Pc signaaligeneraattori

jani774

Käyttäjä
Liittynyt
14.2.2010
Viestejä
189
morjensta! onkos hyviä vinkkejä kuinka saada mahdollisimman edullinen signaaligeneraattori. Omistan hyvän PC:N eli onko olemassa esim softaa joka antaisi äänikortista ulos suoraan taajuuksia. Tarvitsen tätä ainoastaan vahvistinten testailuun kun oskilloskoopilla teen mittauksia
 

leino_antti

Käyttäjä
Liittynyt
25.2.2007
Viestejä
285
Kannattaa huomata, että pelkällä siniaallolla vahvistinkytkentöjen testaaminen on kohtuullisen helppoa, mutta riittämätöntä. Mielenkiintoista keskustelua tuossa kohtuullisen pitkäksi paisuneeksi ketjussa "Luonnollinen mittaussignaali". DIYerille tälläiset monimutkaiset testauslaitteet ja -menetelmät ovat usein turhan vaikeita ja kalliita, mutta pelkällä äänikortilla on hiukan vaikea tutkia esimerkiksi vahvistimen stabiilisuutta. Opiskeluaikoina testailin myös usein muutaman kymmenen megan geniksellä syöttäen vahvaria kanttiaallolla ja ihmettelin reunojen soimista kapasitiivisilla kuormilla ja melko usein ilmankin ;). En osaa sanoa paljonko riittävä genis maksaisi, mutta pidän sitä melkolailla pakollisena investointina skoopin ohella jos jotain meinaa "aikuisten oikeesti" saada mitattua. Äänikortin ongelmana on se, että ulostulon kaista on hyvin rajattu enkä usko, että sillä saa aikaseksi riittävän nopeita reunoja mahdollisten epästabiilisuuksien havaitsemiseksi.

-A
 

jani774

Käyttäjä
Liittynyt
14.2.2010
Viestejä
189
ok. juu näinhän se taitaa olla,eli jos tuollaista putkipäätettä testailee niin pelkällä siniaallolla ei saa sit kaikkee selville?
 

leino_antti

Käyttäjä
Liittynyt
25.2.2007
Viestejä
285
Eipä taida saada. Amplitudivasteen saa suhteellisen helposti, vaihevastekin vaatii jo hiukan osaamista, mutta stabiilisuus ja särö on vähän semmosia juttuja ettei ainakaan analogiaskoopilla ja PC:llä onnistu. Ennen kuin työsuhde-etuna pääsin käyttelemään AP:ta niin harrastin sitä, että otin digiskoopilta dataa talteen ja porttasin sen Matlabiin. Näin onnistuu kyllä melkein mikä vaan analyysi, mutta vaatii sitten jo astetta enemmän viitseliäisyyttä ja osaamista. Onko skooppisi analoginen vai digitaalinen?

-A
 

KKuikka

Käyttäjä
Liittynyt
27.6.2010
Viestejä
1 264
Kaupunki
Lapua
jani774 sanoi:
morjensta! onkos hyviä vinkkejä kuinka saada mahdollisimman edullinen signaaligeneraattori. Omistan hyvän PC:N eli onko olemassa esim softaa joka antaisi äänikortista ulos suoraan taajuuksia. Tarvitsen tätä ainoastaan vahvistinten testailuun kun oskilloskoopilla teen mittauksia

Käytä valmiita tallenteita!

Kaikkein halvimmalla saat itsellesi suhteellisen mukavan signaaligeneraattorin, kun käytät valmiiksi äänitettyjä tallenteita oikeista mittasignaaleista. Tavallisilla äänikorteilla on tietysti omat rajoituksensa, mutta melkoisen hyvään laatuun niidenkin avulla päästään, joten pahimmat toistovirheet saadaan näilläkin signaaleilla esiin.

Tietokoneellani on pakkaamattomassa muodossa tallennettuina siniaaltoja seuraavasti:

40 Hz, 125 Hz, 400 Hz, 1000 Hz, 4000 Hz ja 10000 Hz

Luonnollisesta mittasignaalista minulla on tallenteet:

Perustaajuinen siniaalto 275 Hz
Äitisignaali
Luonnollinen mittasignaali, jossa tytärsignaalit ovat taajuuksilla 3575 Hz ja 4125 Hz
Luonnollinen mittasignaali, jossa tytärsignaalit ovat taajuuksilla 3850 Hz ja 4400 Hz

Kaikki tallenteet ovat noin 30 sekuntia pitkiä, joten kunkin äänitiedoston koko on luokkaa 5 MB.

Voin lähettää nämä äänitiedostot kaikille halukkaille, jos vain annatte sähköpostiosoitteen. Mikäli ette halua sähköpostiosoitettanne kaikkien palstalaisten tietoon, niin lähettäkää osoitetiedot minulle yksityisviestinä. Yritän lähettää tarvitsemanne äänitiedostot viikonvaihteen aikana.

Näitä äänitiedostoja käyttävien on otettava huomioon se, että oma äänikorttini ei ole kovin korkealaatuinen. Siitä syystä en ole äänittänytkään yli 10 kHz:n siniaaltoja. Rajallisesta näytteenotosta johtuen myös Luonnollinen mittasignaali hieman piikittyy, mutta kyllä sitä voi silti tavallisissa testeissä käyttää.


Mittausterveisin

Kalervo Kuikka
 
S

Salo

Tästä saat hyvän geniksen ja skoopinkin. Skooppi tosin edellyttäisi pientä lisä-interfacea.
Siinä olisi myös spektrianalysaattori, mutta kunnollisesta pitää vähän maksaa.

Geniksestä saat sinin, kantin, kolmion ja saha-aallon. Paljon parempi, kuin "ei mitään".

http://www.trueaudio.com/rta_down.htm
 
Ylös