Rasian sisäinen impedanssi

Karlsson

Hallituksen jäsen
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
12 033
Kaupunki
Helsinki
Kertokaas oi gurut, miten rasialle ilmoitettu sisäinen impedanssi suhteutuu rasian kuormittamiseen? Yleensä olen tuijottanut lähinnä rasialle ilmoitettua suositeltua kuormitusta ja phono-asteen säädettävyyttä tähän suositukseen. Kuitenkin tuossa vähän aikaa sitten kävi paikallinen putki-insinööri viilaamassa phono-astettani ja step-upin sovittaminen tehtiin nimenomaan rasian sisäisen impedanssin mukaan.

Onko kyse samasta asiasta eri tavoin ilmaistuna vai onko tässä taas yksi asia lisää mitä ihmetellä palikoiden sovittamisessa?
 
nyrkkisääntö, vähintään 10x kuorma sis.impedanssiin nähden.
 
Laitatko vielä esimerkin, vaikka oikeasta elämästä. Impedanssien kanssa kun on helppo saada aivosolmu ja vetää koko homma just väärään suuntaan.
 
rasian sis. impe 3 ohmia, kuormita >30 ohmia tai rasian siis impe 48 ohmia, kuormita > 500 ohmia jne.
 
Step-up ei ole yleensä kamalan kriittinen rasia-impedanssille varsinkaan jos step-up muuntaja syöttää putkea tai vaikkapa fettiä. Jos sinulla on hyvin matalaimpedanssinen rasia ja sovitat step-upin siihen on muuntosuhde suuri jonka seurauksen signaalitiellä paljon lankaa. Ennenvanhaa kun rasioista haettiin pieniä liikkuvia massoja oli tapana käyttää vähän lankaa rasian keloissa jolloin lopputuloksena saattoi olla jopa alle 0,1mV antavia rasioita kuten Ortofon MC2000. Nykyään kun 1ohm impedanssin rasiat saattavat antaa jopa 0,3mV 3,54cm/s(Orpheus L), ei ole väliä vaikka signaali hieman vaimenisikin kun muuntosuhde saadaan pidettyä kohtuullisena samoinkuin lanka-määrä step-up muuntajassa. Kumpi pahempi paha, vaimentumattomampi impedanssiltaan tarkempi sovitus mutta paljon lankaa signaalitiellä vai lievästi vaimentunut hieman pielessä oleva impedanssi-matsaus ja lyhyempi signaalitie? Edellinen kysymys ei oikeastaan selviä kuin kuuntelemalla, paperilla noita kokeiluja ei voi tehdä lisäksi kun kaikki step-up muuntajatkin kuullostavat erilaisilta.

Suositeltavat kuormitusimpedanssit vaihtelevat rasiavalmistajittain, toiset suosivat jopa alkaen 3X rasian oma impedanssi. Varmastikkaan alle tuon 3X oma impedanssi ei ole syytä mennä, mutta omat korvathan sen lopulta ratkaisevat jos on mahdollista kokeilla eri impedanssi-asetuksia eli onko se 3X, 10X, 30X tjsp.

Hörhelö
 
Mikä on step-up tässä yhteydessä?

Mitäs sanoo mun tapauksessa tämä yhdistelmä ?
Cartridge Output Impedance 160 Ohms
phono board input impedance 47 kohm, 220 pF (+ johdot 1,5 m Schulz MK6)

kerroin tuosta = 300
 
Mallas sanoi:
Joku high output -tapaus? Mikä on valmistajan kuormasuositus?

Tuo Denonin high output MC. En löydä nyt netistä mitään suositusta, kotona on rasian paperit jos niissä olisi.
 
OK, noissa h.o.-mc-rasioissa pelataan vähän eri säännöillä, tavallaan tehdään tiettyjä kompromisseja lähtökohtaisesti.
DL-110:lle valmistaja suosittelee 47k kuormaa, joten sillä kannattaa mennä. Tietysti jos valintamahdollisuus on, voi kokeilla haarukoimalla (esim. 20k, 30k tai 60k) ja katsoa... eiku kuunnella kuinka käy. Rikki ei mene mitään.
 
Back
Ylös