Pään sisällä vs. stage?

Bee Flekkursson

Hifiharrastaja
Liittynyt
29.11.2006
Viestejä
4 130
Kaupunki
Vaajakoski
Miten tämä oikein menee, kuuluuko kuulokekuuntelussa esityksen kuulua "pään sisällä" vai avautua "stageksi" pään ulkopuolelle"?
Mikäli teorialähteitä on netissä tarjolla, niin laite linkkiä ketjunjatkoksi.
 
Eikös se niin mee, että perinteisillä kuulokkeilla musa kuuluu pään sisältä, mutta näillä "ear speaker"s tyyppisilltä, esim. stax saadaan aikaiseksi jotain stagen tapaista?
 
Minulla kuuluu pään sisältä lähinnä puhetta... Mutta ei, makuasiahan tuo on, kumpaa mieluummin kuuntelee. Itse olen mieltynyt Staxin maailmaan ja vähemmän "stagemaiset" kuulostavat nykyään lähinnä oudoilta.
 
Stax- tyyppinen tuntumattomuus houkuttaa itseäni enemmän, silloin ääni ei ole "pään sisällä". Tässä yksi linkki, mutta tuossakin asiasta mainitaan ehkäpä vain oikeastaan yhdessä lauseessa.

Toinen asia mikä itselleni on hieman häiritsevä, on bassotaajuudet. Ne koetaan kaiuttimilla aika eritavoin kuin kuulokkeilla. Kun kuuloketoiston taso on parhaimmillaan niin se ei kuitenkaan lähelläkään hyvää kaiutintoistoa. Äänitteiden ns. läpivalaisuun ja äänen tarkkailuun kuulokkeet on ok, mutta täysipainoiseen nautiskeluun ehkä ei. Mutta koska kaiuttimet ovat tilasta riippuvaiset ja ominaisuuksistaan niin harvoin kuulee edes kohtuullista kaiutintoistoa, siedettävää kuulokekuuntulua voi nauttia muutamalla kympillä.
 
Mua ei häiritse vaikka ääni kuuluu pään sisällä ja välittömästi korvassa.
 
Eihän staxit poikkea millään lailla normiluureista: stage on tarkalleen korvien välissä. Jos elementit ovat etuviistossa siirtyy perspektiivi hieman eteenpäin, josta tilatoisto hyötyy.
 
Samaa mieltä, ääni on "pään sisällä" myös Staxeilla kuunneltaessa mutta ei se minua häiritse. Häiritsevyyteen vaikuttanee kuunneltavat äänitteet, normaali studioäänite vs akustinen taltiointi.
 
Eihän staxit poikkea millään lailla normiluureista: stage on tarkalleen korvien välissä. Jos elementit ovat etuviistossa siirtyy perspektiivi hieman eteenpäin, josta tilatoisto hyötyy.

Ja sinulla on Staxit? Merkittävää eroa noillakaan ei normikuulokkeisiin verrattuna saada. Muutamalla kympillä olen löytänyt "riittävät", ja olen toki kuullut kalliimpaakin. Todella harvoin kuuntelen kuulokkeilla.
 
Oman kokemukseni mukaan Stax:n Lambda-sarjan kuulokkeiden äänikuvaa ei vaivaa äänen paikallistuminen korvien väliin, mutta jos puhutaa syvyysvaikutelmasta, niin vanhemmat SR-303:t tarjoavat sitä hitusen enemmän, kuin 507:t, jotka ovat uudempaa sarjaa. Saattaa liittyä 303:n pistemmäisempään äänikuvaan. 4070:t, joissa käytetään Lambda-sarjan elementtejä, soivat sen sijaan lähes kokonaan pään sisällä.

SR-009:t ovat kuitenkin tässä suhteessa omaa luokkaansa. Äänikuva on huomattavasti edellä mainittuja laajempi, joillakin levyillä ehkä liiankin laaja. Lisäksi äänikuvassa on myös syvyyssuunnassa aitoa kerroksellisuutta, jonka määrä ja laatu eroaa selvästi äänitteestä toiseen. En ole kuullut vastaavaa muilla luureilla.
 
Pään etuosassa ja osittain ulkona muodostuu ilmava äänikuva minulla.

"Toinen asia mikä itselleni on hieman häiritsevä, on bassotaajuudet. Ne koetaan kaiuttimilla aika eritavoin kuin kuulokkeilla. Kun kuuloketoiston taso on parhaimmillaan niin se ei kuitenkaan lähelläkään hyvää kaiutintoistoa. Äänitteiden ns. läpivalaisuun ja äänen tarkkailuun kuulokkeet on ok, mutta täysipainoiseen nautiskeluun ehkä ei. Mutta koska kaiuttimet ovat tilasta riippuvaiset ja ominaisuuksistaan niin harvoin kuulee edes kohtuullista kaiutintoistoa, siedettävää kuulokekuuntulua voi nauttia muutamalla kympillä".
Staxien bassotaajuudet sopii minulle ainakin hyvin,esim.Bachin jalkioäänten seurattavuus on ihan hyvää luokkaa.
Jousikvartetoissa on mukavaa kun kuulee mitä alttoviulisti touhuaa jne.Minulle ei enää riitä siedettävyys kuulokekuuntelussa,
ehkei muutaman kympin kuulokkeet ole enää riittävät.
 
Äänikuvan muodostuminen pään sisään on kuulokkeilla normi. Sillä, että elementti on etuviistossa voidaan tilannetta hieman parantaa, mutta mikäli halutaan äänikuva pois korvien väliseltä janalta, niin kuulokkeen rakenne pitää tehdä uusiksi. Esimerkkejä siitä missä on tehty ovat Jacklin Float:
Jecklin_Float_Electrostat.jpg
sekä niiden perillinen Precide Ergo AMT:
precide_ergo_amt.jpg
sekä suorastaan legendaarinen AKG K1000:
akgk1000.jpg
Kaikki nuo ovat joko inhottavia kuormia vahvistimelle (Ergo AMT:n impedanssi peräti 3,8 ohmia) tai uskomattoman epäherkkiä (K1000 74db).

Mutta mekaanisella rakenteella voidaan saada äänikuva pois korvien välistä. Toinen vaihtoehto on sitten käyttää sähköisiä apuja eli käsitellä signaalia sen verran, että korvia hämätään äänen tulosuunnan osalta.

t. jjahifi
 
Äänikuvan muodostuminen pään sisään on kuulokkeilla normi.

Mutta mekaanisella rakenteella voidaan saada äänikuva pois korvien välistä. Toinen vaihtoehto on sitten käyttää sähköisiä apuja eli käsitellä signaalia sen verran, että korvia hämätään äänen tulosuunnan osalta.

t. jjahifi

Itse aikoinaan suunnittelin mielessäni äänen vaihevirheistämisttä kuulokevahvistimessa, mutta kokemaani basso-ongelmaa ei tuokaan poista. Ja sitten taas tullaan kysymykseen jotta paljonko sitä ääntä pitäisi sössiä että kelpaisi, tullaan siis henkilökohtaiselle mieltymysakselille. Kuulokkeet olivat aikoinaan käytössä useinkin, mannermaisen tanssimusiikin bassorummun jyskiminen otsalohkoon (tahi muualle pääkalloon miksauksesta riippuen) ilman vartalotuntemusta antoi inhoreaktio kokonaisvaltaiseen kuulokekuunteluun.

En tarkalleen muista mitä noista Staxin kuulokkeista olen kuullut, noin kolmesti olen kokeillut. J.A. kanssa samoja tuntemuksia.
 
Saattaa tietenkin olla mahdollista, että eri henkilöt kokevat (tai kuulevat) kuulokekuuntelun ja sen tuottaman äänikuvan eri tavoin kuuloaistien erilaisuudesta johtuen. Sinällään äänikuvan irrottamiseksi korvien välistä ei välttämättä tarvita erikoisrakenteita kuulokkeissa. Ajatellaampa vaikkapa keinopää-äänitteitä ja niiden tuottamaa kuuloaistimusta.

Omalta kohdaltani voin sanoa, että jos kokisin äänen paikallistuvan korvien väliin ilman syvyysvaikutelmaa, kuulokekuuntelu olisi kohdallani loppunut jo aikoja sitten. Itse koen kaiutinkuuntelun ja kuulokekuuntelun laadullisen eron niin, että kuulokekuuntelussa ei voi saavuttaa kaikkia kaiutinkuuntelun hyviä puolia, eikä kaiutinkuuntelussa kaikkia kuulokekuuntelun hyviä puolia.
 
Sinällään äänikuvan irrottamiseksi korvien välistä ei välttämättä tarvita erikoisrakenteita kuulokkeissa. Ajatellaampa vaikkapa keinopää-äänitteitä ja niiden tuottamaa kuuloaistimusta.
Edelleen olisi mielenkiintoista kuulla kommentteja, jos joku laadukkaan kuulokelaitteiston omaava ja paljon sillä musiikkia kuunteleva kokeilisi DSPeakerin HeaDSPeakeria. Senhän voi asentaa melkein mihin tahansa kuulokkeisiin tarranauhalla ja prosessoripurkki on linjatasoinen, joten kytkemisen suhteen ei tarvitsisi tehdä kompromisseja.
Kyseinen laite siis siirtää stereokuvan pään ulkopuolelle ja vieläpä pitää sen paikoillaan pään liikuttelusta huolimatta. Olisi mielenkiintoista kuulla toimiiko vehje musiikinkuuntelussa ilman ongelmia.
 
Edelleen olisi mielenkiintoista kuulla kommentteja, jos joku laadukkaan kuulokelaitteiston omaava ja paljon sillä musiikkia kuunteleva kokeilisi DSPeakerin HeaDSPeakeria.

Taisivat testata jossakin Hifimaailman numerossa. Jos oikein muistan, kokemukset olivat varsin positiivisia, mutta testaajan loppupäätelmä oli, että musiikinkuunteluun hän ei sitä valitsisi. Olisi kuitenkin tosiaankin mielenkiintoista päästä tuota kokeilemaan.

Oma MUTU-käsitykseni on, että mitä enemmän kuulokkeissa on kiinnitetty huomiota äänikuvan siirtämiseen pois korvien välistä, sitä huonommin ne sopivat käytettäviksi erilaisten äänikuvaa muokkavien laitteiden kanssa. Sama pätee myös keinopää-äänitteiden kuunteluun em. kuulokkeilla.
 
Viimeksi muokattu:
Lukemattomien kommenttien perusteella ainoa oikeasti toimiva laite kaiuttimien emulointiin on Smyth Realiser A8, joka perustuu siihen että haluttu kaiutinsetti sekä omat luurit/korvat mikitetään erikseen. Ilman tätä mallinnusta on mahdotonta saada aitoa lopputulosta. Hintakin on kyllä sen ~$3500, mutta ostaisin kyllä viipymättä varsinkin leffakäyttöön jos ylimääräistä pätäkkää olisi..

http://smyth-research.com/products.html
http://www.innerfidelity.com/content/smyth-research-realiser-a8-processor-and-headphones
 
Viimeksi muokattu:
Jep, tuota on kehuttu. Voidaan tietenkin kysyä, mikä on aito lopputulos. Sekö, että kuulokkeista kuullaan kaiutinkuuntelun äänikuva? Jos puhutaan oikeasti aidosta lopputuloksesta, ollaan vielä kovin kaukana, kuunneltiin sitten kuulokkeilla tai kaiuttimilla.

Tuo ei myöskään korjaa sitä puutetta, joka on mielestäni ainoa merkittävämpi kuulokekuuntelun puute verrattuna kaiutinkuunteluun: se, että bassotaajuudet eivät tunnu kehossa kuten kaiutinkuuntelussa tuntuu suuremmilla voimakkuuksilla kuunneltaessa.
 
Viimeksi muokattu:
Jep, tuota on kehuttu. Voidaan tietenkin kysyä, mikä on aito lopputulos. Sekö, että kuulokkeista kuullaan kaiutinkuuntelun äänikuva? Jos puhutaan oikeasti aidosta lopputuloksesta, ollaan vielä kovin kaukana, kuunneltiin sitten kuulokkeilla tai kaiuttimilla.

No juu aidolla tässä tietysti tarkoittaen kaiutinkuuntelua.

Tuo ei myöskään korjaa sitä puutetta, joka on mielestäni ainoa merkittävämpi kuulokekuuntelun puute verrattuna kaiutinkuunteluun: se, että bassotaajuudet eivät tunnu kehossa kuten kaiutinkuuntelussa tuntuu suuremmilla voimakkuuksilla kuunneltaessa.

Sohvantäristimellä tietysti tätä voi kompensoida. Kaikki puutteet huomioonottaen, eipä varmaan parempaa lopputulosta ole mahdollista saada jos kuulokkeita on pakko käyttää. Hinnan puolesta olisi ihan hauska testata tuota headspeakeriä, kun ei nyt kuitenkaan omat tarpeet ole niin överit..
 
Jep. Tällä hetkellä on valittava kahdesta epäaitoa ääni-informaatiota tuottavan järjestelmän väliltä: kuulokekuuntelun, josta puuttu kehon tuottamat tuntemukset, ja stereofonisen kaiutinkuuntelun, jossa on kaksi akustista ympäristöä päällekkäin, joista toinen vaihtuu äänitteen mukaan ja toinen pysyy aina samana, ja jossa aitoa ääni-informatiota tulee vain kuuntelijan etupuolelta.

Olisipas hauskaa, jos joku kehittäisi standardin monikanavaäänitteiden tuottamiseen, jonka mukaisesti sitten monikanavaympäristön voisi sitten kotonaan virittää. Näin voisi olla mahdollista päästä lähemmäksi aitoa kuuntelukokemusta myös kotona.
 
Back
Ylös