Plagiointia vai sattumaa?

Tomsku

Käyttäjä
Liittynyt
8.9.2008
Viestejä
3 116
Kaupunki
Turku
Olen jo aiemmin saattanut täälläkin foorumilla mainita CMX:n Petojen riffistä ja Rushin Force Tenin lopun välisoitosta. CMX:n Kaikkivaltiaassa taas on Toolin Schismiä selkeesti.

CMX: Pedot kohdasta 1:00 alkava riffi, vrt. Rush: Force Ten alkaen 3:16.

Nyt tuli vastaan tällaiset: Shadowgate NES game over theme
DT: The Killing Hand pt2

Muistelisin jossain nähneeni vilaukselta, että tuo DT on oikeasti epävirallisesti tribuutti(?). Mitenhän noi semksit? Tuleeko teille mieleen muita tälläsiä "lainauksia" - mahtaako ne olla ihan tahallista kopiointia vai sattumankauppaa?

Miten määrittelet plagioinnin? Noi mun CMX-esimerkit kun ei ole SUORIA kopioita, vaan esim. tahtilaji ja sävelkorkeus on eri..
 
valssit on helppo muuttaa 4/4 tahtilajiin, esim. suomalainen rautalankabändi the soundsin versio emmasta. samoin sävellajivaihdokset ei ole temppu eikä mikään. eli noilla kriteereillä ei vielä plagiaatioasiaa ratkaista. tapio rautavaaran yölinja vs. johnny cashin walk the line?
 
Ne on selkeesti covereita. Vaan et Rautavaaran En päivääkään vaihtaisi pois -cd-boksin kolmoslevyn sisälehtisessä lukee Yölinjasta "säv. & san. Tapio Rautavaara" :D
 
Itse määrittelen plagioinnin kyllä aika väljästi. Melkein pitää olla kokonainen osa kappaleesta hyvin samantapainen. Lyhyet riffit tjms. voivat olla viittauksia tai ihan huumoriakin ja en niitä plagioinniksi kovin usein katso.

Toisaalta, vaikkei suoraa plagiointia olekaan, niin tietty matkiminen on ihan pikkiriikkisen ärsyttävää. Tämä voi ehkä väljimmillään vaikkapa kappaleen tunnelmaan liittyvä asia, mitä ei kovin helposti voi mihinkään yksittäiseen soittimeen, melodiaan tai rytmiikkaan liittää suoraan. Huonona esimerkkinä nyt vaikka vocoderin käyttö, joka en pelkkä efekti, muttei oikeasti tunnu palvelevan niin suurta määrää kappaleita kuin missä sitä käytetään. Tai no, palvelee siinä mielessä, että sillä saa onnettoman laulajan pysymään jossain vireessä väkisin.
 
Ei kai ole kovin helppo antaa yksiselitteistä ja yleispätevää vastausta siihen mitä on plagiointi. Kiistat voivat mennä lakitupaan asti ratkaistaviksi, valamiehistö sitten päättää onko kyseessä plagiointi vai ei.

Aiheesta eräs (surku)hupaisa tarina: vuonna 1985 John Fogerty julkaisi levyn nimeltä "Centerfield" jonka b-puolen vika biisi oli nimeltään "Vanz Kant Danz". Siinä laulettiin mm. että "Vanz can't dance but he steal your money":

http://www.oldielyrics.com/lyrics/john_fogerty/vanz_kant_danz.html

Ilmeisesti näistä sanoista tuottaja Saul Zaentz (tunnettu mm. Milos Formanin Oscar-elokuva Amadeuksen tuottajana) veti herneen nenuun ja haastoi Fogertyn oikeuteen. Ilmeisesti herra kelasi, että kunnianloukkauksesta Fogertyä olisi paha saada kiinni koska voisi olla liian vaikea todistaa että ""Vanz" viittaa juuri häneen. Mutta jostain Fogertyä selvästi piti rankaista koskapa oikeusjutun nosti.

Syyte oli se että Fogertyn kyseisen levyn avausraita "The Old Man Down the Road" oli muka plagiaatti Fogertyn aiemman bändin Creedence Clearwater Revivalin biisistä "Run Through the Jungle". Fogerty sai siis syytteen oman biisinsä plagioimisesta! Homman juju oli tietenkin se, että Zaentz omisti Run Through the Junglen tekijänoikeudet ja noista CCR:n biisien oikeuksista Zaentzilla ja Fogertyllä oli taustalla vuosien pituiset riidat.

Valamiehistö päätti jutun Fogertyn eduksi, biisiä ei todettu plagiaatiksi. Minusta oikeus voitti, ihan erilaisia ovat:

Run Through the Jungle:
http://www.youtube.com/watch?v=EbI0cMyyw_M

The Old Man Down the Road:
http://www.youtube.com/watch?v=eGmYhCTSSNU&feature=related
Tästä en valitettavasti löytänyt studioversiota juutuubista mutta eiköhän tuostakin selvää saa...
 
Kyllähän näitä esimerkkejä löytyy, kun alkaa miettimään. Esimerkiksi Bruce Springsteenin Wreck on the highway -kappaleessa sävel menee pitkän matkaa yksi yhteen country-klassikon Green green grass of home kanssa.
 
Kyuss: Supa-scoopa and the mighty Scoop vs. Queens of the Stone Age: The funmachine took a shit and died

Taitaa Homme nostalgisoida Era Vulgariksen biisissä Kyuss-aikoja. Molemmissa samanlainen riffittely ja sen jälkeen rytminvaihdosbreakdown, joka on lähes identtinen!
 
Nykyään Yölinjalla-sävellys pistetään Cashin piikkiin ja sanat Rautavaaran.
http://www.aanitearkisto.fi/firs2/kappale.php?Id=Y%F6linjalla

Luin joskus netistä tai kuulin radiosta Rautavaaran väittäneen, ettei ollut kuullut Cashin biisiä, kun sävelsi tuon omansa. Samassa yhteydessä todettiin kuitenkin, että hän oli matkustellut sitä ennen Amerikassa ja ilmeisesti tuonut Cashin levyjäkin sieltä.
 
Miten mulla on sellainen muistikuva jostain että Repe Helismaa olisi "säveltänyt" biisin ja luovuttanut sen sitten Rautavaaralle (sanoitettavaksi)? Ja vielä niin että Helismaa olisi se joka Cashin orkkiksen oli kuullut amerikanmatkallaan ja yrittänyt jotenkin tehdä kiusaa Tapsalle tarkoituksellisella kopioinnilla... ???
 
Pari mitä tulee mieleen ja olen itse kuunnellen "keksinyt"..

Tarot: Back in the Fire (1986) - Sentenced: Dance on the Graves (1995) (melodia)
Pink Floyd: Mother (1979) - Metallica: Fade to Black (1984) (intro)
Trio Niskalaukaus: Lumessakahlaajat (2002) - Danzig: Lick the Blood Off My Hands (?) (riffi)

Nämä ei sitten perustu mihinkään musikaaliseen faktaan enkä todellakaan väitä että kyse on plagioinnista, lähinnä mielleyhtymistä mitä biisin kuuleminen on aiheuttanut itselleni.. Eli voi olla aika kaukaa haettujakin. Tosin en myöskään usko etteikö Sentencedin jannut olisi Tarotia, tai Metallicat Pink Floydia, aikoinaan vähintään kuulleet tai jopa kuunnelleet.. Eli jonkinlaisesta tribuutistakin voi jopa olla kyse..
 
Mites Jake Holmes - Dazed and Confused vs. Led Zeppelin - Dazed and Confused? ;)
 
Joskus toi raja on veteen piirretty viiva, vai kuinka;

Clapton kirjassaan mainitsee plagioinneen (ainakin osaksi) Zeppeliinin "Stairway to Heaven" klassikkoa, toki oli tuona aikana "hiukan pihalla" - erityisen harmittavaa mielestään oli että Eric ei juuri pitänyt Zepuja "minkään sorin muusikkoina"

Näin siis aikoina sex&drugs&rock-and-roll
 
Laakstr sanoi:
Clapton kirjassaan mainitsee plagioinneen (ainakin osaksi) Zeppeliinin "Stairway to Heaven" klassikkoa, toki oli tuona aikana "hiukan pihalla" - erityisen harmittavaa mielestään oli että Eric ei juuri pitänyt Zepuja "minkään sorin muusikkoina"

Ironista, että Zeppelin oli ollut aikoinaan Spiritin lämppärinä jollain kiertueella ja ... noh päätelkää itse: http://www.youtube.com/watch?v=czfI66yQUkk&feature=related.
 
Jossain maikkarin itseään mainostavassa mainoksessa on mainosbiisin parempi osa suora kopio Bubble Bobblen tunnarista. Täytynee laittaa mainos paremmin muistiin kun taas siihen törmään... Voi tosin olla, että tällä foorumilla ovat harvassa ne, jotka tuon ovat sattumalta telkkarista hoksanneet >:D
 
^ Bubble Bobble on kyllä rakas NES-peli, mutta televisio ei ole niinkään rakkaiden joukossa.. Olis kyllä hauska kuulla/nähdä!
 
Back
Ylös