PC:tä transportina käyttäville mielenkiintoista luettavaa

Patu

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
3 669
Kaupunki
Helsinki
Aika kattava opastus PC:n alistamisesta transportiksi. Ehdin vasta silmäilemään läpi. Kiinnostanee muitakin, joilla PC toimii transportina. Ohjeessa jopa optimoidaan BIOS-asetuksia paremman äänenlaadun toivossa.

http://photos.imageevent.com/cics/v... art of building Computer Transports v0.3.pdf

Teksti on vuodelta 2007, mutta sisältänee silti ihan mielenkiintoisia jippoja nykypäivän PC:tä ajatellen.
 

Gretch

Käyttäjä
Liittynyt
2.9.2007
Viestejä
10 849
Ihan mielenkiintoista juttua, vaikka osa menikin överiksi (esim muistien alikellotukset ja ylivoltitukset ja äänikortin latenssin hiominen 0.25ns tasolle ja sen kommentoiminen "Why the relationship of lower is better is not understood but nonetheless audible in a highend system").

Rippausta ja muutamaa muuta juttua opus käsitteli ihan ok (tosin miksi tallentaa upsamplattuna tavaraa koneelle kun sen voi tehdä lennossakin 16/44.1 materiaalista). Kernel attribuuttien naksauttelu paremman äänenlaadun toivossa taas... Komponenteiksi kaveri oli valinnut sellaisia, missä paketissa on lukenut isolla "silent", mutta todellisuus on jotain muuta. SilentPCreview.com lukeminen olisi voinut olla hyvä ajatus.
 

Tiukkapipo

Käyttäjä
Liittynyt
11.8.2007
Viestejä
2 873
Kuten high-endissä tavallista on, 46 sivun edestä ratkaisuja ongelmiin, joiden äänellisestä merkittävyydestä on äärimmäisen vähän näyttöä.

Oma koneeni syöttää Benchmarkin DACia (välissä on vielä M-Audion Transit muuntamassa signaalia optiseksi) ilman sen kummempia erityisjärjestelyjä. Koneelta soitetut flacit kuulostavat täsmälleen samalta kuin cd-soitinta transportina käytettäessä.

High-end -juttuja lukiessa alkaa syntyä vaikutelma, että cd-standardin suunnittelijat olivatkin täydellisiä ääliöitä ja vieläpä epärehellisiä: datan lukuun levyiltä liittyikin massiivisia ongelmia ja koko standardi 'tiedettiin' jo alusta asti 'emävirheeksi' (kuten K. Nevalainen todistaa Mikrobitin kolumnissaan). Onkohan tosiaan niin? Vai olisiko pikemminkin niin, että hifimarkkinat ja myös monet harrastajat tarvitsevat tällaisia paljastuksia, jotta pyörät pysyisivät pyörimässä? Muutenhan sitä voisi - <nielaisee> - vaikka joutua kuuntelemaan musiikkia. ;)
 

miksin

Käyttäjä
Liittynyt
20.4.2007
Viestejä
6 747
Tiukkapipo sanoi:
...
High-end -juttuja lukiessa alkaa syntyä vaikutelma, että cd-standardin suunnittelijat olivatkin täydellisiä ääliöitä ja vieläpä epärehellisiä: datan lukuun levyiltä liittyikin massiivisia ongelmia ja koko standardi 'tiedettiin' jo alusta asti 'emävirheeksi'
...

Noihin tulkintoihin sen enempää kantaa ottamatta, ainakin cd:n näytteenottotaajuus ja bittisyvyys määräytyivät ensimmäisen digitaalisen talleneformaatin eli VHS-kasetin juovaluvun ja keston mukaan. Siitä siis tuo 44.1 khz sample rate jos joku on sitä ihmetellyt, sen verran mahtui 1/2 tuuman analogiselle magneettinauhalle eli VHS:lle. Niin että 70-luvun kuvantallenustekniikan tallennuskapasiteetti on CD-formaatin pohjana. En tiedä sitten onko toi 'ääliömäistä' ja 'epärehellistä' vaiko vain sopeutumista saatavailla olevaan rahoitukseen ja siihen että parempaakaan ei ollut tarjolla.

edit: ai niin, mun mielestä kyllä tällä hetkellä täällä käytössä olevan usb-dacin kanssa kovolta ulostettu bittijono kuulostaa hieman paremmalta kuin cd:n s/p-dif annosta imutettu. Kovolta pukkaa 50/50 flacceja ja wavia.
 
Ylös