, koitan sitten kertoa teille muille, että miksi minua eivät nämä seikat ihmetytä. :)
 
Minä kyllä pyrin antamaan rehellistä palautetta. Se ei välttämättä kuitenkaan tarkoita, että pitäisi aina olla jotain yltiönegatiivista sanottavaa vain pikemminkin sellaista subjektiivista pohdintaa soundista siihen omaan makuun ja mielipiteeseen verrattuna. Ryppyotsaista arviointia puoleen ja toiseen pidän aikamme dinosauruksena ja omissa arvioinneissani perusteena on usein setin herättämät tunteet ja ajatukset kuin suorat arviot. Olen muutenkin sosiaalisemman harrastuksen kannattaja.

Itseä ei siis kiinnosta minkään setin suora arvottaminen/arvostelu sinänsä, mutta kuitenkin minusta on kohteliasta kertoa omat näkemykset isännälle oli ne sitten mitä ovatkaan. Kaikilla on omannäköiset vermeet, musiikkimaku ja ajatus siitä miten musiikin pitäisi toistua. Siihen jos onnistuu jonkunlaisen yhteyden saavuttamaan ja oman arvionsa peilaamaan niin ollaan jo aika hyvällä tolalla. Se on kuitenkin osa tätä harrastusta ja sen rehellisen nimenomaisen vuoropuhelun avulla yleensä kaikki saavuttavat jotain.
Näin olen pyrkinyt tekemään ja isännille ajatukseni aina tuomaan julki. Joskus tosin foorumille tulee kirjoitettua aavistuksen harkiten ja silkkihansikkain, sillä monesti suorista kirjoitetuista kommenteista saa liian jyrkän kuvan. Senkin virheen olen jokusen kerran mennyt tekemään ja sitä kadun. Homman pitää pysy kuitenkin hanskassa ;D

Pohdin muuten myös vierailuilla usein vermeiden hinta-laatusuhdetta ja sitä miten tähän on päädytty, onko minun nähdäkseni olemassa sitä kuuluisaa punaista lankaa jne. Arvostus minulla nykyään suuntaa enemmän pitkäjänteisiä hankintoja ja suunnitelmallisuutta kohti kuin viimeisen päälle erinomaista soundia nykymaailman meininkiin "mullekaikkinytjaheti". Erittäin paljon arvostan myös diy- ja vintageharrastamista, siinä on se jonkin oma jujunsa, joka uppoaa..
 
Kuten tuolla ketjussa aiemmin on mainittu, ei absoluuttista totuutta ole - ainakaan minun mielestäni. Kyllä mennessäni kuuntelemaan jotain settiä, sanon oman mielipiteeni. Oli se sitten positiivinen tai negatiivinen. En lähtisi kuitenkaan kenellekään sanomaan, että sun setti on hanurista revästy - ehkä heitän jonkun ehdotuksen ja toinen sitten kokeilee tai jättää kokeilematta.

Monesti juuri pienistä mielipide-eroista syntyy hedelmällisimmät keskustelut, kunhan ne käydään mukavassa hengessä. Paljon keskustelua on syntynyt akustiikasta, kuuntelupaikasta, kaiuttimien sijoittelusta yms. tekijöistä.

-Kimmo-
 
Useimpien harrastajien seteistä huomaa (ja ennen kaikkea kuulee), että ei niistä periaattessa kovin paskoja saundeja voi edes tulla. Lähinnä kajarien sijoituksiin itse puuttuisin ja niistä kavereille mainitsenkin, jos itsestä siltä kuulostaa. Siinä sitten voidaan käännellä ja kokeilla..

Mutta siitä, että ovatko setit harkiten kasattuja olen kyllä eri mieltä. Useimmilla tämän foorumin harrastajilla (eikä toki minkään muunkaan foorumin) ei ole hajuakaan, mihin suuntaan settiään kehittäisi ;). Itselläni luulen olevan...noo..jaaa...ehkä en sittenkään :D :D..pieni aavistus ehkä..

jouni
 
Uskomattoman hienoja kommenteja ja syvällistä pohdintaa harrastajilta.
Tätä lukee todella mielellään viimmeisten päivien masentavan syyttelyn jälkeen.
Tahdon itse juuri käydä yhä enemmän kuuntelemassa eri hh settejä ja oppimassa heiltä.
Poimien omaan systeemiin sopivat palaset.
 
Minä olen niin iloinen päästessäni kylään ja kuunteleen uutta laitteistoa jotta positiiviset asiat kumpuavat ensimmäisenä mieleen, jostain kumman syystä kommenttejani ja laitearvostelujani pidetään negatiivisina. On hyvä kuitenkin kertoa minkä olisi toivonut olevan toisin.
 
Seppo Kaksonen sanoi:
On hyvä kuitenkin kertoa minkä olisi toivonut olevan toisin.

Hienosti sanottu Seppo!

Tähän se "homma" omasta mielestäni parhaiten ja pähkinänkuoressa kiteytyy. :)
 
Tuli mieleen näitä vastauksia lueskellessa, että olisi mahtavaa jos löytyisi oma postaus jossa harrastajat:
-kertoisivat mikä johti systeemin osasten valintaan/mitä tavoittelee
-mahdollinen eteenpäinvienti
-musiikki (tyyli&laatu)

Vielä noista mielipiteistä. Parhaimmat vinkit ovat tulleet omaan systeemiin ei-hifisteiltä. Palauttaa aina hyvin maan pinnalle kommentit
normaaleilta musiikin kuuntelijoilta.
 
Esuko, mulla noita löytyy blogistani - perustakaa lisää blogeja, ne on kivoja!
 
Matti Lehtinen sanoi:
Tawe kirjoittaa, ettei koe omaavansa auktoriteettiä, mikä oikeuttaisi painavaan kritiikkiin. Näin koen itsekin ja kuvittelisin ettemme ole Tawen kanssa ainoita, jotka näin miettivät..

Minä olen taas aivan ******* kiitollinen siitä että muutamat harrastajat ovat antaneet settini soinnista ns. painavaa kritiikkiä. Ehkä olen toivoton puurokorva tms. mutta se muiden kriittinen arviointi on auttanut itseäni kehittämään settini sille tasolle missä se nyt on. Voi olla että olisin tähän pisteeseen päässyt aivan omin avuinkin, mutta aikaa siihen olisi kulunut ainakin huomattavasti enemmän...

t: Pasi
 
Back
Ylös