Putkien kunnon testaaminen

K J Manner

Käyttäjä
Liittynyt
20.10.2006
Viestejä
2 086
K J Manner sanoi:
Voiko putkien kuntoa mitata ja miten se tapahtuu ja kuka sitä tekee? Olisi tuollainen tapaus, aika runsaasti erilaisia: http://xs119.xs.to/xs119/07372/huoltoteline.jpg (Entäpä sitten nuo isot kondensaattorit?)

Uudet pääteputket olen hankkinut. Siinä tuli joitain mittaustuloksia uudesta nelikosta mukana: http://xs218.xs.to/xs218/07354/TubeMatching.jpg ( https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?42435&p=645838&viewfull=1#post645838 )

Putkien mittamiseen tarvitaan putkitesteri. Esimerkkinä huuto.netissä myytävänä ollut laite. Jollain radiokerholla saattaisi tuontyyppinen laite olla käytettävissä.

http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=60884116
 
mitenkähän 6L6CG putket saisi testattua Heatkit IT-3117 testerillä? putki menee yhteen reikään, mutta tuolla putkityypillä ei löydy asetuksia. mikä putki olisi kytkennältään sama, mutta esim eri filamentilla?
 
5881, 7581, KT66, 12L6, 25L6, 50L6, 6V6... neljä viimeistä erovat 6L6:sesta melkoisesti mutta pinnijärjestys taitaa olla sama.

Kimmo
 
5881, 7581, KT66, 12L6, 25L6, 50L6, 6V6... neljä viimeistä erovat 6L6:sesta melkoisesti mutta pinnijärjestys taitaa olla sama.

Kimmo

Kiitoksia,
Kolme ensimmäistä löytyi pikaisella googlettamisella, mutta ei löydy testerin listalta. Täytyy katsoa löytyykö mitään noista.
 
Tuohan om emissiotesteri, joten anodivirtaa ei ole luvassa. Jyrkkyys oli mitattavissa kepulikonstein, mikäli manuaalia oikein lueskelin.

Säädä anodille 350 volttia, G2:selle 250 volttia ja hilalle -18 volttia... anodivirran pitäisi olla suunnilleen 54 mA ja johtavuuden 5,2 ma/V jos putki on kunnossa ja laite kalibroitu.

https://frank.pocnet.net/sheets/049/6/6L6GC.pdf

Kimmo
 
Eipäs tullut mieleen... putkien testaamista käsiteltiin monelta kantilta muistaakseni juuri tällä foorumilla aikaisemmin tänä vuonna.

Kimmo
 
Katos täältä (sivu 13 / 6L6):
https://dl.dropboxusercontent.com/u/877167/Heathkit_TC-2_Tube_Data.pdf

koska tuo TC-3 -testerin supplement tube data -lista, kannattaa tarkistaa, että kytkennät natsaa IT-3117 -testerin kanssa. Eli katso omasta rullalistastasi joku putki ja vertaa sen kytkentöjä ylläolevan listan saman tyypin putkeen.

Kyllähän tuo listaus näyttää olevan yhtenevä, joten suuri kiitos tuosta.
Tulee testeristä hieman monikäyttöisempi, kun löytyy pari sataa putkityyppiä lisää.
 
Onko foorumilla muilla uTracer putkitesteriä?
Tuli tuollainen ostettua valmiiksi kasattuna ja nyt odottelen vielä rs232 -> usb johtoa, että pääsisi piirtelemään putkien käyriä tietokoneen näytölle.
 
Eipä ole kokemuksia, mutta manuaali näyttää lupaavan paljon mielenkiintoisia ominaisuuksia. Tuo nopea testaus taitaa olla tarpeeksi useimmille. Jos tuo ominaiskäyrästön mukaan matsaaminen käy käytännössä helposti, pitäisin kuitenkin sitä laitteen parhaana ominaisuutena. Nopean ja perinteisen anodivirta-, johtavuus- ja suojahilavirta-testauksen puute on siinä että jos esimerkiksi pentodiksi kytketyn 6550:n parametrit ovat tyhjäkäyntiasetuksilla esim, Va 560 V, Ia 55 mA, Vg2 360 V ja Ig2 2mA... niin täydellä ohjauksella Va on suunnilleen 230 V ja Ia 150 mA ja vaikka suojahilajännite ei muutu virta on tällöin lähes kymmenkertainen tyhjäkäyntiin verrattuna. Tilanne on saman tyyppinen lähempänä cut offia, jossa putkien parametrit näyttävät eroavan toistaan vieläkin enemmän. Koko käyrästön mukaan matsaamisella voi eliminoida myös tuon eri vaiheiden svingin huippujen, samoin kuin lähempän cut offia, olevan epälineaarisuuden. Perinteisellä anonivirran ja johtavuuden mukaan matsaamisella kymmenestä valikoimattomasta putkeasta saatta löytää 3-4 kohtuullista paria ja 2 putkea jää pareitta. Jos matsaus tehdään ominaiskäyrästöllä, luulen että saalis on 2-3 parin suuruusluokkaa... kerro miten käy kun saat laitteen toimimaan.

Triodi- ja UL-ominaisuuksien tarkastelu on myös mielenkiintoinen ominaisuus. Tuo UL-tapsin kohdan varioinnin mukaanottaminen on hieno oivallus, josta saattaa olla hyötyä DIY-harrastajille. 43% tapsi ei nimittäin ole mikään itsestäänselvyys. Hafler ja Keroes totesivatkin esimerkiksi että 21% tapsi sopi 6V6:selle parhaiten. Ystäväni isä kertoi käämineensä EL84:lle UL-muuntajan jossa UL-tapsi oli hyvin lähellä anodia, jolloin pantodi toimi lähes triodin tapaan ja lopputulos oli varsin hyvä.

Ihmettelen kuitenkin miksi en löytänyt mainintaa hilavirran mittaamisesta kun luin tuoteselosteen pikaisesti läpi... kaasutesti kun tuntuisi itsestäänslvyydeltä tällaisessa yhteydessä. Ehkäpä sen toteuttaminen pulssitekniikalla antaisi liian epäluotettavia tuloksia? Kerro jokatapauksessa miten homma etenee, sillä testeri näyttää ominaisuuksinsa nähden lähes ilmaiselta. Eikä siinä ole mitään huu haahan viittaavaa, kuten valitettavasti on joidenkin muiden näkemieni testereiden laita.

Kimmo
 
kaasutestiä ei ole, mutta ilmeisesti sitä ei tarvita, koska ominaiskäyrästä näkee jos kaasuissa vikaa...?
 
Eipä taida nähdä... Low gas-testi kertoo ehkä eniten putken toimintaspisteen stabiilina pysymisestä tavanomaisissa konkka-kytketyissä asteissa. Olet varmaankin kuullut puhuttavan low gas -putkista. Se tarkoittaa että hilavirta on mitattu ja sen määrä on todettu riittävän matalaksi. Perinteisillä analogisilla testereillä pääteputkien kaasutestin hylkyraja on 1 uA suuruusluokkaa ja etuasteputkilla hilavirtaa ei saisi näkyä lainkaan... Punaiseksi lehahtavasta anodista näkee kun hilavirta alkaa kulkea hilavastuksen kautta.

Kimmo
 
Hifipasi,

Joko sait uTracerin pelittämään?
Rakensin tuon viime talvena mutta on vielä koteloimatta vaikka mekaniikkatavarat löytyykin. Olen käyttänyt testeriä paljaaltaan pöydällä.
Toimii hyvin. Kommentoinkin muistaakseni DIY osioon tästä tovi sitten.
Huomaa, että hehkujännite säätyy PWM:nä joten pienillä hehkujännittellä asetusarvo ei vastaa todellista hehkujännitettä. Tällöin kannattaa käyttää erillistä hehkupoweria. Yleisimmillä hehkujännitteillä (6.3V ja 12.6V) ei pitäisi olla ongelmia.
Netistä löytyy lisätietoa tästäkin.
 
Vihdoinkin sain uTracerin toimimaan.
Aikansa sai tapella, että rupesi juttelemaan tietokoneen kanssa, kiitos RS232 liitännän.
youtube ohjevideon mukaan testailin parit EL84 putket jo.

Putkien sielun elämä ei ihan vielä ole täydellisesti auennut, joten mitäs testejä putkille tarvitsee tehdä ja mitä niistä putkista selviää?
Putkityypeistä ECC81, ECC82, ECC83, ECC88/E88CC, EL84, EL34 ja KT88/6550 putkia pitäisi nyt alkuun saada mittailtua ja naitettua pareiksi.

Lista uTracerin mittauksista:
http://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3_pag5.html#measurementtypes

ps. on kyllä hienoa katella, kun tuo piirtelee noita käyriä tietokoneen näytölle.
 
Back
Ylös