Parempaa ääntä Ushereista?

Peksi

Käyttäjä
Liittynyt
7.5.2009
Viestejä
56
Hei!

Ostin noin 1,5 vuotta sitten Usher 520II -kaiuttimet ja CA 540V2 -vahvarin. Lisäksi käytössäni oli jo ennestään joku Yamahan vanha CD-soitin, joka tuntuu toimivan ihan ok.

Olen ollut varsin tyytyväinen ääneen, mutta tyytymättömyys on kuitenkin hieman kasvanut tässä vuosien varrella. :D Ääni tuntuu toisinaan hieman 'jähmeältä'. No, olipas huono termi, mutta välillä tulee sellainen fiilis, että äänen tuottaminen olisi kaiuttimille raskasta, kun se saisi olla mielestäni ilmavaa ja helppoa. Lisäksi vahvarista tuntuu loppuvan välillä teho kesken. Varsinkin klassisella musiikilla potikkaa saa kääntää reilusti yli puolen välin. Eli ihan kaikkea ushereista en tunne saavani nyt irti.

Mitäköhän kannattaisi tehdä, jos ääntä haluaisi lähteä parantamaan? Pitäisikö hommata suosiolla uudet kajarit vai voisikohan vahvarin vaihdolla saada jotain muutosta aikaiseksi? CD-soitin menee myös jossain vaiheessa joka tapauksessa vaihtoon, mutta en tiedä auttaako se varsinaisesti tähän probleemaan. Parannettavaa voisi tietysti olla myös akustiikan puolella. Tällä hetkellä kuuntelen musiikkia noin 30 neliön yksiössä, jossa on sohva, sänky ja kaksi kirjahyllyä. Olen yrittänyt sijoitella kaiuttimia eri paikkoihin, mutta sillä ei ole tuntunut olevan juurikaan merkitystä.

Eli jos joku osaa sanoa, miten on saanut omista Ushereistaan parhaan äänen irti, niin otan mielelläni vinkkejä vastaan. :) Myös ehdotuksia paremmasta ja tehokkaammasta vahvaimesta saa antaa. Sanotaan nyt, että maksimissaan 1000€ voisin maksaa (uudesta) vahvarista, joka on toki melko paljon ottaen huomioon kaiuttimien hintaluokan. Toisaalta näin tulevaisuutta ja mahdollisesti parempia kajareita ajatellen voisin sijoittaa parempaan vahvariin jo nyt, jos siitä olisi vain jotain hyötyä.

Ai niin, kuuntelen musiikkia laidasta laitaan, joskaan Hip-Hop ja Trance eivät ole ikinä oikein sytyttäneet. Ja kiitoksia jo etukäteen kaikista vinkeistä ja kokemuksista aiheeseen liittyen. :) Aiheeseen on ehkä vähän vaikea kommentoida mitään epäselvän aloitusviestini perusteella, mutta katellaan mitä tästä tulee. ;)
 
Kerrohan vielä mikä tuo Yamahan soitin on, ja miten (minkälaisille jalustoille etc) nuo kaiuttimet on sijoitettu?
 
Kuulostaa ehkä "oma lehmä ojassa" -osaston suositukselta, mutta ota kuunteluun Consonance A100 Linear. Omistin sellaisen vajaan vuoden ajan ja tykkäsin kovasti.

Toinen mitä kannattaa kokeilla on NAD:n vahvistimet, tonnilla saanee jo aika hyvän mallin. Kolmas suositus on Yamahan uusi A-S1000. Jos taas pidät Cambridge Audion tyylistä ja äänestä, niin ota 740A tai 840A kokeilluun. Voit lisäksi vaikka ottaa kaiuttimet kaverille mukaan, kun menet kuunteluvierailulle.
 
Millaiset jalustat ja paljon kaiuttimilla matkaa seiniin? Onko molempien kaiuttimien ympäristö identtinen? Ensimmäisten heijastutten kohdat akustoitu?
Itsekkin painin ihan samanlaisen asian kanssa. Usher + Ca täälläkin( x-708 ja 840a) Liekkö sitten surkeita laitteita että ei ala soimaan.

Niin ja tässä samassa joku voisi kertoa että haittaako jos jalusta huojuu hieman, kun kaiuttimesta ottaa kiini ja kevyesti ravistelee? Ei keiku mutta joustaa. Miten teillä? Onko kuin betonitolpat?
 
Enemmän tehoa kehiin vaikka se ei olekaan kaikki kaikessa. Pikku-Usherit olivat testissä paljon epäherkemmät kuin ilmoitettu, taisi olla vain 83 dB mitattuna. Omien kokemuksien mukaan tuosta pikku-Cambridge Audiosta piti raottaa aika paljon volapotikkaa enenkuin alkoi paljon mitään tapahtumaan. Uusi Creekin Evo 2 voisi olla aika soppeli. Tai sitten Forvoicelta käytettynä Creek 5350SE alle tonnilla. Tai vaikkpa uusi Marantz 8000-sarjaa. Tai lähtötason Exposure. Tai Nad, sehän menestyi viime testissäkin.
 
Ei tuo vahvistin tuonut autuutta ainakaan minulla. Kyllä se vika on akustiikassa 90% todennäköisyydellä. Itselläni ollut s-520 ja 540r. Nytten x-708 ja 840a. Samat ongelmat seuraa mukana.
Niin ja äänitteet on aivan perseestä.
 
spour sanoi:
Ei tuo vahvistin tuonut autuutta ainakaan minulla. Kyllä se vika on akustiikassa 90% todennäköisyydellä. Itselläni ollut s-520 ja 540r. Nytten x-708 ja 840a. Samat ongelmat seuraa mukana.
Koettuasi että CAn vahvistin + Usherin kaiutin ei vastannut odotuksiasi, vaihdoit setin CAn vahvistimeen + Usherin kaiuttimeen? Melko peräänantamatonta. 8)
 
Mistäs tuollaista repäsit? Tasapainoiselta ja hyvältä ne tuntu. Halusin kuitenkin parempaa ja siksi ostin. Akustiikassa vika on.

Niin ja takakaiuttimet on Usheria myös.
 
Haluaisin edelleenkin tietää mikä CD-soitin Peksillä on käytössä, ja miten nuo kaiuttimet on sijoiteltu....
 
spour sanoi:
Mistäs tuollaista repäsit?
Ah. Luinpahan kai sitten hätäisesti ja väärällä ajatuksella tuon kirjoittamasi: "Ei tuo vahvistin tuonut autuutta ainakaan minulla ... Samat ongelmat seuraa mukana". Sori. :)
 
Tarkoitin että kun ongelmat johtuvat akustiikasta eikä mistään vahvistimesta. Kontrollin puutteeseen itsekkin etsin ratkaisua vahvistimesta, mutta ei se vika siinä ollut.
 
spour sanoi:
Tarkoitin että kun ongelmat johtuvat akustiikasta eikä mistään vahvistimesta. Kontrollin puutteeseen itsekkin etsin ratkaisua vahvistimesta, mutta ei se vika siinä ollut.
No ei se CA:n vahvistin sitä kontrollia itsestään taio ja tuskin muutenkaan ihan ykkönen sillä alueella on. Äänilähde vaikuttaa myös ja etenkin se tilan akustiikka niinkuin sanoitkin itse.
 
En päässyt käymään netissä muutamaan päivään, joten pahoittelut hiljaiselostani. :)

Elikkäs, cd-soittimena on malli Yamaha CDX-450. Lienee ostettu noin 90-luvun alussa.

Jalustat ovat Simexin peruslaatua, malli taitaa olla tämä: http://www.mareks.fi/?p=productsMore&iProduct=706
Jalustat on lisäksi täytetty 'hiekoitushiekalla'.

Sijoittelusta sen verran, että kajarit sijaitsevat tällä hetkellä kirjoituspöytäni edessä. Matkaa takaseinään on noin metri ja toisella kaiuttimella lisäksi sivuseinään 50 senttiä. Kaiuttimia vastapäätä on sänky. Sijoitus ei liene paras mahdollinen, koska tällä puolella huonetta on tosiaan vain sänky ja kirjoituspöytä. 'Akustinen materiaali' (sohva ja kirjahyllyt) sijaitsevat huoneen toisessa päädyssä. Hmmm...sekavaa, pitäisi ehkä yrittää vääntää jollain ohjelmalla joku pohjapiirros huoneesta.

Akustiikaltaan huone ei ole varmastikaan parhaasta päästä, koska terävästi taputtamalla kuuluu lievä kaiku. Tosin en tiedä millä moisen saisi eliminoitua pois. :-\
 
Peksi sanoi:
Akustiikaltaan huone ei ole varmastikaan parhaasta päästä, koska terävästi taputtamalla kuuluu lievä kaiku. Tosin en tiedä millä moisen saisi eliminoitua pois. :-\

Katsele seinille, kun näet kaksi paljasta seinäpintaa vastakkain, taputat käsiäsi vastakkain niiden välissä ja kuuluu räpättävä kaiku, niin ainakin toinen seinistä olisi hyvä akustoida jotenkin (kirjahylly, iso kasvi, taulu tai akustointilevy seinälle). Tyhjiin kirjahyllyjen hyllyihin voi laittaa vaikka sisustustyynyjä jne. Lisäksi kaiuttimien ensiheijastuskohdat olisi hyvä akustoida samalla tavoin (Kuva). Jos kuuntelutuoli tai sohva on lähellä seinää, niin sen taakse olisi hyvä myös laittaa diffuusori tai akustointilevy.

Tilaa rautakauppasi kautta Ecophon Master SQ -levyjä (~160 eur / 6 kpl paketti) tai kyttää kerrostalotyömaiden lähistöllä, jos saat ilmaiseksi katosta revittyjä levyjä, jolloin ne voi päällystää kankaalla. Noita levyjä on välillä myös kaupan myyntipalstalla.
Lisävinkkejä akustoinnista: https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?41905

Yamahan CDX-sarjan soittimet kelpaavat niin kauan kuin olet sellaiseen tyytyväinen. Omistin niitä pari ja ne ovat parempia kuin monet DVD-soittimet.
 
Ok, pitääkin alkaa miettimään tuota akustointia jotenkin. Jos kämppä olisi isompi, sijoittaisin kaiuttimet varmaan kirjahyllyjä (ovat täynnä kirjoja ;)) vastapäätä, mutta nykyisessä kopperossa siihen ei ole oikein mahdollisuutta. Pitää yrittää joka tapauksessa ainakin noiden taulujen ripustamista, josko ne toisivat parannusta tilanteeseen. Akustiikkalevyt kuulostavat aika hardcorelta, mutta ehkä niitäkin pitää kokeilla, jos kotikonstit eivät auta.

Kiitoksia myös vahvistinvinkeistä! Luultavasti tuo CA menee jossain vaiheessa vaihtoon, jahka kyllästyn sen tehottomuuteen. Ensimmäinen hankinta taitaa tosin olla läppärille uusi ulkoinen DA-muunnin, koska edellinen pamahti juuri äskettäin rikki(takuuajan jälkeen tietysti). :(
 
Ne levyt voi laittaa aluksi seinää vasten kallelleen ja jos jättää parin sentin ilmaraon levyn ja seinän väliin, niin ne auttavat hieman matalempiin taajuuksiin (kuten myös se että jos laittaa kaksi levyä päällekäin).
 
rajani sanoi:
Ne levyt voi laittaa aluksi seinää vasten kallelleen ja jos jättää parin sentin ilmaraon levyn ja seinän väliin, niin ne auttavat hieman matalempiin taajuuksiin (kuten myös se että jos laittaa kaksi levyä päällekäin).

Ja jos miettii paljonko saundi paranee pistämällä 100€ vahvistimeen vs 100€ akustointilevyihin niin puhutaan melko isosta erosta akulevyjen eduksi. Kokeilla voi vaikka pistää patjoja seiniä vasten, mutta vaahtomuovihökötysten teho on olematon verrattuna lasi/kivivillasta tehtyihin oikeisiin akustiikkalevyihin.
 
Älkää sekoittako hitaasti aukeavaa voimakkuudensäädintä tehottomuuteen. Onhan CD-soittimesi voimakkuussäädin täysillä?
 
CD-soittimen voimakkuudensäädin on kyllä täysillä. Soittimessa lienee vieläpä ihan kohtalaisen kova antosignaali. Edesmenneen DA-muuntimeni kautta läppäriltä kuunneltaessa tehoa sai pistää vielä hieman lisää saman äänentason saavuttaakseen.

Vahvareiden potikka-asteikko lienee tehon suhteen jossain määrin logaritminen, joten poweri ei ole sinänsä CA:sta varmaankaan loppumassa. Pidän kuitenkin näin periaatteessa ajatuksesta, että vahvarista löytyy reserviä eikä nuppeja tarvitse hiljaista klassista kuuneltaessa kääntää ihan koilliseen asti. ;) Noin isolle kääntäessä myös kohina kasvaa häritseväksi, mikä saattaa tosin johtua varmaan myös soittimesta/kaiuttimista.
 
Hitaasti aukeava volumesäätö on todellisuudessa etu, sillä tavoin saadaan enemmän käyttökelpoista säätöaluetta potentiometrin 'hyvälle' alueelle ja volumen kaukosäätökin onnistuu kun asetus ei loiki isoin portain. Mutta tietysti voi olla makeeta kun heti tulee paljon... :-\

Kohiseeko systeemisi esim klo 12:n volalla käyttämättömällä ottoliitännällä?
 
Back
Ylös