Peerless SLS-10*2

Marko.h

Käyttäjä
Liittynyt
18.2.2008
Viestejä
26
Projektina olisi SLS-10 suljettuun (35l?) koteloon, molemmille kanaville omansa, mutta tietysti ongelmia pukkasi heti alkuun koska tarkotuksena oli 2-4 asteen passiivi alipäästö ja jakotaajuus 35-50 Hz. Ensinnäkin tuolla jakotaajuus alueella on pahimmillaan 30 ohmin kuorma (terävä piikki käyrässä) niin ei taida onnistua ihan mitoittaa suodinta nimellisimpedanssin mukaan?
Toinen ongelma on kuinka paljon tuo alipäästösuodin hukkaa tehoa?

Niin olisihan tietysti se aktiivi vaihtoehto olemassa, mutta ei jaksais/kerkeä tekemään sitä kun juuri sain vahvari projektin valmiiksi tai ainakin melkein valmiiksi.

Käyttötarkoitus olisi lähinnä musiikin kuuntelu ja kovin alas ei tarvi mennä auttaahan se tietysti kun tulee kaksi.
Ehdotuksia kotelon koosta otetaan mielellään vastaan, mutta ei mitään järkyttävän kokoisia alle 45 litraa ja vaikka pienempikin kuin yllä mainittu 35 litraa.

Vahvistukseksi ajattelin CA:n P500 (etsin käytettynä jos sattuu nurkissa lojumaan niin ilmoittele) lähinnä johtuen siitä, että muutkin laitteet ovat CA:n. Niin ja pääkaiuttimet ovat 85/D tosin vaihtuu joihinkin noin 1000-1500€ jalustakaiuttimiin ellei satu tulemaan
rakennus into.
 
Ilmeisesti ajattelit säästö- ja helppous-syistä tehdä suotimen passiiviseksi? Bassotaajuuksilla passiivisuodin on kuitenkin ongelmallinen eikä myöskään mikään halpa ratkaisu.

Ongelmia aiheuttaa ensinnäkin mainistsemasi resonanssitaajuuden aiheuttama impedanssipiikki. Se olisi vielä hallittavissa jos se jäisi selvästi jakotaajuuden alapuolelle. Mutta kun elementin koteloi siirtyy elementti-kotelo kombon resonanssitaajuus selvästi ylemmäksi (siis verrattuna elementin free-air resonanssitaajuuteen). Helposti käy niin että tuo impedanssipiikki jää mahdollisimman hankalaan kohtaan passiivisuodatusta ajatellen.

Toinen ongelma on itse komponenttien laatu. Parhaat komponentit (ilmasydänkelat ja muovieristeiset konkat) tulevat näillä taajuuksilla järjettömän kokoisiksi ja hintaisiksi. Kompromissina voi käyttää elkoja ja ferriittisydämisiä keloja. Nämä ovat kuitenkin huonompia (=aiheuttavat säröä). Ainakin kelojen osalta huonous korostuu suuremmilla tehoilla. ja bassoalueellahan usein on aika paljon tehontarvetta.

Korkeilla jakotaajuuksilla (esim >2kHz) komponenttiarvot ovat pieniä ja silloin passiiviratkaisu on yleensä edullinen ja hyvä ratkaisu. Mutta bassoalueella aktiivi on selvästi parempi eikä aina edes kalliimpi. Bassotaajuuksilla myös säädettävyys on hyvä asia, mikä lisää aktiivin etumatkaa. Lisäksi aktiiviratkaisussa vahvistimella on kartio "paremmassa otteessa" kun välissä on vain kaapeli.

Jos harrastusintoa riittää voisi kokeilemisen arvoinen budjettiratkaisu olla linjatasoinen passiivisuodin.
 
Niin en tullut ajatelleeksi linjatasoista passiivi suodinta ongelmia tulee lähinnä siitä, että signaali lähteitä useita (CD, Tuner, PC, Xbox)
toisaalta selviäishän siitäkin usealla sisääntulolla.

Ulkoisen suotimen passiivi/aktiivi ongelma on tila nyt jo telineessä viritin, integroitu vahvistin (stereo), CD-soitin, päätevahvistin (DIY tämän tilalle esim se P500), ja vanha marantz pm64 mk2 joka on vanhasta kokoonpanosta ylimääräiseksi jäänyt, mutta ei viitsi "varastoon" romujen sekaan pistää kolhiintumaan. Niin ja joku romu "mikseri".

No voisihan sitä tietysti siihen aktiiviseen kallistua.
 
Back
Ylös