Proton D540:stä päivitys Marantz PM7200, kannattaako?

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Hei!

Ajattelin huomenna ottaa testiin Marantzin PM7200 vahvistimen, 95wpc ja 25w class A. Tällä hetkellä omistan Proton D540 vahvistimen, tuon NADin entisten engineerien tekemän vahvistimen. Äänenlaadullisesti tuo proton on hyvä, pidän siitä, mutta tuo 45w vai 50wpc on hieman pienehkön oloinen. En sano, että vaihto tuohon 95wpc olisi mikään superhyppy, mutta uskoisin, että B&W DM620 kaiuttimeni saava ilopuhtia hieman lisää. Onko äänenlaadullisesti tuo Marantz mistä kotoisin? Olen ottamassa testiin sen enivei, mutta mielipiteitä on aina hauska lukea?
 

stts

Käyttäjä
Liittynyt
29.12.2007
Viestejä
1 047
Kaupunki
Joensuu
Itse joskus tuon 7200 kuulleena ja 7000 omistaneena uskon, että parannusta soundipuolla tässä tapauksessa voisi löytyä.

Jos saat kerta tuon laitteen lainaan niin tilannehan on enempi kuin parempi, eli saat sen kuuntelemalla testattua.

Marantz_B&W -komboa kuulleena yhteensovittamisen luulisi olevan helppoa. Tuollainen pm7200 lienee n. 180-250 euron
väärti kunnosta ja väristä riippuen, eli aivan älyttömästä satsauksesta ei ole kyse.
 

isojussi

Hallituksen jäsen
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
17 129
Kaupunki
Hellsinki
Se onko Maratz parempi selviää vain kuuntelemalla ja vertailemalla. Noita watteja ei kannata kovin paljoa tuijottaa sillä niillä ei saundiin niin suurta merkitystä ole useimmissa tapauksissa kuitenkaan elleivät kaiuttimet ole kuormana jotenkin vaikeita.
 

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
En ole tähän asti vieläkään oikein ymmärtänyt tuota kaiuttimien kuorma voi olla vaikea. Meinaatte siis sitä, että ääni toistuu himena vetelänä, eikä jaksa esim 3-tienä bassoa liikuttaa juuri yhtään suht kovilla äänillä? Itselläni oli ainakin todella vanhat OR-120 kaiuttimet, sellaiset hehtaarikaapit ja huomasin, että ne vaatii varmaankin vähän järeämmän kuin tuon Proton D540 vahvarin. Kaiuttimet oli 150w, jos muistelisin. Kaiuttimissa eniten pidin keskiäänestä. Sellainen tautisenkokoinen kupoli ja luonnollinen ääni :D Näissä B&W DM620 kaiuttimissa ei mielestäni ole ongelmia kuorman ajamisessa.. Tietenkin jos vaihdan tai kun taas kohta vaihdan kun koskaan ole tyytyväinen, niin voi olla ehkä hieman helpompi ajaa kaiuttimia, jos sattuu hieman järeämpi olemaan seuraava. Näissä DM620 kaiuttimissa ei ole mitään vikaa, mutta jotain näistä kaipaa lisää, ehkä sitä ahaaaa, uuh -elämystä, muuten kyllä puhtaat kaiuttimet ja kivasoundiset kokoon nähden kun ajatellaan, että 2-tie+passiivi bassokalvo.
 

Meno-Eino

Hifiharrastaja
Liittynyt
28.11.2006
Viestejä
471
Kaupunki
Vaasa
Mulla on ollut Marantz PM 7000 ja sen perusteella uskallan suositella samansukuista konetta jokaiselle, mi moista harkitsee. Iskevä, kirkkaaseen päin kallellaan ja jaksaa "viedä" isojakin kaiuttimia.
 

fyndi

Käyttäjä
Liittynyt
30.11.2006
Viestejä
150
Marantzin PM7200 vahvistimen, 95wpc ja 25w class A. Tällä hetkellä omistan Proton D540 vahvistimen,tuo 45w vai 50wpc on hieman pienehkön oloinen

Vahvistimen tehon tuplaaminen tuo äänenpainetta lisää vain 3dB, joka on aika vähän. Jos meteliä halutaan lisää, niin helppo keino on vaihtaa kaiuttimet herkempiin. Tosin DM 620 kaiuttimien herkkyys on jo 90 dB/m. Eli kun soittelet yhdellä watilla noita kajareita saat metrin päähän 90 dB:n äänenpaineen, 2 watilla 93 dB, 4W=96 dB, 8W=99dB, 16W=102dB, 32W=105dB, 64W=108dB, 128W=111dB, 256W=114dB jne.

Eli vaihtamalla Marantzin PM7200 vahvistimeen et saa meteliä kovinkaan paljoa lisää, mutta ehkäpä parempaa äänenlaatua?
 

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Noniin.. Tuli tuossa eilen testattua Protonista vaihtoa tuohon Marantziin. Pitänee sanoa, että iso miinus Marantzissa on se, ettei se omaa pre/main liitäntöjä! Toinen ikävä oli se, että terminaalit oli aivan liian pienet 4mm langalle, jolloin oli pakko käyttää banaaneja, ei mahtunut muuten. Myös vaikka tuo Proton kuumenee todella kuumaksi, niin Marantz kuumenee kuin hella, eli aivan älyttömästi! Myös Marantz tarvitsee hieman lämmöttelyä ensiksi, jotta ääni sointuisi paremmin. Myös Marantzissa ei käsittääkseni ole kuin phono konffattu MM-rasialle, eli MC saa mennä MM:n mukaan, mikä oli aika iso miinus, sillä Protonissa on aivan loisto säädöt, samat kuin NAD studio preampissa 1000.

Sitten niihin hyviin puoliin.. Protonissa on varmaankin maksimi 20khz, sillä diskantti toistuu siinä pehmeämpänä, kun taas Maraniz ylettyy paljon korvia riipivämpään diskanttiin. Itse kuuntelen rokkia ja tuo Protonin diskantti on mielestäni parempi ja korville ystävällisempi. Noh, Protonissa basso taas on tiukka ja matala, mutta liian matalat bassot alkavat väpättää, kun taas Marantzissa bassot ovat löysempiä, mutta myös matalalla puhtaampia. Keskiääni on mielestäni hieman enemmän Marantzin puolelle, mutta isoin ero on soundstagessa. Proton kuulostaa kuin kuuntelisi levyttämössä ja Marantz kuin olisi ooppera salissa, mahtava soundstage! Huomasin itse, että tämä soundstagen laajuus oli se mitä itse kaipasin, heti tuli oikein kylmiä väreitä kun huudatti Iron Maidenin tiluliluja.. huih..

Eli kaikinpuolin hyvä vaihdos, miinuksineen ja plusineen. Mutta jos ääntä lähti hakemaan, niin kyllä Marantz vie voiton, siinä on elävämpi ja massiivisempi ääni. Oliko vaihdos Proton D540+Nad 4225 tunerista -> Marantz PM7200+6000 tuner hyvä? Oliko 250e arvoinen? Sanotaan, että ei ollut 250e arvoinen, mutta jos tuolla rahalla saan 2005 vuoden vahvistimen+tunerin, kaken ja paremman äänen, niin en usko, että halvemmalla pääsisin jos edes tuon verran haluaisin päivittää, sekä turvasin juuri tulevaisuuden kaiutin päivityksen, eli OK! Mutta en maksaisi toiste :D
 

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Niin.. Ja tuosta Marantzista vielä! Pitää sanoa, että tuo Class A/25w painike, niin omasta mielestäni vaikka olenkin keskiverto käyttäjä, niin uskoisin olevan melkoinen kultakorva ja pakko sanoa, että en huomaan yhtikäs mitään eroa. Whathifi lehdessähän kun Marantz voitti tuon testin, oli kehuttu, että painikkella vahvistin muuttuu yli 1000e vahvistimeksi, en voi muuta sanoa, kuin pelkkää markkina höpöä, en tietenkään odottanut huimia, mutta ei mitään eroa. Tiedä sitten pitäisikö päällä seisoa, että kuulisin eron? :D
 

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Nyt kun lueskelin lisää tuosta marantzin class A-painikkeesta, niin tosiaan pitää painaa sen ollessa kiinni. Jotain eroa on kyllä nyt huomattavissa, mutta mielestäni niin pieniä, että en tuon takia ostaisi vahvistinta, jossa erikseen hehkutettaisiin class A:ta. Tuota Protonia taas jälkeenpäin kuunneltuna, esim. Fleetwood Mac - Never going back again biisissä nuo kitaran näppälyt on niin terävät ja tarkat, että oikeen säpsähtää kun kuuluu sointuja. Marantzissa tuo on sellainen tasapaksu, helpostikuunneltava, rento. Nuo korkeat hertzit on kyllä erittäin super napakoita tuossa Protonissa, basso myös alhaisempi ja tiukka. Tuo Proton on ehdottomasti parempi rokkiin ja harmittaa hieman vaihto, mutta tuon Marantzin soundstage on vain niin avara ja todentuntuinen, että olen mielissäni kun musiikissa on se sellainen ahaa ja uuh tunnelma.. Protoni meni tietokonevahvariksi, saapahan ainakin nautittua makkarissa edelleen :)
 

isojussi

Hallituksen jäsen
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
17 129
Kaupunki
Hellsinki
No se on ihan omia valintoja mitä saundissa painottaa. Niihin äänikuviin on toki helppo ihastua mutta ei ne pitkälle kanna jos musiikki muuten on tasapaksua puuroa. Kaikki tietenkin IMO ;). Lukemani perusteella mun valinta olisi Proton mutta mä olenkin prättipaavo.
 

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Niin.. mitäköhän siinä sitten tekisi.. Tässä ainakin pelkistettynä.

Proton D540: (120e)

+ Iskevät diskantit, mutta ei riivi tippaakaan
+ Tiukka basso, alapää hieman lörppö
+ Keskiääni hieman kirkkaaseen päin
+ Kaiutinliitännät
+ Erittäin laaja MM/MC phono säädöt!
- Ei banaani paikkoja
- Keskiääni hieman kirkkaaseen päin
- Vanha kuin mikä
- "vain" 45W/CH
- Melko kapea äänikuva
- Välillä vähän liioiteltu diskantti

Marantz PM7200: (200e)

+ Erittäin laaja äänikuva
+ Pehmeä, rauhallinen ääni
+ Basso pehmeä ja puhdas
+ Keskiäänet melko luonnolliset
+ Class A/25W
+ 95W/CH
+ Helppo kuunnella
+ Banaani liitännät
- Vain MM-phono, ei muita säätöjä
- Perusliitännät ilman banaaneja on anaalista
- Class A/25W, turha kuin mikä
- Basso ei oikein kuulu alhaisilla hertzeillä
- Liian pehmeä kenties rokkiin ja heviin
 

isojussi

Hallituksen jäsen
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
17 129
Kaupunki
Hellsinki
No ei noilla spekseillä ole IMO mitään väliä vaan sillä että kummallako on mukavampi kuunnella musiikkia, kumpi laittaa jalan vipattamaan ja kummalla sinun mielimusiikkisi toistuu siten kuin sinä haluat. Ton mukaan kun valitsee niin pitäisi mennä oikein.
 

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Kokeilen tänään vielä tuota Protonia kerran. Veikkaan, että taitaa mennä takaisin käyttöön. Huomasin muuten speksejä lisää:

Proton D540:
- MM/MC phono
- Hi/Lo asennot
- 100p/200p/320p capacitance
- Bass EQ button, lisää kai db 30-50hz alueelle
- dual-virtalähteet
- mono bridge-mahdollisuus
- 40wpc, dynaaminen teho 160wpc/8ohm, aika älyton..
- mono bridge teho 380wpc/2ohm (dynaaminen??)

Marantz PM7200
- 95wpc, dynaaminen teho n. 130wpc/8ohm
 
Ylös