Pienet isot kaiuttimet

Joonatan

Käyttäjä
Liittynyt
14.1.2008
Viestejä
35
Tervehdys,

hain googlesta itselle sopivia kaiuttimia ja päädyin tänne. Täällä oli mukavan tuntuista keskustelua ja mietinkin että löytyisikö ihmisillä kokemuksia ja ratkaisuja pulmiini.

En koe olevani mikään erityisen tarkkakorvainen ihminen, stereoissa olen pitänyt aina isojen kaiuttimien saundista ja vanhoista laitteista. Nyt kun meidän 90-luvun alun stereosarjasta on hajonnut jo cd-soitin, kissat raapineet kaiuttimet pilalle ja vahvistimenkin kautta kuuluu muutenkin omituisiä rätinöitä, päätin että ostan talouteemme uuden musiikkisysteemin. Lähdin hakemaan ratkaisua ministereosarjasta, hintahaarukkaa ajattelin johonkin 250€-500€ välille. Kävin markettien ja gigantin valikoimat läpi ja niiden ääni ei miellyttänyt. Mielestäni saundi kokeilemissani stereoissa oli liiaksi kelloradiomainen. Johtunee varmasti hintahaarukasta, mutta siltikin.

Päätin viedä vanhan Yamahan vahvistimeni huoltoon ja ostaa cd-soittimen ja uudet kaiuttimet, jotka voi nostaa hyllyyn kissoilta suojaan. Vinyylilevysoitinkin toimi yhä. Olen käsittänyt keskusteluista ettei cd-levyn soittimella ole näissä minun budjetin laitteissa niin kovin suurta merkitystä. Ostan sopivan kun eteen sattuu. Tällä hetkellä odotan vahvistinta huollosta ja olen alkanut etsimään kaiuttimia. Tässä tarvitsisinkin apua.

Kaiuttimien tulisi olla vaaleahkon puun väriset (rouvan määräys), max 22cm leveät ja niissä saisi olla isojen kaiuttimien matala ääni. Korkeus on vapaa, mutta selkeästi tornimaista kaiutinta en hae. Yamahan vahvistimeni on RX-330, tehoa siitä taitaa lähteä 40-50w. Entiset Audiowellin kaiuttimet olivat 120W lattiakaiuttimet, ja niiden ääni oli kyllä minun korvaani hyvä, eli kovin vaikeaa ei taida olla korviani miellyttää. Onko kellään hyviä kokemuksia tuntomerkkejä vastaavista kaiuttimista, tai neuvoa, mihin Oulussa kannattaisi suunnata matkansa? Vai pitääkö näitä tilata netistä? Hifistudio on yksi, mutta käsitykseni mukaan siellä budjettini riittää lasilliseen vanhaksi mennyttä myrkkyä :)

Pahoittelen jos näitä vastaavia viestejä täällä sataa, ja jos viestini muutenkin on täynnä huonoja ja epätarkkoja ilmauksia, mutta ei kysyvä tieltä eksy, sanotaan. Ja varsinkaan jos syö puuroa!
 
Et selvästikään ole valmis laittamaan kaiuttimiin omakotitalon hintaa, vaikket sitä erikseen mainitsekaan. Edulliset lattiakaiuttimet eivät ole aivan ominta alaani, mutta kannattanee suunnata kauppaan, jossa sellaisia on hyvä valikoima. Marketeista ja kodinkoneliikkeistä saa toki todella halvalla kaiutinsarjoja, mutta laatu vastaa valitettavasti hintaa aivan halvimpien osalta, koska hyvät kaiuttimet vaativat perusteellisen suunnittelun lisäksi riittävän tulevan kotelon sekä asialliset kaiutinelementit. Yksi vaihtoehto on rakentaa kaiuttimet itse valmiista rakennussarjoista.

Jos haluat ostaa kaiuttimet valmiina kaupasta, Marek Sound:illa on kohtalainen valikoima edullisia. En nyt tosiaan tiedä tarkkaa hintaluokkaa, mutta seuraavia kannattaa kokeilla, jos budjetti on 600-700 euroa:

http://www.mareks.fi/?p=productsMore&iProduct=540
http://www.mareks.fi/?p=productsMore&iProduct=839
http://www.mareks.fi/?p=productsMore&iProduct=895
http://www.mareks.fi/?p=productsMore&iProduct=98
jne.

Kuuntelemalla asiat selvenevät ja oma suosikki löytyy.

Ai niin, kannattaa myös lueskella kaiutinjuttuja täällä ja ehkä vierailla parin harrastajan luona kuuntelemassa. Aika moni esittelee mielellään laitteistoaan :)
 
Moikka ja tervetuloa foorumille. :)

Milesdavis taisi käsittää tuossa väärin, tai sitten minä, mutta ymmärtäisin että olet nyt hakemassa jalustakaiuttimia, elikkäs "hyllykaiuttimia" eikö?

Jos ymmärsin oikein niin muutamien satasten budjetilla ovat palstoilla kovasti kehuneet esim. Tannoy:n Fusion sarjaa. Minä en ole niitä kuunnellut, mutta näillä foorumeilla niistä on puhuttu hyvää.

Usher:eita olen taasen kuunnellut ja heidän sarjansa lähtee mallista 520.

http://www.mareks.fi/?p=productsMore&iProduct=810

Tuon resoluutio ei kyllä aivan yllä esim. tämän tasolle:

http://www.mareks.fi/?p=productsMore&iProduct=338

Mutta onhan noilla toki hinta-eroakin.

Ei se tosin yhtään pöllömpi ollut tuo 520:kaan. Sehän on varmastikkin sinulle selvää, että jos olet vaihtamassa isoilla basso-elementeillä olleita lattiakaiuttimia pienempiin jalustakaiuttimiin, niin matalien äänien määrästä, joudut todennäköisesti näin tekemällä hieman tinkimään, jollet hommaa erillistä subwooferia systeemiisi.

Laitoin muuten tuon Usher:in esimerkiksi, koska siinä oli mielestäni semmoinen hieman lämmin soundi, kirkkaan analyyttisen sijaan.

Mä en tiedä, notta mitä näistä voisi Oulussa päästä kuuntelemaan, mutta jos osaat kertoa vähän tarkempaa budjettia kaiutinparille, niin osaamme täällä varmasti neuvoa vielä vähän tarkemmin. :)

Elikkäs puhutaanko nyt ihan muutamien satasten ns. hinnat alkaen kaiuttimista, vai saako kaiuttimilla olla hintaa tuhanteen asti?

Älä toki unohda käytettyjen markkinoita. Jos löydät sieltä jotain mielenkiintoista, niin törkkää kaiuttimen merkki ja malli vaan tänne, niin katsotaan josko osaittais täällä neuvoa.

Matti.
 
Tervetuloa harrastamaan. Se että budjettisi on nyt pieni nyt, ei haittaa. Jokaisella se on alkanut vaatimattomasti ja joilakin se jatkuu niin. Silti jokainen on löytänyt itseään miellyttävän tavan harrastaa musiikkia. Toki muutamat vintagehemmot tuntuvat harrastavan antiikkia.
Nuo Tannoyt ovat ihan hyvä juttu. Hommasin vaimon työmaakämppään Osloon Mercury F2:set ja kyllä niitä kuuntelee. Vaativat vain kohtuullisen sisäänajon. Hyvä hinta/laatusuhde. Sama juttu on F1:llä, kuuntelin niitäkin aikoinani, puoli vahingossa.

http://www.mrhifi.fi/iwc/index.php4?page=productinfo&prod_code=3650
http://www.mrhifi.fi/iwc/index.php4?page=productinfo&prod_code=3657

Tuolla joku tekee kauppaa käytetyllä Revolutioneilla

https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?44436

Tosin, jos rohkenet säästää muutaman satku, niin Dynaudion 42, voipi lähteä edukkaasti käytettynä. Niitä liikkuu aika usein.
 
Jos käytetyt kelpaa, niin säästyy pitkä penni.

Seuraavassa Mikrobitissä on testi, jonka otsikko sopii tähän kuin nyrkki silmään:

Pieni koko, iso ääni
Kaiuttimen suuren koon kuvitellaan usein tarkoittavan automaattisesti muhkeaa ääntä. Myös pienellä kaiuttimella voidaan saada laadukas äänentoisto. Testasimme hintaluokassa 500–800 euroa kahdeksan eri näkemystä siitä, miten hyvä ääni mahtuu pieneen koteloon.
 
Jos budjettisi on vaikka tuo 500€, niin kannattaa suunnistaa rohkeasti Hifi-Studiolle ja JJ-Hifille. Siihen hintaluokkaan ja allekin heiltä löytyy kyllä kaiuttimia; JJ:llä on esimerkiksi Dalia ja Studiolla Chorusta (ainakin nettisivujen perusteella, liikkeissä en ole käynyt vähään aikaan). Koekuuntelukin onnistuu varmasti näissä liikkeissä, niin ei tarvitse ostaa sikaa säkissä.

Käytettyjen metsästämisessä on oma hommansa, mutta joskus kohdalle voi osua todellisia helmiäkin. Jos vain viitseliäisyyttä riittää, niin kannattaa pitää silmänsä auki ja seurata esim. tämän ja kilpailevan foorumin tarjontaa, sekä tietty huutonettiä. Loppuun vielä linkki: http://kotisivu.lumonetti.fi/toves/audio/used/
 
JJ-Hifiltä Kirkkokadulta löytyy kuunneltavaksi juuri myös Tannoyta ja Usheria mistä täällä on ollut puhetta. Ja kannattaa tosiaankin tsekata myös mitä Dalilla on tarjottavana jos menet JJ-Hifillä käymään.
 
JJ-Hifiltä löytyy myös B&W kaiuttimia jotka voisivat sopia kuvaukseen. Kannattaa nyt ainakin käydä kuuntelemassa kun se ei velvoita yhtään mihinkään.
 
Kysynpä nyt tässä samassa kun osui alkuperäinen ongelma hyvin lähelle omaani. Eli hakusessa pienehköt hyllykaiuttimet, 100% klassisen kuunteluun, hintaluokka 150-250€. Haulla löytyi hinnaltaan ja kooltaan sopivia: Q-acoustics 1020, Cambridge Audio S30, jo mainittu Tannoy Mercury F1, jne, mutta mitkä niistä vai joku muu? Kertokaapa jos on kokemusta.
 
Tuo Tannoy on aika takuuvarma valinta huolimatta siitä millaista musiikkia kuuntelee. Hintaluokka on kuitenkin semmoinen, että kannattaa myös kytätä käytettyjä kaiuttimia, jotka uutena ovat maksaneet sen 400-500e..
 
theman sanoi:
Haulla löytyi hinnaltaan ja kooltaan sopivia: Q-acoustics 1020, Cambridge Audio S30, jo mainittu Tannoy Mercury F1, jne, mutta mitkä niistä vai joku muu?
Tannoyn F2:sta pidetään yleisesti parempana kuin F1:stä.
Dvdplazalta löytyy ajan takaa paljon turinaa.
 
theman sanoi:
Kysynpä nyt tässä samassa kun osui alkuperäinen ongelma hyvin lähelle omaani. Eli hakusessa pienehköt hyllykaiuttimet, 100% klassisen kuunteluun, hintaluokka 150-250€. Haulla löytyi hinnaltaan ja kooltaan sopivia: Q-acoustics 1020, Cambridge Audio S30, jo mainittu Tannoy Mercury F1, jne, mutta mitkä niistä vai joku muu? Kertokaapa jos on kokemusta.

Dali Concept 1 saattaisi olla myös hyvä vaihtoehto. Olen sitä JJHifillä kerran kuullut ja jätti itsestään mukavan muistikuvan. Q-acousticsia olen kuullut messuilla ja positiivinen kuva jäi siitäkin. On kyllä todettava, että molemmissa kuunteluissa oli todella kallis ja laadukas laitteiston etupää.
 
Kiitoksia hyvistä vinkeistä, nyt on jo jotain käsitystä siitä mitä lähteä hakemaan ja kuuntelemaan. Kun ei ole näitä seurannut, niin aluksi tuntui niin loputtomalta suolta, ettei nähnyt juuri mitään eroja laitteissa. Käytetytkin näin on aivan hyvä vaihtoehto, varsinkin jos onnistuu hakemaan paikan päältä, mutta uusia ensisijaisesti haen. Pitää tuo Mikrobitti käydä vilkaseen kirjastossa, vaikka kaiuttimien hinnat tais olla kyllä mun budjetin ylärajoilla. Jos vaikka käytettyä alkais metsästämään?

Ja tosiaan tuota 500€ olen pitänyt kattona, ja siihen ajattelin saada vielä tuon huollon ja cd:n. Huollolle toistaiseksi hinta-arvio 50€(vain!) jotes kyllä tuolla hintaa pitäis olla kaiuttimissa jo vähän valinnanvaraa.

Fiksuinta näin aluksi(koekuuntelujen lisäksi) taitaa olla vaan jatkaa vielä tätä palstan vanhojen keskustelujen lukemista. Mikä sekin on mukavaa :)
 
Joonatan sanoi:
Ja tosiaan tuota 500€ olen pitänyt kattona, ja siihen ajattelin saada vielä tuon huollon ja cd:n. Huollolle toistaiseksi hinta-arvio 50€(vain!) jotes kyllä tuolla hintaa pitäis olla kaiuttimissa jo vähän valinnanvaraa.

Osta joku käytetty cd, kenties joku huono kotimäinen iskelmätähti. Maksaa kirppiksellä euron ja jää enemmän rahaa kaiuttimiin ;)
Sori, oli ihan pakko.
 
Yksi niitä harvoja positiivisia messukokemuksia minulla on viime syksyltä halfspacesta. Suosittelen kokeilemaan! Eivät edes ole hinnalla pilatut.

Tannoyt ja q-acousticsit katsoisin myös tuossa hintaluokassa. Ehkä myös amphion heliumit. Avoin mieli ja avoin korva ovat parhaat tuomarit.
 
Joonatan sanoi:
Fiksuinta näin aluksi(koekuuntelujen lisäksi) taitaa olla vaan jatkaa vielä tätä palstan vanhojen keskustelujen lukemista. Mikä sekin on mukavaa :)

Elä yksin lue. Anna rohkeasti kysymysten, mielipiteiden, epäluulojen ja uusien ajatusten lentää. Ole mukana niin saat taatusti jotain kättä pitempää. Voin henkilökohtaisesti osaa porukkaa tavanneenani, ettei hulvattomampaa purukkaa hevin löydy.

Kannaatta zekata nuo kotimaiset hifiliikkeet osio ja sieltä nidenkin käytetyt. Voipi tehdä hyviä löytöjä sieltäkin.
 
Pienet kaiuttimet josta lähtee iso ääni ovat Audio Physics Yara Monitorit esimerkiksi. Mutta toden totta niistä ei lähde isojen kaiuttimien matalaa ääntä. Taivahan tosi on, että mistään edullisesta pienestä kaiuttimesta ei lähde määrällisesti paljon laadukasta "ison kaiuttimen matalaa ääntä". Jostain pitää tinkiä. Jos matala ääni on ykkösasia, niin sitten kannattaa katsella joitakin lattiamalleja, esim. Dalin Concept 6. Jos laatu on pääasia, niin sitten jalustakaiutin. Niissäkin yläbassoa lähtee ja on yleensä laadullisesti tiukkaa. Esim. Epos M5/M12.2. Ihan vaan pari mainitakseni.
 
Choruksen M-4 tai rakennussarjana sama (tai suurinpiirtein sama) Audiokit AW-4 Excel. Vain noin 4 litrainen kotelotilavuus, mutta kokoonsa nähden hyvä ja iso ääni. Kun koekuuntelin, niin yllätti totaalisesti.

Valmiina menee yli hintahaarukasta, rakennus/kotelosarjana saa noin 500e hintaan. Jos käteistä löytyy niin hae gigantista chorus 30 päivän kokeiluun. Sen jälkeen onkin paljon helpompi miettiä kannattaako askarrella itse. M10 oli minulla gigantista 30 päivää kokeilussa 1150e/pari (ovh 1600e/pari), luulisi m4 irtoavan tonnin pintaan kokeiltavaksi. Kunhan pidät kaiuttimet ja paketit kunnossa niin rahat tulee takaisin kyselemättä kaiuttimia palauttaessa.
 
Audio Physicin Yarat ovat myös ihan mielenkiintoiset, mutta todellakin alapäästään "kevyehköt". Ja ovat myös etupään suhteen todella tarkat. Kaverilla halpa kotiteatterivahvistin tarjoilee noiden diskantilla aivan kaameaa soundia.

CD-soittimella on väliä. Hintaluokan sisällä erot eivät välttämättä ole suuren suuria, mutta niitä on ja sitten on vielä niitä, jotka hyppäävät äänellisesti hintaluokastaan ulos. Vincentin CD-S2 voisi olla viidensadan euron hintaluokassa kokeilemisen arvoinen kapistus. Lähtökohta on joka tapauksessa se, että soittimen kadottamaa informaatiota ei luonnollisesti enää jälkikäteen mikään palauta. "Source first"-ideologiassa on järkensä, kun sitä ei ymmärrä väärin.

Käytetyistä kaiuttimista, jos kerran pienestä pitää saada iso bassotoisto, katselisin varmaankin Dynaudiota ja Amphionin Argon2:ta. Noissa vaan taitaa käytettynäkin mennä vielä hinta hieman yli.

Ehkä kannattaa myös haistella tuulia reilusti omaa budjettiaan kalliimmilla laitteilla, esimerkiksi toisten harrastajien luona (tervetuloa, panenko kaffet tippumaan..?). Näin saat ainakin hieman käsitystä, minkä suhteen teet kompromisseja, ja saatat päätyä samalla - tai jopa pienemmällä - budjetilla parempaan lopputulokseen. Itselläni kävi näin vinyylinsoittimen kanssa.
 
Audio Physicsiltä on tullut Yara II Superior, joka on kolmitie lattiakaijutin. Tämmönen asia tuli mieleen, jatkakaa!
 
Back
Ylös