Philips AD 5061/M8 thiele-small parametrejä kellään?

tuffruff

Käyttäjä
Liittynyt
29.7.2009
Viestejä
20
Tässä netin selaillu läpi, ja en löytänyt sitten mitään noista.
Aikonaan ostin kympillä kirpparilta noi.

Vanhat 70-luvun "laajakaistat", kunto yllättävän hyvä.
Nyt kun ei ole mittalaitteita millä tsekkailla arvoja niin vaikea arpoa mitä noille tekis.

Hyvä ääni noissa on. Tarkotus ois väsäillä TV:lle / levarille kaapit.

Kellään datalehtistä / tietoja noista?
 
Tämän verran löytyi : tehonkesto 15W, siis 8 ohminen. Resonanssitaajuus 85 Hz, taajuustoisto 65-18000 Hz . Surround material textile. Catalogue number 242225735502. Itselläkin löytyy tuollaiset Philipsin vanhat laajakaistat, täytyy sanoa, että ääni on yllättävän hyvä.
 
Kiitos tiedoista.

Vielä kun fs:n lisäksi saisi qts ja vas arvot, voisi jotain yrittää mallailla.

Ja muuten, on yllättävän hyvä ääni.

Minkälaisessa kotelossa itse ajat niitä?
 
kun tämä on diy palsta, en voi olla kehumatta ARTA:n mukana tulevaa Limp-kalikkaa. Pienellä lisäkytkennällä ja äänikortilla saa mitattua elementtien parametrit nopeasti ja luotettavasti. Arta on maksullinen, mutta kotona demoversio passaa oikeen mainiosti moneen muuhunkin mittaukseen.

Ja Limp mittaa vielä kelat ja konkat ja vastuksetkin.
 
Tuo on tuttua Philipstin AD-kaiutinsarjaa vuosien, vuosien takaa. Nuo eivät toimi refleksinä. Voimakerroin ei riitä.
Kirjastoista saattaa löytyä vielä vanha Philipsin tai ko. merkin maahantuojan kustantama kaiutinrakennusta käsittelevä opus.
Siellä on useampikin ohje noille kaiutinelementeille / tai niiden eri evoluutioversioille.

Kirja on muistaakseni vuodelta 78-79 eikä ole Tuomelan / Hifilehden tekemä, vaan vanhempaa tuotantoa.

Jos en väärin muista, niin kotelotilavuudeksi tarjottiin jotain 8 litraa.
 
Itselläni on pari AD7061/M4:ää, joita kokeilin huvikseni takaakuormitetuissa torvikoteloissa. Ääni on yllättävän hyvä, joskin kaikenlaisia hifistejä vaivaavia virheitä löytyy eikä taajuusvastekaan aivan kuuloalueen ala- ja ylärajoille mene. Joka tapauksessa äänessä oli sellaista laajakaistoille ominaista mukaansatempaavuutta, että saivat jäädä koteloihin kiinni. Siispä oman kokemukseni pohjalta voin suositella kokeilemaan torvikoteloa, vaikka onhan sellaisen rakentamisessa oma vaivansa.

Edit. Parametrien löytäminen tuon ikäisille Philipsin elementeille on lähes mahdoton tehtävä, mutta jostain sivulta löytyi maininta, että AD5061:lle sopisi 9 litran kotelo, ilmeisesti suljettu.
 
Itselläkin ollut ja on läjäpäin wanhoja laajakaistoja. Nuo ei usein soi oikein hyvin (ei lainkaan hyvin) ahdettuna laatikkoon. Oletteko kokeilleet esim. takaa avointa koteloa kuten televisiot ja ratiot aikoinaan. Niissähän näitä on käytetty. Niin, en tiedä juuri ko. elementistä, mutta tarkoitan ylipäänsä noita vanhoja veteraanielementtejä. Ainakin veteraaniradioissa on usein mukava ääni :)
 
Itsellä kotelo on noissa pieni , kolmionmuotoinen, tilavuus n. 3 litraa, tehty aikanaan autokäyttöön . Noissa Philipsin kaiuttimissa on hyvää myös kestävyys eli jopa 40 vuotta vanhat kaiuttimet ovat kuin uusia. Kaikki ko. ajan Philipsin kaiuttimet eivät kuitenkaan ole hyviä, esim. koteloitu keskiäänikaiutin on aika huono. Toisaalta vähän uudemmat diskanttikaiuttimet ovat todella hyviä , joissa puhekela on hopella päällystettyä alumiinilankaa (muistaakseni). Loistavia kaiutinkirjoja ja systeemejä teki M.D.Hull. Hän käytti usein nimenomaan Philpisin kaiuttimia. Kannattaa lukea netistä kyseisen henkilön patentteja (esim. hakusana M.D.Hull loudspeakers). Tuossa myös hänen kirjoittamansa loistava kirja , jossa sivulla 147(tai kirjan sivu 138)... myös vähän juttua AD5061:stä ja siihen tehty kotelo.
http://www.scribd.com/doc/3506591/Philips-Speaker-Systems
 
Back
Ylös