Phonosophie nr. 1 / Sumiko Black Bird ; ensimmäiset kuuntelukokemukset

pertti

Hifiharrastaja
Liittynyt
6.12.2006
Viestejä
7 325
Kaupunki
Kokkola
Tulipa tässä hommattua otsikon mukainen setti. Peruslaite löytyi www.audio-markt.de –nimiseltä sangen kattavalta hifi-härveleiden osto- ja myyntipalstalta. Myynnissä oli ilmoituksen mukaan vähän kuunneltu , uudenveroinen laite ortofonin rasialla, phonosophien virtalaitteella, lehmanin black cubella ja hyvillä välijohdoilla. Kun Ingo Hansenin firman modaamat tuotteet olivat kansainvälisissä alan lehdissä saaneet vähintäänkin hyvät arvostelut , soitin myyjälle ; yksityisyrittäjä, ei ehdi kuunnella, laitteet timmissä kunnossa , kuitit jäljellä, myynnin syynä muutto Brasiliaan. Kaupat puhelimessa kiinni , soitto Thorstenille Muncheniin; kyllä, Nürnberg kuuluu hänen myyntialueeseensa, hän maksaa ja hakee laitteen seuraavalla myyntireissullaan Nürnbergiin ja laittaa tulemaan Suomeen ja Pohjanmaalle.

Paketti tuli kotiin kesäkuussa 2007 mutta, mutta … Laite asennettiin paikalleen, onpas raskastekoinen laite, virrat päälle mutta BW 803 S –kaiuttimista kuului musiikin sijasta vain epämääräistä ääntä , josta juuri ja juuri pystyi erottamaan musiikin. Jaaha, neula olikin kuljetuksessa vääntynyt vinoon. 5 kuukauden suruaika kunnes asia alkoi uudelleen kiinnostamaan. Uusi äänirasia löytyi Ameerikan ebay.com:sta; nyt oli Englannissa myynnissä Sumiko Black Bird, 14 tuntia käytetty, myydään toisen levaripaketin hankinnan takia. Myyjällä oli ebayssa puhtaat arviot, joten seuraavaksi odottamaan lauantaiaamua ja klo 0949 jolloin ko tuotteen myyntiaika loppui. Kiihkeä huutokilpailu toisen ostajan kanssa viimeisiin sekunteihin saakka,mutta niin vain äänirasian hinta pysyi kohtuuden rajoissa ja tuli kirjattuna pakettina 2 viikon kuluttua .

Tähän asennuskertaan otin avuksi paikallisen alan harrastajan , joka vaikeuksitta asensikin Sumikon paikalleen. Yllätys oli suuri kun kaiuttimista kuului vain samantyyppinen pörinä kuin aiemmallakin äänirasialla. Itse olin luullut että mc-äänirasia vaatii aina riia-korjaimen mutta asia ei näemmä ollutkaan niin; Sonyn VA555ES rupesi syöttämään "moitteetonta" ääntä kaiuttimille kun Lehmannin Black Cube poistettiin välistä.

Mahtaako kukaan olla niin perehtynyt asiaan että osaisi sanoa onko tuo Black Cube siis täysin käyttökelvoton Sonyn 555es-vahvarin kanssa, vai mistä tässä oikein on kyse ? Black Cubessa olevia säätöjä koetettiin muunnella, turhaan.

Tähän asti on aina uuden hifi-komponentin kanssa päässyt nauttimaan ensimmäisellä kuuntelukerralla ns. wow-efektistä. Niin kävi Sonyn vahvarin, Gradon RS-1-kuulokkeiden,Marantzin SA-8400- cd-soittimen, B&W-kaiuttimien kuin myös parempien välijohtojen sekä ensimmäisten SACD-levyjen kanssa.

Phonosophie ei rikkonut kaavaa. Musiikista löytyy uusia nyansseja, erottelukyky on tosi hyvä, äänikuva muotoutuu isommaksi, ilmavammaksi ja täyteläisemmäksi kuin cd-levyillä. Levyillä olevat ritinät jäävät taustalle eivätkä häiritse musiikkia. Suurin kuunneltavissa oleva ero musiikissa on kuitenkin läsnäolon tunne, Edgar Winter voisi aivan hyvin laulaa tuossa olohuoneen takaosassa, niin elävä äänimaailma on. Lisäksi on tietenkin mainittava tuo jo kulunut klisee eli vinyylin ”lämpöisyys”. On tietenkin selvä että muutaman kymmenen levyn otanta on vielä pieni; seuraavaksi olisi tarkoitus laittaa Dylanin ”Street Legal” ja ”Desire” vertailuun SACD – vinyyli. Ja on kai myös ostettava Diana Krallin henkeäsalpaava ”When I look into Your eyes” vinyyliversiona jotta pääsee vertaamaan SACD:n äänimaailmaan.

Muutaman kerran olen kuunnellut 4 - 5 tuntia yhteen soittoon ja osittain aika kovallakin volyymilla ilman että olisi alkanut korvia rasittamaan.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon että Katri Helenan vuonna 1989 pitämän juhlakonsertin vinyylitaltiointi on meillä kotiraadissa saanut äänimaailmastaan ja live-tunnustaan tähänastisten kuuntelusessioiden korkeimman arvosanan ( !!!!!!!!!)

Phonosophien levysoittimessa ei ole loppukatkaisua eikä muutakaan automatiikkaa, jotka lienee uhrattu äänentoiston alttarille, mutta käyttäminen on kuitenkin kohtuullisen helppoa. Levylautasen muutaman sekunnin kestävä ”heiluminen” sen jälkeen kun äänilautasen laittaa pyörimään hieman ihmetyttää mutta johtuu siitä voimasta jolla käynnistysvipua on väännettävä ja kuulunee asiaan.

Asun pienellä paikkakunnalla eikä hifi-liikkeitä ole lähialueella. Musiikin kuuntelun aloitin about vuonna 1975 ja laitehankinnoissa opaskirjana on pitkälti ollut saksalainen audio-lehti ja siinä olleet laitearviot ja ennen kaikkea Besten -liste , jossa laitteet ovat pisteiden mukaan järjestyksessä. Alan messuilla en ole käynyt, enkä alan liikkeissä settejä kuuntelemassa. Tämä taustaksi arvioinneilleni.


Pertti
 
pertti sanoi:
Mahtaako kukaan olla niin perehtynyt asiaan että osaisi sanoa onko tuo Black Cube siis täysin käyttökelvoton Sonyn 555es-vahvarin kanssa, vai mistä tässä oikein on kyse ? Black Cubessa olevia säätöjä koetettiin muunnella, turhaan.

Todennäköisesti tuo kuutio hakkaa Sonyn oman RIAA-korjaimen, mutta testaamisessa sinun pitää käyttää vapaana olevaa linjatasoista vahvistintuloa (AUX tms.), eikä phonoa. Phonossa kun tuo riaa-korjain on aina mukana - eihän tuossa soittimessa ole vaan itsessään RIAA-korjausta?

Onnittelut uuden "perheenjäsenen" johdosta ja tervetuloa foorumille.

-Reko
 
Tervetuloa klubiin, Pertti.
Itselläni musta kulta pyörii tätä nykyä oheisen kuvan mukaisessa Phonosophie 3 -soittimessa 8)
2UZ8H6_20071127_1.jpg

... ja pyörii aika taajaan, se pitää sanoa.
 
Pitänee sanoa et aika vinkee peli tuo on. Ei sovi tänne perämetsiin viikonloppubailuihin tuon nostosydeemin vuoksi :)


T.JTH
 
Back
Ylös