Putkivahvistimen sammuttaminen/päällä pitäminen

ToKa

Hifiharrastaja
Liittynyt
10.9.2006
Viestejä
2 537
Onko putkimiehillä kokemusta/tietoutta/mutua, että miten putkivahvistinta kannattaa sammutella tai pitää päällä? Eli jos haluaa maksimoida putkien käyttötunnit niin kuluuko putket enemmän päällä ollessaan vai siinä kun vahvistinta sammutellaan ja käynnistellään vähän väliä? Eli jos vahvistin on ollut päällä esim. kolme tuntia ja eteen tulee tunnin tauko jonka jälkeen on tarkoitus jatkaa musiikinkuuntelua niin onko suositeltavampaa jättää vahvistin päälle vai sammuttaa ja säästää tunti putkien ikää? Kysymys ei siis koske sitä, että kauanko menee putkivahvistimen toimintapisteen asettumiseen ja toimiiko se paremmin jos on tuon idle-tunninkin päällä.
 
Tunnin tauon takia ei kannata sammuttaa. Yleensä ~tunnissa pitäisi asettua käynnistyksestä saundi aloilleen, joillakin vehkeillä hieman nopeamminkin.
 
Tässäkin taitaa vahvarin malli vaikuttaa. Useimmiten putkille annetaan rauhallisesti virtaa, mutta jos laitteessa on perusikävä potkustartti, se varmasti rokottaa putkia ikävästi startatessa.
 
Mulla on kohta vuoden päivät ollu el84l putket käytössä ja vahvistimesta on virrat pois vain yöllä ja silloin kun en ole kotona.
Arvokkaammille putkilla tulisi varmaan enemmän mietittyä tuota sammuttelemista.
 
Jos tunti päällä niin ei kahta. Mielestäni toimintapisteet asettuu huomattavasti pienemmässä ajassa kuin mainitussa tunnissa, jotain 15min on ihan riittävä. Kitarakoneissa yleinen standby valitettavasti taitaa useimmiten puuttua hifi-vahvistimista, olisi hyvä laittaa hehkut päälle ensin ja kun putket ovat lämminneet niin sitten korkeammat jännitteet (anodeille).
 
Aleksi M sanoi:
Mulla on kohta vuoden päivät ollu el84l putket käytössä ja vahvistimesta on virrat pois vain yöllä ja silloin kun en ole kotona.
Jos on A-luokkainen vahvistin niin ei oikein suositeltava tapa.
 
Itse pidän kohtuullisen pitkiä aikoja päällä. Jos tulee 2 tunnin tai yli tauko niin sammutan.

Mutta vinkki silloin, kun vahvistin on päällä mutta ei kuunnella aktiivisesti. Pitäkää musiikki soimassa koko ajan, vaikka sitten hyvin hiljaa. Putken pitäminen kuumana ilman hiljaista elektronivirtaa anodin ja katodin välillä kuluttaa putken bariumvarantoja eli todennäköisesti kuluttaa putkea hiukan nopeammin.

t. TapsaS
 
Vasu sanoi:
Jos on A-luokkainen vahvistin niin ei oikein suositeltava tapa.

Onhan se, mutta kun vahvistinta käytetään kaikkien äänilähteiden kanssa (tv, tietokone, cd-soitin), niin käytännössä signaalia menee vahvistimesta läpi suurimman osan tuosta ajasta.
 
Back
Ylös