Pyörimisnopeus ja stroboilu

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
27 201
Kaupunki
Korvessa
Minulla ei ole koskaan ollut tarvetta säätää levysoittimen pyörimisnopeutta kotona koska omistamissani soittimissa ei ole ollut säätöä/ja, tai laite on korvinkuultavasti soinut oikealla nopeudella. Oli minulla joskus kultaisella kahdeksankytluvulla jonkunlainen pahvinen strobomattokin mutten sitä nyt löytänyt. Dj- hommissa sitten stoboiltiin vain sen verran jotta rytmin jatkuvuus oli edes sinne päin ja häivytysten jälkeen säädeltiin kohdalleen, täytyy kyllä myöntää että hetkittäin säätelyistäni huolimatta rytmi oli aikamoista "hevosenlaukkaa" ???

Tein sitten uuden stobomaton kopioiden, leikaten ja liimaten.

Tokihan se on selvää, että pyörimisnopeutta muuttamalla muuttuu yleissaundi, liian nopeasti soi kirkkaammin ja niin pois päin - Rytmistä puhumattakaan. Nyt osui kohdalle soitin jossa oli säätö ja tuo tehtiin lautasmatto poistamalla, säätämällä, pyörittämällä, sekä toistamalla tuota kunnes nopeus on oikea. En ole koskaan tullut ajatelleeksi kuinka suuri vaikutus tuolla on pyörimisnopeudella on muutoin.
Tällä veivauksella neula ei pysynyt urassa silloin kun nopeus oli liian suuri, säädön jälkeen toimii. Toinen merkittävä huomio syntyi stereokuvan fokusoitumisena. Stereokuvassa ja sen fokusoitumisessa voi toki olla eroja johtuen siitä onko neula sitten pyöreä, tai vaikkapa microline (AT 440MLa)Noita kahta asiaa en ole ennen noterannut, ensin mainitut asiat toki.

Soitin siis saisi pyöriä juuri oikeaa nopeutta, sitä en kiistä, enkä sitä asiaa halua kelluttaa. Heitin vain huomioni, jos tuosta jollekin apua on jossakin.
 
Päivitin juuri Avid Diva II:n SP-versioksi, siinä tulee mukana mm. uusi virtalähde, jossa on pyörimisnopeuden säätö, mitään stroboa ei mukana tullut. Avidin Conrad Masin mukaan pyörimisnopeutta on joskus silloin tällöin hyvä tarkistaa. Noita strobomattoja saa varmaan alan liikkeistä muutamalla eurolla ja eikö ns. lampuksikin riitä aivan tavallinen 50Hz:n hehkulamppu?
 
Kyllä vain. Pro-Ject strobomatto maksaa noin 20€. Suurinpiirtein tuohon hintaan noita saa muitakin ja valoksi riittää tosiaan se 50Hz hehkulamppu.
 
Viisi minuuttia meni äsken kun pähkäilin, notta minkä takia ei strobolevy näytä oikein mitään järkeviä "lukemia". Asensin kännykkäänkin rpm calculaattorin, se näytti ihan ok lukemia. Mutta strobolevyllä ei mitenkään, vaikka miten sihtaili. Moottorin hihnapyöräkin oli tukevasti kiinni.

Lopulta sytytin valot olohuoneeseen...
 
Kohtpuoliin kun on vain LED-lamppuja, niin strobolla ei tee mitään :(
 
vastaus silloin on kidetahdistettu lyhty. Mielellään tietysti dedikoidun strobolevyn kera - tässä 300Hz paketti. Tuo lamppu toimii myös 50Hz strobon kanssa ihan asiallisesti.


CLSPESTRO.jpg
WCLEARSPDPK.jpg
 
Toisaalta K-raudassa ja muuallakin olen nähnyt tarjouksessa "kassillisen" hehkulamppuja 9,90 €, kun poistavat niitä valikoimasta. Lisäksi sitten sellainen joulutähden roikka ja strobovaloa on boxiin asti :)
 
Oma Teacin pyörin on kiinteällä strobolla varustettu. Siinä huomaa hyvin, kuinka klamppi vaikuttaa pyörimisnopeuteen hidastavasti. Onneksi soittimesta löytyy myös nopeuden säätö. Moni klamppia käyttävä ei hokaa, että se vaikuttaa pyörimisnopeuteen ja siten toisto-ominaisuuksiin.
 
^ Mielenkiintoista

Koska klamppi pyörii lautasen keskipisteen ympäri ~tasaisella nopeudella sen ei pitäisi vaikuttaa pyörimisnopeuteen, vaan ainoastaan siihen, kuinka nopeasti lautanen saavuttaa täyden nopeuden.

Jos nopeus hidastuu klamppia käytettäessä epäilisin laakerin kuntoa - tai sitten soitinta ei ole suunniteltu käytettäväksi klampin kanssa ja se rasittaa laakeria
 
Ei vaikuta klamppi minun pyörittimessä nopeuteen, eheeeeiii :) (Denon DP-80)
 
^^Näin sen itsekin järkeilin, ettei pitäisi vaikuttaa. Ero ei tosin ole iso. Laakerissa ei varmasti ole vikaa, ja voiman puutekin kuulostaa epätodennäköiseltä.
 
Eipä siinä paljoa muita tekijöitä voi olla, kuin lisääntyneestä massasta johtuva lisääntynyt pyörintäkitka -> ei jaksa raukka pyörittää tai hihna luistaa.

Mullakin oli suuria ongelmia saada strobokiekkoa toimimaan olohuoneessa, kun kaikki loisteputket ovat elektronisen liitäntälaitteen takana, eli välkkyvät ~30kHz taajuudella sen tavallisen 50Hz (ja 100Hz) sijaan. Taloudesta ei löydy ainuttakaan valoa joka olisi piuhan päässä ja välkkyisi. WC:stä "onneksi" löytyy vielä tavallinen wanha kuristimella toimiva loisteputki ja sieltä saa ihan inan valoa kajastamaan olohuoneeseen, joten yön pimeinä tunteina kämppä pimeäksi, vessaan valo ja eikun sihtaamaan strobolevyä... :D

Mahtaako hehkulampuista tai halogeeneista olla iloa tässä touhussa? Nehän syttyvät ja sammuvat niin hitaasti, ettei mitään välkyntää esiinny?
 
... Mahtaako hehkulampuista tai halogeeneista olla iloa tässä touhussa? Nehän syttyvät ja sammuvat niin hitaasti, ettei mitään välkyntää esiinny?

Kyllä mä oon ainakin pärjänny noiden halogeenien kans mitä olohuoneessa on. Tai mitä lie ovatkaan. Toki mulla on nyt semmonen soitin, ettei helppoa säätöä ole olemassa nopeuden suhteen, mutta tarkistin joka tapauksessa.

RP6 yritti orkkisosilla vähän edistää ja Tangospinnerin hihnapyörällä ja alalautasella ja hihnoilla aavistuksen jätättää. Mut ei niin paljoa että ryhtyisin toimenpiteisiin.
 
Jos nyt ei halua itse printtailla ja/tai hehkulampulla sihtailla, mutta ei silti raaski ostaa Clearaudion settiä, niin erinomaisen hyvä välimallin ratkaisu löytyy täältä: http://www.keystrobe.com/

Niiltä löytyy strobokiekkoja ja strobovaloja jotka toimivat 50Hz, 60Hz ja 300Hz (Clearaudio) taajuuksilla. Hinnatkin ovat verraten maltilliset.
 
Mahtaako hehkulampuista tai halogeeneista olla iloa tässä touhussa? Nehän syttyvät ja sammuvat niin hitaasti, ettei mitään välkyntää esiinny?
Niin no - kannattaa ehkä kokeilla hehkulamppua ;)

Telkussakaan ei näytetä liikkuvaa kuvaa, vaan 25 stillkuvaa sekunnissa, josta syntyy liikkeen vaikutelma. Ihmissilmä kun ei ole kaikkein tarkin mittalaite.
 
kannattaa ehkä kokeilla hehkulamppua ;)
Juu, pitää kokeilla! Järki sanoisi, että kun hehkulampun sammumiseen ja syttymiseen menee lonkkatuntumalta puolisen sekuntia (ihan vaan kun katkaisijasta räppäsee), ei sillä ainakaan mitään strobovaikutelmaa muodostu, lähinnä sykkivää valoa (eli siniaaltoa, ei on/off kanttiaaltoa kuten strobo, http://sparc.fpv.umb.sk/kat/kf/Integrated_Science/Figures/wav-bulb-res.GIF). Halogeeneissa (ääritapauksena esim. työmaavalossa) syttyminen ja sammuminen on vielä hitaampaa. Telkussa kuva syttyy ja sammuu todella nopeasti, muutamassa millisekunnissa, jolloin syntyy terävän liikeen vaikutelma ilman häntimistä. Eli tämän pähkäilyn (ja edellä olleen graafin) pohjalta voisi uskoa, että strobolevy toimii hehkulamppuvalossa, mutta sitä ei ole niin selkeä lukea, kuin todellisessa strobovalossa, koska valo on himmeimmilläänkin melko kirkasta.
 
Kyllä se hehkulamppu yllättävän hyvin hommansa ajaa. Jos Dr Feickertin tarkkuuksille haluaa päästä, niin ei varmastikaan ole oikea peli, kun ei se verkkovirran taajuus taida ihan tarkalleen 50 hertsiä olla. Mutta kyllä se hehkulamppu aika armoton on soittimille joissa ei nopeussäätöä ole.
 
Back
Ylös