PHY vaihtoehtoja

Fostex on aivan kelpo halpis ! Disun miettiminen ei ole tässä olennaista!´ Ensin on hankittava Bicone jos tolle linjalle on päätynyt. Muut tilpehöörit tulee perässä.
Jos 285 elementin jakotaajuus on 100 ja noin lähellä lattiaa niinvarmasti alkaa huutamaan tolla hyötysuhteella verrattuna Biconen 94 db /w Vaan mitä sanoo Saunisto???


pappa
 
pappa sanoi:
Disun miettiminen ei ole tässä olennaista!´ Ensin on hankittava Bicone jos tolle linjalle on päätynyt. Muut tilpehöörit tulee perässä.

Bicone nyt on sattumoisin tulossa kokeiluun ensin, mutta miksi ihmeessä noin sanot? Ei kai olisi mikään haitta sovittaa erillinen disse heti mukaan ensimmäiseen protoonkin. ???

Olisi 12 mm havuvaneria tarjolla. Eiköhän sillä alkuun pääse. Voi sitten jäykistää kunhan saa ensin ääntä. Miksi lattian läheisyys määräisi basson sopivuuden? Eikö sentään paneelin koko ja muoto yhtä lailla? (Ei sen puoleen, että sitä rakennussarjaa paljoa matkisin.)

215 RTF 64 on 97dB ja bicone samasta 96 dB.
 
Moi,

215 RTF 64 Biconé on 96db herkkä. No, kokeilemalla selviää, sano.
Ja ihan kiva, että mun ei tarvitse väsätä noita itse. ; ) On ollut suunnitteilla jo yli vuoden, mutta kun aika on rajallista.

-Mitro
 
Hieno homma. Suurkiitos Mitro! Houkuttaisi kyllä paksu kovalevy protoon sen pehmeyden takia. Ensimmäiset kaiuttimeni tein vain 3mm kovalevystä ja hyvät tulivat - Ladan takaikkunalle nääs kun sain kortin marraskuussa -83! :D Oli Philipsin biconet.

Ei vaan taida löytää nykyään paksua kovalevyä.
 
Itse asiassa kopiointi on ajatuksessa kuitenkin lähellä, kun tarkemmin ajattelee. (Linkki piirustuksiin PDF) Mietin bassonmuotoistakin ( :D) mutta Supravoxin muoto näyttää silmääni kuitenkin erittäin onnistuneelta ja mallikkaalta. Kokeiluun voisi tehdä etulevyn, mutta jättää viiston kulman tässä vaiheessa vielä pois sekä leikata viiston osuuden verran pitemmät sivut, jolloin voisi vain kevyesti kiinnittää nämä kokeiluun. Ehkä puristimilla ja parilla hassulla ruuvilla.

quinoceenne_f.jpg
quinoceenne_c.jpg


Pitäisikö bassoa sitten nostaa ylemmäs, hmm... ja silloin pitäisi olla enemmän ulottuvuutta taakse sivuilla vastaavasti ylempänä.. Tulee vielä kovalevyä ikävä!

Piirustuksissa on rinnan nuo elementit ja alemmalla on siinä 20mH kela. Tarvitsen kuitenkin 8 ohmin kaiuttimet. Onko tässä muutoksessa jotain toimintaan vaikuttavaa, vaiheisiin tai johonkin? Tai toisaalta 16 ohmiset sopivat minulle hyvin myös, koska Sansuissani on 8/16 valinta. Mutta jos biconen sijaan tulisi erillinen diskantti, tarvitsenko sitten jo jotakuinkin "tavallisen" kolmitiesuotimen? Elementit ovat kahdeksaa.

(Ensimmäisiin kokeiluihin pääsen toki monona ja kahdelle elementille saan omista vahvistinkanavista piuhat. Balanssillakin voi siten demoilla.)
 
Druideissa homma toimii siten, että 10" kaksoiskartioelementti toistaa rajoitteitta eli käytännössä 10 kHz asti ja yläpäätä hoitaa ylipäästösuotimella varustettu diskantti. Druidissa käytetty laajakaista perustuu Eminencen Legend B102 elementin vanhempaan versioon. Eminencen elementtejä löytää Thomannilta. Mielestäni Precision Devicesilla on myös lukuisia mielenkiintoisia isoja elementtejä (ei tosin baffeliin), joita voisi varmaan käyttää ilman jakosuodinta.
http://www.precisiondevices.co.uk/

Kuulin DIY tapahtumassa Pappan Supravox baffeleita. Oli selvästi laajakaistojen parhaimmistoa. PhyHp on onnistuneesti käytettynä varmaan aina parempi, mutta valitsisin omien kokemusten perusteella mieluummin Supravoxin kuin minkään Fostex, Visaton, Tangband tai Jordan systeemin. Mulla on kyllä Jordanit tuolla kaapissa ja ne ovat tosi hyvät ja omaan käyttöön Supravoxia käytännöllisemmät, koska Jordanit menevät pieneen boksiin.
 
Yhdellä Bicone Signaturella pääsee 80x120 cm baffelissa 50HZ tai vähän allekin. Kannattaa raksata sellanen ekaks jostain halpislevystä protoksi liittää sitten 285 jos ei bassot piisaa .
Huomioitavaa on että Phy Fertin Supravox OB mallit on periaatteessa suoran taajuusvasteen elementtejä Toisin kuin B200
ja monet muut muuta joiden vapaakenttävasteissa on 100 ja 7-10khz välillä 10 db tai enemmän heittoja
Eli enemmän "slämmiä" bassossa eikä yläkeskoset koske korviin.
Vielä kerran , OB baffeli ei sovi mielestäni mihinkään hevi luukutukseen
Raksaa noi kuvassa olevat Suprat niin tulen K-nummelle viivana

Pappa
 
pappa sanoi:
Vaan mitä sanoo Saunisto???

Kuka - mitä - häh ??? :D

Laajakaistat ei ole mulle mitenkään ajankohtainen juttu, joten näitä ketjuja ei tule edes luettua. Eikä niiden rakentelu- ja kuuntelukokemuksiakaan ole sen vertaa että viitsisi mainita. Mutta se ei estä teoreettista spekulointia.

Lattian lähellä olevan bassoelementin ylärajataajuuden määrää kotelointi ja etäisyys lattiasta. Taaksepäin osoittavat siivekkeet resonoivat akustisesti. Aivan maksimi ylärajataajuus on 34400/U-kotelon_syvyys/8 [cm], joka käytännössä jo hiukan vahvistaa ylärajataajuudellaan. Jos haluaa pelata todella varman päälle, kannattaa ylärajataajuus pitää enintään 34400/U-kotelon_syvyys/12 [cm]. Eli 20 cm syvällä voi mennä enintään 140 Hz. Alas syvenevät "jalustat" jakavat ylimääräistä tehoa laajemmalle kaistalle, joten yksittäisiä kailotuksia ei synny ellei sellaisia tule itse elementin runkorakenteista. Sellaista taipumusta esiintyy jossain määrin aina.

Lattian läheisyys lisää tasoa eli herkkyyttä, koska peilaus toimii täydellisemmin. Vaiheiden puolesta alin elementti voidaan nostaa 40 cm korkeudelle, vaikka jako olisi 3-tien perinteinen 350 Hz. Nostosta johtuva lattiaheijastuksen vaihesiirto ja heijastuksen heikkeneminen tavallaan kompensoivat baffle-stepin vaikutusta kaistan yläpäässä, jolloin selvitään vähemmällä sähköisellä alipäästöllä. Nosto myös vähentää lattian värinää sekä ääniaaltojen etenemistä lattian pintaa pitkin, joten jalkapohja-aitimukset vähenevät.

Baffelin materiaali on sitten oma juttunsa. Kuulun "raskas, jäykkä ja vaimentava" eli MDF-leiriin. MDF:n jäykkyys ei ohuena riitä mihinkään, joten sellaisissa tapauksissa on minunkin etsittävä muita vaihtoehtoja.
 
K J Manner sanoi:
Piirustuksissa on rinnan nuo elementit ja alemmalla on siinä 20mH kela. Tarvitsen kuitenkin 8 ohmin kaiuttimet. Onko tässä muutoksessa jotain toimintaan vaikuttavaa, vaiheisiin tai johonkin? Tai toisaalta 16 ohmiset sopivat minulle hyvin myös, koska Sansuissani on 8/16 valinta. Mutta jos biconen sijaan tulisi erillinen diskantti, tarvitsenko sitten jo jotakuinkin "tavallisen" kolmitiesuotimen? Elementit ovat kahdeksaa.

(Ensimmäisiin kokeiluihin pääsen toki monona ja kahdelle elementille saan omista vahvistinkanavista piuhat. Balanssillakin voi siten demoilla.)

Meni pää pyörälle näissä impedansseissa. En oikein tiedä, miten 4 ohmin kaiutin käyttäytyy vahvistimellani ja uskaltaako sitä käyttää. Luullakseni jakosuodinta kehittämällä saisi pidettyä arvon riittävänä, mutta kun tämän piti olla yksinkertaista. Jos sarjaan kytkee, sanotaan että elementtien pitäisi olla samanlaisia - mutta onko kuitenkin niin, että toisinaan erilaisetkin saattavat natsata yhteen?


Tulen nyt kuitenkin ensimmäisenä kokeilemaan Supravox 285 GMF elementtiä yksinään, jotta sen kyvyistä itsenään saa käsitystä. Kai valmistajalla on varteenotettavaa käsitystä elementtiensä kyvyistä, joten erilaiset heidän ehdottamansa suunnitelmat ja rakenteet ovat ensisijaisen järkeviä kaiutinrakentelun aloittelijan kokeiltavaksi. Minua kiinnostaa kovin myös torvet, joten 285:n kimpaksi tuumin myös niitä. Supravoxin järjettömäksi hinnoitellun Pavillon -tötterön (1'' Compression Driver, 500Hz -> ) tilalle pitää keksiä jotakin.

http://www.realproaudio.com/product_info.php/cPath/27_121/products_id/522
http://www.bluearan.co.uk/menu/index.php?id=EMIH290
http://www.jpleisure.co.uk/cat70_1.htm
http://www.jblpro.com/pages/components/2370a.htm JBL 2370A

http://melhuish.org/audio/exphypcalc.html Torven laskeminen

http://www.gallagher.com/ebay.htm Muutamia mielenkiintoisia kuten Altec 601-8D duplex speaker.
http://www.alkeng.com/trachorn.html

http://www.lautsprechershop.de/hifi/index_en.htm?/hifi/bau_hhi_en.htm Rakennussarjoja

( http://www.the-hdb-store.com/servlet/the-213/273005--3-dsh-1-fdsh-2-INCH/Detail Menee tässä viestissä ohi aiheen, mutta että Fostexin diskanttiko se halpis oli? Pioneer 19,50$)
 
K J Manner sanoi:
Meni pää pyörälle näissä impedansseissa. En oikein tiedä, miten 4 ohmin kaiutin käyttäytyy vahvistimellani ja uskaltaako sitä käyttää.
Ymmärtääkseni sen omistamasi L-55A:n virrananto riittää hetkellisesti noin 2 ohmiin ja jatkuvalle teholle 4 ohmia ei ole mikään ongelma. Sansuista en osaa sanoa.

Tosin en laittaisi mitään klassista Stax-elektrostaattikajaria tuon L-55A:n perään. Infinity Kappa 9 voisi myös jäädä kytkemättä...

t. jjahifi
 
moi
mulla on ollut saman aikakauden pääte L-m4000 vajaa 200w tuli ulos.oli kaverilla abogee scintillat kuuntelussa joskus v 1985 roudattiin pääte kaverille.eikun kuuntelemaan ihmeteltiin kun ei oikein äänenpaineita tullut ulos lisää voluumia 10-15 minuutin päästä rupes kipinät lentelemään, pääte öli aivan tulikuuma.kun ruvettiin tutkimaan vahinkoja onneksi päätekivet oli suojattu useammalla sulakkeella ainoastaan ne meni.tulihan siitä ongelmia ei semmosia sulakkeita saanut suomesta,
muuten erittäin hienoääninen pääte sitä vain ei ollut suunniteltu vaikeisiin kuormiin.tohon hölmöilyyn oli kyllä viinillä hiukan osuutta,
ter.reiska
 
Jos aikataulu pitää, saatatte noin viikon päästä nähdä tekemäni Crescendon inspiroiman kotelon, joihin pultataan Janin hyypät.Viiluksi tulee tammi ja sivulistat tulevat jatobasta (brasilian kirsikka). Toivottavasti eivät kuulosta liian hyviltä omiin korviini, ei ole varaa hankkia itselle noita elementtejä :mad:

Stay tuned :D
 
SaLe^ sanoi:
Jos aikataulu pitää, saatatte noin viikon päästä nähdä tekemäni Crescendon inspiroiman kotelon, joihin pultataan Janin hyypät.Viiluksi tulee tammi ja sivulistat tulevat jatobasta (brasilian kirsikka). Toivottavasti eivät kuulosta liian hyviltä omiin korviini, ei ole varaa hankkia itselle noita elementtejä :mad:

Stay tuned :D

Kuuntelukokemuksia tulee aivan varmasti myös ;)
 
jjahifi sanoi:
Ymmärtääkseni sen omistamasi L-55A:n virrananto riittää hetkellisesti noin 2 ohmiin ja jatkuvalle teholle 4 ohmia ei ole mikään ongelma. Sansuista en osaa sanoa.

Rajoja lienee joskus hämärämpiäkin kuin sulakkeen paukahtelu, kuten matalien hyvä tai muuntunut toisto, siis taajuusvaste? 1000A -versioni muuntajista tulee kahdet langat ulos, 8 ja 16 ohmin. Niitä on olemassa myös 4 ja 8 versiona. L-55A:ssa taitaa olla 8 ohmin liitännät. Nyt en voi tarkistaa, kun se on korjattavana toiveikkaasti. ;)
 
SaLe^ sanoi:
Viiluksi tulee tammi ja sivulistat tulevat jatobasta (brasilian kirsikka).

Stay tuned :D

Ja täällä on nyt 3 millin kovalevyä ja uretaanivaahtoa! :D Jos vaikka aamulla kokoaisi etulevyt. Katselin kyllä Bauhausissa erilaisia täyspuisia levyjä sillä silmällä, mutta tiedä vaikka protosta tulisi puista parempi? Kovalevy molemmin puolin ja välissä uretaanivaahto.

Maanantaina saan elementit. Mitro oli laittanut ne linjuriin jo aamupäivällä. :)
 
K J Manner haluat varmaan huippukaiuttimet. Hanki Supran OB version kaikki elementit ja rakenna täsmälleen ohjeen mukaan ,näin saat suunnitellut kaiuttimet
Omia virityksiä tekemällä palaa rahaa ja se ei useimmissa tapauksissa johda mihinkään .
Kannattaa luottaa niihin jotka tietää? Jaa ketkä tietää? Sinä tiedät jos haluat tietää!



pappa
 
Ja Vielä PHY:stä ja muista OB ratkaisuista

Ob/Laajakaista toteutuksilla yleensä toteutetaan "simply better" suuntausta
Jos joku haluaa kokeilla OB maailmaa on peruslähtökohta erittäin yksinkertainen .Hankkii minkä tahansa plootun noin 80x120 cm kooltaan olkoon sitten lastulevyä tai mitä vaan .Reikä noin 70 cm korkeudelle ja siihen mikä elementti sitten sattuu mielyttämään ,joka on suunniteltu baffeleihin.

Ob lähtee aina siitä että hankitaan joku peruselementti olkoon se Phy Supra Visaton etc... Loppu on sitten täysin hakuammuntaa haluaako disua vai bassoa lisäks.

Terv
pappa
 
pappa sanoi:
Ja Vielä PHY:stä ja muista OB ratkaisuista

Ob/Laajakaista toteutuksilla yleensä toteutetaan "simply better" suuntausta
Jos joku haluaa kokeilla OB maailmaa on peruslähtökohta erittäin yksinkertainen .Hankkii minkä tahansa plootun noin 80x120 cm kooltaan olkoon sitten lastulevyä tai mitä vaan .Reikä noin 70 cm korkeudelle ja siihen mikä elementti sitten sattuu mielyttämään ,joka on suunniteltu baffeleihin.

Ob lähtee aina siitä että hankitaan joku peruselementti olkoon se Phy Supra Visaton etc... Loppu on sitten täysin hakuammuntaa haluaako disua vai bassoa lisäks.

Terv
pappa

Yhden pilipalipaffelin rakennusprojektin pohjalta olen samaa mieltä. Tarkoituksena oli tehdä vaan paffeli, joka ei heti joutuisi lähtöuhan alle ulkonäöllisesti ja pysyisi pystyssä. Loppu oli täysin hakuammuntaa ja mitään ei ole suunniteltu millään ohjelmilla tai muuta vastaavaa. Itsellä koko on etulevyn korkeus 125cm ja leveys 50cm, elementin keskipiste 85 cm korkeudella. Siipien leveydet 2*30 cm. Materiaalina 18cm paksua mäntyliimapuuta ja dempattu Motonetin 4mm paksulla bitumilla. Lipan väsäsin ylös tylsistyksissäni elementtejä odotellessa. Isojen siipien tarkoituksena itsellä on se, että saa muutettua äänikuvaa radikaalisti. Loppujen lopuksi vain yksi asento oli oikea ja muut täysin hanurista...ihme juttu. Kauhea tuuri tässä projektissa oli, että nuo soi noin hyvin eikä resonoi yhtään. Yllätys oli myös se, että ne pysyy kyydissä ilman subbaria hiukan rankemmallakin menolla. Sen suhteen olin aika skeptinen. Yksi kaveri kävi kerran noita kuuntelemassa yhden illan ja oli pääpaino tuolla helevetin raskaalla mätöllä ja kyllä siinä ihmeteltiin, että miten ne oikein pysyy noin hyvin kyydissä mukana. Oikeastaan kyykkäyspiste ei ollut juurikaan alempana kuin aiemmilla lattiakajareilla.

Tällä tavalla en ikinä rakentaisi silti PHY-HP -elementeille paffeleita. Tarkoituksena oli kokeilla onko tämä OB-touhu yhtään mun juttuni ja kyllä näiden paffeleidenkin kanssa mielellään kuuntelee ja viihtyy varmaan pitempäänkin. Kyllä sen nyt tietää, että kun tämä projekti onnistui näin hyvin, niin joskus varmaan tulee väsättyä jotain oikein piirustusten pohjalta. Itse en aio olla piirustusten laatijana, mutta PHY-HP:lla ainakin on hyviä piirustuksia, joista voi sitten joskus ruveta väsäilemään, jos nuo elementit on tosiaan niin hyviä mitä porukka puhuu. Tarttee tampereella käydessä mennä kuuntelemaan Mitrolle, jos sillä joskus on valmiina paffeliviritys hyypille. Ikinä en varmaan unohda sitä, kun ensi kerran kuulin sävelet noista tekemistäni paffeleista. Oli se uskomaton kokemus. Varsinkin, kun päästiin noin paljon edelle aiemmin omistamaani kaupallista toteutusta. Luulen, että ollaan aika kaukana silti siitä saundista mitä hyypät tarjoaisivat. Mene nyt niitä sitten kuuntelemaan...lähtee auto myyntiin ja hyyppätilaus sisään.. :D ;)
 
Back
Ylös