Parhaat oparit

rajani

Käyttäjä
Liittynyt
18.2.2007
Viestejä
12 788
Kaupunki
Lahti
Ei ole oikein luottoa OPA2604:een. AD797 valmistuskin on loppu, joten lieneekö kaikki toivo LME49720 varassa...
 
OPA2134 tai TL072. Kumpaa sitten sattuukin olemaan laatikossa. Puukorvan elämä on niiiin helppoa.

Pekka.
 
Parhaita opareita on ne mitä OSAA käyttää oikein. Super-nopea opari tavallisessa piirikortissa ilman muutoksia on oskillaattori mutta varmaa, että ääni muuttuu.
Niissä Natikoissa muuten on ongelmana suuri juuri kuuloalueen yläpuolinen särö joten niiden käyttö DACin yhteydessä ei ehkä ole kovin hyvä ajatus ennen kuin välissä alipäästösuodatusta.

Audioexpressissä oli Benchmark DACista pitkä testi-artikkeli missä oli suunnittelijan terveiset. Suohon haukuttu NE5532 onkin monelta osin parempi kuin juurikin vaikka Natikat.

On aivan turha kuvitella, että opari toisi parannusta jos muut asiat oparin ympärillä ei ole täysin kunnossa.

Erittäin pätevän oparin esmes phono etuseen saa lisäämällä ottoo erilliskomponentein yhden vahvistinasteen. Särö suurilla vahvistuksilla putoaa dramaattisesti ja kohina pienenee. Jopa ihan halpa 2SK 170 fet rinnan kytkettynä on hyvä ratkaisu.

Muutes kyllä AD797 (jopa DIL-koteloisena) saa ainakin Elfalta.
 
Analog sanoi:
Muutes kyllä AD797 (jopa DIL-koteloisena) saa ainakin Elfalta.

Tuotannossa tuo näköjään on, vaikka vasta viikko sitten lueskelin joltain AD:n listalta ettei olisi. Lista taisi koskea jotain NASA/CIA/USAF/NSA tms. erikoisversioita :D
http://www.analog.com/en/other/militaryaerospace/ad797/products/product.html#pricing

Parasta ja samalla joka paikkaan soveltuvaa ei varmasti ole olemassakaan, joten aiheen yhtälö lähentelee mahdotonta. Päivityksessä pitäisi tietää sovelluksen vaatimukset ja ympäristö, joten sovellukseen paras ei ole välttämättä sopivin.
 
OPA627 oli minun mielestäni paras kun kokeilin useita erilaisia joitakin vuosia sitten.
 
DIA sanoi:
OPA627 oli minun mielestäni paras kun kokeilin useita erilaisia joitakin vuosia sitten.

Joo, tuo vaikuttaa olevan myös Samuel Gronerin testien perusteella yksi parhaista. Siinä penkissä hyvin menestyneet ovat AD797, LME49860 (erityisesti suurella syöttöjänöllä), OPA627 sekä vanhat kunnon NE5534 ja NE5532 (=TL4581). Muut sössivät enemmän tai vähemmän.
 
Analogilla oli hyvä pointti. Kovin montaa trankkua ei tartte ristiin laittaa, jotta saavutetaan usein jopa parempi lopputulos kuin IC:llä. Ja diskreettikytkennät saa harrastajapiireissä helpommin rispektiä :D..

-AL
 
leino_antti sanoi:
Analogilla oli hyvä pointti. Kovin montaa trankkua ei tartte ristiin laittaa, jotta saavutetaan usein jopa parempi lopputulos kuin IC:llä. Ja diskreettikytkennät saa harrastajapiireissä helpommin rispektiä :D..

-AL

Taitaa vaan mennä hankalammaksi jos yrittää veivata erillisillä vaikka 3-tie aktiivisuodinta, jossa on 10 taajuuskorjausta ja LR4 jaot. Ainakaan ittellä ei rispekti riitä moisen vaivan näkemiseen. Simppeleissä puskureissa tai vahvistimissa tietysti eri juttu.
 
On sille varmaan joku syy olemassa miksi isot firmat tekee hienoja ja nopeita oppareita muutamalla sadalla trankulla eikä esim kolmella?

Pekka
 
kimmosto sanoi:
Taitaa vaan mennä hankalammaksi jos yrittää veivata erillisillä vaikka 3-tie aktiivisuodinta, jossa on 10 taajuuskorjausta ja LR4 jaot. Ainakaan ittellä ei rispekti riitä moisen vaivan näkemiseen. Simppeleissä puskureissa tai vahvistimissa tietysti eri juttu.

No oma ladontakone ja juotoslinjasto pitäisi olla, se helpottaisi :)

rajani sanoi:
DIY-tapahtuman innoittamana: En löytänyt suoraan vastaavaa ketjua, joten kysytään että mitkäs ovat parhaimpia opareita kaupallisien laitteiden twiikkauskäyttöön?

Riippuu ihan kytkennästäkin, siinä monia vaikuttavia tekijöitä impedanssitasot, käyttikset (+/-15 vai pelkkä 3V3), vahvistusvaatimukset...

Ja joskus törmännyt samaan kuin Analog edellä kirjoitti, että vaihdetaan se hieno kV/us opari perusoparin tilalle ja todetaan soundin muuttuneen, kunnes todetaan oparin oskilloivan MHz:llä... Usein jo poweri, maa ja referenssijännitepuolen tarkastelulla ja parannuksilla saavutetaan ihan mitattavia parannuksia.
 
No joo, tuskin tollasta "isoa" filtteriä kukaan lähtee diskreeteistä tekemään. Mutta esim. kuuloke- ja esivahvistimissa simppeli diskreettikytkentä voi olla ihan passeli vaihtoehto.

-AL
 
Ja sittenhän tietenkin kannattaa varmistaa että löytyy kaikki vehkeet jolla mahdollisen hyödyn voi verifioida, muutenhan koko vaivannäkö saattaa olla ihan turhaa kun simppeli kytkentä olikin lopulta suorituskyvyltään parempi kuin sadasta irtotransistorista (ja suunnittelupäivästä) kasattu vahvari.:) Mutta eipä ne selvästi kuultavat parannukset aina liity mitenkään signaaliin, sehän on todettu monesti.

Ja sitten se tärkein, kunnon piirilevy. Kanavaerotukseen saa varmasti useita kymmeniä dB lisää suurilla taajuuksilla kunnon levyllä. Piirilevy varmaan olisi monessa kaupallisessa laitteessa se tärkein modifiointikohde joskin haastavin. Erikoisesti tämä on totta digitaaliosia sisältävillä levyillä. Tunnen suurta myötähäpeää kun näen laitteita joissa on piirilevy ilman (maa)tasoja. Olen tähän itsekin syyllistynyt ja tulos oli melko maailmanluokan radiolähetin, kts. Spektrianalysaattorilla tekemiäni mittauksia täältä. Melkein hävettää tunnustaa että joskus tehnyt moisen:-X Tosin onpa noita näköjään myynnissäkin, esim. se Hifimaailmassa testattu CD-soitin joka varmaan lienee pörinöiltään tekstin perusteella samaa luokkaa :p

Jos ihan tinkimätöntä levyä tekisi niin 2-puoleisilla käyttiksillä 6 kerrosta olisi piirilevyssä aika minimi, 1. top-puolen reititys, 2. maa, 3. +VCC 4. -VCC, 5. GND 6. bottom-puolen reititys. Tietenkin sitten lisää kerroksia jos jotain muita apujännitteitä tarvitsisi. Mitään hataraa silppumaata ei kannata kyllä käyttää. Kannattaa muistaa että vaikka itse levy ei generoisikaan suuria taajuuksia niin huono levy tekee sen myös hyväksi vastaanottimeksi ulkoisille häiriöille.

Anteeksi hiukan off-topic mutta tuntuu että tätä ei tarpeeksi oteta suunnittelun huumassa huomioon.

t. Janne
 
Yhdynpä edelliseen vaikka kauheasti ei kokemusta mittauksista tai moneen kerrokseen suunnittelusta olekaan. Ja BTW, se on aika harvinainen taito, kun sitä ei edes opeteta kunnolla! Ei edes yliopisto tasolla. Tai en tiedä miten muualla, mutta ei ainakaan Tampereella. Vaatinee muutaman vuoden työkokemuksen alalta ennen kuin voi kunnolla ymmärtää kuinka hyvä leiska tehdään, jos silloinkaan.

-AL
 
Itse olen kokeillut dac:ssa LM4562, LT1364 ja LT1469.

Näistä suosikiksi valikoitui Linearin LT1469.

dac:ssa aiemmin ollut OPA2134 oli liian epätarkka ja
basso voittoinen.
 
"Diskreetti opari" on hiukan harhaanjohtava nimi, koska kyseessähän ei ole muuta kuin "normaali" vahvistinkytkentä, joka on yleensä mitoitettu linjatasoisille signaaleille ja pienehköille virroilla. Kuten Groner mainitseekin, etuina ainakin suhteellinen vapaus pääteasteen biaksiiin ja korkeampiin käyttöjännitteisiin.

-AL
 
Kappas; paitsi että opareista on viritelty keskustelua aiemminkin, osasin myös käyttää hakua... :D
Samalla voi vaikka yrittää kuvailla äänellisiä ominaisuuksia...
Viimeaikaisia vaatimattomia kokeilujani olen yrittänyt kuvailla lyhykäisesti web logissani. Tuovatko nuo kommenttini sitten mitään lisäarvoa kenellekään muulle, enpä tiedä, mutta toimii ainakin itselleni jonninsortin karkeana muistilistana. :cool:
 
AD797. Muita vastaavan tasoisia ei ole vastaan kävellyt. Tosin AD8099 on vielä kokeilematta.
AD797 oli alunperin shoppauslistallani, mutta jostakin syystä pudotin sen pois. Hmm.
Missä käytät ja miten kuvailisit AD797n "ominaissoundia"?
 
Back
Ylös