Projekti, D' Appolito

sirace

Käyttäjä
Liittynyt
4.8.2006
Viestejä
226
Kaapissa on ollut vuosia tarpeet uudelle projektille, ainekset soppaa on 4 x Dynaudio 15W75 keskiäänet ja 2 x Dynaudio D-260 diskantit.
Kaipaankin teidän viisaampien suunnittelijoiden neuvoja ja kokemuksia D' Appolito ratkaisuista, mitä näin ensialkuun suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon. Ajatuksena on tehdä vaatimattomasti "maailman paras" ;) 2,5-tie jalustakaiutin mutta lupaan harkita vakavasti parempia ja perusteltuja ehdotelmia. ;)
 
No itse lähden aina ensin liikenteeseen käyttötarkoituksesta eli mikä on huonetilanne,miten sitä kuunnellaan(missä)ja mitkä on tavoitteet.Tavoite on tärkeä.Tavoitteella tässä tarkoitan basson alarajaa,kotelonkokoa,elementtien sijoitusta jne...
Muutama simuloitu kotelon mallinnus softalla ja sitten tekisin testi kotelo tai pari.
Suurinta osaahan koko suunnitteludraamassa näyttelee tietysti mittaukset.
Niiden perusteella lähtisin sitten suunnittelemaan jakoa mikä antaisi parhaimman tuloksen.Sekä tulisiko siitä 2 vai 2,5 tie.

Ensimmäisenä kannattaa ottaa huomioon elementtien resurssit eli mihin niistä on.Dynaudio ollessa kyseessä, kartiomateriaalin ansiosta yläpäässä bassokeskiäänisissä ei liene merkittävämpiä ongelmia.Jos diskanttiin ei tule suuntainta niin se täytyy tietenkin ottaa huomioon suuntaavuuden vähenemisenä alle 5kHz: taajuuksilla.Elementtien sovitus toisiinsa kyllä hiukkasen vaikeutuu.Pyrkisin myös laittamaan elementit niin liki kuin mahdollista.Epäsymmetristä sijoitusta etylevyssä tunnutaan suosivan erityisesti kun pyritään minimoimaan reunaheijastuksia.

Kerropas vähän omiakin suunnitelmia.
 
Dynaudio Gemini tulee mieleen, mutta se on vain 2-tie:

http://www.geocities.com/CapeCanaveral/Hangar/2091/gemini.html

Modattu jakosuodin:
http://murphyblaster.com/content.php?f=dynaudio.html

Mutta 2,5-tie onkin fiksumpi, varsinkin kun katsoo tuota alinta käppyrää tuolle Geminille:
http://murphyblaster.com/content.php?f=gem_mod.html

Samalta näyttää varmaan muillakin samantyyppisillä (koko, jakosuotimen asteluku yms.) MTM 2-tieratkaisuilla.

Itseltänikin sattuu löytymään samat elementit, tosin noita midwoofereita on vain kaksi. Mitähän niistä tekisi? Krutke ei oikein niistä midwoofereista pitänyt, joutui laittamaan melkoisesti komponentteja jakosuotimeen ennen kuin tuli tyytyväiseksi.
 
Pasi, jalustakaiutin ei ole välttämättömin tavoitetila mutta käyttötarkoitusta (monitori) ja sijoitusta ajatellen se olisi parempi vaihtoehto. Aiheketjun tarkoituksena on herättää henkii aikanaan Hifi-lehden palstalla hyvinkin antoisa tee-se-itse huippukaiutin ketju ja siellä vallinnut keskustelun taso, täsmä aiheena tällä kertaa D'Appolito. Pitäiskö muuttaa otsikko? Arielin rakenne on käynyt mielessä varsinkin Pirkan ja Tapsan ylistävien komenttien jälkeen, ;) en usko että ko. rakenne soveltuisi vain ja ainostaan Arielissä oleville elementeille. >:D
 
Markot sanoi:
Aiheketjun tarkoituksena on herättää henkii aikanaan Hifi-lehden palstalla hyvinkin antoisa tee-se-itse huippukaiutin ketju ja siellä vallinnut keskustelun taso, täsmä aiheena tällä kertaa D'Appolito.

Niin osaltaanhan nuo meikäläisen jupinat tuosta omasta projektista ei välttämättä kuulu tuonne kuulumisten puolelle. Varsinkin jos kamaa tulee sivutolkulla. Mutta D'Appolito tuossa systeemissä kyllä on. Jos huippukaiuttimet ketjun tyylinen rönsyily sallitaan. :)

Jussi
 
No kuulumisiakin sinäkin sinne kuulumisiin heittelet.Tuollainen päiväkirja tyyppinen kertomus olisi sitten oman topiccinsa arvoinen.
Ihan hyvä silleen.
jalustakaiutin ei ole välttämättömin tavoitetila mutta käyttötarkoitusta (monitori) ja sijoitusta ajatellen se olisi parempi vaihtoehto. Aiheketjun tarkoituksena on herättää henkii aikanaan Hifi-lehden palstalla hyvinkin antoisa tee-se-itse huippukaiutin ketju ja siellä vallinnut keskustelun taso, täsmä aiheena tällä kertaa D'Appolito. Pitäiskö muuttaa otsikko? Arielin rakenne on käynyt mielessä varsinkin Pirkan ja Tapsan ylistävien komenttien jälkeen, Wink en usko että ko. rakenne soveltuisi vain ja ainostaan Arielissä oleville elementeille.
Minä luulin että monitoreista puhuttaessa tarkoitetaan pientä,lähikentässä kuunneltavaa toistinta. ???
ja kyyllähän tälläinen keskustelu olisi ihan mukavaa.Vai oliko tarkoitus löytää sopivia muiden tekemiä Diy malleja tapetille?
 
Back
Ylös