Pro-Ject vs. Rega esivahvistin, kokemuksia ja mielikuvia

sepi_3.0

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
18 896
Kaupunki
Pjongjang
"Omissa testeissäni Project Phonobox SE oli kumma kyllä paremman kuuloinen kuin Rega Fono."

https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?56975&p=1043331&viewfull=1#post1043331


Eli mistä nämä ennakkomielikuvat kumpuaa? Hinnastako? Jos Rega Fono on vajaat kolmanneksen kalliimpi niin ei sen vielä pitäisi kertoa paremmuudesta paljoakaan. Jos ko. malli onkin "Mini" niin silloin taas samalla oletuksella Pro-Ject on puolet parempi :D

Eikös tuon paremmuuden ratkaise hiukan myös kombinaation synergia, eli mikä rasia+soitin siihen kytketään? Mulla on kyllä sympatiat enemmän Pro-Jectin puolella, noin merkkinä yleensä ja laitteita edes mitenkään vertaamatta... :p
 
sepi_1 sanoi:
Eikös tuon paremmuuden ratkaise hiukan myös kombinaation synergia, eli mikä rasia+soitin siihen kytketään?
Jep, tuohan sen ratkaisee. Ko. laitteistossa on Regan levari Linnin askilla niin voisi olettaa, että synergia-etu kääntyy Regan puolelle.
Uskoisin, että Rajani tarkoitti samaa asiaa viestissään.
 
Mun mielestä tuon yhdistelmän keskinäinen liittolaisuus on vain propagandaa >:D Mutta hienoa että avustuspaketissa kulkee mukana 2 etusta, kullekin makunsa mukaan kuten saimme lukea.
 
Tuo ennakkomielikuva tuli siitä koska Regaa oli viritetty erillisellä virtalähteellä, joten pitäisihän sen olla edes vähän parempi. Pro-Jectistä oli taas mielikuva ettei se voi olla kovin kummoinen, niin en sitä aiemmin edes kytkenyt sähköihin. Pro-Jectin brandin ja laitteen ulkonäön perusteella oletin että se on max. n. 100 euron hintainen purkki, kun eihän kukaan olisi sitä muuten yhdistykselle lahjoittanut. Hinnaston googlettamisen jälkeen vähän yllätyin. Pro-Ject on merkkinä tuntunut tähän saakka kuin hifimaailman OBH Nordicalta, muttei enää.

Jokatapauksessa Rega Fono oli erittäin analoginen, mutta toisaalta vähän "harmaa varpunen" soinnillisesti, näennäisesti rytmiä oli mutta se ei koskaan välittynyt sohvalle saakka vaan jäi puolitiehen. Diskantit olivat hieman kadoksissa, keskiäänialue kuolleen / harmaan oloinen, jotenkin todella kuiva ja bassotkin vain surkeat varjot oikeista. Kuulosti kuin musiikki olisi soinut vanhan lankapuhelin-linjan kautta. Tämä voi johtua joidenkin brittilaitteiden setittämiseen tarvitaan niiden oman koulukunnan niksejä ja sointi ei siksi täällä auennut. Toisenlaisessa setissä Rega-soundi pääsisi paremmin oikeuksiinsa. Waiskin luona se soikin paremmin.

Pro-Jectin kytkemällä soundi napsahti kuin taikaiskusta kohdalleen. Kadonneet diskantit tulivat ns. normaalitasolle, midrange oli enemmän 'liquid', eläväisempi, kuin elohopeaa ja bassot eivät enää tulleet naapurin keittokomerosta vaan bändi oli enemmän huoneessa. Rytmi ei ollut mitenkään liioteltua vaan enemmän perinteisen hifi-koulukunnan mukaista. Toisaalta kuulosti vähän siltä kuin olisi kuunnellut CD:tä. Omassa laitteistossani rytmikin tuntui olevan hyvällä tasolla Pro-Jectin RIAA:n kanssa.

Molemmat soivat 15-20 dB hiljempaa kuin CD, joka tuo aavistuksen vielä taustasuhinaa kuuluville, koska integroidun volume pitää ruuvata lähes puoliväliin.

Sepin mieliksi liitin tähän vielä havainnollistavan kuvan.
 

Liitteet

  • Rega_vs_Pro-Ject.jpg
    Rega_vs_Pro-Ject.jpg
    76,8 KB · Katsottu: 22
Kuva tosiaan kertoo kaiken olennaisen :D Oiskohan tuo Pro-Ject sepi pre-owned, en kyllä lahjoittaja ole. Siinä oli mulla sellainen kummajainen Sumiko MC high-outputtilaisen kanssa että suositeltu MM 47Kohm liitos soi hiljaa ja liian ohuesti, 220ohm MC taas oli taas jostain syystä se hopiaa vastaava. Tämä siis toisena esimerkkinä mitä mustan kullan kanssa vehdatessa voi sattua ja tapahtua.
 
^^^
Isojussii närästää näämmä. :-\
Mullakin on ollut Pro-Ject Tube Riaa sekä Rega Fono joskus.
Ei maailman parasta,mutta toimivaa,toi Pro-Ject meinaan.
Rega oli kakkaa siihen verrattuna.
Sen jälkeen Lehmann:ia.ja Trigon:ia
Ja nyt ASR Mini Basis.Ja seuraava on ASR Mini Basis Exclusive.
 
Multa löytyy Pro-Ject phonobox se 2 ja se on naitettu hortensiaan + lyra Dorianiin. Tuo paketti toimii hyvin. Minusta tuo boksi on aliarvostettu - toimii ja soi paljon mainettaan paremmin.
Olen koettanut muutaman mm ja mc askin kanssa ja toimii. Vaan tuota lyyraa "parempaa" ei ole tullut tsekattua. Joka tapauksessa mun mielestä enemmän kuin hintansa väärti!
Jotenkin ton ääni on sävykäs ja menevä, ei ehkä viimmosen päälle tarkka mutta riittävä kuitenkin ;)
Tietenkin joskus ois kiva tsekata joku "kunnollinen" riaa. Ties mitä sitten tapahtuisi :)
 
Rega Fonon ulkoinen mokkula on muuntaja , ei virtalähde.

Tarkkailkaa sitren sitä volumea, ääni ei kyllä aukea jos toinen vaikka 3 dB hiljempaa. Minusta Rega oli hyvä , en tosin muista millä rasialla, lukee varmaan plokissa. Projectia en ole kokeillut, varmasti hyvä
 
pasij 'nalle' sanoi:
^^^
Isojussii närästää näämmä. :-\
Mullakin on ollut Pro-Ject Tube Riaa sekä Rega Fono joskus.
Ei maailman parasta,mutta toimivaa,toi Pro-Ject meinaan.
Rega oli kakkaa siihen verrattuna.
Sen jälkeen Lehmann:ia.ja Trigon:ia
Ja nyt ASR Mini Basis.Ja seuraava on ASR Mini Basis Exclusive.
Mitenniin närästää. Ihan hyvin se Project voisi olla minunkin mielestäni parempi tuossakin kombossa. Muistaakseni PK:lla oli joskus tuo lähes sama Projecti nimenomaan P3-24:n kanssa ja hyvin laukkasi. Aski oli juuri AT95 joten jotain hyvää tuossa kombossa taatusti on. Muutenkin nuo Regat lienee mätsätty toimimaan parhaiten oman merkin askien kanssa, sellainen tuntuma niistä on mulle jäänyt. Hyvä budjetti-riaa taatusti tuo Projecti eikä mulla mitään sitä vastaan ole.
 
alspe sanoi:
Rega Fonon ulkoinen mokkula on muuntaja , ei virtalähde.

Rega Fonoon oli vaihdettu sellainen 20x15x5 cm kokoinen DIY-peltiloota virtalähteeksi, jossa on irroitettava virtajohto. Pro-Jectissa oli normaali muuntaja kiinteästi euro-töpselin yhteydessä.
 
^Siellä peltilootan sisällä on rengassydänmuuntaja. Alspe lahjoitti sen yhteisosoittimen kylkeen.
 
Kiukas: mukava lopultakin kuulla miten se päätyi tuohon settiin. No nimitetään sitä tästälähin muuntajaksi. Joka tapauksessa Fononkin olisi ehkä saanut toimimaan paremmin ja epäilin että välikaapeli voisi olla syynä, kun se usein on setissäni pullonkaulana, mutta useita vaihtoehtoja kokeiltuani oli vain pakko lopettaa kokeilut.
 
OT/

Oikestaan Waiski sen lahjoitti. Waiskilla oli yhteisösoitin ja mä myin vinyylisettiäni, waiski osti Fonon + upgrademuuntajan jättäen sen yhteisösoittimeen. Rahamiehet ja alspe sitten ihan erikseen. :D

Muuntajan tein siihen sen takia, että Fono tuli UK:sta jossa on erilainen seinäpistoke eikä mukana muuten edes tullut alkuperäistä wallwarttia. Itseasiassa rengassydänmuuntaja tuli UK:sta myyjältä, mä ostin kotelon ja liittiimet + johdot. Ilmoitin asiasta, että maadoitus on tekemättä, kytkekää virtaliittimen kolmas pinni koteloon vaikka pultin alle. Sinänsä tein väärin kun annoin keskeneräisen diy-tuotoksen eteenpäin, nyt tiedän. Vastuuta kuolemista en ota vastaan, joten jos epäilette laitetta niin heittäkää roskiin ennemmin. :-\

Mokkula siis on muuntaja koska Fonon takanakin lukee 24 V AC. Eli se ottaa sisään vaihtovirtaa, muuntaja alentaa 240 V vaihtovirran 24 V:iin. Virran tasasuuntaus on Fonossa itsessään. Sanotaanko suomeksi, että virtalähde on osittain ulkoinen muuntaja ja osittain Fonon sisällä? 8) comprendo? Alkuperäinen wallwart läpäisee 300 mA 24 AC virtaa, DIY-muuntaja 2000 mA (koska se on 50 VA kokoinen I=P/U = 50 VA / 24 V ).
Lisäksi tavalliset wallwartít voivat hurista ja pöristä (mekaanisesti) sekä yleensä tukkivat jakoriman koollaan. Siksi pidän tuollaisesta mokkulasta. Siihen voi lisäksi rakentaa X-konkalla virran suodatuksen jos haluaa. mkutvonen kai osaa neuvoa sen teossa.
 
Back
Ylös