Radioteknika 25 AC 033 -kaiuttimet

Kuuloaisti

Käyttäjä
Liittynyt
7.10.2008
Viestejä
55
Kaupunki
Kajaani
Tervehdys rakkaat harrastajat!

Löysin isäni kotitalon vintiltä n. 90-luvulta peräisin olevat Radioteknika (?) -kaiuttimet mallia 25 AC 033, kuva ohessa. Koska venäjän kieli ei taivu, en ole löytänyt kaiuttimista mitään lisätietoa.

Kytkin kaiuttimet Yamahan perään ja ääni oli yllättävän hyvä - välillä vain tuntuu, että vahvistimessa ei tahdo riittää potku näille. Yamahan 5.1. -setti hävisi äänenlaadussa kirkkaasti vanhoilla Radioteknikan kaiuttimille.

Kaiuttimet on aikanaan tuotu Neuvostoliitosta ja nyt tohtisin tiedustella teiltä mahdollista hintahaarukkaa, johon kaiuttimet voisivat sijoittua. Myös kaikki muut mahdolliset kokemukset ja lisätiedot kiinnostavat!

3077358113_510f3d236b.jpg


Pahoittelen kuvanlaatua, nappasin kamerakännykällä pikapikaa kuvan.
 
Muistelisin, että noita Radioteknikan kaiuttimia aikoinaan hehkutettiin hinta/laatu-suhteeltaan hyviksi peleiksi. Halpojahan ne taisi olla kuin saippua, mutta kyllä mulla on positiivia muistikuvia niiden soundista. Tosin aikoinaan kun Radioteknika kaiuttimia olen kuullut, en silloinkaan mitään mistään ymmärtänyt. Varsinkaan hifistä.
Joku viksumpi ja parempimuistinen voikin sitten jatkaa tästä...
 
Se oli Radiotehnika 35 AC, se legenda. Kalottidiskantilla. Näissä lienee nauhadisu. Huomaa disun suuntain, ei mitään uutta auringon alla. Ja pöntöt varsinaisesti tehty Latviassa.
 
Muistelisin noita Radiotechikan vehkeitä testatun ainakin TM:ssä (?) ja niissä oli aika muhkea basso, mutta se ei ulottunut kovinkaan alas.

Refleksiviritys oli tehty kait tarkoituksella melko ylös jolloin saatiin korostunut yläbasso. Arvelivat sen ajan Kaikkien Kansojen Tahtojen Liiton vahvistinkannan olevan melko pienitehoisia ja viritys sen vuoksi tehty noin.
Lehti taisi mainita että jakosuotimen osat olivat merkinnöiltään lähes military laatua ja varsin tarkkoja toleransseiltaan.

Myöhemmät Radiotechikat olivat varsin vaihtelevan tuntuisia ääneltään, mutta kaikki kyllä tasaisen rumia. ;)

Elementtien ohmiluvut olivat melko outoja, kun niitä joskus joutui harrastusluonteisen korjaustoimenkuvan puolesta vaihtamaan kärynneiden tilalle.
 
Tuon merkin pönttöjä tuli ihmeteltyä joskus 80-luvulla. Niissä käytettiin varsin kovatasoisia elektroniikkakomponentteja ja eksoottisia elementtejä. Elementit jotain Suuren ja Mahtavan omaa tuotantoa. Osa malleista oli ääneltään varsin hyviä, osa taas kauheita.

Eivät ne ääneltään paremmat mallit tainneet aivan mahdottoman edullisia olla, vaikka toisinaan niitä tulikin vaihtokaupan kylkiäisinä todella oudoilla hinnoilla.

Muistelen jopa oikeasti harkinneeni jotain isoa ja takuurumaa mallia, mutta tuttu kauppias varoitteli ettei varaosia tuntunut oikein löytyvän mistään. Tosin sellaiset ostanut puolituttu kaveri taitaa yhä ostamaansa paria tyytyväisenä käyttää.

t. jjahifi
 
Radiotehnika ja Latviasta. Silloin vielä osa suurta yhteisöä.
 
Joo - tarkkaa historiaa ja kulkeutumista Suomen kamaralle noista kaiuttimista en tiedä. Pitää joku päivä räpsiä muutama lisäkuva noista vähän paremmalla kameralla.

Muistuipa mieleeni, kun ensimmäisen kerran tapasin kyseiset kaiuttimet. Setäni säilytti niitä varastossa kaikkien romujen alla ja lupaili niitä lainaan. Tavarapaljouden nähdessäni säikähdin elementtien puolesta, mutta hämmästyin sotilaallista elementtien suojausta. Elementtien päällä oleva musta teräsritilä oli suojellut kaiuttimia erinomaisesti. Painoakin kaiuttimilla on kiitettävästi, mitä lie syöneet?

Kyllä tuossa muotoilussa on mun mielestä jo jotain funkkis -tyyliä. Takuurumia ne ovat kyllä minunkin mielestä... :D
 
moikka. oliskos kenelläkään tietoa et mistä noihin radioteknikoihin sais varaosia.?
 
Minä kysyisin TÄÄLTÄ. On myöskin EU-maa, joten hommassa ei pitäisi olla pahempia ongelmia sellaisten seikkojen vuoksi.

t. jjahifi
 
Kuuloaisti sanoi:
en ole löytänyt kaiuttimista mitään lisätietoa.

Pikaisella selauksella HIFI-Lehdessä 10/89 oli parivertailussa Radiotehnika S-90B ja RET ELS-101, josta voi lukea infoa merkistä.
 
Mielenkiinnosta kävisin kyllä noita uusia Radiotechnikoita kuuntelemassa.
Firman omilla sivuilla kuvatut isot kaiuttimet vaikuttavat potentiaalisilta.
Voivathan ne vaikka soida hyvin. Onko kellään kokemuksia?
Hinnatkaan eivät taida olla korkeita.
 
Vanhoista malleista S-30 (?) on hyviä kokemuksia, vaikka ääni hieman räkäinen olikin. Dynamiikkaa ja "musikaalisuutta" kuitenkin piisas ja niitä oli hauska kuunnella, eli ei ollenkaan mahdoton. Näistä uusista nytten näköjään löytyy isoin Giant FS-100 joka vaikuttaa oikeasti helkkarin mielenkiintoiselta, eikä hintaa ole kuin vähän päälle tonni/pari. Sivujen Company/Press osiosta löytyy Hifi-Worldin testi jossa kehutaan sekä viimeistelyä että ääntä, eikä tehdyissä mittauksissa pahemmin moitittavaa löydy. Vaikkei tuota testiä tartte kuin piru raamattua lukea, niin kyllä kiinnostus heräsi oikeasti tuohon isoimpaan malliin, en lyttää ennen kuin pääsen kuulemaan.
 
Minulla on S-90K mallit olleet 90-luvun lopulta alkaen, jolloin ne ostin uutena. Maksoivat muistaakseni 1200mk. Niitten hyvä puoli on mehevä basso, ja heikoin puoli on diskantti, jossa uutena oli kalotin päällä ihmeellinen sähinää aiheuttava resonaattori. Sen kun poisti, diskantti alkoi soida ihan hyvin, mutta tosi vaimeana. (Vai onko se puolipallo kalotti?)

Elementtejä olen kerran irrottanut nähdäkseni rakennetta. Basso on vakuuttavan järeä laitos, mahtava magneetti, käämit ja runko. Tässä kaiuttimessa on toinen yhtä suuri kalvo passiivivirityksenä. Diskantille ja keskiäänelle on potikat ja keskiäänet pitääkin näissä säätää lähes minimiin. Vähän on sellainen tunne että jakosuotimen voisi tehdä uudestaan - no ehkä sitten jos innostun diskanttielementin uusimaan - tai ehkä se keskielementtikin olisi syytä vaihtaa tai tehdä keskiäänille uudet kotelot / tai täytettä sisään.

Kuitenkin hyvin potkii kaiuttimet, kunhan löytyy vahvistimesta tehoa. :) Nuo ovat olleet harrastusvälineenäkin paikallaan vahvistimia vertailtaessa ja korjattaessa, koska herkkyyttä on vain 89dB (tai tuollaista lukemaa väittävät - pitäisi itse mitata varmaan). Saa ainakin pienempien vahvistimien tehontuoton rajat esiin ilman kuulovaurioita. Puhumatta basson ulottuvuuden vertailusta.

Tässä kuvassa näyttää aika paljon samoilta, mutta minulla on passiivielementti ylimmäisenä.

Kangassuojassa lukee RRR. (Rigas Radio Rupnica)

http://en.wikipedia.org/wiki/VEF
http://et.wikipedia.org/wiki/Radiotehnika

Eri mallien speksejä: http://radi0tehnika.narod.ru/go/akustika.html


Radiotehnika oli anteliaampi haku kuin Radioteknika. Mutta jälkimmäisellä löytyi jotain mielenkiintoista myös.
 
Vähän vanhemmista malleista minulla oli käytössä melkein 30 vuotta 2,5 litraiset kaksitiet. Muistaakseni niissä luki päällä AC 25. Ostin ne Hifilehden esittelyn perusteella joskus 80-luvulla. Olivat kyllä tosi hauskat, niissäkin mahtava bassoelementti, joka pohjasi jo varsin kohtuullisilla äänenpaineilla. Diskanttina oli pieni paperikartio, melko vaimeat. Kaiuttimet soivat todella omalaatuisen mukavasti, lempeästi ja uskomattoman syvällä ulottuvuudella niin pieniksi. Loistavat keittiökaiuttimet radion kuunteluun tms.

Nämä olisivat muuten vieläkin minulla, mutta en raaskinut niitä ottaa takaisin kun niitä kerran lainasin. Olivat niin mieleiset uudessa kotonaan.
 
Back
Ylös