Projekti Vettern F.A.S.T

Vertti

Käyttäjä
Liittynyt
20.7.2007
Viestejä
34
Kaupunki
Helsinki
Alkukesästä möin muuton yhteydessä vanhat ämyrit pois ja kesän aikana pohdin erinäisiä vaihtoehtoja uusiksi ämyreiksi...
Surffaillessani erinäisillä sivustoilla törmäsin sellaiseen rakennussarjaan kuin Vettern F.A.S.T. Konsepti vaikutti mielenkiintoiselta, 3" laajakaista toistamassa yläpään ja 7" wooferi hoitamassa alempia taajuuksia. Koko kesän pähkäiltyäni eräänä päivänä täräytin sitten osat tilaukseen tuolta lautsprechershopista.

Työ- ja muiden kiireiden takia ei ole vielä kerinnyt koteloja moisille väsäämään, mutta nyt kun syksy koittaa niin olisi taas enemmän aikaa "puuhastella", ja näille kotelojen väsääminen olisi vuorossa ensimmäisenä. Tuohonhan tuli myös valmis kasausohje kotelolle, mutta koska tuommoiset kantikkaat kotelot eivät ole sieltä tyylikkäimmästä päästä niin ajatuksena olisi väsäillä jotakin hieman kaarevampaa ;)
Tarkemmin ottaen mielessä on käynyt jotakin B&W 800 sarjan henkistä toteutusta kaarevine kylkineen, ja mahdollisesti tuon laajakaistan voisi myös koittaa asennella samankaltaiseen pisaranmuotoiseen koteloon.
Tämä laajakaistaelementin sijoittaminen onkin suurin kysymysmerkki, tai miten sijainnin vaihtaminen vaikuttaa ääneen?
Alkuperäisessä mallissa 3" elementti on sijoitettu kotelon yläosaan, epäsymmetrisesti kotelon keskilinjaan nähden(kuva). Tällä ilmeisesti haetaan jonkinlaista muutosta reunaheijastuksiin?

Teoreettisesti ajateltuna:
1. Miten, miten paljon, ja millä taajuusalueella vaikuttaa elementin elementin siirtäminen pois "keskilinjalta"?


2. Miten vaikuttaisi toistoon jos laajakaistan sijoittaisi erilliseen, bassokotelon yläpuolella olevaan pisaran/pallon muotoiseen koteloon?
Vaikutus ilmeisesti ilmenisi pääasiassa keskialueella, reunaheijastuksiin tuo ainakin vaikuttaa, mutta mitenkä sitten nämä baffle step ynnä muut? menisikö mahdollisesti jakosuodinkin uusiksi? Entäpä miten suuntaavuudelle käy tässätapauksessa kun elementin "näkemän" etulevyn koko muuttuu melko radikaalisti?

3. Miten suuri on vaikutus, ja minkälaisella taajuusalueella jos kotelon etulevyä leventää esim. 3-5 senttimetrillä?

Tarkoituksena on tehdä ensin yksi testailukotelo johon pystyy vaihtamaan etulevyn helposti ja voi kokeilla erilaisia viritystaajuuksia, vaimennusaineita jne. Mutta olisi hyvä jos pystyisi ennalta hieman hahmottamaan tuommoisten muutosten vaikutuksia ääneen...


- Vertti
 
Moi

Tässä hyvä ohjelma jolla kannattaa simuloida etulevyn koon vaikutusta: http://www.tolvan.com/edge/help.htm

Elementin epäkeskeinen sijoitus on hyvä asia reunaheijastusten kannalta kuten jo totesitkin,vielä parempi olisi jos reunat pyöristäisi tai että kotelo olisi pyöreä.Pyöreä muoto sinäänsä ei ole paras sisäosan muodolle...

Mitä leveämpi kotelo sitä suuntaavampi periaatteessa.

Etulevyn leveys samoin kuin kaiuttimen etäisyys seinästä,vaikuttavat.Jos kerran olet tekemässä testailu koteloa,selviää silloin jos myös jakosuodinta joutuu muokkailemaan.Saatat "joutua" muokkailemaan sitä joka tapauksessa kuunteluhuoneesi ja korviesi mieleiseksi,vaikka etylevyn tekisi ohje mittojen mukaan.
 
Aika mielenkiintoinen vekotin, eikä pahan hintainenkaan. Odotan innolla kuunteluarvioita. Ei taida olla vielä huomenna postattuna ne..? Olen muuten joskus ajatellut itse jotain hieman vastaavaa, tosin toisinpäin. Eli alle 10kHz taajuudet laajakaistalla ja loput jollain laadukkaalla diskanttielementillä.
 
Back
Ylös