PHY-HP KM30 SAG transmissiolinjassa

Sella

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
405
Enpä ole hetkeen täällä omista kokeiluistani kirjoittanut.

Tässä olen puolisen vuotta leikkinyt kyseisellä elementillä erikokoisissa OB-sovelluksissa. Näillä kuitenkaan ei oikein tahdo päästä inhimillisiin mittoihin, mikäli odottaa 30 Hz alarajataajuutta (mikä periaatteessa on mahdollista, koska elementin fs = 36 Hz). Mielessäni onkin ollut kokeilla TL-tyyppistä koteloa kyseisille elementeillä. Tällaisia toki on kaupallisesti valmistettu useita (Auditorium 23, Ocellia, Auris..).

Parametreiltaan elementin pitäisi sopia TL-sovellukseen erinomaisesti (korkea Qts ja suuri Vas). Suunnittelun lähtökohdaksi ajattelin valita vanhan tutun Electro Voicen Aristocrat -kaiuttimen.

http://archives.telex.com/archives/EV/Speakers/EDS/Aristocrat,%20I,%20II,%20&%20III%20EDS.pd.pdf

EV:n elementit olivat aikaanaan hyvin samantyyppisiä kuin PHY-HP:t.

En ajatellut tosin käyttää suoraa linjaa kuten Ocellia ja Auditorium, vaan aukevaa kuten Aristocratissa. Tällöin kyllä ongelmaksi saattaa muodostua linjan ylemmät harmoniset, joka aiheuttaa ongelmia keskialueella. Sopivalla vaimennusainemäärällä uskon kyllä päästävän kohtuullisiin tuloksiin.

Jos tässä vaiheessa on kommentteja tai huomioita, niin otetaan avoimesti vastaan. Projekti on vasta lähtökuopissa. Aikataulu on suurin piirtein se, että kesä protoillaan ja talvella rakennetaan "kunnolla".

-i
 
No jotta meinasitko kokeilla oikein nurkkamallia, jos oikein ymmärsin?
 
Aristocrat oli ns. nurkkamalli. Se perustui ajatteluun, missä haettiin ns. äärettömän pitkää transmissiolinjaa. Eli kotelo tarjoaa vain linjan alun ja se jatkuu huoneen nurkkaan. Mielenkiintoinen ajatus sinällään mutta katsotaan nyt mitä käy. Ostin quarter-wave.com Mathcad worksheetit, joissa on kai edistyneimmät matemaattiset mallit alalla. Katsotaan mihin suuntaan kotelo alkaa kehittyä kun pääsen laskelmissa kunnolla alkuun.

Ohuilla baffeleilla leikin koko viime talven. Siitä jäi lähinnä käteen se, että tiedän miten haluan kotelorakenteen käyttäytyvän. Loppujen lopuksi päädyin kannattamaan ideologiaa, että baffelin pitäisi olla todella kevyt ja jäykkä.
 
Missäs vaiheessa tämä projekti etenee?
Itseäni kiinnostaa kovasti kun sattuu olemaan noi samat elementit tällä hetkellä pahveleihin kytkettynä.
 
Projekti on edennyt siten, että olen analysoinut muutamia eri kotelotyyppejä ja koettanut oppia niistä. Ocellian käyttämä suora TL vaikuttaa aika hyvältä. Siistimmän keskialueen käyttäytymisen saisi kyllä kapenevalla. Mitenköhän bassontoisto noissa isommissa Ocellioissa? Takatorvikotelo vaikuttaa myös hyvin lupaavalta. Tarpeeksi syvällä (tai leveällä) kotelolla pääsisi näppärästi eroon baffle stepistä.

Kokeilut jatkuvat.
 
Muistaakseni se ocellian kotelo levenee hieman taaksepäin. Ja siellä sisäpuolella seinissä on semmoset vaneerista tehdyt ristikot. Näin kaupunkilaisjärjellä vois kuvitella että se on aika olennainen juttu, muutenhan se pönttö kumisis ihan holtittomasti.
Itse oon kuullu niitä pienempiä ja kyllä täytyy sanoa että ehkä paras soundi mitä oon kuullu. Sehän on pitkän kehittelyn tulos, varmaan ne on kokeillu kaikkee mahdollista.
Mutta mulla olis ajatuksena rakentaa mahdollisimman pienet kaiuttimet, siinähän pitää tietysti tyytyä johki kompromissiratkaisuun mutta ei auta muu kun kokeilla jotain.
Ilmottele kun oot saanu jotain aikaseks tai laita vaikka kuvia. :D
 
Sella sanoi:
Projekti on edennyt siten, että olen analysoinut muutamia eri kotelotyyppejä ja koettanut oppia niistä. Ocellian käyttämä suora TL vaikuttaa aika hyvältä. Siistimmän keskialueen käyttäytymisen saisi kyllä kapenevalla. Mitenköhän bassontoisto noissa isommissa Ocellioissa? Takatorvikotelo vaikuttaa myös hyvin lupaavalta. Tarpeeksi syvällä (tai leveällä) kotelolla pääsisi näppärästi eroon baffle stepistä.

Kokeilut jatkuvat.

Sanotaanko näin, että Ocelliat ovat mieleeni. Ne pienet Ocelliat ovat hyviä, mutta ne isot erittäin hyviä. Basson laatu on mielestäni hyvällä tasolla tuossa isoimmassa mallissa. Käy tsekkaamassa Tampereella nuo isot Ocelliat ja kuuntele itse.
 
Onkos Sellalla tähän projektiin mitään lisäkommentteja?

Varmaan on ehditty jo yhtä ja toista kokeilemaan. toivottavasti asiat eivät ole jo unohtuneet.
 
Loppujen lopuksi päädyin puhkaisemaan olo- ja makuuhuoneen välisen seinän ja asensin elementit ns. infinite baffle -tyyppisesti. Herkkyydessä menetettiin tietysti se 3 dB, muuten ratkaisu on tyydyttänyt. En ole ratkaisua oikein sopivalla vahvistinkalustolla päässyt testaamaan, koska omat 2a3 päätteet on olleet verstaalla jo toista vuotta keskeneräisinä :)

Kaverille rakentelin juuri Shindo Lafite -tyyppisen suoran TL-kotelon. Siitä voin raportoida parin viikon päästä, kun kyseinen herra palaa kaupunkiin ja saadaan kotelot tulille.
 
Täytyy myöhemmin hakea tietoa tuosta Shindo Lafitesta, kun ei näin äkkiseltään tule siitä mitään kunnolla mieleen. Raportoi vaan ihmeessä myöhemmin.
 
No, olihan mun aavistus sitten oikea, vaikka varmuudella en tuota muistanut. Arvaa vaan mitkä kaapit mulla on? :D

Ne kun on näiden Crescendojen kloonit. 8)

EDIT: Klooni on ehkä väärä sana, mutta noista se idea on saatu. En ole tehnyt itse, vaan kunnia menee tällä foorumilla muualle.
 
Juu, 21 SAG & TW37:t.

Toimii oikein hyvin. Ovat tosin olleet viimeisen kuukauden paketissa odottamassa muuttoa. Huomenna saadaan avaimet. Kuuntelutilan kuntoon laitto on tosin aika kaukana työlistan pohjalla.
 
Tässäpä lupaamani maistiaiset. Kotelot ovat verstaan pihalla odottamassa kuljetusta.

Jouduin tekemään aikamoisen määrän jigejä boksien valmistamiseen. Voisin kohtuullista korvausta vastaan kesäviikonloppuina väkästellä muutaman pöntön lisääkin, jos kiinnostusta löytyy. Saba-harrastajien keskuudessa näkyy olevan myös varsin käytetty pönttö:

http://www.troelsgravesen.dk/greencones.htm

Sivuilla on myös paljon linkkejä, jotka kannattaa käydä katsomassa.

Ai niin, kuvat on otettu iPhonen kameralla, joten monennäköistä vääristymää niissä varmasti on :)
 

Liitteet

 • edesta_takaa.jpg
  edesta_takaa.jpg
  133,2 KB · Katsottu: 28
 • paalta.jpg
  paalta.jpg
  178,1 KB · Katsottu: 17
 • sivusta.jpg
  sivusta.jpg
  156,9 KB · Katsottu: 20
^No jumangeegu!

Äijä on vääntänyt komeet kotelot. Grattista vaan. Mille elementeille noi on aiottu?

Mulla on rojut taas vaihteeksi vähän vahvemmassa levyssä. Ja Feastrex/Supravox on homman nimi.

Käy kuulemassa.

t. TapsaS
 
^^Raporttia odotellessa. Niin ja pääsiskö sitä lie vihdoin sinne Tapsankin residenssiin kesän aikana piipahtamaan, jos siellä etelän mailla pyörähtää.. ;)
 
Äijä on vääntänyt komeet kotelot. Grattista vaan. Mille elementeille noi on aiottu?

Mulla on rojut taas vaihteeksi vähän vahvemmassa levyssä. Ja Feastrex/Supravox on homman nimi.

Käy kuulemassa.

t. TapsaS

Moi, pitkästä aikaa!

Ajatteltiin kaverin KM30:siä kokeilla noissa. Katellaan miten pelittää. Tein noihin sopivat soviterenkaat myös 6" ja 8" elementeille, joten voisi vaikka 215:sia noihin jossain vaiheessa lykkiä. Mites sille sun kevytbaffeliviritykselle kävi? Joko hukkasit ne ja hyypät?
 
Komeat on kotelot..niiii-in, raporttia odotellessa..

jouni
 
Back
Ylös