paras vintage vinyylisoitin

ramile

Käyttäjä
Liittynyt
27.10.2008
Viestejä
32
kertokaa mileipiteitä hyvistä, laadukkaista vintage levysoittimista...kiitos! mitä harvinaisuuksia on tarjolla ja mihin hintaan yms...
 
Tavoitehintaluokka tietysti vaikuttaa, mutta ainakin Linnejä kannattaa katsastaa ebaysta.
 
No höpön pöpön Linn.

Tässä se on:
cbTD124_2.jpg


vaikka onkin se lesser specimen MKII, niin kuitenkin,

..TD124.

*flame over* ;)
 
Niin ton vintage-sanan voi tulkita aika väljästi ;)

garrard301-2arms.jpg


Mutta tää sit kans jos kerran tolle tielle lähdetään. Garrard 301, sir.
 
Mitäs toi toinen varsi tekee? Toinen hakee vasemman kanavan ja toinen oikean? :D
 
alspe sanoi:
Mitäs toi toinen varsi tekee? Toinen hakee vasemman kanavan ja toinen oikean? :D

Yhdessä varressa stereorasia ja toisessa mono. Tai toisessa 78rpm optimoitu rasia. Hmm... mahtuis tuohon kolmaskin vipu...
 
Arigato vaan muille vintagesoittimille, Technics SP-10
index.php


Jos tuntee vetoa suoravetoa kohtaan niin tuolla on lisää klassikkoja mainittuna:
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?42198

Ja jos hintaluokat kiinnostavat niin ebay.de (hakusana plattenspieler) ja ebay.co.uk (turntable) antavat rutkasti selattavaa erilaisista uusista ja vanhoista tuotteista. Mintti Garrardin 301 meni brittibayssä reilun 3000£ hintaan jokin aika sitten, käytetyt on halvempia.
 
Itse en ole koskaan ymmärtänyt Thorens 124-pyöritintä, joka on sekasikiö hihna-vetoista sekä välipyörä-vetoista soitinta. Lisäksi ainakin MK1-versiossa on magneettinen levylautanen, joka olisi syytä korvata Schopperin lautasella jos aikoo käyttää MC-rasioita.

Itselleni ainoita harkinnanarvoisia vintage-soittimia on: Garrard 301,401 ja jotkut EMT:t. Linn Sondek on turhan ristiriitainen tapaus vaikka kysymyksessä olisi white-oil versio ilman nurkkatukia ja Basik-powerilla.

Hörhelö
 
Minä, ilmeisistä syistä, vannon Garrard 301:n nimeen mutta 401 on hyvä kanssa. Mikä on paras, sitä voin vain arvailla toisen käden tietojen pohjalta. Kaikki EMT:t kuulemma ovat ainakin hyviä ja miten olisi tämä, Nakamichi Dragon CT.

Juhani
 
Petri Mutanen sanoi:
Itse en ole koskaan ymmärtänyt Thorens 124-pyöritintä, joka on sekasikiö hihna-vetoista sekä välipyörä-vetoista soitinta. Lisäksi ainakin MK1-versiossa on magneettinen levylautanen, joka olisi syytä korvata Schopperin lautasella jos aikoo käyttää MC-rasioita.

Itselleni ainoita harkinnanarvoisia vintage-soittimia on: Garrard 301,401 ja jotkut EMT:t. Linn Sondek on turhan ristiriitainen tapaus vaikka kysymyksessä olisi white-oil versio ilman nurkkatukia ja Basik-powerilla.

Hörhelö

Petri,
124:a sanoi joku tuttu suurinpiirtein näin: "a balanced combination of smooth operation of an idler and of that resolving power and authority of belt drive". :D

Tosta MKI:n magneettisesta levylautasesta: mun oikeastaan pitäsi tietää, tai olla ottanut asiasta selvää, mutta enpä ole. Niinpä esitän hieman keskenään ristiriitaisia väitteitä aiheesta, tai toistan urbaanilegendoja. En aiheesta ole viitsinyt ottaa täsmällisesti selvää, koska mullla on TD124 alkuperäisellä lautasella, joka ei ole magneettinen. Vaihtoehdot ovat: 1) osa 124:a on toimitettu mainitsemallasi lautasella, osa tällä ei-magneettisella. Muitakin muutoksia MKI:n tuotantohistoriaan sisältyy, voisi siis kuulua niihin tämänkin. 2) magneettisuudesta valittavat käyttävät TD124:a ranskalaiseten harhaoppien mukaan=ilman päällilautasta. Rasian etäisyys lautassesta on tällöin tietysti pienempi, ja ongelma saattaa tulla esille. Mutta niin kuin sanoin, en ole viitsinyt kokeilla mitä tapahtuu jos otan tuosta ton päälilautasen pois, nähdäänkö silloin sitten se kuuluisa rasian liimautuminen lautaseen. 3) Mä haluaisin 401:n, jos ei muuta niin tauluksi olohuoneen seinälle. Se on vaan _niiin_ kuumottavan näköinen.

Mutta tohon alkuperäiseen kysymykseen, se Mallaksen kysymä "tavoitehintaluokka" olisi hyvä tietää. Nykyään alkaa Lencotkin olla jo niin hinnoissaan että pitäsi ehkä ehdottaa sellaista DIY-henkistä "roll your own"-vintagesoitinta. Eli:eek:sta P3-24+AT95 ja odota 30 vuotta.

Joitain Kenwoodin ja Teknarin suoravetoja taitaa ivielä saa ilman että menee munuaisetkin. Muuten nämä alkavat olla ihan naurettavisssa hinnoissa, jotkin vanhat levysoittimet. Toisten kohdalla taas täytyy sanoa että tämän hetkinen hinta on edelleen edullinen tai kohtuullinen, jos katsoo soittimen rakennetta, työn jälkeä ja odotettavissa olevaa käyttöikää, ja vertaa sitä useimpiin uusiin markkinoilla oleviin.
 
  • Tykkää
Reaktiot: YXZ
Tuosta 124:sen ymmärtämisestä: Täytyy muistaa millaisessa evoluutiovaiheessa levysoittimet olivat kun 124 tuli markkinoille 50-luvun lopulla. Taisi olla välipyörävetoisten aikakautta vielä ja hihnavetoiset vasta tuloillaan vuosien päästä, suoravetoisista puhumattakaan.

Valurautaisesta levylautasesta semmoista, että ainakin MK2:sen aikaan oli vaihtoehtoisesti saatavilla myös valettu alumiinilautanen niille, joita mahdollinen magneettisuus pelotti. Semmoinen on originaalina omassani.
 
Itsellä on Luxman PD-441 ja PD-350 pyörittimet (70- ja 80-luvun tekeleitä) joissa molemmissa on SME series III äänivarret. Molemmat ovat erinomaisia pyörittimiä ja ovat rakenteeltaan tekoa.
 
En osaa lainkaan kommentoida parhaiden vintage-sorvien sointia, mutta jos voittaisin lotossa ja kuuntelutilakin kasvaisi hieman suuremmaksi niin hankkisin varmaankin EMT 950:n. Ihan vaan siksi, että siinä on vakuuttavimman näköinen levari ikinä. Ja kai se soikin suht hyvin... ;) Kuvassa BBC:n versio aiheesta.

EMT%20950_BBC-1.jpg
 
En tiedä mikä on paras, mielipiteitä on varmasti monia. Itsellä on tuo Garrardin 401 eli se hieman saatta vääristää omia näkemyksiä. Kuitenkin jos itse sitä "lopullista" soitinta tämän lisäksi alkaisin hankkia ja raha ei olisi ongelma, niin Loricraftin modaama Garrard 501 voisi olla hieno tämän topicin hengessä. SOaksi siksi, koska SME20 ei vielä ihan vintage-ikään ole kerennyt.. :)

IMG_2029_fs.jpg


Samaan legendasarjaan näiden Garrardien kanssa menevät kyllä ainakin Thorens TD124, Teknarin SP10, EMT ja pari muuta huipppumallia usealta japsivalmistajalta esim. tuolta suoraveto- ja studiomyllyjen tontilta. Ihan esim. Luxman, Sony, Kenwood-Trio saakka. Ehkä myös Goldmund kuuluisi mainita?
 
Mika K sanoi:
Loricraftin modaama Garrard 501

Tarkennetaan sen verran, että Loricraft omistaa nykyisin oikeuden Garrard-tuotenimeen ja valmistaa tuon 501:sen alusta loppuun.
 
Ok, kiitokset korjauksesta. Itse olen ollut siinä uskossa, että strippaavat vanhoja yksikköjä ja rakantavat uusiksi. parempi kun ei ole perehtynyt, niin ei tarvi alkaa säästämään. Jos tuo Garrard 501 on uusituotantoa niin tavallaan hieno juttu, mutta ei tainnut kuulua enää tähän topicciin :)
 
Mika K sanoi:
Ok, kiitokset korjauksesta. Itse olen ollut siinä uskossa, että strippaavat vanhoja yksikköjä ja rakantavat uusiksi.

301 ja 401:n kohdalla toimitaankin juuri noin, että vanhoja soittimia täyskunnostetaan ja niiden osia tehdään tarvittaessa myös uustuotantona, tiettyjä mekaanisia kohennuksiakin on tehty.
 
Tietyissä piireissä se Shindon modaama 301 on se The Soitin. Tuommoisia tuskin täältä kotomaasta löytyy?
 
Tässä jossain vaiheessa voisi lähettää oman koneen tuonne Loricraftille huoltoon, niin pyörisi sitten vielä siinäkin vaiheessa kun meikäläisestä aika jättää ;)
 
Back
Ylös