Progressiivinen rock

pirkka

Käyttäjä
Liittynyt
23.7.2006
Viestejä
13 844
Kaupunki
Järvenpää
Ajattelin käynnistää tällaisen topicin koska toivon itse voivani keskustella progesta siitä kiinnostuneiden harrastajien kanssa ja saada siten uusia vaikutteita ja mielenkiintoisia levyehdotuksia.

Proge voi hyvin maailmalla ja loistavia proge levyjä tulvii enemmän kuin progen kultaisina vuosina 70 luvun alkupuolella. Laatukin on tavattoman korkeaa.

Proge voi paksusti myös Suomessa. Vanhat hyvät Wigwam ja Tasavalla Presidenttikin ovat taas liikkellä. Wigwam on julkaissut livelevyn Wigwam Plays Wigwam 2001 ja studiolevyt Titans Wheel 2002 ja Some Several Moons 2005. Tasavallan Pressa livelevyn Still Struggling For Freedom vuodelta 2001.

Saman aikaisesti useat uudet suomalaiset progebändit ovat aloitelleet uraansa. Tässä muutamia, joiden levyjä olen kuullut:

Subspace Radio (2004) julkaisi esikoisensa omakustanteena. Aika rohkea teko mutta pojat ovatkin pitkän linjan muusikoita. HYvää soittotaitoa ja hyvää yhteipeliä. Musiikki on Rush vaikutteista.Sovitukset hiukan monotonisia ja minua häiritsee se että kaikkien on ikäänkuin soitettava kokoajan. Toisaalta näin syuntyy modernilla tavalla eläviä äänimassoja ja hypnoottista rytmiä. Hyvä levy kaikkineen. 3½ tähteä.

Overhead: Metaepitome (2004). Hienoa taide rockia (art rock). Sitähän tämä lienee. Ei varsin sinfoonistamutta ei missään nimessä vähäveristä. Hyvin kontrolloitua ja vaihtelevaa musiikkia. Keveää ja herkkää sekä painokasta ja jammaavaa. Perussävynä tietty melankoolisuus ja paikoin pyrkimys siitä eroon. Olen kuulevinani häivähdyksiä sellaisista vanhoista musiikeista kuin Uriah Heep, Santana, Alice Cooper, Pink Floyd... Overhead soittaa kuitenkin aivan omaa musiikkiaan. Tämä levy kestää ja tavallaan vaatiikin useita kuuntelukertoja. 4 tähteä.

Uzva: Tammikuinen Tammela. Folk Progen ystävänä minusta on vaikeaa sovitta Uzvaa siihen genreen oikopäätä mutta ehkä sittenkin. Ensimmäiseksi mieleen tulee folk jazz ja klassinenkin musiikki mutta ehkä juuri näiden omaperäinen yyhdistelmä tekee tästä juuri progea ja fol painotus lienee musiikin lyyrisyydestä johtuen oikeampi kuin fuusio. Levy on epätavallisen hienosti äänitetty ja masteroitu. Måns Groundstroemin ja Otto Donnerin ammattitaidolla. Hieno levy. 3 tähteä.

Groovector: ultramarine (2000). Helposti lähestyttävää musiikkia. Kauniita akustisia melodioita ja jazzahtavaa ja klassiseen vivahtavaa musiikkia. Sanoisin jopa että klassinen on kuuluvampaa. Hienoa piano ja huilu soittoa. Selangor on orientaalin alun jälkeen rockaavampaa ja siinä on hieno soolo luultavasti syntikalla, ainakaan mainintaa kitarasta ei ole. Kokonaisuutena hiukan minimalistinen ja kevyt, mikä toisaalta on vaihteeksi virkistävää. Siis kaiken metallin lomassa. Hieno ambientin klassinen proge levy. 3 tähteä.

Viima: Ajatuksia Maailman Laidalta (2006). Folk prog yhtyeen esikoinen. Koskettavaa ja mielenkiintoista musiikkia. Musiikissa on folkkia, rockia ja jopa sinfoonisuuttakin. Tunnelmat vaihtelevat mietteliäistä mahtipontisiin. Levyllä on hienoa kosketinsoittoa, pianoa, urkua ja cembaloakin samoin upeita kitara sooloja. Musiikissa muistuu Renaissance ja Genesis. ASivan Annie Haslamin tasolla vokalisti ei ole ja ilmeisesti yhtyeen seuraavalla levyllä on mies laulaja. 3 tähteä.

Contemporary Dead Finnish Music Ensemble: Ideal Standards vol 1 (2004). Sokerina pohjalla, minun makuuni siis, huikea levy Antti Pesoselta ja kumppaneilta. Lisää on kuulemma tulossa (vol 2...), maltan tuskin odottaa. Yksi kaikenkaikkiaan uuden vuosituhannen parhaita progejulkaisuja! Musiikissa on yhtäläisyyksiä Flower Kingseihin, Spock's Beardiin ja White Willowiin. Rankkaa sinfoonista musiikkia jossa runsaasti ilmaa ja herkkyyttä. Upeaa laulua sekä mies että nais äänellä. Hienoa soittoa ja upeita progressiivisia sovituksia. Suomalaisen progressiivisen rockin hienoimpia levyjä. 5 tähteä.

Uzva, Overhead ja Viima soittavat Tavastialla Semifinaalissa 24.8. klo 21.00 -

Ps. minun skaalalla 3 = hyvä, 4 = loistava ja 5 = mestariteos
 
Progarchives on kyllä mainio sivu.Siellä saa hyvän kuvan esmes Krautrockista mistä minulla ei ole kovinkaan paljon kokemusta.Muutaman ääninäytteen perusteella kaveri ainakin pisti tilaukseen muutaman helmen joita ollaan kuunneltu aivan onnessaan :)
 
Progressiivinen rock on viime aikoina noussut suosikki musiikkigenrekseni. Noista mainitsemistasi bändeistäsi en ole tosin yhtäkään kuullut. Ehkä minun makuni on sitten enemmänkin progerockin mainstreamiä tjs. Signaturessa tuo last.fm linkki jos jotakuta kiinnostaa.

Mutta muutamia suosikkeja voin tähänkin mainita:

Pink Floyd
Rush
Marillion
Porcupine Tree
Tool
Dream Theater
A Perfect Circle
Camel
Caravan
Yes
 
Prexus sanoi:
Progarchives on kyllä mainio sivu.Siellä saa hyvän kuvan esmes Krautrockista mistä minulla ei ole kovinkaan paljon kokemusta.Muutaman ääninäytteen perusteella kaveri ainakin pisti tilaukseen muutaman helmen joita ollaan kuunneltu aivan onnessaan :)

Kraut on minullekin vieraampi alue. Samoin RIO ja sentyyppiset avantgardet. Krautista voisin kuitenkin suositella yhtä levyä, jollei jo tuttu olekin. Popol Vuh: Hosianna Mantra. Kenties kaunein ikinä kuulemani proge levy. Aivan, kuten nimikin sanoo, taivaallinen.
 
Petri "Tawe" Tuovinen sanoi:
Toi Progarchives oli järkytys! Onko mulla noin monta "progelevyä"? Yäk! ;)

Jos ketä kiinnostaa, niin Suomalainen progressiivinen rock pro gradu-tutkielmakin on julkaistu vuonna 2004.

Sun on varmaan Tawe aika astua ulos kaapista ja tunnustaa että olet hyvän musiikin ystävä :D Kun oksentelet niin varo niitä vinyylejä, voi ruveta rahisemaan...
 
pirkka sanoi:
Kraut on minullekin vieraampi alue. Samoin RIO ja sentyyppiset avantgardet. Krautista voisin kuitenkin suositella yhtä levyä, jollei jo tuttu olekin. Popol Vuh: Hosianna Mantra. Kenties kaunein ikinä kuulemani proge levy. Aivan, kuten nimikin sanoo, taivaallinen.

Hauskaa kuulla,että joku toinenkin on innostunut tuosta levystä.Siellä oleva biisi tuolta levyltä oli aivan loistava.Pitää joskus kyllä tilata tuo levy ebaystä tai jostain muualta.
 
www.amazon.co.uk

Hosianna Mantra (2004) by Popol Vuh (Audio CD)
Buy new: £12.99 Usually dispatched within 24 hours
Used & new from £6.46

Käytettynä kuusjapuol puntaa plus reilu punta postiin. Usein joutuu Ebayssa pulittamaan 5-7 + 2-3 puntaa eli samoihin menee mutta jos osuu kohdalle...
 
Mainiota!

Hosiannaan on huuto vetämässä ebayssa. Älkäähän perskuta menkö huutamaan ylihte mun huutoni!

Ossi
 
Tuota levyä saa näköjään aika helposti ebayn kautta. Soitin blackandwhiteen ja siellä sitä levyä ei ollut vaikka listalla näkyikin. Pitää tilata tuo levy netin kautta sitten joskus kun rahatilanne antaa myöten.
 
Uzvan uusi uoma-levy herättää hienosti henkiin ne perusasiat joihin progessa aikoinaan ihastuin. Tarvitaan hyviä sävellyksiä, näkemystä ja malttia kehitellä ja kasvattaa teemaa lopulliseen kliimaksiin soittaen tarpeeksi vähän jotta tilaa jää myös tulkinnalle.
Edellisestä innostuneena piti kaivaa pitkästä aikaa esiin Pressan Lambertland ja Wigujen Fairyport; edelleenkin nämä jaksavat ihastuttaa raikkaudellaan. Nuottiakaan en vaihtaisi pois Raittisen fingelskasta huolimatta...

Pertsa ;)
 
pertsa sanoi:
Edellisestä innostuneena piti kaivaa pitkästä aikaa esiin Pressan Lambertland ja Wigujen Fairyport; edelleenkin nämä jaksavat ihastuttaa raikkaudellaan. Nuottiakaan en vaihtaisi pois Raittisen fingelskasta huolimatta...

Pertsa ;)

Nuo ovat suomalaisen musiikin - ei siis vain suomiprogen - ikuisia helmiä, rakkaita levyjä joiden pariin palaan aina uudestaan. Luomisvoimaa, uskallusta ja soittotaitoa Pressalla ja Wigwamilla riitti siinä määrin etteivät tuotokset kalpene yhtään suuren maailman genesiksiin/yeseihin verrattuna. Fairyport on minulle se kaikkein rakkain Wigwam-levy, ainoa kauneusvirhe on oikeastaan ne järkyttävän huonosti äänitetyt rummut, Ronnien soitosta on välillä melkein mahdoton saada selvää, ihan sama kuuntelenko sitä alkuperäiseltä vinyylituplalta taikka remasteroidulta CD:ltä, kummatkin löytyy hyllystä (se CD ihan siksi kun siinä on bonuksena se Espan lavalla 1972 äänitetty "Losing Hold / Finlandia"-medley). Mutta se on pieni haitta kun musa on niin hienoa.
 
Moikka,pitkästä aikaa!!


Pitipä nostaa tämä ketju ylös unholasta,kun tuli just katsottua jakso suomalaisen
musiikin historiasta ja nykypäivästä kertovaa Rock-Suomi dokkaria ja vieläpä jakso
"Edistykselliset"! Progea siis....!

Eli kyseessä on kait 10-osainen (?) sarja suomalaisen musiikin eilisestä ja nykypäivästä.

Jaksossa olivat pääasiallisessa tarkastelussa Tasavallan Presidentti ja Wigwam yhtyeet.
Maininnan saivat myös Haikara,Elonkorjuu,Tabula Rasa ja muutama muukin yhtye.

Haastateltujen joukossa olivat mm: Jukka Gustafson,Jukka Tolonen,Jukka Hauru,Tapio Korjus,
Atte Blom, Otto Donner,Vesa Aaltonen ym.ym.
Uutta sukupolvea edustivat: Yrjänä,Hetzenin veljekset,Ismo Alanko ym.

Hienoa ja luovaa musiikkia tekijöineen - ainakin pinta raapaisu lajityyppiin!

Jussi
 
Missä Genesis? ;)

Kuinkas porukalle putoo Kingston Wall tai King Crimson? Opethin uudempi materiaalikin sisältää melko progresiivisia elementtejä.
 
Kingstoniin en ole päässyt sisään. Crimson puolestaan on siitä erikoinen tapaus, että heiltä minulle putoaa lähes kaikki, mikä Crimsonin tapauksessa ei ole ihan vähän.

:) v-a
 
Back
Ylös