Rätinää luureilla

fozi

Käyttäjä
Liittynyt
6.12.2006
Viestejä
396
Kaupunki
Vantaa, Mikkola
En ole varma onko tämä ketju oikealla osastolla, mutta:

Hommasin juuri käytetyn Creek OBH-21 -kuulokevahvistimen HD 650 pariksi. CD-soittimena toimii Sony SCD-XB770 monikanava-SACD-soitin, jossa on kahdet stereoulostulot (toiset siis varsinaiset, toiset 5.1:n etukanavat). Kytkin toiset piuhat soittimesta suoraan kuulokevahvistimeen ja toiset viritinvahvistimeen.

Ongelma on siis tämä: kuulokkeilla kuunnellessa alkaa jokaisella levyllä varsinkin korkeat taajuudet särkymään ohitsepääsemättömän selvästi. Ääni on samantyyppinen, kuin mp3:sta kuunnellessa säätäisi taajuuskorjaimesta kaikki tasot +12dB. Aluksi luulin, että kuulokevahvistimessa on jotain vikaa. Sitten huomasin, että kun viritinvahvistimelle menevät piuhat ottaa irti joko soittimen tai viritinvahvistimen päästä niin häiriö häviää sen siliän tien. Olen aikasemmin kokeillut liittää molemmat piuhat soittimesta viritinvahvistimeen vertaillessani eri välikaapeleita, eikä silloin ole vastaavaa häiriötä ilmennyt.

Eräs kaverini kertoi, että hänen Sonyn ES-sarjan DVD soittimessa oli vastaava häiriö kuunnellessa CD-levyjä kaiuttimien kautta. Häiriö poistui kun scartin irrotti televisiosta.

Eli missä tarkkaan ottaen on vika? Itse en näistä sähköjutuista paljon muuta ymmärrä kuin että sitä saa seinästä ;) Tarkoitus kuitenkin saada kahdet piuhat laitettua, ettei tartte irrotella ja liittää piuhoja koko ajan kuuloke- ja viritinvahvistimen välillä. Jos alkuperäistä reseptiä ei saa millään toimimaan, niin kannattaako kuulokevahvistin liittää viritinvahvistimen Tape Out-liitäntään vai vetää piuhat soittimesta kuulokevahvistimen kautta viritinvahvistimeen?
 
Onko viritinvahvistin kiinni talon antenniverkossa? Jos häiriö on sieltä peräisin siihen löytyy apu asentamalla ns. galvaaninen erotin antennijohtoon tai käyttämällä pientä sisäantennia. Vastaava ongelma voi syntyä TV:n kautta.
 
Kokeilin ottaa antennipiuhan irti. Ei mitään vaikutusta.
Kokeilin myös liittää viritinvahvistimen piuhan kuulokevahvistimen out-liitäntään. Sama rätinä alkoi välittömästi.

*Aikaisemmin kerroin, että häiriö ilmenee huolimatta siitä, onko viritinvahvistin päällä vai ei. Tarkistin asian vielä ja huomasin, että kun viritinvahvistimen laittaa päälle, niin särö loppuu heti..*

Kokeilin vielä Sony DVP-NS700V DVD-soittimellani. Siinä on vastaavat liitännät, eikä ilmennyt mitään häiriöitä oli sitten viritinvahvistin päällä tai ei.
 
Tää on ihan tuttu juttu. Sama kävi itsellä uudemmalla mallilla Sony SCD-XB790 ja Sonyn 5.1 vahvistimella aikoinaan. Minun tapauksessa oli kyseessä stereovahvistin stereokuuntelua varten ja 5.1 vahvistin surroundkuuntelua varten. Stereovahvistimessa oli vielä ns. teatterikytkentä, mutta se ei oikestaan liity tähän.


Minun diagnosii ongelmasta:
Eli virrattomana 5.1 viritinvahvistin muodostaa turhan raskaan kuorman soittimelle, jotta soitin jaksaisi yhtä aikaa ajaa stereolähtöä vahvistimelle ja 5.1 lähtöä sammutetulle viritinvahvarille. Kun 5.1 viritinvahvistimen laittaa päälle, kuorma jotenkin muuttuu ja soitinparka ei enää yritä puskea seinää vasten ja särökin katoaa. En keksinyt muuta keinoa kuin sen että pitää molempia vahvistimia päällä kuunnellessa.

Syynähän voi toki olla joku maadoitushässäkkäkin, mutta kuten sanottua en asiaa sen enempää tutkinut vaan tyydyin pitämään molemmat vahvarit päällä.
 
No jotain tämän tapaista mä hieman aavistelinkin. Tuo DVD-soitin ei rätissyt ollenkaan, tosin en kyllä kuunnellut sitä kuin hetken. Pitää kai tästä lähtien pitää molempia vahvistimia päällä tai sitten kiskaista toiset piuhat pois kun kuuntelee kuulokkeilla.
 
Back
Ylös