Putkivahvistimen vaimennus

ToKa

Hifiharrastaja
Liittynyt
10.9.2006
Viestejä
2 524
Millaisia kokemuksia teillä on putkivahvistimen vaimentamisesta? Millaisia jalkoja tai alustoja olette käyttäneet?

http://www.tnt-audio.com/ampli/cyber100s_e.html kertoo Opera Consonance Cyber100S Signaturen vaimentamisesta seuraavaa:

"Those readers who are happy to wield the soldering iron would enjoy playing this amplifier as it is for a year, then substituting different valves, upgrading passive components, playing with the feedback quantity & bandwidth, etc., after paying attention to good isolation from vibration."

Muuallakaan artikkelissa ei vaimennusalustan käyttämistä tai vaimennusjalkojen vaihtoa vähätellä.
 
Itselllä Almarro 318B:n basso napakoitui huomattavasti kun tein seuraavan 'sandwichin':

Alhaalta ylöspäin:
('stereotaso' ei hifi vaan matala IKEA taso)
- Etolasta muovimattoa, jonka alkuperäinen käyttötarkoitus on kylpyhuoneen lattialle liukastussuokaksi. n.0.5cm paksuisia, poikkileikkaukseltaan pyöreitä, suikaleita ladottu kahteen ristikkäin. (ei pehmeä, vaan aika jämäkkää, mutta hieman joustavaa muovia)
- Kivitaso (1cm paksu kivinen 'puutarha/sisustus-laatta')
- Ceraballs:in Universal Cerapucsit.
(vahvistin)

Aiemmin kivitason ja ristimuovimaton tilalla oli jääkiekkoja ( :) ) eristämässä cerapucsit stereotasosta, mutta tosiaan tuo uusi järjestely teki ison muutoksen basson 'tiukkuuteen'. Eli kaiketi muovimatto stereotason ja kivilaatan välillä eristää kaiuttimista syntyviä paineaaltoja, jotka muuten tason kautta resonoivat vahvistimeen asti. Dunno, aika kuukivi-meininkiä, mutta toimii :)
 
Minulla on vahvistimen ja TV-tason välissä Russ Andrews Torlyte laitealusta jolla taasen 3kpl Nordostin alumiinisia Pulsar Pointseja joilla korvasin vahvistimen alkuperäiset kartiojalat. Minulla selkein ero tuli keskialueelle ja diskantissa jotka pelkällä TV-tasolla kuulostivat hieman samealta ja värittyneeltä. Alustan ja jalkojen lisäyksen jälkeen ääni tarkentui ja ylimääräiset värittymät äänestä poistuivat. Alataajuuksillakaan ei ainakaan huonompaan suuntaan menty, joten onnistunut viritys kaikenkaikkiaan. :D
 
Nyt en oo vielä soundin parannusta hakenut, mutta ylimääräset muuntajahurinat sain aika hyvin kuriin kun laitoin Ikean Lackin päälle marmorilaatan missä on kumijalat pehmustettuna huopatassulla. Laatan päällä sorbotaanipallukat, sitten taas huopatassut ja vhvistimen omat kumijalat. Pitää tossa ajan kanssa sitten tutkia miten mikäkin kerros vaikuttaa ääneen.
 
Kuukivimeininkiä tai ei mutta pitänee jo noidenkin kokemusten perusteella itsekin miettiä jonkinlaista vaimennusta.
 
Back
Ylös