Putkivahvistimista - putkityypeistä, kytkennöistä ja tehoista

K J Manner

Käyttäjä
Liittynyt
20.10.2006
Viestejä
2 086
Mitä voisitte sanoa seuraavista putkivahvistintyypeistä? Putkien ja kytkentöjen perusteella? Tai mitä tahansa! :)

1) Output Power : ultralinear 2x 65W RMS, triode state 2x 45W RMS (8 ohm) (Kytkentä valittavissa.)
Tubes : KT88x4 6SN7x4 12AX7x2

2) Output Power : 20watts x 2 in Class A Single Ended circuit design
Output Tube : 845 x 2

2) 300B tyyppi, pääteasteessa yhdet 300B putket kanavaa kohden. Tehoa noin 9 Wattia.

Käykö 9 wattinen vain hiljaiseen kuunteluun kaiuttimilla, jolla on herkkyyttä vain 87dB (1W, 1m)? "Kerrostalovoimakkuuksilla"? Miten 300B lykkisi 3 ohmin kolmitiekaiuttimia, joilla on herkkyyttä 92dB? Oletetaan että muuntajat ovat päteviä ja laitteet muutenkin perinteisen toimivia.
 
Minä en näin tarkala tasolla osaa sanoa tasan mitään. Sen olen oppinut että on olemassa PushPull ja Single Ended pelejä ja se on jotenkin merkittävä ero. Wateista... riippuu toki kaiuttimien herkkyydestä. Itselläni on nollut arielit (91db) ja nyt on open baffelit joiden herkkyys on kait jotai 95db luokkaa. Minulla oli lainassa 1,5 wattinen Almarro ja siitä uskalsin avata volaa sellaisen puoli piirua ja tuntui että nyt alkaa kyllä naapurit häiriintymään. Puoliväliin kun kääntää ei kukaan enää istu huoneessa. Pari vattia siis riittä ylettömän hyvin. Mikä tuo lienee Lebenin teho on 2X15W eli se on varsinainen tehopakkaus. Putkina nyt Sovtekin jotkut...

Nuo 81 db kaiuttimet pitäisi ihan kokeilla miutta eiköhän niilläkin riittävästi meteliä irtoaisi.
 
Kiitos. Taitaisi 300B sitten olla ihan pätevä sinänsä. Siinä on varmasti muita juttuja oleellisempia kuin hattiwatit. Miten suhtautuvat kun kuorma on vaikeampi, kuten vaikkapa 2 ohmia. (Jos tämän asian olen lainkaan ymmärtänyt oikein.) Jos joku osaisi vähän valottaa lisää näitä juttuja, olisin kiitollinen.

Tuollaisesta sain kiinnostavan tarjouksen, mihinhän se pystyy?
http://cgi.ebay.co.uk/YAQIN-King-Tu...19QQihZ020QQcategoryZ3280QQrdZ1QQcmdZViewItem
 
pirkka sanoi:
Mikä tuo lienee Lebenin teho on 2X15W eli se on varsinainen tehopakkaus. Putkina nyt Sovtekin jotkut...

Onko millainen ero alkuperäisiin putkiin verrattuna? Ja minkä hintaluokan putkista on kyse?

Itseä kiinnostaisi nuo herkemmät (90db tai yli) kaiuttimet. Lebenhän ei ole pulassa vähän epäherkemmilläkään, mutta nuo herkemmät olisi mielenkiintoinen katsastaa.
 
En osaa sanoa hintaluokka kun alkuperäiset Mullardit alkoi rutisemaan alle puolen vuoden jälkeen niin Highend studio vaihtoi näihin kuluitta. Ovat kuulemma sen suunnittelijan omat suosikkiputket nyt. Erona ehkä lähinnä äänen suurempi miellyttävyys. Mullardeissa oli draamaa enemmän ja tavallaan npidin siitä mutta näitä sovtekkeja on tosi nautinto kuunnella. En ole kylläkään kovin paljoa perehtynyt eri putkien ominaisuuksiin ja minulle on ihan ok että Lebenissä putket on piilossa...
 
Putkista en tiedä mitään, mutta noista tehoista ja desibeleistä ajattelin kumminkin kirjoittaa, sen "peruskaavan" elikkäs:

Tehon kaksinkertaistuessa, nousee äänenpaine desibeleissä kolme yksikköä, elikkäs +3db

Esim. elementin herkkyys on 92db yhdellä watilla soitettaessa. Kahdella watilla elementti tuottaa 95db - äänenpaineen. Neljällä watilla elementti tuottaa 98db - äänenpaineen jne.

Kuuden desibelin äänenpaineen lisäys, havaitaan kuuloaistimuksena äänenvoimakkuuden kaksinkertaistumisena.

Näin siis oppikirjassa. Käytännössähän huone korostaa äänenpainetta ja kaiuttimien herkkyys ilmoitukset, voivat tietääkseni olla erilaisilla jännitteillä mitattu ja tämähän vaikuttaa tietenkin tehon, elikkäs wattien muodostumiseen.. Vai oliko se, että vahvistimien tehoja mitataan eri paikoissa erilaisilla jännitteillä?

No joh. Jotenkin näin. :)

Matti.
 
Onko se Leben "15 wattinen" vai 15 wattinen esimerkiksi 1% säröllä? Tuolle 300B:lle edellä luvataan 4 wattia 1%:n säröllä (8ohm).
 
Onko mahdollista vertailukelpoisesti mitata nykyisin käyttämäni tehot kuunteluvoimakkuuksillani? Yleismittarilla? (Ei voi olla niin helppoa..)




pirkka sanoi:
Itselläni on nollut arielit (91db) ja nyt on open baffelit joiden herkkyys on kait jotai 95db luokkaa.
..................
Pari wattia siis riittää ylettömän hyvin.

Tuo taas on rohkaisevaa pienen ja yksinkertaisen suuntaan. 95db on tosin jo kovinkin herkkä. Tuolla taas yhdenlaista ja ehkä piirun verran toisenlaista juttua: http://www.hifimaailma.fi/foorumi/viewtopic.php?t=3241

Mutta riippuu siis akustiikasta ja kaiuttimien herkkyydestä, mihin raja piirtyy. Miksiköhän en ole koskaan törmännyt kuitenkaan todellisiin putkivahvistinkokemuksiin, joissa vahvistin on todella ollut liian heikko. Onko tuo herkän kaiuttimen suosittelu niin 'herkässä', että siitä on tullut eräänlainen mantra. Ja tietysti suuri osa karttaa oikein pieniä teholukemia ihan varmuuden vuoksi vain.

K J Manner sanoi:
Odotellessa lisää vastauksia lueskelen seuraavaa, missä on jotain ohjeita tarvittavasta tehosta: http://www.ken-gilbert.com/techstuff/building_your_own_tube_amp.htm

Tämäkin rohkaisee pieneen tehoon. Kokemuksia? Luettuja, kuultuja? Omatkin toki kelpaa! :D

------------------------------

Onko tuossa vaaka-akselilla teho ja pystyssä THD? http://xs216.xs.to/xs216/07234/THD-POWER.jpg
( http://www.stereophile.com/integratedamps/207cayin/index3.html )
( http://www.stereophile.com/integratedamps/207cayin/index.html REWIEW)
 
Mitä voisitte sanoa seuraavista putkivahvistintyypeistä? Putkien ja kytkentöjen perusteella? Tai mitä tahansa! Smiley

1) Output Power : ultralinear 2x 65W RMS, triode state 2x 45W RMS (8 ohm) (Kytkentä valittavissa.)
Tubes : KT88x4 6SN7x4 12AX7x2

2) Output Power : 20watts x 2 in Class A Single Ended circuit design
Output Tube : 845 x 2

2) 300B tyyppi, pääteasteessa yhdet 300B putket kanavaa kohden. Tehoa noin 9 Wattia.

Käykö 9 wattinen vain hiljaiseen kuunteluun kaiuttimilla, jolla on herkkyyttä vain 87dB (1W, 1m)? "Kerrostalovoimakkuuksilla"? Miten 300B lykkisi 3 ohmin kolmitiekaiuttimia, joilla on herkkyyttä 92dB? Oletetaan että muuntajat ovat päteviä ja laitteet muutenkin perinteisen toimivia.

1. Arvot yläkanttiin triodikytkentä liian suuri tehoinen pääteputket kuluu alta aikayksikön

2. On mahdollista 845 putkella

3. 300b putkelle helppo alk 6-8 ohmin kuorma, hyötysuhde yli 90db/w muuten putken edut menetetään



Yaqin vahvarit ovat enemmän koristeellisia .Itselläni kaverin alla oleva PP vahvari "pajalla" Näyttävän näköinen ,huonot päätemuuntajat surkea bassotoisto (KT77 putkilla) Vaikea moddata epäkäytännöllinen korjattava monta piirilevyä ,ei hyvä.



Pappa

http://cgi.ebay.com/YAQIN-MC10L-EL3...ryZ73369QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
 
pappa sanoi:
3. 300b putkelle helppo alk 6-8 ohmin kuorma, hyötysuhde yli 90db/w muuten putken edut menetetään

Ei siis toimi 3-4 ohmin kuormalla?


pappa sanoi:
Yaqin vahvarit ovat enemmän koristeellisia.

huonot päätemuuntajat

Onhan niistä YKSI hyvän näköinen! :) Miten huono päätemuuntaja kertoo ominaisuudestaan? Yaqin-mietteet toivottavasti perustuivat vain yhden mallin tuntemukseen? Vielä en lannistu mutta melkein. :-\ Kaikki mallit lienevät omiansa. TÄMÄ se nyt pitäisi ottaa tai jättää.
 
Ei siis toimi 3-4 ohmin kuormalla?

Ei noin voi yksioikoisesti sanoa onhan muuntajassa 4 ohmin tapit,ainahan sieltä ääntä kuuluu.

300b Yaqinissa on piirilevy (t) joka tekee mahdollisen korjaamisen ja analysoimisen hankalaksi jos siihen tulee vikaa tai pitää säädellä .

Miten huono päätemuuntaja kertoo ominaisuudestaan?
Taajuusvaste on vajaa säröä ja huonot Bassot .SE vahvari on tälle erityisen kriittinen


Pappa
 
OK.
Huomasin että Yaqin 300B:tä yritetään kaupata jopa yli 1300 eurolla. :D
http://www.google.fi/search?q=300b+...&rls=org.mozilla:fi:official&client=firefox-a

Ja mikä mielenkiintoisinta, löysin viimein yhden arvionkin. Tosin putket olivat vaihdetut ja torvilla kuunneltu (83' Klipsch K-Horns).
http://www.audioasylum.com/forums/set/messages/49958.html
"Buying this stuff is like a box of chocolates, you never know what you are actually getting until its in your living room."
"I've heard amps costing 4x more than what I paid for this amp, and they didn't do 1/2 of what the MS-300B did."

--------------------------------

Tuolla on kanssa MC10-L päässyt pajalle. http://www.hifi-forum.de/viewthread-111-348.html
 
Noin nyrkkisääntönä putkikoneille ei ainakaan paneeleita eikä impedanssiltaan hirveän alas meneviä kaiuttimia. Jos vahvistimesta saa jostain antoimpedanssilukemat käsiinsä, voi niistä arvioida kaiutinyhteensopivuutta. Kun laskee kaiuttimen nimellisimpedanssin jaettuna vahvistimen antoimpedanssilla, saa vaimennuskertoimen. Jos tämä on alle kolme tai kaksi, voi tulla kontrolliongelmia. Kuuntelemallahan tuo vasta oikeasti selviää, ja parasta olisi saada käsiinsä kaiuttimen pohjaimpedanssi.

Itse soittelin hyvinkin tyytyväisenä Gradient Preludeja Pännärin PP-kytkennällä. Putkina olivat muuten aiemminmainitut KT77:t, joilla oli muuten alapäässä kaikkea muuta kuin ongelmia tuossa kytkennässä! Tarkemmat ja samalla mehukkaammat kuin edellisillä trankkupäätteilläni. Enemmän slammia, enemmän eloa.

Yleensähän SE-kytkennät eivät ole soinniltaan yhtä iskeviä kuin PP-kytkennät. PP:ssä taas on esim. ylimenosärön riski päätemuuntajista ja biasoinnista riippuen. Pännärin kytkennässä tätä ongelmaa ei ole A-luokkaisuuden ansiosta.

Yleensä hieman herkemmät ja yksinkertaisemmat kaiuttimet toimivat putkosilla hyvin, mutta ilokseni voin ilmoittaa, että jopa EH:n EL34:lla varustettu Mastersound Due Venti SE piti juuri hankkimani AP Sparkit oikein kivasti hyppysissään, jopa melkoisilla äänenpaineilla. Herkkyys oli n. 90 dB ja rakenne 2,5-tie bassorefleksi. Impedanssipohja näistä oli jossain lehdessä mitattu 5 ohmia. Tuon mittaaminen itse ei sitten olekaan ihan yksinkertainen homma, tai lähinnä vaatii mittauskalustoksi muutakin kuin yleismittarin. Vahvistimen antoimpedanssin mittaamiseenkin tarvitaan funkkari. Muuten onnistuu kyllä yleismittarilla jotenkuten.

Putkikoneen sopivuus riippuu siis aina kuuntelutilan koosta ja kaiuttimista. 300B-vehkeet kuitenkin jättäisin laajakaista- ja torvimiehille. Vaikka aion sellaisen ehkä kuitenkin rakentaa...
 
mkutvonen sanoi:
Yleensähän SE-kytkennät eivät ole soinniltaan yhtä iskeviä kuin PP-kytkennät. PP:ssä taas on esim. ylimenosärön riski päätemuuntajista ja biasoinnista riippuen. Pännärin kytkennässä tätä ongelmaa ei ole A-luokkaisuuden ansiosta.

Mikäs ihme tämä sitten olisi? Sanotaan että dual-mono(?). Säädeltävää ainakin olisi tarjolla..

Tuon spekseistä nappasin jutun aloituksen numero kahden esimerkin, mistä tiedoista Pappa moitti liialliseksi tehoksi että putket eivät kestä. Mutta ota tuosta sitten selvää, kun toisaalla ilmoituksessa sanotaan 32 wattia ja toisaalla se 45. Mitä tuo säädeltävyys tuo mukanaan?

Onko PP sitten niin kuin b-luokkainen, kun kerran ylimenosäröstä puhutaan? Ja sekin on epäselvää, merkitseekö lopulta triodi lainkaan a-luokkaista - olen kyllä olettanut niin.
 


Tutun näköinen loota . Tarkoitukseni oli muuttaa pääteaste triodiksi. Hihat kuitenkin paloi jo kotelon avaamisessa .Kun sen sain auki niin piirilevyjen toiselle puolelle pääsee vain jos irrottaan verkkomuuntajat ja kolvaa johdot irti .
Unohdin koko jutun ja kokosin takas vanhaan kuosiin Eipä maksanut kun 90 taalaa ja 200 postimaksuja ja Härmän tullit
Onhan se ton arvonen Happy Bidding


Pappa
 
AB- ja B-luokissa on ylimenosärön riski. Tämä johtuu siitä kun molemmat pääteputket (oletetaan nyt vuorovaiheinen pari) eivät toista koko jaksoa, vaan toinen puolijakso menee joko osittain tai kokonaan toiselle putkelle. A-luokassa taas molemmat PP-vahvistimenkin pääteputket toistavat molemmat puolijaksot, eli koko aaltomuodon, mutta vain vastakkaisissa vaiheissa toisiinsa nähden.

PP-vahvistin ei ole ihan yhtä herkkä päätemuuntajalleen, kuin SE-vahvistin. Ja A-luokkaisen PP-vahvistimen virtalähde voi olla hyvin yksinkertainen, koska pääteputket kuluttavat vakiovirran. Toisen putken läpi olevan virran laskiessa toisen putken läpi kulkeva virta kasvaa ihannetapauksessa saman verran.

Putkivahvistimesta ulos saatavan tehon määrää putken tehonsieto. Esimerkiksi tuo pännäri hukkaa tyhjäkäynnillä sellaiset 25-26 Wattia tehoa. Tuo kaikki lähtee pääteputkilta lämpönä, eivätkä ne sen enempiä kestäisi, tuo putki on speksattu anodihäviöltään 25 wattiin. Suojahila suostuu hävittämään tuohon vielä 7 wattia päälle, ja hieman valmistajasta riippuen kokonaishäviöksi sallitaan 28-32 wattia. Tuosta kun sitten laskee sellaisen 20 prosentin hyötysuhteen, niin ollaan lähellä niitä tehoja, jotka saadaan A-luokkaisesta todella ulos. 50 wattia * 0,2 = 10 wattia, eli tuon pännärin hyötysuhde on hieman yli tuon, mutta kuitenkin...

Ja ei, triodia voidaan toki käyttää myös A- ja AB-luokissa, mutta vain PP-kytkennässä. SE-kytkentä tarkoittaa aina A-luokan toimintaa. PP taas ei tarkoita välttämättä mitään. Suurin osa näistä tosin on AB-luokkaisia.
 
mkutvonen sanoi:
Suurin osa näistä tosin on AB-luokkaisia.

Voiko näistä tiedoista päätellä mikä se on? Kulutus on ainakin 300W.
K J Manner sanoi:
Mikäs ihme tämä sitten olisi? Sanotaan että dual-mono(?). Säädeltävää ainakin olisi tarjolla..

Ja mitä säädöillä saadaan aikaan?

---------------------------------------

Tässä putiikissa näyttäisi olevan astetta laadukkaampaa. http://stores.ebay.com/HOTPRODUCTSTORE Hinnoissakin se tietenkin näkyy. Point to point näyttää kuvissa pitävän paikkansa. Löytyy myös paikoin tarkkoja mittaustuloksia. Vaikken niistä paljoa vielä ymmärrä!

Toisaalta sitten siellä näkyy samaa Yaqinia myös tarjolla tuplahintaan...
 
Voiko näistä tiedoista päätellä mikä se on? Kulutus on ainakin 300W.

Ei voi!!

Mikäs ihme tämä sitten olisi? Sanotaan että dual-mono(?). Säädeltävää ainakin olisi tarjolla..

Ja mitä säädöillä saadaan aikaan?


Ruudikkaan näköinen peli Kummallekkin kanavalle oma verkkomuuntaja se on varmaan tässä tapauksessa myy
jän Dual Mono???
Kahdesta KT88/per kanava ei puristeta 45 wattia Class A Triodi poweria niin että putket kestää enemmän kuin yhden työpäivän Päätemuuntajat ratkasee kaiken mut niistähän ei kukaan tiedä???


Pappa
 
Back
Ylös