Paneelikaiuttimet

Juickis

Hifiharrastaja
Liittynyt
4.7.2007
Viestejä
3 917
Kaupunki
Turku
Tere!
Paneelikaiuttimet kiinnostaisi kovasti ja kysyisinkin nyt, että millaisella vahvistimella tuollaisia tulisi ajella? Olen lukenut, että putkipeleillä soi hyvin juu. Mutta entäs transistorivahvareilla? Pitääkö paneeleille ylipäätään olla tehokaskin vahvistin? Musiikkimakuni ylettyy pelkistäen Stam1nasta Olavi Virtaan :) .Toimiiko paneelit kaikenlaisella musalla?

Tällä hetkellä olkkarista löytyy Arcam A75, Argon2, Vincent cd-S2 ja Pro-ject RPM4. Onnistuisiko paneeleiden ajelu esim. tuolla vahvistimella, vai kannattaako lähteä yrittämäänkään?
 
Pääsääntöisesti paneelit ovat epäherkkiä ja vaativat rutkasti tehoa. Toisaalta, jos kovat äänenpaineet eivät ole hakusessa, niin esimerkkinä se, että itse ajelin pieniä Magnepanin paneeleita 30W triodipäätteellä ilman ongelmia tai edes toivomisen varaa mihinkään suuntaan. Mutta yleinen mielipide näyttäisi olevan, että tehoa ja trankkuja paneeleille.

Ja riippuu paljolti siitä mitkä paneelit ovat kyseessä tietysti.
 
Moikka!
Olen soitellut Magnepanin pikkumallistoa (MG-12) eri systeemeillä ja aina on tehtävänsä tehnyt.
Sen olen huomannut, että Maggie antaa enemmän, jos tarjoat enemmän (laatua). Eli koko kalusto määrää paljon.
Nyt paukutan tuota Maggie-neitoa Primalunan putkikalustolla ja tykkään.
Toisaalta trankuillakin homma on tuonut säpinää.(Audio Analoguen ihanat Donizetit).
Minä maltilla kerrostalossa, jolloin ei tehon tarve ole ollut pulmana.
 
Tässä alkutaipaleella kun ei ole tyhmiä kysymyksiä ;) niin miten paneelikaiuttimet eroavat "tavallisista" kaiuttimista?
Tiedän kyllä noin niin kuin ulkonäöllisesti... :D
Onkos siihen yksinkertaista vastausta? Kaksinkertainenkin käy....
 
Renny sanoi:
Tässä alkutaipaleella kun ei ole tyhmiä kysymyksiä ;) niin miten paneelikaiuttimet eroavat "tavallisista" kaiuttimista?
Tiedän kyllä noin niin kuin ulkonäöllisesti... :D
Onkos siihen yksinkertaista vastausta? Kaksinkertainenkin käy....

Vaikkei paneelikaiutin aina olekaan elektrostaattinen, tämä kannattaa lukea: http://en.wikipedia.org/wiki/Electrostatic_speaker
 
Mallaksen linkki antaa tiedot.
Mun mielestä ( olen aika noviisi huutamaan niitä näitä) paneelit antaa "vaivatonta" muzaa.
Musiikki soljuu eri tavalla mitä dynaamisista systeemeistä. Mistä tykkää. Mä tykkään äidistä JA tyttärestä.
Eli oikeeta vastausta hakemaan vaan
 
Juickis sanoi:
Paneelikaiuttimet kiinnostaisi kovasti ja kysyisinkin nyt, että millaisella vahvistimella tuollaisia tulisi ajella? Olen lukenut, että putkipeleillä soi hyvin juu. Mutta entäs transistorivahvareilla? Pitääkö paneeleille ylipäätään olla tehokaskin vahvistin?

Täällä ajetaan MG1.6 -paneleita Consonancen transistorivahvistimella. Tämän paneelin nimellisimpedanssi on 4 ohmia, ja siihen kuormaan jatkuvaa tehoa on käytettävissä 145 wattia. Teho riittää omakotitalon olohuoneessa aina kipurajoille saakka, ilman että vahvistin säröytyy. Elikkäs olettaisin että hieman vähäisempikin wattimäärä riittäisi.
Monen panelikaiuttimen impedanssikäyrä käy nimellisarvoa alempana, eli vahvistimeksi kannattaisi katsella sellaisia malleja jotka selviävät vaikeistakin kuormista ongelmitta.
Putkivahvistinta en ole paneleideni kanssa kokeillut (vielä). Kuuntelen paljon orkesterimusiikkia jossa vahvistimelta vaaditaan usein enemmän vääntöä kuin useimmat kohtuuhintaiset putkivahvistimet kykenevät tarjoamaan. Pienempimuotoisella musiikilla ja maltillisilla äänenpaineilla luulisi jonkun perusputkikoneenkin (EL34 tai KT88 -putket, 30-55w) näitä lankkuja ajelevan ihan kohtalaisen hyvin.
 
Riippuu täysin paneelista. Mitäs paneelia olit suunnitellut?
 
No en oikeastaan ole vielä ajatellut mitään tiettyjä. Onko suosituksia? Magnepania löytyy ainakin täältä Turun toiselta hifikauppiaalta. Näyttävät uutena olevan aika kovan hintaisia, joten olen ajatellut katsastella käytettyjä, varsinkin jos tuo vahvistinkin menee vielä vaihtoon.
 
Itse käskytän Maggieiden MG12:sia Naimin 5i:llä ja hyvin pelittää.

Nämä ovat ensimmäiset paneelini ja valitsin ne aika pitkälti kehujen perusteella, enkä ole katunut.
Oma kuunteluhuoneeni on perus betoniboxi, jossa aika olemattomat akustoinnit ja sellaiseen tilaan mielestäni paneelit on omiaan, kun ovat voimakkaasti suuntaavat.
 
Sama täällä. Vaativat kuitenkin dipolitoimintansa takia sopivan etäisyyden takaseinään. Esim. vajaan leveytensä päässä eivät toimi lainkaan.
 
Paneeli kuin paneeli, virrasta tuntuvat pitävän. Allekirjoittaneella on ollut muistin mukaan neljät "laudat" elektroista magnetostaatteihin.

Kirjoittelin jonnekin jo aiemmin, että omassa tapauksessa primaluna 2 ei toiminut riittävän rehevästi mainitun MG12:n kanssa. Päivitys Primalunan etuseen (malli 3) ja monopäätteisiin (malli 7) antoi lisää ilmavuutta, potkua ja hallittua ulottuvuutta alapäähän, levensi äänikuvaa ohi kaiuttimien ja alkoi toistaa laajempiakin orkestraatioita lähes uskottavasti. Ja kaikki em. todella isolla marginaalilla PL kakkoseen nähden..

Juickis, jos kiinnostaa, voit toki koeponnistaa kaiuttimet Liedossa. Oheissettinä mainitut Primalunat ja Shanlingin cd. :)
 
Saankos jparvio udella cd:n mallia?
Itsellä näyttäs olevan tismalleen sama laitteisto, ellei sitten kieputin eroa.
Itse Shanlingin CD-T80:llä soittelen.
 
Japalapa sanoi:
Saankos jparvio udella cd:n mallia?
Itsellä näyttäs olevan tismalleen sama laitteisto, ellei sitten kieputin eroa.
Itse Shanlingin CD-T80:llä soittelen.

Tässäpä sattuma kertautuu, oikein todella :D

Niin, siis CD-T80 myös allekirjoittaneella. Tube rollingia/NOS - hetteikköä en ole vielä (periaatteesta) tutkaillut.
 
Okkei. Kiitoksia vinkeistä tähän asti.

JPArvio, kiitoksia kutsusta! Pidän sen ehdottomasti mielessä.

Minun pitänee tehdä sellainen kompromissi, että käyn aluksi kuuntelemassa erilaisia vahvaimia paneeleilla ja ostan sitten vahvistimen etukäteen, paneelit sitten kylkeen joskus myöhemmin. Rahaa kun ei liikaa ole niin tällaisia kompromissejä täytynee tehdä, kun ei mikään kiirekään noiden kanssa ole. Ajatuksena olisi ainakin käydä testaamassa nuita MG12 paneeleja ainakin Naimin, Marantzin, Arcamin ja Consonancen keralla. Hintaluokkaa vahvistimelle ajattelin sellaista 1000-1400e. Käytetyt kelpaa tietysti myös. Saas tosin nähdä mitä vaimokkeella on sanottavaa jos/kun raahaan mustat paneelit kököttämään keskelle olkkaria. Hän kun ei tiedä suunnitelmista vielä mitään :).
 
Sijassasi ostaisin ensin nuo kyseiset Maggiet vaaleana tai tummanharmaana jos kerran musta pökkää. Käytetyt saa n. 1200€:llä ja vahvarirumban jättäisin myöhempään. Vieraissa akustiikoissa suoritetuilla vahvarikuunteluilla ei ole tässä tapauksessa paljon painoarvoa. Noille pikkupaneeleille riittää vahvistin joka pukkaa tehoa kohtuudella myös 4 ohmiin. Ei niiden bassot ala potkimaan millään vahvarilla lippulaivojen ulottuvuudella tai dynamiikalla, mieluummin vaikka hyvä subi kuin ylimitoitettu vahvistin. Speakers first :D
 
Komppaan sepiä siten, että jos sinulla on vahvistin joka on speksattu edes jotenkin 4 ohmin kaiutinkuormalle, niin sen kanssa pääsee ainakin alkuun. Muista ei tietenkään ole takuuta.

Mutta jos paneelit seisovat (tai roikkuvat?) väärässä paikassa, ei niitä saa soimaan kunnolla maailman ihmeellisinkään vahvistin.
 
Juickis sanoi:
Okkei. Kiitoksia vinkeistä tähän asti.

JPArvio, kiitoksia kutsusta! Pidän sen ehdottomasti mielessä.

...Saas tosin nähdä mitä vaimokkeella on sanottavaa jos/kun raahaan mustat paneelit kököttämään keskelle olkkaria. Hän kun ei tiedä suunnitelmista vielä mitään :).

Niin, kannattanee poiketa monestakin syystä: ovat vaaleat, kuulet soundin ja... saattavat jopa tulla myyntiin...
 
Pistetääs tänne tyhmä kysymys, kun ei kuuklaamallakaan heti selvinnyt.

Eli mitenkäs nuo Magnepaneiden mallimerkinnät menee?
Gurun hinnastossa on mallinumeron perässä SE. Omani ostin reilu puolivuotta sitten uutena
ja niissä lukee 1.6/QR.
Onko malli ehtinyt vaihtua vai ovatko 1.6SE ja 1.6/QR sama kaiutin?
 
Maggie users groupista löytyi vastaus: "SE versions are standard versions exported". Eli kaikissa USAn ulkopuolelle myytävissä Magneplanareissa on tuo SE mallimerkinnän lopussa.

t: Pasi
 
Back
Ylös