Poimittu
täältä:
Sella sanoi:
Mites toi pelittää OB:ssa kun Qts on vain 0.25 luokkaa. Joko minulla on väärät speksit tai sitten tuo kumoaa luonnonlakeja.
Pasi P sanoi:
Mitäs luonnolakeja muuten 0,25 kumoasi?
QTS 0,17 elementtejäkin käytetään OB(bassoina) varsin hyvällä menestyksellä.
kekexx sanoi:
Kylhä enemmi passo potkii jos QUU on suurempi.
--------------------------------------------------------------------
Meinasin vain noilla lainoilla että onkohan Crescendo ja Ocellio -tyypin koteloissa oltava myös elementti kuin baffelissa?
Supravox
285 GMF. Qts 0,38. Tuo olisi kiva ja eiköhän se pelittäisi?
Crescendon ohut kevyt rakenne jotenkin syyhyttää rakennuspeukaloa. Epoksiakin löytyisi kellarista pari litraa.

Ensin kuitenkin varmasti tulisi laitettua ne vain levyihin kiinni ja soimaan. Meinasin Fostexin halvinta
torvea diskantiksi kokeilla Papan esimerkistä tuossa baffeliketjussa. Ja tuli tuo Supravox myös vinkkinä siinä samalla. Ebayssa näkyi vanhoja Supravoxeja myynnissä - on meinaan perinteitä firmalla.
Tuossa vielä
Supravox 215 S.
------------------------------------------------------------
Ja vielä tätä lainaa. Pistää mietteliääksi. Jakotaajuus tulisi tuolla 285 supralla johonkin 7kHz. Kai se
sillä alueella toimii? Vai voiko katsoa vain käppyrää, kun sitä ei nimitetä laajakaistaksi - että miten se mahtaa toistaa tuolla jossain 1k-7kHz sitten todella?
Nyt vielä viimeinen lisäys. Löysinkin tuon torven jota he suosittavat. Jakotaajuus 500Hz vain!
http://www.supravox.fr/anglais/haut_parleurs/pav_1_pouce.htm
kekexx sanoi:
Kertoo bassokorostuman/ vaimentuman resonanssitaajudella. q=0.7 antaa laakalatvaisen =suoran vasteen.
Isompi piikittää, pienempi laskee. Meinaa dipolissa että basso laskee kovasti. Huone kja lattia läheisyys korjaa tota sitte.
punssi sanoi:
No jos kahta eri Q-arvoa verrataan keskenään niin korkeammalla luvun omaavalla on mahdollisuus päästä matalemmalla taajuudessa ilman varsinaisia avuja.Mikä ei tietenkään tarkoita että se olisi jotenkin parempi taikka huonompi.
Pirkan toteutuksessa, jossa elementin on ajateltu toistavan koko kaistaa, korkea Qts on hyödyksi.Jos elementti olisi varustettu vaikkapa tuolla Pasin mainitsemalla 0,17 arvolla, bassopää taittuisi ylemmiltä taajuuksilta.Matalakin Qts käy jos sitä ylempää alkavaa laskua oikaistaan halutulle rajataajuudelle.Varsinainen ongelma se ei siten ole.Käyttötarkoitushan sen määrää viime kädessä.
Pasi P sanoi:
Joo. Tuli luettua ketjun tarinat vähän huolimattomasti. Tottakai ilman sähköistä korjausta käytettävä elementti käytännössä täytyy omata kohtuullisen qts:n.
punssi sanoi:
Laajakaistaisissa elementeissä harvemmin riittää resurssia laajamittaiseen bassoalueen operointiin aktiivisesti jos vastetta halutaan saada kellariin asti ilman massiivista isoa levyä.Prioriteetit on suunnattu ihan toisaalle.Siksi matalemman Qts:n omaava elementti joka yleensä bassoalueella (jytky moottori,sietää tehoa ja liikettä jne...)on teknillismielessä reilusti parempi, on enemmäm omiaan aktiivisesti korjattuihin ratkaisuihin.
Tai voi myöskin sanoa niin että kun elementiltä edellytetään jotakin brutaalimpaa alimmalla bassoalueella, lähes poikkeuksetta elementti omaa Qts arvon(0,15-0,35 karkeasti heittäen) joka on laajakaistan korkeaa arvoa selvästi pienempi.Kyseeseen ei silloin tule laajakaista.
http://www.audiophonics.fr/supravox-m-11.html
http://wduk.worldomain.net/forum/showthread.php?t=2102
Vielä vinkkinä, eräs ranskalainen myy uutta paria projektin vaihtumisen takia Ebayssa (buy it now) parhaillaan, meinaan näitä:
http://www.supravox.fr/anglais/haut_parleurs/285_2000.htm "the ideal driver unit for a low register horn".