PHY vaihtoehtoja

Pahveli.

index.php


Tuossa kuvassa olisi ollut varmaan ihan sopivasti vaahtoa, mikä tuosta vielä paisuu. (Vettä suihkutin ensin levyille.) Laitoin sitten lisää kuten toisesta kuvasta voi nähdä - ja viimeisestä kuinka se jäi vajaaksi toisen osalta. Pitää lisäillä reunoilta myöhemmin.

Vaneria löytyi nurkista sopivia paloja. Ja styrox -pakkauspaloja. Piti ostaa vaahto ja pahvi. Siis kovalevy. Yhteensä 11 euroa. Levyn laitoin neljään palaan.



[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Elementin reuna on 8 mm paksu ja pahveli 21mm. Pitäisikö kiinnittää se pahvelin etu- vai takapuolelle, kun ajattelin laistaa tässä ensimmäisessä protossa upotuksen tekemisen? Taakse kiinnitykseen houkuttelee se, että reunuksen etupuolella on vaahtomuovitiiviste valmiina - ja etupuolelle se, että silloin jäisi 21mm syvä tötterö kalvoa ympäröimästä pois.

edit. Etupuolelle laitan, mutta ajattelin vaan osaisiko joku teoretisoida, mihin taajuuksiin toisinpäin voisi olla merkitystä. Ei tarvitse sanoa että kokeile ja kuuntele. En varmasti. :D
 
K J Manner sanoi:
edit. Etupuolelle laitan, mutta ajattelin vaan osaisiko joku teoretisoida, mihin taajuuksiin toisinpäin voisi olla merkitystä.

Katoin pitkään että toi on täytekakku, joka on koristeltu kermavaahdolla.. :p


Laita joo etupuolelle. Aiheuttaa siksakkia vasteeseen kilohertzin yläpuolelle väheten korkeita taajuuksia kohden elementin suuntaavuuden takia. (Esim. pallokotelo ilman mitään epäjatkuvuuskohtia aiheuttanee vähiten heijastuksia(diffraktioita).)
 
Muuten hyvää vaahtoa, mutta tarjoiluaika on kovin lyhyt ja aiheuttaa toisinaan kovan vatsan.

Mutta toisin sanoen, alle kilohertsin alueella takakiinnitys on OK. Hyvä tietää. :) Taikka asia tietysti on riippuvainen levyn paksuudesta.
 
Saatuani elementit tulin heti Supravox-faniksi! Eikä se kadonnut kun sain ne soimaan. Bassoissa on laatua, oikea-aikaisuutta ja paperinen kartio ilman kumireunuksia tuntuu nyt jo ainoalta oikealta. Ja tuo 285 toistaa jopa 7000Hz korville tasaisesti. Kokeilen myöhemmin kuitenkin noin 500Hz jakoa, kun saan yläpään elementin. Nyt on tilattu vielä 215S sekä 135LB! Sen verran on mainostettava, että jos joku muukin on jo päättänyt näihin tutustua, kannattaa heti ottaa yhteyttä Mitroon, koska tilaus on lähdössä Ranskaan ihan pian. http://www.supravox.fr/anglais/index.htm
https://foorumi.hifiharrastajat.org/forumdisplay.php?20.0

index.php


Sanoisin näitä 'perinne-elementeiksi.' Vanhaa kauneutta. Vanha lääke on parempi kuin pussillinen uusia! ;)



[ylläpito on poistanut liitteen]
 
285GMF:n Q on huomattavasti pienempi kuin 215S:n eikä bassotoistokäyrä alimmillaan ole kovin erilainen. Taajuustaulukot on tehty kaikkiin elementteihin samalla tavoin. "Measurements of frequency response were carried out in a plane panel of 2 m X 1.4 m at a distance of 1 m." http://www.supravox.fr/anglais/les_hp.htm

http://www.supravox.fr/anglais/mesures/mes285GMF1.htm
http://www.supravox.fr/anglais/mesures/mes215S1.htm

http://www.audiokit.it/itaeng/Altoparlanti/Supravox/prog4-1.jpg

Jensen-kotelo tulee kenties väsättyä, jos tractrix-torvi toimii hyvin. Pitäisi löytää vielä sopiva driveri, käytettyjä katselen. Supravoxin open baffle malli tulee varmasti kokeiltua. Aikataulua ei ole. Pääasia että tietää mihin nokka näyttää. Ja ettei sen nyt luulisi muutamaan aikaan näyttävän milloin minnekin. ;)
 
Olen noita Janin pönttöjä koittanut vääntää oikein urakalla. Tuolla pari kuvaa: http://www.nbl.fi/~nbl2854/home/linnunpontot_strutseille/

Aika hyvin ovat onnistuneet tähän mennessä. Kaaret olisin kyllä halunnut tehdä cnc-jyrsimellä, mutta jouduin ne tekemään manuaalisesti, kun se tuomiopäivän laite oli varattuna. Jonkun verran on joutunut eri vaiheita pohtimaan, kun rakennelma on kuitenkin suht iso, mutta rakentuu kevyen rungon ympärille. Nyt kun vielä toivotaan, että epoksiliima pitää sivut tiukasti kiinni...
 
Kyllä Suprojen kuparin väriset magneetit on kauniita Olet KJ valinnut oikean tien !!!!
Joudut vielä liriin styrkkarin kanssa.Suprat paljastaa muun systeemiin armotta

Pappa
 
Hehee. :) Tuskin liriin sentään kun juuri fiilistelen pelkillä 285 elementeillä Luxmanin integroitu päätteenä (main in) ja esivahvistimena Emun erillislaite ja Björkin Medulla soi flaccina. Rytmiikka ja läsnäoleva koossapitävä voima on sitä luokkaa että ihmettelen noita flattisjuttuja, missä musiikki laitetaan lyttyyn jo niissä tarjotuissa pöntöissä! Vai meinaatko että vikaa paljastuisi Sansuistani? Sitä en ole vielä kokeillut, kun pitää jatkaa recappaamista.
 
Osui tuossa intterwebin ihmeellisestä maailmasta tälläinen PHY-HP:n elementin kanssa toteutettu OB. Auditorium23 Solovox:

auditorium23solovox.jpg


_audio_a23solovox_images_side.jpg


6moonsissa oli kovasti suitsutusta, jos enempi haluaa lukea. Onkohan vastaava toteutettu DIY:nä?
 
Sam Other sanoi:
Osui tuossa intterwebin ihmeellisestä maailmasta tälläinen PHY-HP:n elementin kanssa toteutettu OB.

Ei tuo kovin OB:lta näytä. Enemmänkin kaikukopilta, josta jolinat puretaan sivuille :D Mutta jos ääni on hyvä niin mikäpäs siinä.
 
kimmosto sanoi:
Ei tuo kovin OB:lta näytä. Enemmänkin kaikukopilta, josta jolinat puretaan sivuille :D Mutta jos ääni on hyvä niin mikäpäs siinä.

Niinpä, OB:ksi tuota tituleerattiin, mutta aika kaukana ollaan siitä miksi kyseistä toteutusta yleensä tupataan mieltämään. Mutta mielenkiintoisen oloinen jokatapauksessa.
 
K J Manner sanoi:
Sanoisin näitä 'perinne-elementeiksi.' Vanhaa kauneutta. Vanha lääke on parempi kuin pussillinen uusia! ;)

Elementti miellyttää omaa silmääni runsaasti.
Onko sinulla kuvaa elementin kalvopuolelta, SV:n kotisivuilla olevat eivät varmastikaan tee oikeutta?
 
Mjoo, en nyt tiedä. Mikä vika tuossa:

285GMF.jpg


Voisin ottaa myöhemmin omastani pari lähikuvaa.
 
Tämmöinen OB osui tällä kertaa silmään:

listening_12.jpg


Ainakin kokoa riittää. Tässä kuvassa näkyy juuri ja juuri vielä takana oleva "siipi":

speakers_2.jpg
 
Kalle,

Sääli vaan kun Terry Cain heitti luunsa nurkkaan... :mad:

Cain:in Abby oli sinäänsä varsin nerokas esitys, pienellä rahalla "elämää suurempaa" suorituskykyä musiikin ystäville.

Terryn kaltaisia persoonia tämä maailma tarvitsisi lisää...

Hörhelö
 
Miten ton PHY kuvan Baffelin vois tulkita??Näyttää siltä että baffeli ei ole kiinni elementissä ollenkaan vaan takaa jossain??


Pappa
 
K J Manner sanoi:
Open baffles
Assembly in 2 ways (215 Signature bicone and 285 GMF) or 3 ways (tweeter, 215 Signature and 285 GMF).
http://www.supravox.fr/anglais/kits.htm

Jani sanoi:
Jeps. Liian pieneen tilaan en tosin lähtisi laittamanaan, kuitenkin basso on herkempi kuin keskiääni ja jos sitä meinaa alkaa kuristamaan vastuksilla voi kontrolli hävitä kokonaan. Muutenkin jos sen lattian rajaan sijoittaa niin sieltähän saadaan ylimääräistä voimaa sinne. Tämähän on taas puhdasta spekulointia kun en ole kuullut noita, mutta jotenkin näin uskoisin sen käyttäytyvän.

Juu tuota, olen lähinnä miettinyt sitä, kuinka paljon siinä 20mH kelassa saa olla resistanssia, jottei alapää vaimenisi liikaa. 215S herkkyys on 94dB ja 285GMF:n 99dB. Tuo herkkyysero tosiaan kyllä sallinee alipäästöksi muunkin kuin muuntajatyypin. Mutta miten se laskettaisiin - montako ohmia kelan resistanssi pitää olla että 99dB vaimenee sopivasti? Toisaalta tarvitsen voimakkaan basson, jolloin haluan vielä laskea baffelin mitoista, josko tuo Supravoxin baffeli jo vaimentaa akustisestikin koko alueellaan myös alinta elementtiä? Jos näin olisi, pitäisikin varoa kovin demppaavaa kelaa. (Näin kahden vuoden tauon jälkeen olen jälleen aloittelijan pisteessä, ja jo kertaalleen luetut jutut unohtuneena! ;) )

Baffeli on piirretty niin, että 215S varmaankin vaimenee akustisesti sopivasti jolloin juuri Supravoxin ehdottama 20mH kela sopii alaelementille, eivätkä kaistat mene väräällä tavalla päälekkäin. Odotukset ovat korkealla, kun tässäkin mainitaan Supravoxin Open Baffle: http://www.high-endaudio.com/RC-Speakers.html Ja löytyy aivan huimia hehkutuksia netistä myös: http://www.audiocircle.com/index.php?topic=37548.20 Ei kai sentään tehdas asialla! :D



K J Manner sanoi:
Mutta mitenhän mahtaisi Supravox 285 GMF toimia laajemmalla kaistalla?

Mitro Koskiluoma sanoi:
Varastossani oleva GMF-285 -pari on korkkaamaton, joten en osaa sanoa, miten laadukkaasti toistaisi jos antaisi sille kaiken 7kHz:iin asti.
Sellainen on käynyt kuitenkin itselläni mielessä. Ei tiedä kuin kokeilemalla.

Näitä jo paljonkin kuunnelleena voin sanoa ainakin sen, etteivät ne ole parhaat vaihtoehdot laajalla kaistalla avoimessa paneelissa. Todella ilmiselväksi tämä tuli kun vertailukohdaksi tuli 215S.

pappa sanoi:
Toi on houkutteleva malli . 285 on vaan niin lähellä lattiaa että jos ei soi hyvin niin milläs korjaat kun Baffelissa on reikä jo 285-Gmf hyötysuhde on 3-4 db korkeampi kuin 215 :ssä jako taajuus näyttää Kitissä olevan jotain 60 hz ?

Vaikka 285 GMF onkin toistava 7 kiloon asti on mielestäni kuitenkin tarkoitettu käytettäväksi Basso elementiksi ,ei basso keskiäänielementiksi .Jakotaajuus näyttää olervan 500 hz Charges Jensenissä
http://www.supravox.fr/kits.htm#Jensen

Pappa

Tulen rakentamaan sekä Jensenit että Open Bafflet, kummatkin Supravoxin piirustuksilla. Ja luulenpa tosiaan, että Open Bafflessa laajakaistaelementin alapää akustisesti leikkautuu ihan baffelin mitoista johtuen. Siihen tulee kaiutinjohdot suoraan, ja bassolle sitten se 20mH kela ja disselle jokin viiden mikrofaradin konkka. Eipä voi olla yksinkertaisempaa jakosuodinta! :) Tai onko edes sopivaa puhua jakosuotimesta, kun kyseessä on laajakaista, jota hieman levutetään alipäästetyllä bassolla ja ylipäästetyllä diskantilla. Tässä PDF-tiedostona piirustukset: http://www.supravox.fr/kits/panneauplan.pdf

Tässä muutama kysymys häilyy mielessä vaan, ja tietoa puuttuu vielä, mutta myös olen kelannut projektin siten että ihan hyvä järjestys on tehdä ne kotelot tai paneelit nyt jotta homma etenee. Täytyy saada nuo elementit kiinni niihin niin pääsee jo kokeilemaan niitä vaikkei jakosuodinta vielä olisikaan. Sitten tietää myös tarkemmin millainen kela tarvitaan yms.,


Torvia on myös kuunneltu niin paljon jo, että olen aivan fiiliksissä niistä. Ne tulevat tietty tuohon Jensenin päälle.
 
Back
Ylös