ProCaster AV-4346

Joonatan

Käyttäjä
Liittynyt
14.1.2008
Viestejä
35
Tervehdys,

http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=31539

rohkenin lyödä käteni syvälle sinne jonnekin, laatikon uumeniin, ja nostin budjettiluokan laitteistoni vahvistimeksi tämän hassun pikkuputkisen ystävän. Laite on sinänsä aivan mukava ja edustava, ja sain ääniäkin kuulumaan. Pari iltaa siinä olen ähertänyt ja en ole kärryille laitteesta kuitenkaan vielä päässyt. Mysteerit ovat seuraavat.

Balance-nuppi ei säädä kaiuttimien balanssia, vaan keski-asennossa tuo soinnissa kitarat esille ja hukkaa laulun ja bassot (olikohan rummutkin). Aivan sama kumpaan kaakkoon vivun vääntää, löytyy laulu ja basso. Basso ja treble ei tunnu vaikuttavan mihinkään. Piuhat näyttäs olevan oikein ja sama ongelma toistuu, soittaa sitten mp3-soittimella tai cd:ltä. Ei tuo tunnu ominaisuudelta, vai onko se siltikin.

Radiosta en ole saanut vielä kuulumaan kuin manuaalisesti säätäen kohisevan YLEX:n, mikä kuului entisellä vahvistimella ihan 10cm piuhalla mainiosti. Nyt kun on tuo neliönmallinen muovisuikero niin pitäishän sen paremmin kuulua. Jospa kyse on vain piuhojen kontaktista.

Ääni sinänsä laitteistossa on nyt aivan hauska, mutta olisihan sitä mukava säätää oikeasti eikä näin kummasti. Mikähän amatöörillä nyt mättää?
 
Jahas,

jos kytkee vain yhden kaiuttimen vahvistimen kahden kanavan plusnapojen väliin, ääni käyttäytyi juuri kuvailemallasi tavalla, koska kaiuttimeen tulevat kaksi signaalia kumoavat vastakkaisvaiheisina toisensa. Kokeiltu on :) En ole koskaan tullut testanneeksi, miltä kuulostaa, jos kaksi kaiutinta kytkee keskenään vastakkaisvaiheisiksi, mutta vaikutus lienee samansuuntainen.

Eli oma veikkaukseni on, että kaiuttimien johdotus on mennyt epähuomiossa ristiin, tai sitten kytkennät menevät vikaan jo laitteen sisällä. Tai siis olihan käytössä kaksi kaiutinta?

Radio kannattaa vetäistä ulkoantennin pistokkeeseen, jos sellainen tv-antennipistokkeen vierestä löytyy - ja toivoa, että itsellesi tärkeimpien asemien polarisaatio on sama kuin antennin.

-I-
 
Neliönmallinen muovisuikero viittaa AM-antenniin. Ula (FM) -vastaanottoon tarvitaan minimissään metrin mittainen lanka, mieluiten dipoli (T-antenni tai kunnollinen ulkoantenni, tai keskusantenniliittymä).

3933038.jpg

AM Loop Antenna

dipolbld.gif

Ohjeet huokean FM-dipolin valmistamiseksi (sisäkäyttöön)
 
No niin, vapaapäivä, nastat vaihoin alle ja hetki jäi taas harrastukselle.

Tuo merimiehen vastaus laittoi tutkimaan uudelleen kaiuttimien liitännät ja huomasin kytkeneeni väärin. Olin kytkenyt kaiuttimen johdot seuraavasti:

Vasemman kaiuttimen johdot speaker B:n punaiseen ja valkoiseen liitäntään ja oikean kaiuttimen speaker a:n valkoiseen ja punaiseen. Tällöin molemmista jäi kaks mustaa liitäntää tyhjiksi. Nyt kun laitoin vasemman kaiuttimen piuhat speaker B:n mustaan ja punaiseen L-puolelle, ja oikean kaiuttimen piuhat speaker a:n R-puolelle mustaan ja punaiseen, alkoi ainakin balance toimimaan. Noilla bassolla ja treblellä nyt ei tunnu olevan oikein merkitystä. Onko kyse vaikusta vai musiikista, pitää testailla topseilla ja eri cd:eillä.

Nyt tyhjiksi jäi molemmille puolelle siis yksi musta, sekä yksi valkoinen ja yksi punainen. Niissä on L ja R-merkintä. Mites niitä on tapana hyödyntää? Olen laskenut sen varaan että kaksikanavainen äänentoisto estäisi lisävarustelun, mutta pitääköhän niihin hommata joitain pikkudiskantteja tai jättibassoja.

Kun tuo am-antenni ei tosiaan jostain syystä tuo fm-kanavia kytkettynä siihen am-loop-liitäntään ja ulkoiselle pistokkeelle on niin pitkä matka niin tökkäsin sen siihen fm-antennin aivan erilaiseen pistokkeeseen ja kyl se radio nyt kuuluu, mut pitää joko ähertää siihen liitin tai vääntää tuollainen Maltaan antenni. Suuri harmi kun virittimestä ei löyty minkäänlaista signaalin vahvuuden ilmaisinta. Pitää perhana uskoa omaa korvaa, se on aina epävarmuustekijä, vaikka muuten iso uloke onkin.

No niin, seuraavaksi kytkemään minidisciä-deckiä. Kiitos vain foorumin ystävälliselle väelle senkin hankinnan toteutumisesta. Jokohan tämä lisävarustelu kohta loppuisi?

Kiitos vain!
 
Joonatan sanoi:
Nyt kun laitoin vasemman kaiuttimen piuhat speaker B:n mustaan ja punaiseen L-puolelle, ja oikean kaiuttimen piuhat speaker a:n R-puolelle mustaan ja punaiseen, alkoi ainakin balance toimimaan.

Moro,

Ei tainnut mennä ihan oikein vieläkään. ;)

Idea on siis se, että voit kytkeä laitteeseen kaksi PARIA kaiuttimia. Toisen parin speaker A:n puolelle ja toisen parin speaker B:n puolelle. Katselin kuvat verkkokaupan sivuilta niin etupaneelissa näyttäisi olevan nappi speaker A/B, josta voit valita kumpaa paria kuuntelet, ja nappi speaker A+B, josta saat molemmat parit kuulumaan. Eli jos käytät vain yhtä paria niin kytke kaikki johdot esim. speaker A:n puolelle. L(left) ja R(right) tarkoittavat siis vasenta ja oikeaa kaiutinta. Eli siis vasemman kaiuttimen plus napa kiinni L kohdan valkoiseen (+) ja miinus napa sitten mustaan (-), oikealla kaiuttimella sama R kohtaan, jossa tosin on siis punainen valkoisen tilalla.

Kyllähän homma toimii tekemälläsikin tavalla, mutta varmaankin sammuisi aina toinen kaiutin, jos kokeilet painella speaker A/B nappia. Sitä en osaa sanoa auttaako oikea asennus basson ja treblen säätöihin. Jos oli epäselvä selitys niin olen pahoillani. 8)
 
Joo. Oikeesti hei... kaikella rakkaudella... tuliko kertaakaan mieleen lukea käyttöohjeita? Eipä tietenkään ;)

Kerropa kuitenkin kuunteluvaikutelmia, kun saat kaiuttimet kytkettyä oikein. Mielenkiintoinen laite ominaisuuksiltaan ja hintaluokaltaan. :)
 
premier sanoi:
Joo. Oikeesti hei... kaikella rakkaudella... tuliko kertaakaan mieleen lukea käyttöohjeita? Eipä tietenkään ;)

Kerropa kuitenkin kuunteluvaikutelmia, kun saat kaiuttimet kytkettyä oikein. Mielenkiintoinen laite ominaisuuksiltaan ja hintaluokaltaan. :)

:)

Kyllä minä olen ihan käyttöohjekirja kädessä tätä kytkenyt, mutta ohjeet oli hyvin suppeat. Odotin manuaalilta paljon enemmän, ja lueskelenkin niitä mielellään iltalukemisena. Tuosta A+B-systeemistä ei puhuttu esim mitään. Kun sillon kytkeskelin, niin sain tosiaan kuulumaan a:han kytkettynä a valittuna molemmista kaiuttimista ja B valittuna pelkkää hiljaisuutta. En huomannut mitään eroa äänessä kytkettynä vain toiseen, mutta jos näin on tarkoitettu, näin se siis on. Pitääpä testata toistakin kaiutinparia, kun tulee tilaisuus. Tarkoitus lienee olla kahdet erityyliset kaiuttimet eri musiikkityypeille.

Ei näiden kanssa tule aika pitkäksi. Kerron lisää kun olen taas tehnyt tuota plug&playtä!
 
Joonatan sanoi:
Tarkoitus lienee olla kahdet erityyliset kaiuttimet eri musiikkityypeille.
Enemmänkin, että esim toiset kaiuttimet ovat vaikkapa makuuhuoneen puolella ja halutessasi voit napsauttaa ne kaiuttimet soimaan, missä tilassa satut olemaan. Älä pidä molempia yhtä aikaa päällä, koska ohmikuorma romahtaa ja vahvari voi tykätä kyttyrää.
 
Gretch sanoi:
Enemmänkin, että esim toiset kaiuttimet ovat vaikkapa makuuhuoneen puolella ja halutessasi voit napsauttaa ne kaiuttimet soimaan, missä tilassa satut olemaan. Älä pidä molempia yhtä aikaa päällä, koska ohmikuorma romahtaa ja vahvari voi tykätä kyttyrää.

Niin, eihän siinä olisi mitään järkeä että ympäri samaa huonetta olisi kaiuttimia joka nurkassa, sehän olis jo hölmöläisten hommia ;)

Mutta aivan oikeasti puhuen, tuota pitää miettiä. Voisi ehkä olla mukava vetää takkahuoneeseen tai saunaosastolle johdot. Mutta siellä sitten harmittaa kun levy loppuu ja pitää juosta vaihtamaan. Tyydyttävämpää tälläiselle hamsterille voisi olla ripotella eri soittimia ympäri asuntoa. Onneksi ei ole kumpaakaan em. tilaa. Mut makkari ja lastenhuone kylä lähtee!
 
Muistaakseni ns direct kytkimellä noissa procastereissa,ohitetaan äänensävynsäätimet. Kokeileppas painella sitä painiketta jakatsoa mitä tapahtuu ja kerro sitten auttoiko mitään vai mitä tapahtui.
 
niko79 sanoi:
Muistaakseni ns direct kytkimellä noissa procastereissa,ohitetaan äänensävynsäätimet. Kokeileppas painella sitä painiketta jakatsoa mitä tapahtuu ja kerro sitten auttoiko mitään vai mitä tapahtui.

Siikahan se siellä! Nimittäin olin painanut sitä Stereo Direct-nappia ja odottanut muutosta toiminnoissa, eikä mitään tapahtunut. Mut kun sitä piti tuplaklikata että meni off-asentoon. Nyt toimii noi basso ja treblekin, kiitos.

Jatkoin tässä touhuamista. Piuhat kun loppu kesken niin kävin hakeen lisää, huvikseni otin koaksiaalin ja optisen piuhan. Tässä yritän pähkäillä mikä kuuluisi parhaiten mihinkä. Laitoin nyt optisen piuhan cd:stä minidisciin sekä cd:stä vahvistimeen. Rca:t laitoin minidiscistä vahvistimeen ja vahvistimesta minidisciin. Tavotteena olisi mahdollisimman hävikitön tallentelu minidiscille. Vahvistimessa kun ei ole digitaalista ulostuloa niin radio-ohjelmat joudun tallentaan analogista kautta.

Liikkeen tolkun tuntoinen myyjä kyllä sanoi etten tule huomaamaan äänessä mitään eroa vaikka liitännät ovat rca:lla tai noilla koaksiaali/optisilla piuhoilla. Mut kai tuon cd-minidisc-väli tulee näin kuiten parhaiten, kun cd:ssä on kerta optinen ulos ja minidiscissä optinen sisään?

Muuten käyttökokemukset tuosta vahvistimesta, on se hieno peli. Minidiscejä olen kuunnellut pääosin ja on kyl miellyttävää. En osaa juuri kertoa millaisia ominaisuuksia tuossa äänen puolesta, mut minusta se kuulostaa matalalta ja pehmeältä. Jotenkin nyt vasta Metallican Ride the lightningkin kuulosti siltä miltä se piti kuulostaa. Aiemmilla vehkeillä se on kilissy jotenkin liian korkealta. Ja myös Virran Ola soi luijaa ja massiivisesti. Mulla on vieläkin kaiutinvaihto kesken ja pitäis hakea ne Dalin Consept 2:t. Mut nää vanhat isot Audiowellin 120:t lattiakaiuttimetkin soi näillä niin hyvin että pitää kyllä perustella itselleen vielä kertaalleen.

Tackar och pockar!
 
On se kyllä ihme!! että monet marketti myyjät sanovat ettei kaapeleiden välisiä eroja huomaa.Haeppa jotkin oikein hyvät rca kaapelit, testiin ja kokeile sitä cd,tä ihan analogisella,puolella syy 1 luulisin että cd,ssä D/A muunto on parempi kuin tuossa vahvistimessa. ja syy 2 niissä kaapeleissa todellakin on eroja!!
 
Joonatan sanoi:
Muuten käyttökokemukset tuosta vahvistimesta, on se hieno peli. Minidiscejä olen kuunnellut pääosin ja on kyl miellyttävää. En osaa juuri kertoa millaisia ominaisuuksia tuossa äänen puolesta, mut minusta se kuulostaa matalalta ja pehmeältä. Jotenkin nyt vasta Metallican Ride the lightningkin kuulosti siltä miltä se piti kuulostaa. Aiemmilla vehkeillä se on kilissy jotenkin liian korkealta. Ja myös Virran Ola soi luijaa ja massiivisesti. Mulla on vieläkin kaiutinvaihto kesken ja pitäis hakea ne Dalin Consept 2:t. Mut nää vanhat isot Audiowellin 120:t lattiakaiuttimetkin soi näillä niin hyvin että pitää kyllä perustella itselleen vielä kertaalleen.

Nuo Dalin Concept -sarjalaiset ovat omien kokemusteni mukaan aika kirkassointisia otuksia, joten kannattaa ehdottomasti koekuunnella ne kotona omilla laitteilla ennen ostoa.
 
niko79 sanoi:
On se kyllä ihme!! että monet marketti myyjät sanovat ettei kaapeleiden välisiä eroja huomaa.Haeppa jotkin oikein hyvät rca kaapelit, testiin ja kokeile sitä cd,tä ihan analogisella,puolella syy 1 luulisin että cd,ssä D/A muunto on parempi kuin tuossa vahvistimessa. ja syy 2 niissä kaapeleissa todellakin on eroja!!

Nää kaikki mun piuhat on kyl ihan markettipiuhoja. No kai pitää alkaa vaan kuunteleen ja tekeen havaintoja. Sit vähän vaihdella piuhaa ja kuunnella mitä muuttuu. Uskon nyt, kun pähkäilen, että myyjä tarkottikin tuohon suuntaan etten tulisi huomaamaan paketissani digitaalista liitäntää paremmaksi kuin rca:ta. Olisko ollut mulla vähän käännösvirhettä. En ajatellut että kyse voisi olla tuosta d/a-muunnosta, enkä oikein pysynyt kärryillä. Se Hifistudion Oulun sellanen vanhempi myyjä sanoi vielä että voi minulle ne digitaaliset piuhat kyllä myydä, jos välttämättä haluan. Kieltäydyinkin ostamasta niitä, näinkin harvinaisen ohjaavan palautteen saaneena. Nykyään joka kaupassa taotaan ennen tulosta kuin tehdään moraalisesti oikeaoppista kauppaa. Hölmöä tilanteessa oli, että olin jo ostanut ne piuhat hetkeä aiemmin Prismasta ja kävin jälkikäteen kysymässä ammattiliikkeessä että mitä niillä oikein tekee :) Pitää ens kerralla mennä suoraan liikkeeseen näitä pähkäileen, tai lukea täältä aiheeseen liittyviä treadeja. Oli vaan niin kiire saada kaikki laitteet kiinni ja soimaan.

Juu, pitää koeponnistaa ne Concept 2:t vielä näillä vehkeillä ennen ostoa. Ne Concept 1:t (joita kuvittelin kompaktiksi ratkaisuiksi), oli kyl ainoiksi kaiuttimiksi olohuoneeseen liian kompaktit.
 
niko79 sanoi:
On se kyllä ihme!! että monet marketti myyjät sanovat ettei kaapeleiden välisiä eroja huomaa.Haeppa jotkin oikein hyvät rca kaapelit, testiin ja kokeile sitä cd,tä ihan analogisella,puolella syy 1 luulisin että cd,ssä D/A muunto on parempi kuin tuossa vahvistimessa. ja syy 2 niissä kaapeleissa todellakin on eroja!!
Eikä tartte olla edes mitkään über-hyvät, vaan tavanomaisen kurapiuhan ja Clas Ohlsonin 12e piuhankin välillä on ihan korvinkuultava ero. Ja D/A-muuntimella todellakin on eroa! Mua hämmästyttää, miten niin ilmiselvää ajatusta ei tulla ajatelleeksi, ja usein tyrmätään heti kättelyssä ("Eihän sillä mitään merkitystä ole, ykkösiä ja nollia vaan ääneksi!"). En itsekään tajunnut, enkä edes uskonut, ennen kuin kytkin piuhat ja kokeilin. Nyt olen ansiokkaasti demonnut kahden D/A-muuntimen eroja itseään puukorviksi kutsuville ja aiheuttanut ällistystä.
 
ds sanoi:
En itsekään tajunnut, enkä edes uskonut, ennen kuin kytkin piuhat ja kokeilin. Nyt olen ansiokkaasti demonnut kahden D/A-muuntimen eroja itseään puukorviksi kutsuville ja aiheuttanut ällistystä.
Varmaankin eliminoit jotenkin ulostulojen analogisen vahvistuksen? Et nimittäin muuten voi mitenkään verrata varsinaisia da-muuntimia.
 
Gretch sanoi:
Varmaankin eliminoit jotenkin ulostulojen analogisen vahvistuksen? Et nimittäin muuten voi mitenkään verrata varsinaisia da-muuntimia.

Olettaisin, että kyseessä on kokonaisuus. D/A-muuntimesta puhuttaessa yleensä puhutaan vastaanottimen, muuntimen ja analogisen lähdön/suodattimen muodostamasta kokonaisuudesta, eikä vain chipistä. Paitsi DIY-pälpyröissä. Tämä vain viisastelun vuoksi. Lälläs. (teknisesti ottaen huomautuksesi on puoliaiheellinen) Olisi hankala mainita asiat peräjälkeen, kun yleisesti tiedetään puhuttavan kokonaisuudesta.

Onhan noissa muuntimissa eroja. Analoginen osa tehnee suurimman osan, jonka edellä koko laite joko seisoo tai kaatuu. Useammin kaatuu. Halpoja opareita, jyrkkiä filttereitä... Nam. Kiva kokkaus, saisiko siihen vähän makuakin vielä?
 
Mites tuo vahvaimesi pelaa muuten, onko soundit kohdillaan? ;) Ajattelin laittaa samaisen vehkeen (ehkä) tulevaisuudessa, joten olisi mielenkiintoista kuulla käyttäjien kommentteja.

Nyt vahvistimena H/K AVR 230, joten parannusta voisi? tulla jos laittaisi stereovehkeen.


EDIT:
Joonatan sanoi:
Muuten käyttökokemukset tuosta vahvistimesta, on se hieno peli. Minidiscejä olen kuunnellut pääosin ja on kyl miellyttävää. En osaa juuri kertoa millaisia ominaisuuksia tuossa äänen puolesta, mut minusta se kuulostaa matalalta ja pehmeältä. Jotenkin nyt vasta Metallican Ride the lightningkin kuulosti siltä miltä se piti kuulostaa. Aiemmilla vehkeillä se on kilissy jotenkin liian korkealta. Ja myös Virran Ola soi luijaa ja massiivisesti. Mulla on vieläkin kaiutinvaihto kesken ja pitäis hakea ne Dalin Consept 2:t. Mut nää vanhat isot Audiowellin 120:t lattiakaiuttimetkin soi näillä niin hyvin että pitää kyllä perustella itselleen vielä kertaalleen.

Tackar och pockar!


Selvä homma. Onko tähän mennessä tullut muuta sanomista?
 
mkutvonen sanoi:
Olettaisin, että kyseessä on kokonaisuus. D/A-muuntimesta puhuttaessa yleensä puhutaan vastaanottimen, muuntimen ja analogisen lähdön/suodattimen muodostamasta kokonaisuudesta, eikä vain chipistä. Paitsi DIY-pälpyröissä. Tämä vain viisastelun vuoksi. Lälläs. (teknisesti ottaen huomautuksesi on puoliaiheellinen) Olisi hankala mainita asiat peräjälkeen, kun yleisesti tiedetään puhuttavan kokonaisuudesta.

Onhan noissa muuntimissa eroja. Analoginen osa tehnee suurimman osan, jonka edellä koko laite joko seisoo tai kaatuu. Useammin kaatuu. Halpoja opareita, jyrkkiä filttereitä... Nam. Kiva kokkaus, saisiko siihen vähän makuakin vielä?
Joo, tätä juuri meinasin, eli noviisina DA-muunnin on mulle laitekokonaisuus, joka tuottaa sen analogisen signaalin digitaalisessa muodossa olevasta lähdesignaalista. Tai jotain tohon suuntaan.
 
Rane sanoi:
Selvä homma. Onko tähän mennessä tullut muuta sanomista?

En ole huomannu mitään kummempaa raportoitavaa. Ihan toimii niinkuin pitääkin.

Jännä että cd tai dvd-soittimen oletusliitäntä on rca. Miksiköhän? Onko se vain yleisin tapa, vai vihjaisiko se että parempi kuin coax/opt? Jos digitaalisella piuhalla liittää, joutuu valitsemaan myös digitaalisen sisääntulon etupaneelista. Nainenhan ei saanut laitteesta ääntä irti. En nyt yleistä :)
 
Back
Ylös