Panssarivaunu vahvistimet - kokemuksia järeistä möröistä

Susivatkain

Käyttäjä
Liittynyt
27.11.2008
Viestejä
1 767
Kaupunki
Helsinki
Olisi mukava kuulla kokemuksianne järeistä vahvistimista jotka ei vaikeaa kaiutinkuormaa vapise. Eräs harrastaja tuolla jo heitti hyvän termin; panssarivaunuvahvistimet. Mitä nämä voisi olla?

Mistä piirteistä näissä pidät? Tai et pidä? Millaisia merkkejä on saatavilla? Oletko siirtynyt järeään luokkaa tai sieltä pois? Mikä on järeä? Onko se automaattisesti ja aina vain A-luokkaa vai pärjääkö näissä karkeloissa AB tai B transistorit?

Sana on vapaa. Taakse poistu! :)
 
Illusion Hybrid, driveri putkilla, pääteaste transuilla A-luokassa. Järeä rakenne ja oikein hyvä ääni Magnepaneilla mutta työn jälki ei paljoa vakuuttanut. Lisäksi toinen kanava pamahti jossain vaiheessa. Muistaakseni pari vastusta kärähti. Pian ohvolaisen jälkeen siirryin diy-päätteisiin.
 
Juuri tällä hetkellä kokeilussa Revojen basso-osille Mark Levinsonin No23, henk.koht pidän tätä vahvistinta panssarivaunu kategoriaan
soveltuvana.

Verrokkina vanhaan vahvistimeeni (Arcam P38) pidän "Markun" tyylistä hoitaa bassojen ohjaamisesta ilman mitään ylimääräistä pakottomuuden tunnetta. Voimaa riittää reilumpaankin revitykseen. Jos vahvistinta pitäisi muutamalla adjektiivilla kuvailla olisi lista seuraavanlainen: vaivattomuus, ilmavuus, ja helppouden tunne. Ja tässä nimenomaisessa järjestyksessä.

Jos kukkaron nyörit heltyvät vahvistimen kohdalla, on se pysyvä lisä tämän huushollin lämmityksessä. :D

On se kiva kun on niin pjärskeleen kuuma ettei voi kuin istua sisällä... 8)
 
En tiedä pitäisikö joskus hankkia kunnon hitsauskone tähänkin kotiin. Ne ovat kuitenkin jostain syystä pienestä asti kiehtoneet. Joku siinä järkähtämättömyydessä, tehoreserveissä ja tinkimättömästi överiksi vetämisessä vaan kiehtoo. Ja jos rahaa olisi kuin rosvopäälliköllä, niin tähän kotiin voisi tulla moinen:

saref.jpg
 
McIntoshin 501 monopääteet. En tiedä onko nuo nyt niin järeät vaikka niitä ohjeiden mukaan kahden ihmisen pitäisikin liikutella ;). Ainakin jälleenmyyjä niitä järeiksi "haukkuu" käytettyjen listallaan. Vaikka nuo hieman painavat ovat niin kyllä ne lapsiperheessäkin saa turvallisesti lasten ulottumattomiin (jos niin haluaa).

No AB luokassa toimivina eivät juuri huonetta lämmitä ja äänikin on sellainen, että huonotkin kaiuttimet kuulostaa hyviltä (siis kaiutinpäivitystä odotellessa :D). On ilmaa ja mukavaa rullaavuutta. Yksityiskohtiakin puskee pihalle ihan kivasti lähteestä riippuen. Eipä nuo mittarit oikein ole koskaan vielä keskikohdan oikealla puolella käyneet joten taitaa olla reserviä jäljellä aikas paljon. Kun koko johdotuksen saa vietyä balansoituna alusta loppuun olen huomannut tilantunnun kasvaneen ja sen, että ensimmäisenä volumen kiertäminen ei hyppäytä lopputuotetta silmille vaan kasvattaa kattoa. Kun vedot olivat rca:ta (siis tasamaan lähteestä johtuen) kasvatti volumen lisäys räikeyttä ja jollain tapaa hyppi tuote koko ajan silmille. Tässä on selväksi tullut ainakin se, että kaikki tasamaan tuotteet eivät lähteenä näiden kanssa oikein kelpaa, mutta samasta maanosasta tulevien tuotteiden kanssa kuulostaa ihan kelpo tavaralta (ei siis välttämättä saman merkin lähteiden kanssa). Perstuntumalta sanoisin, että sopisi minun makuuni parhaiten 91-93 db herkkyyden omaavilla kaiuttimilla, nykyiset on 89. En oikein osaa sanoa miksi näin "tunnen" koska reserviä olisi vaikka minkä liikuttelemiseen, mutta kuitenkin...
 
Hardsoft sanoi:
Tässä voisi olla yritystä:
...
Valitettavasti kokemukset ovat jäänneet vähiin, kun en ole vielä voittanut lotossa :-\

Täytyy laittaa harkintaan, heti kun saan sen panssarivaunun hommattua tyrkkään tuollaiset sinne sisään ;)
 
Panssarivaunuvahvistin... Mielenkiintoinen termi, mutta kovin osuva. Joskus 80-luvulla pidin Kenwoodin integroitua todellisena mörkönä, mutta sittemmin tiedon karttuessa ei ollutkaan kodinkoneeni lainkaan pelottava. Muutaman Classen kautta etenin kohti panssarivaunuluokkaa hissuksiin ja ajan kanssa.

Mark Levinson 331 lienee jonkun mielestä panssarivaunu, mutta niin vain jäi sekin kevyeksi kun eteen laitetaan riittävän vaikea kuorma. Usher 1.5 jäi myös jalkoihin. Dynamic Precision no1 (45 kg) puolestaan ei kaihda juuri mitään.

Panssarivaunuvahvistimella minä käsitän sellaisen pelin, joka soittaa sitä kuuluisaa ratakiskoa. Sellaisen, joka pystyy luomaan konserttiäänenpaineen isossa ja vaimennetussa kuunteluhuoneessa vaikkapa kuuluisilla Apogeen yhden ohmin Scintilloilla. Lueskelin tätä koskevaa kirjeenvaihtoa eräällä palstalla, ja olivat löytäneet nykyisin tuotannossa olevista vahvistimista kokonaista viisi mallia jotka vaivattomasti tähän kykenevät.

Minun mielestäni ei ole juuri väliä sillä, onko AB- vai A-luokkainen peli, virranantokyky ratkaisee.

Nykyinen A-luokkainen Krell KRS 100 -pariskuntani täyttänee panssarivaunuvahvistimen tunnusmerkit. Yhteispaino on 130 kg ja virtaa ne antavat riittävästi. Ok, "vanhaa romurautaa" sanoo varmaan aika moni, mutta toisaalta toimivat kuin junan vessa ja täyttävät minun tarpeeni. Vaativat 16 ampeerin sulakkeen ja jossain määrin paksut piuhat. On toki suuri määrä äärettömän upeita panssareita myös uusina tarjolla, mutta harva valmistaja antaa luvan kytkeä niihin nykyisiä kaiuttimiani. Mark Levinson mm kielsi edes kokeilemasta.

Tässä linkki jos kiinnostaa nähdä "livenä":
http://www.youtube.com/watch?v=T7JdeT9BxpQ
 

Liitteet

  • Krell_KRS_100_up.jpg
    Krell_KRS_100_up.jpg
    122 KB · Katsottu: 30
Jos tehosta puhutaan, ei niinkään painoista, D-luokkalainen Bel Canto Reference monopääte antaa 1000W 4-ohmiin per kanava. En tiedä sitten miten toimisi esim. Apogeen kanssa ???

Toinen, fyysisestikin (40 kg/kpl) järeä laite mikä tulee mieleen on lähiseudun gurujen :D käyttämä Audionetin Amp Max (700W 4 ohmiin). Tämä vahvistin muistakseni toimii tiettyyn rajaan A-luokassa. (http://www.audionet.de/main/elektronik/endverstaerker/max/charakteristik/page.html?L=en). Jos epäilee kyseisen vahvistimen kykyä tuottaa äänepäinevaroja kannattaa varata kuunteluaika Olalle :)

Integroiduista on jäänyt mieleen itselläkin ollut Bladeliuksen S101 (=Thor) jossa oli 1,8 kW:n muuntaja, ja josta ruotsalaiset olivat mitanneet nimellisteholtaan 2x150W vahvistimesta, jopa 2x500W tehoja 2 ohmin kuormaan. Ei siitä ainakaan teho loppunut paneelien ajossa (Maggien 1.5, 1,6 ja 3.6) mutta kuuma kyllä tuli kuunnellessa :D
 
akk sanoi:
Jos tehosta puhutaan...

Vielä Burmester 909 MK5:stä :D

Technical data:
▪ Power output:
- Stereo: 2x600W(4 ohms) 2x1.250W(1 ohm)
- Mono: >1x1930W(4 ohms) >1x3200(1 ohm),(at appropriate AC input)

▪ Continous peak current: 65A

▪ Damping factor: >1000

▪ Noise suppression: >81 dB

▪ Input sensitivity:
- 710 mV for full gain
- 290 mV for 100W into 4 ohms load

▪ Frequency response: 0-200kHz (-3dB)

▪ 20 selected power transistors per channel

▪ Rise time (stereo/mono):
- 1,4 µs into 4/8 ohms load
- 1,9 µs into 1 ohm load

▪ Over-dimensioned power supply with 160.000 µF filtering and a 3,5 kW torodial transformer.
 
Mielenkiintoisia viestejä! Ilkan video ja tarina oli tosi kiinnostava. :)

Samoin täällä vilisee sellaisia merkkejä jotka ei tunnu lainkaan tutulta. Kiinnostavaa kun saadaan monipuolisuutta keskusteluun. :)
 
Otsikossa ei sinänsä ole mitään vikaa, tottakai tämmöisiä saa kysellä. Kiinnostavaa ilman muuta. Mutta jos halutaan kokemuksia niin jäänee ketjun anti sangen vähäiseksi. Epäilen nimittäin ettei esim. seuraavia herttaisen suloisen siroja pelejä tässä maassa kauheasti omistuksessa ole:

9011vonLinks.tif

mbl 9011

power_amp_1_th.gif

Balabo BP-1 MK-II

B_1000.jpg

Luxman B-1000f

Suomessa tuskin yksikään ihminen omistaa ainuttakaan näistä, hyvin harva on missään päässyt kuulemaan yhtäkään näistä ja tuskin kukaan vertailemaan näitä yhtään minkään kanssa. Joten "keskustelu" loppuu hyvin äkkiä - ennen kuin se on edes alkanutkaan. Mutta esim. Luxman lupaa sivuillaan seuraavaa:

"With an amplifier that is stable into a 1 ohm load; no matter what impedance the speker drops to, nor need to worry about your speaker's phase shift - these amplifers are unflappable.

With continuous output power of 2,000 watts into 1Ω - will easily drive the most difficult speaker loads."

Joten eiköhän tolla aja vähän hankalampiakin kajareita.
 
Atma-Sphere Music Amplifier MA-3, Jadis JA-800 sekä ARC Reference 610T monopäätteet ovat "suhteellisen jämeriä" laitoksia. Mulla ei ole tietenkään niistä kokemusta, liekö kellään tässä maassa...
 
kronos sanoi:
Otsikossa ei sinänsä ole mitään vikaa, tottakai tämmöisiä saa kysellä. Kiinnostavaa ilman muuta. Mutta jos halutaan kokemuksia niin jäänee ketjun anti sangen vähäiseksi. Epäilen nimittäin ettei esim. seuraavia herttaisen suloisen siroja pelejä tässä maassa kauheasti omistuksessa ole:

Kronoksen kommentti on sangen oikeaan osuva. Olen itsekin sortunut vaihtoehtojen puutteessa tuttuun ja turvalliseen Krell-Levinson -osastoon. Ja onhan se myös niin, että tuon hintaluokan kokeilut tässä valitettavan pienessä maassa jäävätkin harvojen herkuksi.

Pitäisiköhän ottaa asiaksi järjestää forumin puitteissa oikein kunnon ryhmämatka jonnekin messujen mekkaan, jossa pääsisi kummastelemaan ison maailman pelejä? Sellaisia, joista ei välttämättä Suomeen asti ole tullut edes kuvia ;-)

Olen puuhaamassa Apoll Acousticsin kanssa sessiota, jossa O-P Lehdon D-luokkaiset laitetaan Scintilloja ajamaan. Saapa nähdä miten siinä käy, toivottavasti hyvin :) Lupaan raportoida kokeilusta palstalla.

Ja tiedoksi kaikille, että luokseni saapi tulla visiitille kuulostelemaan kilkkeitäni jos siltä tuntuu. Kahvia en lupaa koska en omista keitintä, mutta teetä saa sekä hyvää shampanjaa :p
 
kronos sanoi:
...Mutta jos halutaan kokemuksia niin jäänee ketjun anti sangen vähäiseksi.

Näin on, mutta tyydymme sitten katsomaan kuvia, kuolaamaan ja spekuloimaan. :D :p

Ja yhteismatkat/sessiot ovat aina kiinnostavia.
 
Tuollaista Luxmanin isoa B-1000f monopäätettä en valitettavasti ole päässyt kokeilemaan omassa setissä. Nähnyt ja kuullut kyllä.

Samalta merkiltä tosin löytyy mainio M-05, joka on stereomoodissa puhdasta A-luokkaa 105W 8Ohm kuormaan. Stereomoodin ongelmana tässä vintage-ikäisessä 40kg purkissa on sen kyky ajaa kuormia ainoastaan 2Ohm tasolle saakka. BTL-kytkettynä (vahvistin muuttuu monovaffiksi) laitteen pitäisi yhden läpyskän mukaan olla vakaa aina 0.5Ohm kuormaan. Sekä steromoodin että BTL-moodin tehonkulutus ilman kuormaa on sellaiset 540W. Nyt kun tuossa huonetta lämmittää kaksi kappaletta BTL-kytkettyjä lootia, niin lämmöntuotto toisin sanoen on vaatimattomat 1080W ilman kuormaa...

Laitteessa on muuten omat kajariliitännät ja kytkennät staatteja ja niiden tuomia vaikeita kuormia varten. En ole itse päässyt kokeilemaan, mutta olen kuullut että vaikeimmatkin kuormat hoituvat ainakin monomoodissa kun ko liitäntöjä käyttää...

Onko tuo panssarivaunuvahvistin? En oikein usko, sillä tuuletinjäähdytyksen vuoksi ulkonäkö ja paino eivät ole niin vakuuttavia kuin massiivisilla jäähdytysrivoilla varustetuilla vehkeillä, joiden jäähdytysmekaniikka yksinään painaa ainakin 20kg... Kyseessä on kuitenkin parasääninen kapistus, joka on omaan settiin missään vaiheessa kokeiltavaksi eksynyt...

Tällaisten möhkäleiden jälkeen muunlaiset ratkaisut tuntuvat ja myös kuulostavat jotenkin rimpuloilta...

t. jjahifi

PS. Ai niin, Luxman M-05:
m-05.JPG
 
akk sanoi:
Jos tehosta puhutaan, ei niinkään painoista, D-luokkalainen Bel Canto Reference monopääte antaa 1000W 4-ohmiin per kanava. En tiedä sitten miten toimisi esim. Apogeen kanssa ???

Toinen, fyysisestikin (40 kg/kpl) järeä laite mikä tulee mieleen on lähiseudun gurujen :D käyttämä Audionetin Amp Max (700W 4 ohmiin). Tämä vahvistin muistakseni toimii tiettyyn rajaan A-luokassa. (http://www.audionet.de/main/elektronik/endverstaerker/max/charakteristik/page.html?L=en). Jos epäilee kyseisen vahvistimen kykyä tuottaa äänepäinevaroja kannattaa varata kuunteluaika Olalle :)

Integroiduista on jäänyt mieleen itselläkin ollut Bladeliuksen S101 (=Thor) jossa oli 1,8 kW:n muuntaja, ja josta ruotsalaiset olivat mitanneet nimellisteholtaan 2x150W vahvistimesta, jopa 2x500W tehoja 2 ohmin kuormaan. Ei siitä ainakaan teho loppunut paneelien ajossa (Maggien 1.5, 1,6 ja 3.6) mutta kuuma kyllä tuli kuunnellessa :D
moi
olan ampit ei kykene työntämään.scintilloja 100b tasolla tuntiakaan niitä ei ole suuniteltu, alle 1 ohmin kuorman ajoon.ne kyykkää.olen varma että olakin tietään kun on omistanut scintillat.muuten hyvät vahvarit,
ter,reiska
 
moi
jjahifi en menisi vannomaan kokeilematta,miten hienot luxsit pärjäis scintillojen kanssa,se menee10hz-100hz 0,9ohm 100hz-1khz 1,3ohm
1 khz-2khz 0,8ohm ylimmillään taajuuskaita 2,4 ohm.se on todella vaikea kuorma
mulla oli jossain vaiheessa rotellin 1090.mikä testien mukaan työnsi mitä kaiutinta vaan. melkein 50 kg mötikkä.virtapuoli 2,5 kw muuntajia.
sillä ei tehnyt mitään tommosten kaiuttimien kanssa,siinä oli ilmeisesti lämpösuojat ääntä korkeintaa 90db sitten ne rupes vähänajanpäästä
hyppimään päällä.sillä ois voinut heittää meri.metsoa perseeseen.tai ankkuriksi ois maalannut vihreeksi ei kalat ois pelästynyt.mutta varmaan hyvä vahvistin toisille kaiuttimille.
ter.reiska
 
^Joo, tuo M-05 ei varmasti selviäisi Scintillojen kanssa stereomoodissa. Vaffi vetäisee stereomoodissa suojapiirit päälle jos kuorma menee alle 2Ohm. Kokeiltu on Infinity Kappa 9 -parilla... BTL-kytkettynä vehkeen pitäisi toimita toisin varsinkin jos käyttää juuri paneeleille tarkoitettuja kajariliitäntöjä, sillä ainakin Staxin isoja kajareita on tuolla ajeltu BTL-moodissa ja jostain muistelen, että nuo isot Staxit ja Scintilla olivat yhtä ikäviä vahvistimille. Mutta ehkä eri tavalla, joten voi olla että M-05 ei jaksaisi ajaa Scintilloja.

t. jjahifi
 
miks ne scintillat on tehty niin vaikeeks? on vaikeimmat mut ei varmasti parhaat!!?
juu off topic, jatkakaa panssarivaunuvahvistimista!
 
Back
Ylös