Putkien vaihto hybridivahvistimeen

miqueli

Hifiharrastaja
Liittynyt
11.8.2006
Viestejä
2 523
Kaupunki
Joensuu
Kokemuksia kaivataan putkien vaihdosta hybridivahvistimeen. Saako putkien vaihdolla esimerkiksi NOS-putkiiin mullistavia aikaan vai pientä hienosäätöä (kun trankkupääte kuitenkin tappaa suurimmat erot :p).

Mikko
 
Ite vaihdoin ensin Pathoksen mukana tullut Sovtek Teslan NOS putkiin. Äänen laatu oli selvästi parempi, ja kuukausi sitten vaihdoin Teslat VALVO NOS putkiin, ja Valvolla tuli vielä parempi ääni. Ilmaisempi, tarkempi ääni. Basso hyvin hallittu.
 
bayerische sanoi:
Ite vaihdoin ensin Pathoksen mukana tullut Sovtek Teslan NOS putkiin. Äänen laatu oli selvästi parempi, ja kuukausi sitten vaihdoin Teslat VALVO NOS putkiin, ja Valvolla tuli vielä parempi ääni. Ilmaisempi, tarkempi ääni. Basso hyvin hallittu.

Tarkoitat kai ilmavampi :).
 
Jos vanhat ja uudet putket toimivat niinkuin pitää, erot ovat enemmänkin havaittavia kuin mullistavia: toisaalta: on vaikea olla kuulematta huomattavaa "parannusta", jos on maksanut hypetetyistä rööreistä maltaita...toteaa mies, joka juuri sai haltuunsa Siemensin CCa:t

Muuten olen sitä mieltä, että päätevahvainten etuasteen putkien merkitystä ei voi kyllin korostaa.

terv: jaffae
 
Kyllä niissä eroja on, varsinkin siinä vaiheessa kun muu setti alkaa soida pääpiirteisään niinkun sen haluaa soivan. Putkien vaihdolla saadaan aikaan vähintään sitä hienosäätöä. Itsellä kokemusta putkiantoisen cd-soittimen putkien vaihdosta ja kyllä ne erot saattavat olla jopa merkittäviä..
 
On niissä eroja, eikä aina tarvitse edes hakea NOS:ia. Esim. ECC88/6DJ8/6922-putkista erittäin hyvä vaihtoehto on JJ Electronicin E88CC. Ääneltään tuo on nimittäin jokseenkin NOS-Teslan veroinen. Luulenpa, että yksittäistapauksissa jopa parempi. Onhan noissa nosseissakin hajontaa...

Itse tuossa juuri vaihdoin päätteisiini (putkipäätteet) JJ:n ECC81:t Ei:n 12AT7:n tilalle samalla kun vaihdoin SED:n EL34:t paikoilleen pääteputkiksi. Jouduin ihmettelemään, että eiväthän nämä SED:t ennen näin hyviltä kuulostaneet! Vaisu basso oli hävinnyt ja sointi muuttunut muutenkin paljon eloisammaksi ja erottelevammaksi. Diskanttikin kirkastui huomattavasti ja sointiin tuli uutta iskua.

Ainakin, jos vehkeen sisuksista löytyy Sovtek-merkkisiä röörejä, niin suosittelisin heittämään niillä sitä kuuluisaa vesilintua ja sijoittamaan vaikka sitten JJ:n tai SED:n putkiin. Varsinkin SED:t ovat mainioita uustuotantoputkia, mutta valikoima on aika suppea. Kokemukseni Sovtekin rööreistä ovat luokkaa "diskantti saa korvat ulostamaan verta".

Näissä täsmää se ajatus, että jos joku on lähtöviivoilla paskottu, niin sitä ei sitten enää käy palauttaminen. Tämä pätee niin äänilähteisiin, kuin etusputkiinkin.
 
Onko 12AU7 / ECC82 putkista kokemusta, mitkä ovat erityisesti kokeilemisen arvoisia? Vai samat merkit kuin muissakin?

Mikko
 
Juu, se "ilmaisempi" kuulosti jotenkin "halvemmalta", ja siitä tuskin oli kysymys :D.
 
jussikoo sanoi:
Juu, se "ilmaisempi" kuulosti jotenkin "halvemmalta", ja siitä tuskin oli kysymys :D.

Juu, ei se ääni mennyt halvempiin, vaan selvästi äänen laadultaan kalliimmaksi :)

Hehe, tällaista se on.
 
Mikähän vaikuttaa eniten putken kestoon? Mulla kun on Audio Aeron cd-soittimen etuasteesa pari putkea joille luvataan tietty tuntimäärä elinikää. Kuluuko se putki vain cd:tä toistettaesa, vai myös silloin kun on pelkkä standby-virta päällä. Onko kenties huonoin vaihtoehto ottaa päävirta laitteesta yöksi pois, jolloin tulisi isoimmat lämmönvaihtelut? aa
 
Putki kuluu normaalisti eniten ihan käytössä. Soittimesi todennäköisesti kuitenkin katkoo anodi- ja hehkujännitteet standby-tilassa, joten tuosta tuskin kannattaa olla huolissaan. Niitä voi sitten vaihdella sitä mukaa kun alkavat kuulostaa huonolta. Vai muistanko väärin, että tuossa AA:ssa se putki on juotettu suoraan piirilevyyn kiinni? Jossain muistan tällaista nähneeni. Taisi olla joku subminiatyyriputki...
 
arial sanoi:
Mikähän vaikuttaa eniten putken kestoon?
Itse putkikin vaikuttaa: merkki, laatu, jne. Eri putkien elinkaari on eri mittainen.
Mutta tämänhän kaikki tiesivät - turhaa bittiavaruuden kuormittamista tämäkin viesti.
 
Jos se on juotettu niin kannattaa sen suhteen sitten luottaa huoltoon, jos vaihtoa halajaa. Mutta parhaat etuasteputket kestävät tuollaisessa käytössä tiettävästi yli kymmenen tuhatta tuntia. On noita kai yli 100 000 tuntia ajettujakin vielä testattu ihan kelvoiksi.

12AU7-putkeksi mielenkiintoinen kokeiltava olisi esim. JJ:n ECC802, joka on mekaanisesti hieman erilainen, kuin saman valmistajan perus-kasikakkonen. Uraltone ainakin myy tuota kyseistä spesiaaliversiota. (Koskahan mä saan varotuksen tästä mainonnasta, vaikkei olekaan oma lehmä ojassa...) Ehkäpä sitten kanssa jotkut Electro Harmonixit, RPM:ltä jotain kivaa NOS:ia... Kaipa näissäkin joku Siemens tai Mullard olisi aika kova sana. Ovat sitten sen hintaisiakin. Ei:n putket ovat parhaimmillaan todella hyvä-äänisiä, mutta laatuvaihtelut ovat aika pahoja. Näissä on siis aina riski. Eivätpähän tosin juuri mitään maksakaan...

Rohkeasti vaan kokeilemaan. JJ:stä on aika hyvä aloittaa, jos ei halua hirveitä summia tuhlata riskisijoituksiin. Siitä sitten eteenpäin jos ei soundi miellytä.
 
Putket vaihdatin maahantuojan huoltoliikkeessä Hyvinkäällä, juotettuja piirilevyyn olivat. Putkista kun en yhtään mitään ymmärrä, niin otin vain vanhojen tilalle mitä maahantuoja tarjosi.
Joku siellä Audio Aeron sisällä lämpöä tuottaa jos päävirta soittimen takaa ei ole katkaistu. Edellisessä Prima-mallissa näkyikin jotain hehkua tuuletusreistä, saattoihan toki siellä vain joku ledikin palaa. aa
 
mkutvonen sanoi:
JJ:n ECC802, joka on mekaanisesti hieman erilainen, kuin saman valmistajan perus-kasikakkonen.
Millä tapaa nuo eroavat? Mekaanisesti ja eritoten -oman kokemuksesi mukaan- soundillisesti?
 
Onko noissa putkissa eri merkeillä sitten useita eri "variaatioita"? Jos Siemensin NOS-putket pitäisi olla melko arvokkaita, niin onko nämä e-bay putket jotain "rupueriä" tyyliin:

http://cgi.ebay.de/Siemens-ECC82-Ro...yZ113446QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Ja aika edukkaita nuo etuasteen putket ovat olleet, mitä ole löytänyt. Joku mullardin pari e-bayssa maksoi tosin 330 euroa, mutta muut olleet alle satasen pari.

Mikko
 
Jaa, onko tuo NIB-lisäys joku salakoodi sille, että ne ovat jostain 80-luvulta tai jotain. muttei "aitoja" NOS-putkia? Kunhan arvailen.

Mikko
 
Kasikakkosista minulla on äärettömän vähän omaa kokemusta. Mutta tuo JJn 802 eroaa tavallisesta ainakin pidempien anodiensa puolesta. Vissiin hieman lähempänä 12AU7aa. Ainakin ecc81:n eräs pitkäanoinen versio oli äänellisesti hieman kirkkaampi ja ilmavampi. Paha sanoa, olisiko tuossa sama ero. Hinnalla sitä ei kuitenkaan ole pilattu, joten kokeilemisen arvoinen se voisi hyvinkin olla. Yhtään huonosti soivaa JJtä en ole vielä omistanut.

Muutenhan näistä on sitten olemassa kaikenlaisia SQ- ja milspec-versioita. NIB on tuntematon juttu... Oisko "new in box", eli alkup. loota tallessa.Esimerkiksi E88CC on sq-versio ECC88sta. Ovat yleensä pidempi-ikäisiä ja kestävät monesti suurempia jännitteitä.
 
Back
Ylös