Piste - AudioVideo

Päivitetäänpäs tänne tuoreimmat Piste-kuulumiset. Omat 15" Pisteet muuttivat uusin koteloihin (suljettu n. 65l) ja saivat kaverikseen 15" bassot (n. 120l refleksi).
Virittämällä tuo yläpää bassorefleksinä 100 -200 Hz alueelle (riippuen jaosta) saisi tuon kartion lepatuksen vielä hieman pienemmäksi. Tai mitenkäs torvena, voisi olla vielä parempikin? Modulaatiosäröä voisi kuitenkin varmaan jollain tavalla akustisesti vielä optimoida pienemmäksi. Tosin ei se taida normikuunteluvoimakkuuksilla olla se suurin ongelma.
 
Yhteiseloa uusien kaiuttimien kanssa on takana noin kolme viikkoa ja paljon on kokeiltu, mikä toimii ja mikä ei.

Hyvin nopeasti alkoi kaiuttimissa tökkimään koksujen soundi, joka ei ollut enää samalla tasolla vanhojen Pisteiden kanssa. Ensilääkkeenä oli ohittaa MiniDsp koksujen osalta. Etunen suoraan kiinni expon monoihin ja homma alkoi toimimaan paremmin. Jätin ainoastaan lisäbassot MiniDsphen kiinni ja XTZ oli bassoja soittamassa.

Kuuntelun myötä lisäbassojen jako asettui 160 Hz kohdalle, 18 dB/oct, BW suotimella ja kaiuttimet muuttuivat 2.5-tieksi. Käytännössä bassoja korostetaan 300 Hz alaspäin. Onko tämä lopullinen jako, sen aika näyttää.

Näiden muutosten jälkeen häiritsi vielä pari seikkaa. Bassot olivat hieman epämääräiset ja koksujen soinnista puuttui ilmavuutta, jota Pisteissä oli. Viikko takaperin keksin kytkeä bassot expon monoihin ja koksut XTZtaan. Tämä muutos toi runsaasti tarkkuutta basson sointiin ja epämääräisyys katosi. XTZ oli myös yllättävän mieleinen soinniltaan. Olin hieman ennakkoluuloinen D-luokkalaisen soundin suhteen, mutta ennakkoluulot osoittautuivat vääriksi. Koksujen sointiin tuli lisää erottelukykyä eikä sointi mennyt ohkoiseksi tai kylmäksi, mitä pelkäsin.

Tämän jälkeen häiritsi enää ilmavuuden puute. Koksujen soundi oli muuttunut uusien koteloiden myötä hieman tumpuksi. Olin villoittanut suljetut kotelot melko huolella, eli seuraavaksi kokeiluun kevyempi villoitus. Kotelossa oli käyttänyt sekä Ewonaa, että vanua. Poistin vanua reilusti kotelosta ja jätin elementin taakse kunnolla tilaa. Se tepsi ja nyt kaiken tämän säätämisen ja testailun jälkeen olen oikein päässyt kuuntelemaan musiikkia, en vain laitteita ja niiden sointia :)

Varmastikkaan tämä ei vielä ole ohi, mutta nyt alkaa tuntumaan, että lähellä ollaan.
 
Viimeksi muokattu:
Pahoittelen jos tämä menee liikaa ohi aiheesta mutta B&C:llä näyttäisi olevan nykyään myös malli 15CXN88 https://www.bcspeakers.com/en/products/coaxial/15-0/8/15cxn88-8 joka valmistajan käpyröiden valossa olisi diskantin osalta siistimpi kuin 15CXN76 https://www.bcspeakers.com/en/products/coaxial/15-0/8/15cxn76

Noista valmistajan käppyröistä ei tietysti voi paljon päätellä mutta jos tasoitus on samaa luokkaa niin kehitystä on tapahtunut.
Onkohan tuosta vielä palstalaisilla mitään kokemusta?
 
Pahoittelen jos tämä menee liikaa ohi aiheesta mutta B&C:llä näyttäisi olevan nykyään myös malli 15CXN88 https://www.bcspeakers.com/en/products/coaxial/15-0/8/15cxn88-8 joka valmistajan käpyröiden valossa olisi diskantin osalta siistimpi kuin 15CXN76 https://www.bcspeakers.com/en/products/coaxial/15-0/8/15cxn76

Noista valmistajan käppyröistä ei tietysti voi paljon päätellä mutta jos tasoitus on samaa luokkaa niin kehitystä on tapahtunut.
Onkohan tuosta vielä palstalaisilla mitään kokemusta?
Tuon 15CXN88:n diskantti perustuu DE980TN driveriin ja sen uudelleen suunniteltuun elementin puhekelan reunukseen, ripustuksen geometriaan, vaiheplugiin yms. Molemmissa käytetään siis samaa puhekela/kalvosettiä. Kokonsa puolesta tuo sopisi kyllä näihin Pisteen ja Contrapunctumin elementteihinkin, mutta vaiheplugi ei välttämättä mätsää - tiedä sitten miten ison eron vasteessa tuo aiheuttaisi, se selviäisi varmaan kokeilemalla. Näissä 12/15FCX/CXN76 elementeissä voisi käyttää periaatteessa myös muita kalvosettejä esim. DE900 ja DE800 elementeistä joita on olemassa erilaisella kalvolla. CXN:ssä taitaa olla tehtaalta tullessa polyesteri/titaani-kalvo kuin taas FCX:ssä kokonaan titaaninen. Nyt siis tätä jälkimmäistä on edelleen paranneltu noissa 88mm puhekelallisissa malleissa, esim. DE980TN (https://www.bcspeakers.com/en/products/hf-driver/1-4/8/de980tn) josta kerrotaan tuolla sivulla tällaista:

"The diaphragm in this model has been completely redesigned to incorporate a bent edge voice coil former, new dome and surround geometry and an optimized phase plug. These modifications combine to better control diaphragm displacement and deformations, resulting in lower distortion and a smoother higher frequency response above 10kHz."
 
Tuosta kuvasta (ebaysta) näkee että domen pinnalle tehty vekkejä ilmeisesti pitämään kalvo paremmin kontrollissa:
B&C MMD3DTN8M
 
Miksi nuita pitää twiikata eri kalvoilla? Minkälaiset jakarit, oheislaitteet ja tilat teillä on jos ei toimi?
 
pieniä eroja lf osan parametreissä. mm xmax isompi.
 
Tietenkin sillä mennään mikä miellyttää korvaa. Ilmeisesti vanha ei ole miellyttänyt ja sitä ihmettelen. Vasteen tasaisuudella ei käytännössä oli mitään väliä
 
kieltämättä tuo uudempi aiheuttaa mielenkiintoa, kun koaksiaalin suuntaan ollaan menossa.
 
Uudemmassa on myös aika paljonkin erilainen basso. Xmax varaa liki 6dB enemmän.
Mitenkähän mahtaa suuntaavuusominaisuudet olla?
 
Minäkin katselin alkuun näitä xmax-lukemia. Käyttökokemusten myötä olen oppinut että kun "korvat saavuttvat xmaxin" niin kalvot sillain pikkusen värisevät. Eli itse olen kiinnostunut muista laatutekijöistä ja xmax on ihan hännillä.
 
Hermon kans samaa mieltä. Esim sinkku putkikoneella ei kalvon liikettä pysty havainnoimaan missään tilanteessa, mutta basson ominaissoundin pystyy erottamaan helposti.
 
jees, Xmaxilla ei koaksiaalissa ole yleensä väliksi mutta jos noilla toistetaan leffoissa bassot alas asti niin liikevarallapa onkin merkitystä.
8mm/suunta ei ole yliampuva 15":ssa jos mennään 17Hz asti. Koaksiaalin modulaatiosäröllä ei ole merkitystä matalissa jytinöissä koska ne peittävät joka tapauksessa muuta signaalia. Musiikilla taas liike jää tosiaankin todella pieneksi (useimmilla).

Bassopuoli on joka tapauksessa eri kuin 76-versiossa, magneetti on eri ja kartio ynnä kelan induktanssi. Koska kartio on painavampi ja vapaa resonanssi jopa korkeampi myös ripustus on eri (jäykempi).

Houkuttava elementti mutta pistää miettimään olisko silti nauhadiskantti ja hyvä mid-basso parempi. Ainakin olis puhtaampi yläpää. Jostain syystä en ole koskaan varsinaisesti nauttinut musiikin kuuntelusta PA-elementein vaikka ovatkin erinomaisia laadultaan kaikin puolin.
 
Eikö tuolle käytännön liikeradalle ollut joku karkea arvio, että yli 10% XMAXista ei tulisi käyttää "hifistelyssä". Esimerkiksi 4,5" kottaraispöntöllä ei tarvitse lujaakaan kuunnella kun sallittu noin 0,5-1,0mm ylittyy. Puhumattakaan jos kaiutin on suljettu tai dipoli bassotyypiltään.
 
Koaksiaalin modulaatiosäröllä ei ole merkitystä matalissa jytinöissä koska ne peittävät joka tapauksessa muuta signaalia. Musiikilla taas liike jää tosiaankin todella pieneksi (useimmilla).
Riippuu täysin koaksiaalista ja kartiosäteilijän kaistasta. Tavis hifi-koaksiaali kärsii bassokartion liikkeestä todella paljon ihan kaikenlaisella materiaalilla, joten sopii 2-tieksi vain hissutteluun. PA-koaksiaaleissa on lyhyehkö torvi, joka eristää kaistat toisistaan yllättävän hyvin.
 
hitsi kun arvais tilata. tuollaisen. että osaisko tehdä ...
 
Minä laitoin juuri tilaukseen B&C 12CXN76 parin. Päädyin neodyymin valintaan diskantin takia.

Tuossa on sama diskantti kuin 15" pisteessä, joka on kommenttien perusteella parempi kuin ferriittiversiossa.

Meinasin ainakin alkuun mennä aktiivina. Tuossa makaa toimettomana pari Hypexin FA122 lankkuja.

Katsotaan mitä näistä sitten tulee...
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös