Projekti suunnitteluvaiheessa

Matias.

Käyttäjä
Liittynyt
3.4.2008
Viestejä
301
Käsiini kulkeutui (kun halavalla sai) Beyman 8G40 elementit sekä yläpääksi suunnitellut Beyma SMC 2012 -diskantit.
Onko kukaan tehnyt näistä minkäänlaista kaiutinta - eli kokemuksia vähän kyselen.

http://www.soundworks-pa-shop.de/Speaker/Beyma/Driver/Beyma-SMC-2012N-Tweeter::637.html
http://profesional.beyma.com/pdf/8G40E.pdf

Alkuperäinen tarkoitus oli tehdä 18 litran refleksikotelo ja ajaa systeemiä aktiivisesti, eli molemmille omat vahvistimet.

Käyttö harrastushuoneen äänentoisto. Se jossa kuunnellaan vähä kovempaakin. Yleensä rytmipitoista rock- ja bluespohjaista musaa.
Tarvittaessa toimii myös rumpukoneen vahvistimena kun vingutetaan kitaraa. Siksi valinta oli vähän PA-suuntainen elementtipari.
Jos saan vanhasta virittimestä vielä Radio Rockin kuulumaan, niin sekin sitten varmaa soi.

Varsinaiseksi alapääksi on myös Beyman 10G40 jota sitäkin suunnittelin 30-40 litran refleksikoteloon. Oma vahvistin sillekin.
Todennäköisesti Hypexin moduuli. Voisi olla myös joku suora vahvari, jako kun tulee tuosta aktiivijakarista.

http://profesional.beyma.com/pdf/10G40E.pdf

Vahvistinpuolella toiminee Alton Mistral -sarjan pienimpiä vahvistimia ja jakosuotimena Alton X234-P (tai jotain sinnepäin) jolla kaistat jaetaan ennen vahvistimia. Signaalin etuvahvistimena toimii Yamahan mixeri.
Huone on vaivaiset 7 neliötä, joten vahvistimien teho varmaan riittää tuossa Alton pienemmässäkin Mistral 400:ssa (2 x 100 4 ohm)

Tuli vain mieleen kun täällä on paljon kokemusta myös noista avoimista, osittain takaa vaimennetuista ym. rakenteista, josko näistä tekisikin jotain muuta kuin tavan refleksipöntöt.

Käyttö on tosiaan harrastushuoneen toistimena eikä hifinä, ja oviverhon takana toisessa huoneessa soi usein sirkkeli ja oikohöylä ja muitakin sähkövempeleitä, joten ollaan vähän työtiloissa. Toisaalta, täytyyhän sitä ääntä olla että kuulee kuulosuojat päässäkin kun koneet laulaa.... :p

Ajatuksia......?
 
Hommasin Beyman CP380M -parin vähän vastaavaan käyttöön, bassoelementiksi Celestionin 8" Acoustinator koaksiaalin (tarkoitettu akustiselle kitaralle mutta toiminee myös yleiskäytössä), mutta noi kompressiodriverit ovat niille turhat hevit (eli painavat), täytyy rakentaa niistä jotkut isot torvikaiuttimet ja käyttää jotain muuta driveriä noihin Celestioneihin. Ajattelin että koaksiaalissa äänikenttä on integroituneempi kuin erillisessä diskantissa kun kuuntelu tapahtuu kuitenkin melko lähikentässä.

Tuo suunnitelma on muuten ihan hyvä, mutta 18 litraa tuntuu turhan vähältä tuon kotelon tilavuudeksi, tuo datalehdellä mittauksissa käytetty 30L 45Hz virityksellä näyttäisi ihan hyvältä (kokeile WinISD:llä). Tuo isompi elementti ei taida tuoda mitään parannusta bassopään toistoon kylläkään, sen vaste näyttää tippuvan alapäässä aika nopeasti ja ylhäältä. Tosin pienessä tilassa nuo kaiuttimet kannattaisi kiinnittää seinään tai kattoon (ylänurkka on ehkä paras paikka) jolloin sijoitus vähän nostaisi bassojenkin tasoa. Liikevaraa noissa näyttäisi olevan kohtuullisesti joten alapään EQ voisi tulla myös kyseeseen (linqkvist transformaatio :) ). Parempi basso voisi olla esim. tuo Studio-sarjan 12B100-R (varsinkin jos niitä on mahdollisuus saada edullisesti, Thomannin hinta näyttää vaan olevan n. 200 EUR/kpl eli aika hintava):
http://profesional.beyma.com/ingles/pdf/12B100-R.pdf
 
Joo, tuota erillistä alapäätä yhdellä 10G40 -elementillä ajattelin sen takia että saisi tuon bassotoiston helpommin säädettyä kun on yksi Hypex jäänyt odottamaan jotain projektia ja voisi hoitaa homman aktiivijaolla myös tuolle yläpäälle jossa ns. midinä on se 8G40.
Saisi pienen huoneen korostukset haltuun kun aktiivijaolla voi etsiä pahat kohdat ja vähän hakea parasta soundia.

Toinen juttu on se että näillä pitää kait sitten aiheuttaa pahennusta kotona, pihalla ja puutarhassa..... :D
Tuo aktiivinen alapää antaa vähän enemmän mahdollisuutta sopivan soundin hakemiseen erilaisisa ympäristöissä.

Erillinen basso olisi helppo sijoittaa lattialle vaikkapa työpöydän alle ja nuo 18 litraiset tulisi tosiaan seinälle tai hyllyyn.
Latu on tietysi vielä auki, mutta sain koko nipun sen verran edullisesti että näistä se projekti täytyy polkaista. Ovh. -hinnat on kyllä melkoisen suolaiset. Toisaalta nämä on aika laatuelementtejä.

Toisaalta kyllähän se teettää työtä enemmän.
Täytynee simuloida noita rinnakkain. Voi olla että tuosta kympistä ei ole mitään hyötyä kuitenkaan loppupelissä.

Täytyy varmaan vaan kokeilla kasata ensin tuohon 18 l koteloon ja laittaa M-Audion Black Box tykittämään ja katsoa tuleeko hommasta mitään.
 
Tuosta 10G40 saa kyllä näköjään 118 dB SPL:n 400W teholla 80L @40Hz bassorefleksikotelossa, kahdella kaapilla siis 124 dB. Jollain T-AMP pääteellä saisi kyllä hyvän PA:n alapään.

8G40:llä viritettynä 45 Hz 40 Hz taajuudella 100W teholla SPL 110 dB ja 30L kotelossa 113 dB (50 Hz vajaa 116 dB). Kotelon koon kasvattaminen tästä lisää vielä herkkyyttä 50 Hz:lla (tästä alaspäin vaste laskee kaikissa tapauksissa jyrkästi). Eli tehontarve pienenee koteloa suurennettaessa merkittävästi.

Molemmille tapauksille tarvitaan joku 20 Hz alipäästö (esim. LR 4 asteen) suojaamaan elementtiä.
 
Tehdäänpäs vastapalvaus ja jauhetaan tänne jotain.

Kumpikin elementti kyllä suorastaan pröystäilee herkkyydellään ja omalla mutulla isomman toiminta keskialueella voisi olla varsin miellyttävää. Alempien toisto luultavasti jää aika vajaaksi ellei tosiaan tee refleksiä.

Diskantin suutaavuuden olettaisi olevan melko jyrkkä, mutta sen voisi varmentaa mittaamalla. 8" keskiääni on jo kartioltaan aika suuntaava niin se sopisi aika hyvin tuon diskantin kaveriksi sinällään. Jos käytössä on helposti säädettävä aktiivisuodin, niin eri jakotaajuuksien kokeiluhan ei tuota edes vaivaa.

Kokeilun aloittaisin tekemällä halvat baffelit ja ylipäästämällä niissä tuota 8 tuumaista elementtiä. Matalien toistoa ei varmasti kannata ajatellakaan sellaisella ratkaisulla. Veikkaisin silti, että useamman hifistin ajatukset pehmenisi kesäisellä takapihan terassilla moista settiä kuunnellessa. Vaihtelua kaivatessa ne voisi sitten kantaa kuunteluhuoneeseen vaikka selkä kipeänäkin.

Bassopään ratkaisuksi riittäisi sitten varmaan sovittamalla yksi monopoli, että Radio Rockin mainoksetkin toimii.
 
Joo, tuota baffeli-ideaa voisi ihan mielenkiinnosta kokeilla. Voi kyllä olla että vähän ohueksi jää. Suuntaavuus siinä kiinnostaa.

Hankin tuota varten aktiivisuotimen jonka kanssa on helppo pelata eri elementtien tasot kohdalleen sekä jakotaajuudet.
Subsonic -suodinkin löytyy joten tuota bassopäätäkin voi testailla vähän kovempaakin soitettaessa.

Antaa nyt joulujen mennä ja odotellaan sitä suurta ideaa, lähinnä siksi että saisi sen verran energiaa että jaksaisi tehdä homman pakettiin.
 
Tuntuu kyllä aika hurjalta sillä 300 Hz puhutaan jo melkein bassosoittimien taajuuksista. ???
 
Näkyy noita 2" olevan tuonne 300Hz asti:

http://bmsspeakers.com/cone-speaker...mpression-driver/4592nd-coaxial-introduction/

Tuo on tietystikin koaksiaalikompressioelementti. 300-7000Hz midi ja 7000-22000Hz diskantti. Noista särökäyristä jää kuitenkin jotenkin kuva ettei tuo niin hirveän häävi ole:

http://bmsspeakers.com/fileadmin/bm...ssion_drivers/neodymium/bms_4592nd_t.data.pdf

Oletan että torvi auttaa tuonne 500-600Hz asti ja siitä sitten tuo laskeva 2.harmonisen käyrä ja noita särökäyriähän on tuon perusteella nostettu 10dB. Tasoa on vain reilusti kotielementtivertailuun. 110-112dB. Isommassa torvessa 300Hz asti?
 
Onhan noita toistimia, mutta kun tämä projekti on oikeastaan niin päin että tarvis noi saada johonkin paketoitua etteivät ihan roskikseen mene. Itse asiassa mulla ei varmaan paljoakaan ole niille käyttöä..... ;) :D
Verstasta pitää siivota ja tehdä kaikki keskeneräiset projektit pois...
 
Nyt on yläpään systeemi jo valmis.

Tuo Beyman 10G40 pitäisi vielä hyödyntää pois hyllystä seisomasta.

Mietiskelin josko rakentaisi jonkinlaisen taitetun torven ja asentaisi elementin siihen.
Ongelmana on vain etten tiedä torvien virittämisestä / mitoittamisesta hölkösen pöläystä.
Toisaalta haluaisin jo pois vuosikymmenien refleksiputkien asentamisesta..... :p

Toisaalta, onko torvista hyvälaatuiseen bassotoistoon?
(Nyt ei tehdä leffasubbaria, vaan alarajataajuus jää varmaan johokin 40 hz huitteille)
 
Joo, ehdin tuon projektin tsekkaamaankin Googlen avustuksella ja näytti vähän siltä että kotelon koko on kyllä järkyttävän iso.
:(
 
Back
Ylös