Radiokanavien äänenlaadusta

mkutvonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 218
Kaupunki
Orimattila
Tulipa tässä mieleeni herättää keskustelua - tai oikeammin ilmaista ihmetykseni aiheesta. Minuun iski nimittäin eräänä yönä autolla ajaessa halu kuunnella klassista körötellessäni. No, yritin YLE:n kanavia, mutta ilmeisesti wanha cunnon yöklassinen ei enää ole. Jotain kansanmusiikkia tai iskelmää sieltä tuuttasi. Viritin sitten radiosta Classic FM:n, josta kyllä tuli klassista, mutta äänenlaatu aivan omaa luokkaansa! Eihän tuossa datsunissa mikään cultacorva-approved -äänentoisto ole, mutta senkin läpi tuo säilyketölkin läpi vedetty metallinen särinä kuulosti niin kammottavalta, että päätin luopua yrityksestä ja tyytyä johonkin muuhun.

En oikeastaan kuuntele radiota kuin töissä ja autossa. Kiitos lyhyiden soittolistojen. Toinen mielenkiintoa herättänyt ilmiö oli Radio Rockin nettiradion äänenlaatu. Sillä oli taipumus ruplattaa omituisesti, eikä äänenkorkeus ollut aivan vakaa, vaan raskaammissa kohdissa kävi samanlainen efekti, kuin heittäisi jonkun jarrun vinyylilevyn päälle.

Että ihan kuin pelkkä pilalle kompurointi ei riittäisi! Onko vielä olemassa kuuntelemisen arvoista radio-ohjelmaa? Eritoten klassista kiinnostaisi kuunnella autossa.
 
the voice vai mikä onkaan on ainakin par exemplar taidonnäyte äänentuottamisessa lähinnä tuon tuhoamisen saralla. sitä kannattaa kuunnella kun haluaa tietää mistä on kyse. siellä ei tyydytä pelkkään kompressointiin vaan ns. huovutetaan ääniaallot niin että tekevät aaltoliikettä aaltoliikkeen sisällä ja kuulostavan ihan kakkelilta. clippaaminenkaan ei ole uusi ilmiö heillä. suosittelen lämpimästi matkaa tähän äänen gettoon, peace out niggaa-a!
 
Ylen konserttiäänitykset on käytännössä säästetty kompressiolta. Nevalainen kirjoitti Ylen tekniikasta jutun jonnekin (oliskohan innerissä taannoin), kannattaa lukaista. Kompressoinnin puute asettaakin sitten melkoisia vaatimuksia lähetyksen kuuluvuudelle, sillä volumea täytyy olla reilusti ja tällöin kaikenlaiset häiriöt hiipivät mukaan. Esim. auto on tästä syystä aika huono paikka kuunnella, ellei sitten ajele jollain Lexuksella.
 
mkutvonen sanoi:
... Minuun iski nimittäin eräänä yönä autolla ajaessa halu kuunnella klassista körötellessäni. No, yritin YLE:n kanavia, mutta ilmeisesti wanha cunnon yöklassinen ei enää ole. Jotain kansanmusiikkia tai iskelmää sieltä tuuttasi. ...

http:// + yle.fi/ohjelmaopas/classic.php?&span=week&co[]=r01 *) , järkevä katsaus yleradio1:n viikkoon

http:// + yle.fi/ohjelmaopas/classic.php?&co[]=r01&span=week&verbose=yes *),
laajassa näkymässä ei screenillään muuta kuin yöklassista näekään >:D


Yöklassisen 'slotti' : 00:06 - päättyen 06:00 ( su 07:00 ) ,

silloin tällöin tulee kuunneltua. Ensimm. 1 - 1 ½ itse asiassa aika useinkin.

Klo 19:00 alkavassa slotissa on melkein joka päivä kuuntelukelpoista ,
milloin vaan huvittaa eli on sopiva muudi :)

Puhumattakaan sunn. illasta 21 - 23 ,
ja maanantain jazzradio pari tuntinen alk ~ 20:00 .

Toki kanavalla on paljon tavaraa , mistä en välitä.
Siitä huolimatta erinomaisen tärkeä kansallinen instituutio kyseessä.
Syystä kyllä, eikä sitä onneksi ole mitenkään täysin pilattu.


*) poista linkeistä + ja välilyönnit , tää foorumi ei linkkaa oikein jos jätän koko rimpsun yhteen
 
Eipä taida tosiaan olla muuta kuunneltavaa kuin tuon Ylen Ykkönen. Maksan TV-maksuni lähes mielelläni tuon kanavan tarjonnan vuoksi.

Classicradiota pystyi vielä kuukausi pari sitten kuuntelemaan, mutta sitten iskivät tuon särinän siihen mukaan! Ensin luulin vain autoradion hajonneen, mutta ei... En tiedä onko kyseessä uuden omistajan tarkoituksellinen tappiollisen kanavan alasajaminen vai mikä. Classichan siirtyi MetroFM:ltä uusiin käsiin kesän lopussa. Samalla hävisivät viimeisetkin toimittajat ja tilalle tuli tökeröt speakit kappaleiden välissä. Ennen kuin tuo särinä pilasi lopunkin musiikin, niin siellä soi sama soittolista ainakin viikon verran! Nyt ei ole tullut kuunneltua, josko Barberin Adagio tulee edelleen yhdeltä joka päivä...

Tuo särinä siis vaivaa ainakin pääkaupunkiseudulla sekä terrestiaalina että kaapelissa. Onko sama vaiva muuallakin?

Pitäinee tutustua paremmin nettiradioihin ja hankkia joku sopiva purnukka settiin niiden kuuntelemista varten.
 
Perhana, olen jo jonkun aikaa epäillyt radioni olevan rikki tuon Classicin särön takia!
 
THD sanoi:
Perhana, olen jo jonkun aikaa epäillyt radioni olevan rikki tuon Classicin särön takia!

Se on kyllä jänskä ilmiö. Ihan kuin sinne olisi väliin lisätty jokin värkki, joka yrittää imitoida rikkinäisellä äänirasialla soitettua loppuunkynnettyä vinyyliä. Kummallinen metallinen särinä.
 
kre sanoi:
Esim. auto on tästä syystä aika huono paikka kuunnella, ellei sitten ajele jollain Lexuksella.
Ei toimi jos levynä on esimerkiksi Telarc-yhtiön levytys teoksesta Carmina Burana. Tulee ikävä toimivaa laitteistoa. Auto ei vain sovi moiseen, sillä taustamelu+dynamiikka = kuulonmenetys.

Olen luopunut toivosta radiokanavien suhteen. No joo, vintagea voi silti keräillä... :p

t. jjahifi
 
THD sanoi:
Perhana, olen jo jonkun aikaa epäillyt radioni olevan rikki tuon Classicin särön takia!

Sama juttu!

Ajattelin aluksi, että auton kaiuttimissa on vikaa, kun pukkaa sellaista sontaa. Meinasin viedä baijerilaisen sankoin saatesanoin tarkastukseen. Onneksi en ehtinyt...
 
Minäkin ihmettelin Classicin särinää tässä kuukausi sitten, ja lähetin asiasta sähköpostia kanavan osoitteella. En tietenkään ole saanut siihen mitään vastausta, niinkuin en saanut myöskään pari vuotta sitten kun valitin kompressiosta ja ehdotin, että voisivat ainakin kaapelin kautta levitettävän signaalin laittaa pienemmällä kompressiolla. Yritin sitten myös soittaa nettisivuilta löytyvään numeroon, mutta ilman menestystä. Ehdottaisin kuitenkin, että mahdollisimman moni Hifiharrastaja vaivautuisi reklamoimaan, ehkä kuitenkin mieluummin "anonyymisti" eli mainitsematta hifiharrastuksesta. Harrastajat on liian helppo leimata rasahduksia vahtaaviksi hiustenhalkojiksi, ja tässä tapauksessa kysymyksessä on kuitenkin maallikoillekin kuuntelukelvoton äänenlaatu.

Classicin lähtetysten laatu on aina ollut aika heikko. Säröä on ollut ennenkin, ja kompressiota niin paljon että fortet ja pianot tuntuvat vaihtavan paikkaa konserttimusiikkiäänitteissä. Elo-syyskuussa oli kuitenkin jakso, jolloin ääni oli jonkin aikaa selkeästi normaalia parempi ja arviotuntumalla myös vähemmän kompressoitu. Jopa niin tyydyttävä että kuuntelin kanavaa välillä ihan oikeasti kappaleisiin keskittyen enkä vain muutaman hetken taustamusiikkina. Sitten alkoi tämä tässä ketjussa käsitelty särinä ja kuuntelu rajoittuu muutaman sekunnin mittaisiin tarkistuksiin.

Tapio
 
Tapio sanoi:
Elo-syyskuussa oli kuitenkin jakso, jolloin ääni oli jonkin aikaa selkeästi normaalia parempi ja arviotuntumalla myös vähemmän kompressoitu. Jopa niin tyydyttävä että kuuntelin kanavaa välillä ihan oikeasti kappaleisiin keskittyen enkä vain muutaman hetken taustamusiikkina. Sitten alkoi tämä tässä ketjussa käsitelty särinä ja kuuntelu rajoittuu muutaman sekunnin mittaisiin tarkistuksiin.

Tapio

No tuo vahvistaa omankin havaintoni. Ehdin jo innostua, että hei tätähän voi kuunnella! No nyt se ei enää käy edes taustamusiikiksi.
 
Olen jo kauan sitten luovuttanut. Suomessa on tilanne niin huono kun tuo dabbi ei koskaan lyönyt täällä läpi. Esim Englannissa on todella paljon laadukkaita radiokanavia, laadukkaita sekä sisällöltään että lähetykseltään. Autossa soitan yleensä ihan taustana radio Suomea. Kotona jos joskus kuuntelen radiota otan ne mitä digiboxin kautta tulee. Siellä tuo Ylen klassinen soi ainakin ihan hyvin.
 
Kuuntelen radiota töissä 80-luvun stereoghettoblasterin kautta, ja kotona 70-luvun kannettavasta monoradiosta. En siis omista kunnollista viritintä, eikä ole valittamista äänen suhteen. Noiden värkkien, samoin kuin uudehkon autoradionkaan kautta en havaitse juurikaan mitään eroa Ylen ja Classic Kaatopaikan äänenlaaduissa. Tosin minun (jenkki)autoissani on radio kuulunut aina pirun huonosti, mistä sitten johtuneekaan.

Classic Kaatopaikan ohjelmistossa on sitäkin enemmän valittamista, ks. https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?48859
 
Olen nyt keskustelun innoittamana kuunnellut autossa muutaman päivän ylen ykköstä ja sattumoisin ohjelmat ovat olleet usein mielenkiintoisia ja ääni ihan erilailla laadukasta kuin esim Classic kaatopaikalla. Eron kuuee selvästi Volvo V70 kohtuu hyvistä kajareista.
 
pirkka sanoi:
Olen nyt keskustelun innoittamana kuunnellut autossa muutaman päivän ylen ykköstä ja sattumoisin ohjelmat ovat olleet usein mielenkiintoisia ja ääni ihan erilailla laadukasta kuin esim Classic kaatopaikalla. Eron kuuee selvästi Volvo V70 kohtuu hyvistä kajareista.

Sen kuulee jopa Picasson rämpylöistä (itseasiassa autoradiosoundissa on oma perverssi viehätyksensä). Classic on ainakin minulla mennyt ihan kuuntelemattomaksi, autoradiossa sen soundi on 'jännästi säröllä' koko ajan (joka on kuullut harmonizer-efektiä ruuvattuna oktaaviin tietää mitä tarkoitan).
 
Minäkin olen kuunnellut töissä (päivällä) viime aikoina pelkästään ylen ykköstä. Ohjelmat ovat mielenkiintoisia, vaikkei niillä yleensä musiikin kanssa mitään tekemistä olekaan :p. Aivan kuten hyvillä kaiuttimilla ei ole mitään tekemistä radion huonon kuuluvuuden kanssa.
 
ClassicRadiota voi taas kuunnella! Ovat saaneet sen särinän pois ainakin Helsingin kaapeliverkossa. Näemmä vuoden vaihteessa kanava muutenkin uusiutuu puolivuotiseksi venähtäneen siirtymäkauden jälkeen. Toivotaan konkurssikypsälle kanavalle pitkää ikää ja parempaa äänenlaatua. Ja tietenkin hyvää musiikkia!

edit: ja kah! Nyt voi kuunnella myös netissä!
 
Aikoinaan kuului digiboksin kautta digiradio. Sitä kautta tuli todella hyvänlaatuisena musiikki myös Classic FM:ltä. Sittemmin tuo formaatti on taidettu jo kuopata?
 
Back
Ylös