Pro-Ject Xperience +Sumiko Blue Point

sepi_3.0

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
18 894
Kaupunki
Pjongjang
Täälläkin koitettiin lopputalvesta vinyyliääntä soittimen oltua varastoituna yli kymmenen vuotta. Masiina on Maranz TT 6000, muovinen shamppanjakulta ja täysautomaatti. Rassiana MM-Shure 97 HE eli tuon nykyisen myynnissä olevan esi-isä -80 l. alusta.

Niin hienosti kajahti että nyt on pakko koittaa mitä olisi vielä saavutettavissa esim. Pro-Jectin Xperiencellä jossa on hiilikuituvarsi ja Sumiko Blue Point MC-rasia. Se olisi pianomustana ja mitoiltaan millilleen kuin tehty Sound Organisation tellinkiin ja kunnon pölykansikin vielä. "Etuseksi" ajattelin Pro-Jectin Phono Box SE:tä (imbedanssisäätö+subsonic) kun nykyisessä etuvahvarissa ei ole "suoraa" levariliitäntää.

Mitä mieltä olette tuosta "ensiasennusrasiasta"? Tehtaan paketti tulee kuitenkin satoja euroja halvemmaksi kuin kasaamalla kokonaisuutta itse pala kerrallaan samoista osista. En ala harrastamaan rasiakokeiluja vuosittain vaan pitäisi saada kerralla valmista.

Lisäksi kiinnostaa miten Pro-Ject 6.9 eroaa käytännössä tuosta Xperiencestä paitsi että siinä on 1.5g painavampi varsi ja jokin kelluva ripustus? Sitäkin myydään paketoituna samaisella rasialla.
 
Mulla soi tossa paraikaa Pro-Jectin 1Xpression kyseisellä rasialla, no2 -versiona. Ei tuo hassumpi ole soundiltaan. Melko tarkka tuo rasia on, kautta taajuusalueen. Eikä siinä ainakaan äkkiseltään mitään pahempia rasittavuuksia ole. Sisemmillä raidoilla ainakin tuolla puolen tuumaa lyhyemmällä (8,6") varrella tuolla on taipumusta sibilanssiin, joka toisinaan hieman risoo. Mitään vakavampaa ei sitten tulekaan mieleeni. Eikös tuota Xperienceä kaupata myös Ortofonin Rondo Red -rasialla? Molempia on maailmalla kehuttu hintaluokassaan, joskin joissain ulkomaanjulkaisuissa aivan kaikki tuntuu olevan hintaluokkansa kärkeä.
 
Kaivoin tällasen vanhan ketjun esiin kun on alkanut otsikon mukainen tai oikeastaan ehkä ennemminkin Pro-ject 2-Xperience Comfort - Sumiko Blue Point II rasialla houkuttelemaan. Onko kokemuksia kummastakaan? Hintaluokkahan pyörii tuolla hieman yli tonnissa, josta löytyy varmasti muutakin mielenkiintoista tarjontaa? Toi loppukatkaisu ei ole pakollinen ratkaisu, mutta kyllähän se ansaitsee nimen Comfort peräänsä.
 
Pro-Jectin värkeissä ei sinällään ole mitään vikaa, mutta nykyisellään keksisin ehkä jonkun paremmankin rasian tuon Sumikon tilalle. Riippuen toki, mitä ääneltä hakee. Eläväiseksi tuota ei kyllä ainakaan käy sanominen.
 
Jostain luin kovaa hehkutustakin kyseisen rasian osalta, mutta lienee makuasioita. Eläväisyys on toki hyvinkin arvostettava elementti musiikissa. MrHifi myy tätä Comfortia tolla ja Ortofon 2M-Red rasioilla, ortofonin kanssa 150€ halvempi. Rasioita voi tietysti sitten fixailla ja vaihdella kun soitin itsessään on sulautunut mieleen ja muuhun laitteistoon (jota ei käytännössä vielä edes ole). Soittimena toi on ainakin todella hyvän näköinen varsinkin tummalla Wengewoodilla vois toimia, ja joskus Debut II omistaneena voin sanoa ettei ainakaan mitään hampaankoloon ole Pro-jectin kanssa jäänyt.
 
Ainakin Dynavectorin 10X5 toimi huomattavasti nautittavammin Pro-Jectissa, kuin tuo Sumiko. Ortofonin uudesta 2M-sarjasta en sitten osaakaan sanoa mitään. OM20 mulla oli tossa Michellissä RB250:n päässä kiinni jonkun aikaa. Sen ongelmana oli lievä karheus keskialueella, joka toisinaan äityi aika rasittavaksikin, ja toisaalta se keräili rapseita minkä kerkesi. Muuten se oli kyllä melko hilpeä kuunneltava, ja ilman tuota rapseherkkyyttä ja karheutta olisin varmaankin jäänyt niille sijoille. Jos nyt kuitenkin pitäisi Sumikon ja Ortofonin välillä arvata, niin voisin ainakin sitä eläväisyyttä olettaa löytyvän enemmän tuosta ortosta.

Helpoinhan on tietysti lähteä liikkeelle jostain valmiista paketista, eikä tarvitse edes heti ryhtyä nysväämään noiden rasia-asennusten kanssa. Vaikka tietysti liikkeen pitäisikin olla valmis asentamaan aski vekottimeen. No, kyllähän tuonkin homman oppii, ja tarpeeksi montaa rasiaa kun olet pyörittänyt, niin sujuuhan se asennus ja säätö helposti alta puolen tunnin. Tänään viimeksi nysväsin Denonin rasiaa vivusta toiseen...
 
Toi Dyna löytyis myös MrHifin valikoimasta, en sitten tiedä kuinka sitovia noi Pro-jectin paketit ovat - välirahallahan kaikesta tietty aina selviää :-\ Kiitokset mkutvonen vastauksista, ja jos vielä löytyy porukkaa jotka omistaa/on omistanut kyseisen pyörittimen niin itse soittimesta olis kiva saada tuntemuksia.
 
Mä päädyin tuohon Project+Sumiko tehdaspakettiin ja ihan hyvin pelittää mitä nyt kymmenisen levyä olen soittanut. Vaikka Sumiko on "high input" niin se ei kuitenkaan toiminut Phono-boxin MM-liitännällä, silloin soi hiljaa ja ohuehkosti. Se korkeampi MC-vaihtoehdoista oli volen ja sävyn puolesta CD-mäisempi :D
 
sepi_1 sanoi:
Se korkeampi MC-vaihtoehdoista oli volen ja sävyn puolesta CD-mäisempi :D

Säröisempi? Kuvittelis yliohjautuvan MC-otossa. Antaahan se piru kuitenkin 2,5mV. Toki erilainen kuormitus saattaa saada rasian kuulostamaan paremmalta. Tai ainakin erilaiselta.
 
mkutvonen sanoi:
Säröisempi? Kuvittelis yliohjautuvan MC-otossa. Antaahan se piru kuitenkin 2,5mV. Toki erilainen kuormitus saattaa saada rasian kuulostamaan paremmalta. Tai ainakin erilaiselta.

No ei kuitenkaan särähdä. Se suositeltu olikos 47Kohm. soi varmaan 10db:tä hiljemmin kuin CD ja sävybalanssi oli tosi ohut, bassot eivät potkineet.
Olis kiva kuulla kokeneemmilta minkä ohmista liitäntää tuolla Sumikolla käyttävät jos he omaavat pienemmillä portailla varustetun vinykkäetusen.
 
Nosta volyymiä cd:n kanssa samalle tasolle, niin eiköhän se basso potki paremmin. High output MC-rasia pitää aina kytkeä MM-liitäntään; en itse uskaltaisi MC-liitäntään ko. rasiaa edes kokeilla. Yleensä noilla MM-otoilla on merkitty tuo rasiasi kaipaama 47kOhmia, joka lienee lähes standardi.
 
Back
Ylös