Reference 3A

hopihopi

Hifiharrastaja
Liittynyt
26.8.2008
Viestejä
416
Kaupunki
Stadi ( Helsinki )
Hyvät harrastajat, tällä kertaa tarvitsisin kokemuspohjaista tietoa Reference 3A kaiuttimista, erityisesti MM de Capo i olisi mielenkiinnon kohteena. Jos sinulla on kokemusta 3A lattiakaiuttimista ,niin ole hyvä ja kerro myös niiden plussat/miinukset. Reference 3A kaiuttimia ei juurikaan näy käytettyjen myyntilistoilla, kuitenkin niitä on myyty "jonkin" verran. Kaiuttimia on tietojeni mukaan tuotu maahan muutaman vuoden ajan 1980-luvun alussa ja toistamiseen 1990-luvun lopuilla. Tätänykyä Arminen on vuodesta 2004 palvellut harrastajia em kaiutin merkillä. Ovatko nämä myydyt 3A löytäneet lopullisen kotinsa, jos näin onnellisesti on päässyt käymään, on niissä oltava jotain!!!. Toivon että sinä 3A omistaja kertoisit tarkemmin em kaiuttimista.
 
Ilmoittaudun. Ensimmäisen kosketuksen Reference 3A:n kaiuttimiin sain n. 4 vuotta sitten, kun haeskelin Quad 12L:ien tilalle uusia toistimia. Käytetyt Dulcetit löysivät tiensä kotikuunteluun, mutta eivät jostain kumman syystä jääneet pysyvästi taloon. Näin jälkeenpäin ajateltuna tyhmä valinta itseltäni, sillä päädyin ostamaan sokkona Penaudio Charismat, joiden ulkonäkö on aina ollut mielestäni silmiä hivelevä.

Penaudio soikin kyllä hienosti. Niillä kolmella huippulaatuisella CD:llä, jotka omistan. Raskaampi meno ja hiemankin huonosti tuotettu musiikki riipi korvia sillä pieteetillä, ettei pahemmasta väliä. Elektroniikka oli Musical Fidelityn X-sarjaa, joten silläkin lienee jotain tekemistä asian kanssa. Primaluna Prologue 2:n myötä meininki parani hieman, mutta silti suurin osa levyistä pysyi kuuntelukelvottomina.

Lyhyen Dali Helicon 300 kokeilun jälkeen päädyinkin sitten Refence 3A daCapoihin, jotka ovat nyt hoitaneet hommaa jo 1½V. Vahvistimena Almarro A318B ja soittimena Naim CD5i. Nyt on ilo nauttia musiikista. On aivan sama minkä levyn kelkkaan laittaa, niin ei tarvitse kiristellä. Varmasti on parempia tietyn musiikkilajin toistimia, mutta yleispätevyydessään näitä on hankala lyödä. Ja kyllä ne hyvin äänitetyt levyt vain hienosti soivat myös daCapoilla. Eli yleispätevyys ei ole pois huippulaatuiselta toistolta kun sitä vaaditaan.

DaCapojen ääntä voisin kuvailla sanoilla avoin, rasittamaton, ja kokonaisvaltainen.
 
Moro booyaa 76, minkälaisessa tilassa de Capo sulla on? Capon basso puolesta on kuulunut juttua, milloin minkäkin suuntaista, miten oot sen puolen kokenut? Mitkä jalustat/korkeat sulla on käytössä? Suuntaatko Capoja lainkaan kuunnellessasi niitä? Tarkoituksena olisi Leben 300x naittaa niihin.Soittimena toimisi todennäköisesti BOW ZZ-Eight tai "mahdollisesti Naim 5x".
 
kampi sanoi:
Moro booyaa 76, minkälaisessa tilassa de Capo sulla on? Capon basso puolesta on kuulunut juttua, milloin minkäkin suuntaista, miten oot sen puolen kokenut? Mitkä jalustat/korkeat sulla on käytössä? Suuntaatko Capoja lainkaan kuunnellessasi niitä? Tarkoituksena olisi Leben 300x naittaa niihin.Soittimena toimisi todennäköisesti BOW ZZ-Eight tai "mahdollisesti Naim 5x".

Kuuntelutilani ei todellakaan ole kovin optimaalinen: noin viisitoista neliötä betonia, jossa liikaa kaikenlaista sälää isosta sohva-rahi-yhdistelmästä kaikkeen muuhun. Jalustat taitaa olla 55-58cm korkeat, ja kaiuttimet suunnattu lähes suoraan eteenpäin - kuten suositus on.

Bassopuoli ei ole niin tymäkkä kuin esim. Heliconissa, joka on paras kuulemani jalustakaiutin alarekisteriltään. Oikeastaan voisi sanoa niin, että basso sulautuu kaikkeen muuhun, joten siihen ei tule hirveästi kiinnitettyä huomiota. Hip-Hop levyillä bassoa demotessani ymmärsin sen olevan riittävä. Heräteostoksena hankin noin vuosi sitten Anthony Gallon TR-1 subwooferin, joka sulautuu oman näkemyksen, tai kuulemuksen, perusteella täydellisesti daCapoihin.

Testasin muuten Lebeniä kun olin vaihtamassa vahvistinta (Primaluna Prologue 2:sta), ja voin sanoa että toimi daCapoilla oikein hienosti. Samettisin ja sävykkäin esitys koskaan ikinä missään. Kolmiulotteisuuttakin riittämiin. Basso-osasto ei ollut kuitenkaan paras mahdollinen - hieman löysyyttä ja epätarkkuutta oli havaittavissa. Kevyelle ja hyvin äänitetylle materiaalille kuitenkin loistava yhdistelmä!

Almarroon päädyin juuri tuon rockimman otteen ja paremman kontrollin takia. Ja hunajaa siitäkin kyllä löytyy - varsinkin jos satsaa hieman parempiin etuasteputkiin.
 
Kampi,

Oletko kokeillut eri putkisettejä Lebenissä? Kyllä sillä mättökin toimii. Etuasteputkilla nättää olevan suuri vaikutus. Kokeile 5751 tilalle E83CC tyypin Teslaa tai uustuotanto 12ax7 Tung Sol, Elektro Harmonix, Svetlana ym. halpiksia. KYLLÄ LÄHTEE! varmaan Refotkin laulamaan.

H
 
booyaa 76, ihka ensin onnittelut olet luultavasti "ainut" de Capo kaiuttimien omistaja harrastajien keskuudessa, ainakin ainoa joka "kehtaa" tuoda asian muiden tietoon. Kiitos siitä! Okei onhan de Capot disainniltaan karun "rumat" (katsojan silmin), mutta luotu Daniel Dehayn hengessä, ja kokemustahan on liki 40 vuoden verran, ei huono! Hienoa ettei Leben ole turha putkari Capon kaveriksi.
El Wood, en ole kokeillut muita putkisettejä, mutta elämähän on mahdollisuuksien kokeilemista, joten sekin aika koittaa ennemmin tai myöhemmin. Kiitos ehdotuksista ja kuten sanoit: KYLLÄ LÄHTEE!
 
kampi sanoi:
Okei onhan de Capot disainniltaan karun "rumat" (katsojan silmin)

Tuon allekirjoitan kyllä täysin. Jos soisivat vähänkään huonommin, niin luopusin alta aikayksikön!
 
Itselläni on Dulcetit. Mieli ei kyllä tee vaihtaa merkkiä, ei sitten millään.
Decapoja tai Veenaa voin testata jossain vaiheessa, mutta ehkä seuraavassa kämppässä sitten.
Dulcetit toimivat tässä tilassa parhaiten.
 
Vynil sanoi:
Itselläni on Dulcetit. Mieli ei kyllä tee vaihtaa merkkiä, ei sitten millään.

Omien kuuntelukokemusten perusteella tuossa alle 2300eur hintaluokassa ei kyllä kannatakaan merkkiä ja mallia vaihtaa. Loistavat kaiuttimet. Yksi kilpailija omissa kirjoissani noille löytyy - ProAc Response SC 1, joka ei välttämättä kyllä pääse samaan yleispätevyyteen, mutta on loistava oikeanlaisella materiaalilla.
 
Moi! Itsellä on reference 3a royal virtuoso jalusta kaiuttimet täytyy myös olla tyytyväinen näihin. menevät huoneessa suhteellisen alas joten basso toisto riittää aika isoon huoneeseen mut bassoa ei tule silti liikaa. soundi on erittäin ilmava ja mielestäni neutraali. nämä vaativat kuitenkin oheilaitteistolta jonkin verran lähinnä laadun muodossa, tehoa nämä ei paljoa tarvi. kannattaa kokeilla.
 
Hienoa, on saatu ovi raolleen booyaa76lla on 3A de Capot 15 neliöisessä "betonibunkkerissa", ja hienosti skulaa! Vynillä on 3A Dulcetit ja tiivistää niiden toimivan "tässä tilassa" parhaiten, neliöt on vielä hakusessa, samoin tilan seinien matskut , Vynil selvennätkö tarkemmin? jartsalla 3A royal Virtuoso bassot riittää isohkoon huoneeseen, ja saundi on ilmava/neutraali! Jartsa tarkentaisitko omalta kohdaltasi svengitilasi? Kolme kovaa painavaa mielipidettä, sattumoisin kolme erityyppistä Reference 3A jalustakaiutinta! Mitä siihen on lisättävää? Rohkenen silti pyytää lisää 3Asta kokemuspohjaista kirjoittelua. ps. 3A Veena???
 
Tälläistä tää on, "savuan" harrastajien neliöistä sunmuusta ja tärkein on unohtunut omat neliöt ym. Tämä "studio" mihin haen oikean kokoista Reference 3A jalusta/lattiakaiutinta on kooltaan noin 24 neliötä leveyttä 6,(eteisestä katsoen) josta noin puolet on "harrastus käytössä", pituutta 4,josta "kuuntelusyvyyttä" n 3.m avonainen olkkari/keittiö tila.
Seinäpinnat sisällä lastulevyä samoin katto samantyypistä matskua, lattia betonia jonka päälle liimattu parketti.Tuloksena yksinkertainen rivari.
 
Mun mielestä sun juttus on mm de capo i. Se sopii tuohon tilaan juuri passelisti. muista kiinnittää etupään laadukkuuteen ja sopivuuteen huomiota. etäisyydellä takaseinästä kyseisen kaiuttimen basson tasoa on helppo säätää koska refleksi putki on takana. Kun hankit jalustat niin ota sellaiset joiden korkeuden voi säätää ja ovat tukevat koska nämä ovat painavat kaiuttimet. Korkeuden säädöllä on myös merkitystä toimivuuteen. Itsellä kaiuttimen yläreuna on 105 cm korkeudella lattiasta ja toimii hyvin juuri tuossa korkeudessa.
 
jartsa, en ole pahemmin vielä kiinnittänyt jalustoihin huomiota, puhumattakaan niiden säädettävyydestä, mikä on tosi hyvä juttu! Jos sulla on vinkkejä, kerro toki. Reference 3A on kuten varmaan tiedät omat säädettävät jalustat. Itse en ole niitä nähnyt, jotain "ihmepuuta"näyttää olevan, onko sulla niistä kokemusta. Capon korkeus on likimai 38, Royal noin 41 jalusta korkeus sulla on noin 64? Miltä etäisyydeltä sä Royalleita kuuntelet? Royal tuotanto on "tietojeni" mukaan loppunut? Kun nykyiset 3A valitsit, vertasitko niitä esim Capoon? Ovatko ne ns toiselta "planetalta" Capoihin verrattuna?
Etupäätäni valvoo toistaiseksi Naim 5x (vaihtumassa BOW ZZ-Eight) >Leben 300x.
 
Mulla on reference 3a omat jalustat jotka ovat järeät mut toiset mielestäni säädettävät ja järeät ovat usherin jalustat. mulla on etäisyyttä kaiuttimiin sellainen 2.5 metriä. joo royal virtuoson valmistus on mielestäni loppunu vajaa pari vuotta sitten ja mulla on käsittääkseni ainoa pari suomessa joten käytettyjä ei tule vastaan ellen innostu myymään ;). en ole verrannut näitä de capoihin joten en tiedä kuinka suuri ero on. nämä on sellaiset kaiuttimet muuten jotka pitää suunnata suoraan eteenpäin, eli ei saa tiltata.
Jos päätät hankkia kyseiset kaiuttimet niin kuuntele cd ja vahvistin puoli ennen hankkimista jos mahdollista.
 
kampi sanoi:
Hienoa, on saatu ovi raolleen booyaa76lla on 3A de Capot 15 neliöisessä "betonibunkkerissa", ja hienosti skulaa! Vynillä on 3A Dulcetit ja tiivistää niiden toimivan "tässä tilassa" parhaiten, neliöt on vielä hakusessa, samoin tilan seinien matskut , Vynil selvennätkö tarkemmin? jartsalla 3A royal Virtuoso bassot riittää isohkoon huoneeseen, ja saundi on ilmava/neutraali! Jartsa tarkentaisitko omalta kohdaltasi svengitilasi? Kolme kovaa painavaa mielipidettä, sattumoisin kolme erityyppistä Reference 3A jalustakaiutinta! Mitä siihen on lisättävää? Rohkenen silti pyytää lisää 3Asta kokemuspohjaista kirjoittelua. ps. 3A Veena???

Kuuntelutila näyttää jotakuinkin tuolta.
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?40233&p=674344&viewfull=1#post674344
Vähän vanhaa elektroniikkaa ja mööpeliä niissä vielä. Neliöitä kait jotain 15-16. Seinät kipsilevyä.
Kajareiden takana liukuovi josta käynti keittiöön.
En olisi asetellut kajareita noin, mutta Hallituksen kanssa päästiin sentään jonkinlaiseen kompromissiin.

Joillain äänitteillä Dulcetilla on tapana hivenen liioitella bassoja (ehkä) voi johtua myös huoneesta.

Kajarit kuitenkin haluavat ehdottomasti laadukasta elektroniikkaa seurakseen.
 
Mulla ja vynillä on vahvistimena lavardin joka toimii ref 3a kanssa erittäin hyvin. itse ajattelin vielä lähiaikoina päivittää lavardin model it:hen tuon vahvistin puolen. nää on siittä hyvät pöntöt et antaa vahvistin puolelle paljon vaihtoehtoja kun ei tarvi miettiä tehojuttuja kun nää pelaa pienillä tehoilla.
Tää on loistava kaiutin joka on kärsinyt olemattomasta jakeluverkosta ja huonosta maahantuonnista.
Toivotaan et joku päivä merkin ottaa joku sellainen joka on sen eteen valmis tekemään töitä ja satsaamaan siihen.
 
Olikos jollakin Ref3A:t Exposuren etupäällä vai oliko se vaan joku mainosjuttu vai eikö omistaja juurikaan täällä jaksa hengata? Jotenkin vaan tuommoinen mielikuva on että jollakin näin on ainakin joskus ollut :-\.
 
Vynil, tosi "sairaan" siistiä, sielä leiutaan varmaan enkelinsiivin."Hallitukselle" onnittelut studion siisteydestä, täydet 10 pistettä. Vastaavuuden varalle Vovox kaapeleista, mistä?
jartsa, kuvista päätellen 3A jalustoissa ei olisi piikkejä, miten on? Ne mahtaa olla tosi järeät.
3A:ssa on mahdollista käyttää kaksoisjohdotusta, miten on,käytättekö? Onko siitä korvin kuultavaa hyötyä?
 
Jalustoista löytyy kyllä piikit ja niitä voi käyttää jos siltä tuntuu. jalustat ovat aikuisten oikeasti todella järeät. jos löydät jostain lovanin järeimmät nelitolppaset niin ne käyvät myös näille jalustoiksi. ovat todella järeät, vahinko ettei käsittääkseni niitä enään tuoda maahan. eli käytettyjen markkinoita voi katsastaa.
Itse käytän tuplajohdotusta ja mielestäni siittä on hyötyä, napakamman bassotoiston muodossa ja ilmaa on soittimien ympärillä paremmin mielestäni. Toki tämä on minun subjektiivinen näkemys.
 
Back
Ylös