Pienimuotoista akustointia

Sementti

Käyttäjä
Liittynyt
11.8.2006
Viestejä
1 362
Kaupunki
Kerava
Voisin samaiseen ketjuun heittää hieman omaa kysymystä...Ensimmäinen laitteistoni alkaa olla hiljalleen kasassa...
Kaappien lopullinen paikka on vielä hakematta mutta voisin heittää tähän mitat (kaiuttimina siis Magnepan 1.6:set), huoneen pituus 5.9m ja leveys 3.2m.
Kaiuttimet ovat 95cm takaseinästä ja 30cm sivuseinistä. Kaiuttimien väli toisistaan on 165cm ja kuuntelupaikalle matkaa kaiuttimista n. 242cm. Kuuntelupaikan taakse jää siis vielä takaseinään 2.5m.
Jos joku huomaa tässä jotain radikaalia virhettä asiaa saa kommentoida.
Mutta nyt siis asiaan. Nyt on käsillä huoneen pienimuotoinen akustointi. Huoneisto on siis perus betoni koppi. Seinät ovat paljaat. Lattialle on etsinnässä iso paksu matto. Jykevä kangassohva löysikin jo täältä kodin.
Takaseinälle ajatuksena laittaa iso avoin cd hylly toimimaan jonkinmoisena "diffuusorina".
Ajattelin ostaa paketin Ecophonin master alphaa (paketissa 3,6 neliötä) joilla olisi tarkoitus poistaa ensiheijastukset sivuseiniltä ja mahdollisesti saada huoneen tärykaikua vähemmälle.
Paneelien tarkempaa sielunelämää tuntematta kysyisin että olisiko näistä levyistä hyötyä vai haittaa paneelien takana etuseinällä?
Tärykaiun vähentämisessä ei varmaankaan ole sen kummemmin väliä mihin ne "ylimääräiset" levyt huoneessa sijoittaa? (ylös katonrajaan takaseinälle...)
 
Terve,
kokemuksesta ja mitä olen muilta paneelien omistajilta lukenut netistä niin kaiuttimien taakse
kannattaa kokeilla akustointilevyjä, sivuseinille ei kannata laittaa imevää materiaalia vaan
mieluummin ääntä hajottavaa materiaalia, kuten esim. se cd-hylly. Kuuntelijan taakse kannattaa
laittaa ääntä imevää eli akustointilevyjä. Jos hellasärö ei vaivaa eikä itseäsi niin kattoon myös
kannattaa laittaa akustointilevyjä, sieltä tulee myös haitallisia heijastuksia.
Itse en laittaisi mitään akustointilevyjä vaan olen tehnyt diffuusorit itse. Laudasta olen kyhännyt
laatikon jossa on vaneripohja, siihen sisälle vuorivillaa lakanakankaaseen käärittynä ja päälle
2,5 cm leveitä rimoja 2-3 cm:n välein. Toimii hyvin kaiun poistajana, imee sekä hajottaa ääntä.

JN
 
Kiitoksia. Taitaa olla riittävän syvät diffuusorit hellasärön takia pannassa.
Paneeleista ja akustointilevyistäkin jo väännettiin kättä ihan kiittettävän pitkään, aika mitataan kuukausissa, ei viikoissa... :p Tosin innostuksen makua on ilmassa kun ne kotia raahasin.
Katotaan kun saan nuo levyt seinille... jos ei täysin tyydytä voisi yrittää pikkuhiljaa alkaa istuttelemaan diffuusorin siemeniä ilmaan, eikä itse väsättynä maksa oikeastaan kuin vaivan.
Jospa sitä parinvuoden päästä on jo ihan kuuntelulle pyhetetty huone.

Elikkäs täräytän takaseinälle sen cd hyllykön (ulkonäöllisistäsyistä tuskin sallittua laittaa sivuseinille) + akustointi levyjä... Kaiuttimien sivuille ja taakse täytyy ilmeisesti sutia niitä paikoilleen kokeilemalla. Pelkäsin ja pelkään hiukan vieläkin että levyt syövät paneeleiden takana osan ilmavuudesta...
Ei viitsisi hirveän paljon reikiä hakata... Jos niitä kokeilisi jonkunlaisen teippivirityksen kanssa.
Luultavasti näilläkin eväille pääsee jo parempiin tuloksiin kuin ei mitään. Huone kun ei tosiaankaan ole mikään tumppu. Onneksi sentään on paljon (kuuntelupaikan takana) erillaisia muotoja.

Tuota kattosijoitusta voisi harkitakkin, jos ne saisi nätisti kiinni, epäilen että särö ei kasvaisi liian suureksi.
Tai no, ehkä hetkellisesti mutta uskon että riittävä sisäänajo auttaa tähänkin ongelmaan ;)
 
Imo taka-etu dif, sivu abb, ja sovitat maun mukaan.

edit: ja niin IMO latkatto ei tarvimitään koska ne paneelit sunntaa, eli ovat vaan yleisvaimennusta.
 
Jep,
Mulla on kuunteluhuone mitoiltaan samaa luokkaa, pituutta noin 6 metriä leveyttä 3,6. Kaappien väli aika sama, vajaa pari metriä, kuunteluetäisyys 2,5m. Sivuseinillä kolmen istuttava soffa ja toisella puolella seinällä 4-5 neliötä peittävä 40cm syvä kirjahylly täynnä cd-levyjä ja kirjoja. Tällaiseen sisustukseen kaiuttimien taakse pari 60x120 Ecophonin akustiikkalevyä sopi kuin nakutettu. Neljä oli jo sitten aivan liikaa. Muutenkin akustiikkalevyjen kanssa saa olla tosi säästelijäs. Tässä mun huoneessa neljän levyn laittaminen mihin tahansa seinille aiheutti jo sen ettei normaali keskusteluääni meinannut oikein kulkea huoneesta toiseen. Paneelien taakse siis levyä luultavasti vain niihin kohtiin, jotka eliminoivat ensimmäisiä heijastuksia seinästä, jos ne vaivaa. Muuten huoneeseen hajoittavia pintoja, soffaa, hyllyä, kukkasia ym.
 
Meillä on paras ääni, kun eukko makaa kuunteluhuoneen soffalla ilkosillaan :D Kandee koklaa..
 
Kutvonen sanoi:
Meillä on paras ääni, kun eukko makaa kuunteluhuoneen soffalla ilkosillaan :D Kandee koklaa..

Onko varma et ei parempi käsiraudoissa ja sulla piiska kädessä ja matto lattialla?
 
Itsellänikin pientä akustointihommaa työnalla. Huomasin että helposti tulee dempattua liikaa, jolloin soinnista katoaa elävyys. Eli oma mielipiteeni että mahdollisimman kevyt akustointi, elementtien paikat pitkään ja hartaasti etsittyinä, ja huonekaluja apuna käyttäen. Kokeneempia kannatta käyttä apuna, mutta itse kannattaa kuunnella lopullinen sijoittelu, niin sointi on omaan mieleen. Ei ole viikon eikä kahden homma kun korvakuulolta tekee.


T.JH
 
Tarvis täälläkin alkaa akustoimaan, tuo tärykaiku v*tuttaa ihan yli kaiken.

Kysymys kuuluukin: Mistä saisi tilattua / kuka myy näitä Ecophonin tuotteita ja minkähintaisia mahtavat olla?

Katselin tuota Concepthifin tarjontaa, mutta aika suolaisia hintoja tuntuvat pyytävän 100mm paksuista levyistä :-\ Toisaalta, tarviiko levyn olla niin paksua, vai riittääkö tuo 50mm normaaliin tärykaiun poistoon?

Huone on n. 17 neliön kokoinen, jossa on 2 elementtiseinää (betonia), 1 iso ikkuna, 1 cyproc-seinä sekä kaksi kulkuaukkoa.
 
Ecophonin sivuilta pitäisi löytyä hinnasto PDF muodossa.
50mm riittää todella hyvin täryn poistoon.Vähentää hyvin myös keskialueen heijastuksia.Kannattaa noteerata Ecophonin sivuilla levyjen pinnoitusratkaisut koska niillä voidaan vaikuttaa korkeiden taajuuden heijastuvuuteen.Oman kokemukseni mukaan akustiset huoneheijastuma ongelmat ei ole läheskään aina aivan korkeimmilla taajuuksilla vaan lähinnä alakeskialueelta-aladiskantille (n.150-3000Hz)
 
Pitää paikkansa.Hyvä muistaa tuokin.
Tässä aika ronski esimerkki kun ilmaväli on sama mutta levypaksuudet ovat 20 ja 40mm
http://www.ecophon.fi/templates/SystemPage____2886.aspx

Tässä hyvä esimerkki kahden eri paksuisen mutta myöskin eri ilmavälin eroavaisuudet:
http://www.ecophon.fi/templates/SystemPage____2892.aspx
Alemmasta kuvasta näkyy että 40 mm levy (punainen katkoviiva)pinnassa kiinni pääsee likimain samaan kuin 20 mm levy (musta ehjä viiva) 200mm ilmavälillä.Eroa tulee lähinnä matalien taajuuksien absorbtiossa.No tämmöisiä asennuksia tuskin tulee kotiin seinille tehtyä ja ovatkin enemmän kattoon tarkoitettu mutta on erityisen kuvaava kuinka ilmaväli toimii.

Monissa tapauksissa ilmavälin jättämisessä taakse saattaa huonontaa ylempien taajuuksien absortiota.
 
Tuossa vielä hyvä esimerkki pintastruktuurin vaikutuksesta vaimennukseen:
http://www.ecophon.fi/templates/SystemPage____75511.aspx

Kaverini kokemuksen mukaan Super G pinnoitteella olevat levyt sopivat erityisesti sairaalloisesti ylidemppaamista pelkääville. ;)
Tosin tuolla taajuuksilla jo suuntaavuus on jo suurempaa jopa normipöntöilläkin.
 
Mitenkäs noiden Ecophonien tilaus? Meinaan jos kerta tuo 50mm riittää vaimentamaan tärykaiun, niin Concepthifillä olisi tarjota Btech nimisen puljun levyjä suht siedettävään hintaan. Olen käsittänyt, että Ecophon toimittaa tuotteet 10kpl erissä ja toimituskulut ovat samat kuin pelkät levyt maksavat.

No entäpä sitten se tärkein kysymys, kuinka paljon noita pitäisi hankkia mainitsemaani tilaan? 4kpl? 10kpl? En kuitenkaan halua dumpata saundia, pelkkä tärykaiun poisto riittää. Bassotaajuuksille tartteis sit erikseen resonaattorin...
 
antvarh sanoi:
Mitenkäs noiden Ecophonien tilaus? Meinaan jos kerta tuo 50mm riittää vaimentamaan tärykaiun, niin Concepthifillä olisi tarjota Btech nimisen puljun levyjä suht siedettävään hintaan. Olen käsittänyt, että Ecophon toimittaa tuotteet 10kpl erissä ja toimituskulut ovat samat kuin pelkät levyt maksavat.

No entäpä sitten se tärkein kysymys, kuinka paljon noita pitäisi hankkia mainitsemaani tilaan? 4kpl? 10kpl? En kuitenkaan halua dumpata saundia, pelkkä tärykaiun poisto riittää. Bassotaajuuksille tartteis sit erikseen resonaattorin...
Vähempikin materiaalipaksuus riittää vaimentamaan varsinaista tärykaikua mutta käytäntö on osoittanut että ei se ainakaan pahaa tee jos myös heijastuksia mkeskitaajuuksilla hieman vaimennetaan.
Ecophonin paketin levymäärät vaihtelevat.Jossakin voi olla 6 levyä toisessa 10.Eli pinta-alatkin loppupeleissä sitten vaihtelevat.K_Raudat tai muut vastaavat kotipaikkakunnallasi osaavat sanoa löytyykö varastosta vai joutuuko tilaamaan.Tilaamisessa yleensä läpsäistään päälle rahtikulut joka on aika tapauskohtaista ja paikkariippuvaista.Itselleni toimituskulut olisivat 50 euron luokkaa.Eli ei ainakaan levypaketin hintaisia.
Vajaita pakettejahan ei myydä eli se yksi täytyy ostaa vähintään.Otappas selvää mitä alustolevyä haluat käyttää,paljonko on levyjä paketissa,mikä on kokonaispinta-ala ja mikä on hinta alveineen.Sen jälkeen voit tiedustella kotipaikkakunnaltasi saatavuutta.Samalla kysyt mikäli varastoista ei löydy (kuten yleensä on eli tilaustavaraa ainakin hifisteille ;) )paljonko rahti tekee.

Ylidumppauksen vaaraa ei ole jos aloitat vaikka yhdellä tai edes kahdella laatikolla.Paljonko muuten on kuunteluhuoneesi seinäpinta-ala yhteensä?

Concepthifin tuotteista minulla ei ole mitään hajua.Yleisesti ottaen villalla on hiukkasen parempi vaimennusteho suhteessa paksuuteen jos verrataan vaahtomuoviin.Eiköhän kuitenki toimine nämä vaahtomuovista tehdytkin absorbtiokertoimella yksi ainakin sinne 700-1000Hz:n tuntumaan.
On varmaan tullut tutuksi mutta laitanpa linkin tähän suoraan:
http://www.gradient.fi/suomeksi/tekniikka/sijoittelu/sivu3.html
 
Huoneen seinien pinta-alat (L*K):

Ikkunaseinä: 335*257cm = n. 8.6m^2

Sohvaseinä (kuuntelupaikka, betonia): 445*257cm = n. 11.5m^2

TV-seinä (vastapäätä sohvaseinää, betonia): 353*257cm = n. 9.1m^2

Sisääntulo (vastapäätä ikkunaa, kyprock): 190*257cm ja 61*257cm = n. 4.5m^2 ja 1.6m^2

En jaksanut alkaa piirtämään kuvaa huoneesta, mutta tuosta nyt jotain infoa saa. Huoneessa on siis 2 kulkuaukkoa, toinen olohuoneen sisääntulo ja toinen olohuoneesta keittiöön. Ikkunaseinältä löytyy myös ovi parvekkeelle.
 
Kyllähän noista jo jotakin selviääkin.
Seinien kokonais pinta-alaksi näyttäisi muodostuvan noin 35m2 eli varsin vähän ajatellen levyn tarpeen näkökulmasta.Jos lattiapinta-ala on siinä noin 15 m2 kuvittelisin sinun pärjäävän varsin hyvin jo yhdellä paketilla(7-10m2) tärykaikujen ja häiritsevimpien heijastuksien poistossa ilman studiotason fiilistä.Sijoiteltuna oikeisiin paikkoihin tietysti.
Jos seinäsi ovat varsin paljaat tärykaiusta ilmenemisestä päätellen uskoisin tuon laatikollisenkin tekevän selvää parannusta.
 
Kysy suoraan valmistajilta, mistä heidän tuotteitaan löytää. Jotkut rautakaupat velottavat esim. rahdista aivan järjettömiä summia. Itse ostan kamaa Inlookista Helsingin Herttoniemestä.
 
Hintatiedusteluita tehty. Starkki tarjosi seuraavaa:

Ecophon Modus (tarkoitettu tehdaskäyttöön, mutta Ecophonin edustajan mukaan toimii hyvin myös kotona)

30mm vahva 120*60cm levy, paketissa 10kpl. Hinta paketille 87.5e

50mm vahva 120*60cm levy, paketissa 6kpl. Hinta paketille 65e


Sitten K-Rauta tarjosi seuraavaa:

Classic E (kattoon tarkoitettu, toiminnasta ei mitään tietoa)

20mm vahva 120*60cm levy, paketissa 14kpl. Hinta paketille 222.8e


Näiden perusteella unohdan K-Raudan kokonaan, joten noista Starkin malleista pitäisi jompikumpi valita. Ja sitä seuraa kysymys, että kumpi? Toinen on tosiaan 20mm vahvempaa, mutta paketissa on pinta-alallisesti vähemmän tavaraa.

Ei näistä ota erkkikään selvää :D
 
Back
Ylös