Paras materiaali keskiääni koteloon

Janne-ii

Hifiharrastaja
Liittynyt
25.12.2007
Viestejä
2 595
Kaupunki
Nokia
Mikäs olisi paras rakennusmateriaali keskiääni koteloon? Kaiuttimeksi tulisi Alpair 5 noin 0.6-1l koteloon. Toistoalue suunnilleen 1000-20k. Mdf sekä muut levymateriaalit taitavat heijastaa ääntä takaisin kartioon sotkien toistoa turhaan? Lasikuidun kanssa myös samaa ilmiötä havaittavissa. Kotelo tulee midbassokotelon sisään, joten ulkonäöllä ei ole merkitysä. Mites toimisi uretaanivaahtolevy, joka olisi tiivistetty puulevyllä tai lasikuidulla ulkopuolelta tiiviiksi?
Haaveena olisi rakentaa kesällä Alpair 5 - CCS SDX 7 kombo, jossa Alpair toistaa 1k ylöspäin ja CCS:n elementti bassot ja alemmat keskiäänet. Basson kotelostakaan ei tule aivan kantti kertaa kantti laatikkoa vaan ajattelin ylhäältä päin katsottuna pisaranmallista koteloa, reunaheijastusten minimointia silmällä pitäen.
Kommentoikaa kunhan ette täysin tyrmää ;)
 
Puusta ite tekisin, esim. vaneri, mdf..jos vaimennusainetta on tarpeeksi elementin takana ja sisäseinillä en huolestuisi heijastumista. Laita sinne sisäseinille vaikka tiiviimpää vaimennusainetta, bitumia, huopaa tms.
 
Juu vaimennusaineet ovatkin mietintä myssyssä. Ainakin autojen vaimentamiseen tarkoitetut vaimennusmatot sopivat tuohon hommaan. Miten paljon kotelon muotoon tarvitsee kiinnittää huomiota parhaan toiminnan kannalta. Onko esim. ympyräkartio parempi kuin kulmikas laatikko?
 
Eikös tuo jos tekee syvän siitä kotelosta ja muotoilee sivuseinät, katon ja pohjan siten ettei ne ole keskenään samansuuntaisia ja käyttää paljon vaimennusainetta. Esimerkiksi joka kantilta taaksepäin kapeneva pyramidi muodoksi ja syvyyttä tarpeeksi. 1000Hz aallon pitäisi 1/4 aallonpituuden nyrkkisäännön mukaan vaimentua jo 10cm vaimennusaineeseen eli villaa tai vanua.
 
Hyvä konsti materiaalin valintaan on koputella materiaalia , siitä toistuva ääni kaiuttimessa on oikeastaan juuri sama. Materiaalilla on tietysti suuri merkitys, mutta myös sillä esim. missä suunnassa puun säikeet ovat ja miten puu on tuettu. Vaimennusmateriaalin liikakäyttö omien kokemuksien mukaan tappaa tiettyä dynamiikkaa ja akustisten soittimien sointia. Yksi konsti on käyttää vain vähän vaimennusmateriaalia, mutta sensijaan puuhun voi porata paljon erikokoisia ja pituisia upotuksia eli näin kotelon heijastusta pyritään pienentämään. Kaikenlainen maalaaminen ja lakkaus yleensä vain huonontavat ääntä, mutta kai sitä kaiuttimessa ulkonäköäkin pitää olla.
 
Back
Ylös