Putkivahvaimelle simppeliä esivahvistinta. Ehdottakaa.

Vesa H

Käyttäjä
Liittynyt
27.8.2006
Viestejä
114
Kaupunki
Oulu
Moro,

Olen kaivellut esiin vanhan putkipääteviritykseni, koteloinut hieman ja koittanut soitella. Hieman ongelmia olisi vaan.. En ole onnistunut saamaan passiivista volumesäätöä toimimaan likikään auttavasti. Äänenvoimakkuuden muissa kuin "täysillä" asennossa mukaan tulee milloin minkäkinlaista häiriö-örinää. Ilman vaimennusta (täysillä), häiriöt on pienimmillään.

Aktiivisesti annosteltuna, esim. tietokoneesta, äänensäätö kyllä pelaa. Olen tullut siihen toteamukseen, että jonkinlaisen aktiivivaimentimen siihen sitten tarvisi. ?

Antakaa vinkkiä, kuinka itse toteuttaisitte ko. toiminon. Google ja diyaudio on pullollansa kaikenlaista, mutta kysynpä nyt ihan kotomaan veljiltä omia ratkaisuja.

Eikä ollenkaan haittaa, vaikka laite olisi erittäin yksinkertainen, johon joka diyeriltä löytyy osat hihaa ravistamalla ;)
 
Oliskohan kyseessä rikkinäinen potentiometri. Varmaan tiedät, että kun potikka on väännetty "täysille", sen input ja output menevät yhteen jolloin vastuspintaa ei ole välissä yhtään (paitsi signaalimaata vasten).
 
Mä komppaan DIAa. Kokeile toisella potikalla tmv. Itse olen tehnyt aktiivina vain Pännärin etusen, mutta tällähetkellä mennään passiivietusella.
 
Potikkana on ollut muitakin. Kaikki kyllä taivahan vanhoja. Hmmm.. Pitää varmuudeksi kokeilla vielä jotain uudempaa potikkaa.

Palataan astialle..

Kiitos tähänastisista :)
 
Hieno laite kertakaikkiaan.

Joo. Tuota kelpaa katsellakin ;)

Jeps. Pakko se on uskoa, kun testasin, että potikkahan se pärinää aiheutti. Siis silloinkin kun siihen ei koskenut. Vaihdoin vähän uudemman potikan ja sehän soi ihan selvästi. En ole potikoissa ennen törmännyt tällaiseen häiriöongelmaan.

Hieman pitäisi vielä virtalähdepuolta säätää, kun on hienoista sirinää taustalla..

Sitten vielä jotkin wanhat fullranget muuntajan päähän... :)
 
Hyvä että selkis! Onko sulla tähtimaa ymv. asiat kunnossa? Kannattaa myös kokeilla maadoittaa etunen/signaalilähde/vahvistin keskenään eri komboina ja etsiä vähiten hurinoita aiheuttava kattaus.
 
pete sanoi:
Hyvä että selkis! Onko sulla tähtimaa ymv. asiat kunnossa? Kannattaa myös kokeilla maadoittaa etunen/signaalilähde/vahvistin keskenään eri komboina ja etsiä vähiten hurinoita aiheuttava kattaus.

Olen ainakin pyrkinyt maadoittamaan yhteen pisteeseen. Pitää käydä tuo kuitenkin vielä läpi, kun on vuosia sitten kasattu putkiharjoitelma. Parannettavaa on ainakin vaihtojännitteiden häiriöiden leviämisen estämisessä (mm. tehdä kierretyistä kaapelipareista pienetkin pätkät). Kotelokaan ei oikein optimi ole, kun ompi vanerista :D

Onneksi tuo hurina ei kovin pahalta kuulosta. Ei ainakaan irtokaiutinelementillä kokeiltuna. Liekö koteloitu sitten jyrisee..

Virtalähteen kuristin ehkä voisi olla isompikin, samoin suodatus.
 
Ok. Jos ongelma ei noilla mainitsemillasi toimenpiteillä katoa, niin pistäppä viestiä tänne. Kyllä täällä joku osaa auttaa.. Mulla on noi omat tekeleet toimineet ilman hurinoita ihan tähtimaata käyttämällä, powerpuolen johdotukset punottuina ja laittamalla signaalipuolen osat mahdollisimman lähelle putkien kantoja.

Yksi asia mikä tuli mieleen on toi muuntajaosasto. Oletko kokeillut kääntää jotain muuntajista/kuristimista (en nyt tiedä minkälainen layout sulla on) 90astetta toiseen nähden?
 
Muuntajat on juurikin mainitsemallasi tavalla (pelkkä mono vaan nyt kotelossa). Laitan tuon johdotuksen uusiksi jossain välissä ja kertoilen lisää.

Onko Petellä nakata noista omista laitteista linkkiä. Mielenkiinnolla voisin katsastaa :)
 
Vesa H sanoi:
Muuntajat on juurikin mainitsemallasi tavalla (pelkkä mono vaan nyt kotelossa). Laitan tuon johdotuksen uusiksi jossain välissä ja kertoilen lisää.

Onko Petellä nakata noista omista laitteista linkkiä. Mielenkiinnolla voisin katsastaa :)

Joo, kokeile ensin ja raportoi sitten. Ei ole mitään valmista nettisivua tmv. noista mun laitteista. Vielä ainakaan.. DIA:n linkit tosiaan kannattaa tsekata. Ja hänen sivutkin ;)
 
Morjens,

Tuli pideltyä vähän kesälomaa välillä. Eilen illalla touhusin taas tuon vahvistimen kanssa.

Punoin hehkujen langoituksen ja vedin sen loitommas muista johdoista. Koitin muutenkin vähän selkeyttää johtimien sijaintia. Tulokset yllättivät..

Nyt se on entistä huonompi :D

Hurinaa ja pärinää on häiritsevästi, samoin volume on aivan liian ärhäkkä ts. nollassa musikki ei soi ja vähän isontamalla soi heti liian lujaa. Samoin ääni särkee ???. Aivan kuin vehje saisi liian voimakkaan signaalin.

No selitetään hieman tarkemmin koeolosuhteita. Aiemmin ("Nyt se toimii" -vaihe) soittelin sitä kotona pöytätietsikalla, josta käänsin äänet maksimiin. Tällöin siis pääsin toteamaan äänenvoimakkuuden toimivuuden.

Nut olen kokeillut sitä täällä toisaalla (aikuisopiskelen toisella paikkakunnalla, toisessa maassa) CD- soittimella ja läppärillä. Läppärillä voi hieman paremmin testailla, kun siitä voi vaimentaa signaalia. CD:llä soi liian lujaa ja särkee ääntä.

Se tässä muun muassa hämmentää, kun tämä sama kytkentä on toiminut samoilla komponenteilla joskus aikoinaan. Samoin kun se osoitti hyviä merkkejä kotona.

Hurinaan on vielä ajatuksia. Pitää eristää vielä verkkomuuntajan ensiö ja toisiopiuhat paremmin. Kuristin ja konkat on riittäneet ainakin "silloin joskus". Suotokonkka on tietty voinut mennä varastoinnissa pilalle.. Kun tuon yliohjautumisen saisi ainakin ensiksi pois. Samoin volumepotikka pitää sitten vaihtaa eri arvoon.

Tämmöistä tällä erää tästä tapauksesta.
 
No niin. Taisin hätäillä turhaan. Paremmalla maltilla asiaa tutkittuani huomasin, että yksi juotoskorvake oli murtunut päätemuuntajasta. Sen kun tinaili ja punoi johtoja lisää, niin vot. 8)

Volume on toki yhä vaikea säätää hiljaiseen kuunteluun, mutta johan tuolla soittelee. Toistaiseksi monona, mutta nyttenpä sai uutta intoa saattaa toinenkin kanava valmiiksi.
 
Back
Ylös