PC pohjainen aktiivikaiutin.

Janne-ii

Hifiharrastaja
Liittynyt
25.12.2007
Viestejä
2 080
Kaupunki
Nokia
Löysin foobar2k:lle muutamia kivoja plugareita. Esimerkiksi crossover plugin, jolla pystyy 7.1 kanavaisella äänikortilla jakamaan stereoäänen subille, bassolle, midille ja diskantille. Tällä, äänikortilla ja 6.1 kanavaisella vahvistimella onnistuisi siis tekemään kolmitie aktiivikaiuttimen ja subwooferin kaikki jakosuodot, taajuuskorjaukset, viiveet, tasot ja vaiheet. Melko halpaa verrattuna erillisiin vahvistimiin jakosuotimiin taajuuskorjaimiin yms. Melkein tekisi mieli joskus kokeilla. Ainoa huonopuoli tässä on se, että kaiuttimien ohjelmalähdettä ei noin vain muuteta vaan se on sitten se PC.

Jakosuotimet muutenkin ovat melko laajat. 1-10th order yli- ali-päästöt, bandpass ja bandstop. Butterworth, Bessel tai Chebyshev.

Oma settini näyttäisi tältä. Laadukas 7.1 kortti koneeseen. Perus 6.1 tai 7.1 AV-masiina, subi, bassokeskarit, laajakaistat ja diket. Mistäs sais rahaa? :)

Vuodelle 2011 Diy tapahtumaan jollekkin proggista...

http://pelit.koillismaa.fi/plugins/dsp.php
Löytyy tuolta kun selaa alaspäin. Löytyy myös tube sound emulaattori, jolla sen 200€ sadan AV-vahvarin saa sitten kuulostamaan hieman erilaiselta :D
 

mhelin

Käyttäjä
Liittynyt
28.8.2006
Viestejä
311
Foobarille löytyy myös convolver plugin jos haluaa käyttää FIR-suotimia jakosuotimina tai muuten vaan vasteen muokkaamiseen.

Noita plugineita löytyy myös VST plugareina jolloin voi käyttää mitä tahansa VST (/ASIO) hostia (esim. Wavosaur editoria, http:/www.wavosaur.com - ilmainen tosin monipuolinen editori oskilloskooppi, oskillaattori yms. toimintoineen, pieni koko, ei installointiohjelmaa). Tällöin on mahdollista käyttää myös äänikortin SPDIF- tai analogista tuloa ohjelmalähteenä.
 

kahvis

Käyttäjä
Liittynyt
6.2.2008
Viestejä
672
Kaupunki
Jyväskylä
huono puoli sitten se, että kuunnellaan vain musiikkia foobarista.. jää sitten leffat kattomatta...
 

Janoch

Käyttäjä
Liittynyt
10.6.2008
Viestejä
691
Kaupunki
Joensuu
Tällainen kokoonpano olisi kyllä "must", kunhan joskus aikanaan diy-kaiutinta alkaa suunnittelemaan. Oma ajatus kokoonpanosta olisi
Intelin D945GCLF mini-itx emo prosessoreineen.
Asus xonar d1 7.1 äänikortti. (Asio toimii ja hyväksi on kehuttu)
Siihen päälle vielä kotelo, muistit (hdd ja ram)
Jäädään verkkokaupan mukaan alle 270€+pk ja käytössä olisi tosiaan tolkuton nippu jakosuotimia, equja, viiveitä ja vaiheita. Plussana vielä tulevaan käyttöön hyvä-ääninen ohjelmalähde ja nätti kotelo.
Käsittääkseni tuo 2.0 linein-foobar-7.1 lineout ei tällä hetkellä onnistu, ja jos onnistuukin niin voin kuvitella että latenssiaikojen kanssa törmätään ongelmiin. Hieman rajoittaa sellaista plug and play dsp-käyttöä esim. digiboksin jatkeena.
VST-plugareista en ole vielä mieleistäni löytänyt, jotain siihen suuntaan, mutta tuollainen foobarin crossover plugin on hakusessa.

Summa-summarum. Ei tuollainen pc-pohjainen systeemi luultavasti jäisi toistoketjuun mainittujen ongelmien takia, mutta helpottaisi aktiivikaiuttimen suunnittelua ja mittaamista huomattavasti. Pc-pohjaisella setillä toteutetut suotimet ja korjaukset on kuitenkin "suhteellisen" helppo toteuttaa opareilla myöhemmin, kunhan ei mennä mihinkään ...th order suotimiin.
...ainiin ne viiveet.
Taidan kiivetä persus edellä puuhun, taitaisi joutua hommaamaan lopulliseen toteutukseen jonkin Behringer ultradrive-pro:n mikä on oikeasti stand-alone kampe melkein samoilla ominaisuuksilla, mutta ei tuollainen Behringer houkuttele. Eikä tässä todellakaan jaksaisi enää uudestaan opetella suodinkertoimien laskemista ja DSP:n ohjelmointia, kun siitä on jo kerran päässyt eroon.

Ne jotka pudottelevat säätämättä hyviä passiivisuotimia hihastaan, oli projekti millainen hyvänsä, naureskelevat varmasti partaansa.
...mutta diy-aluehan tämä on, kaupasta saa aina halvalla valmista, mutta tuollainen pc-kone olisi ainakin mukava askarrella. :p
 

veskelin

Hifiharrastaja
Liittynyt
11.4.2007
Viestejä
283
Henk koht olen sitä mieltä, että jakosuotimet tulee tehdä FIR suotimina. Tämä tarjoaa lähes rajattomat mahdollisuudet taajuus- ja vaihevasteen mulkkaukseen.

Maailmalla tuntuvat käyttävän aktiivijakarina Windows PC:llä Console+ waves pluginia.
http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/63078-how-pc-xo.html

Linuxilla vastaavan voi tehdä brutefirillä (open source). Mulla pyörii 5.1 setissä brutefir tehden 3-tie jakosuotimet kaikille kaiuttimille. PC rautana toimii juurikin Intel D945GCLF pohjainen mini-itx + M-audio Delta äänikortti. Pientä dokumentaatiota, kuinka brutefir engine pystytetään, on suunnitelmissa (joskin hieman jäässä, sillä Windows 7 asennus söi just Linux partition läppäriltä..).

Lähes loputtomalta tuntuvan säädön lisäksi Linuxin kanssa ongelmana on se, että potentiaalisten äänikorttien tuki on rajallista. Asus xonar d1 näyttää olevan tuettu, mutta se ei varmaan mahdu mini-itx koteloon. Foorumipuheiden mukaan brutefirin kanssa käytetään usein RME:n HDSP äänikortteja, joiden hinnat alkaa 500€, ja joihin pitää hommata erilliset >1000€ AD-DA muuntimet..
 

Svoo

Käyttäjä
Liittynyt
26.10.2006
Viestejä
1 797
Näyttäisi siltä, että raudan ja etenkin softwaren osalta alan jäädä jälkeen. Ei siinä mitään. Vaan kiusallanikin kehaisen teitä, edistystä on kiva seurailla sivusta.

Yst. Terv.
-svoo-

Ps. Äänikorteista parhainta hintalaatua tarjoavat RME Hammerfall-tuoteperheen keskiluokka, imo. Tämä paljon kortteja ja muuntimia kokeilleena ja omistaneena.
 
Ylös