Paneeleille surroundia ?

LongJohn

Käyttäjä
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
3 750
Miten olette tämmöisen taskin hoitaneet? Tai miten se kannattaisi hoitaa?

Etupannarit pitäisi edelleen saada viimeisteltyä. Säädöt on olleet samat jo puolisen vuotta. Nyt kun lähteeksikin on tulossa semmoinen kapistus ettei volaa enää saa säädettyä sitäkään vähää kuin CD soittimesta aikaisemmin pitää turvautua johonkin etusratkaisuun. Ja koska iso kuva on astumassa kuvioon se tulisi olemaan monikanavainen vempele.

Toimisiko Chorus Mondo 55 tyyppinen koksu kohti laipiota nätisti ja ehkä paremmin kuin kohti kuuntelupistettä suunnattu normikailotin? Dipolit olisi tietysti hieno ratkaisu mutta ne menee ihan väkisin aktiivisiksi ja siinä karkaa laitetelineen arsenaali ihan lopullisesti lapasesta. Siis jos semmoisia vapaasti sijoitettavia ajatellaan.

Entä sitten passiivisesti toteutetut kompaktit Gradientin dipolisurroundien tyyppiset kapineet? Paremmin ambienssia, kehnommin suunnattuja efektejä? Ei ainakaan huutaisi niin korville kuin suoraan suunnatut monopolityyppiset kailottimet jos ei satu olemaan ihan honeyspotissa.
 
Jepjep

Ainakin kotiteatterivahvaimia saa hyvin käytettynä ja ovat suht' edukkaita.
Surroundkajareissa epäsuora ääni on kuulemma hyvä. Itselläni ei ole kokemusta niistä, mutta veikkaanpa että epäsuorat systeemit toimivat hyvin varsinkin dipolien kanssa. Gradientin kolmionmallista dipolitakakaiutinta ovat käyttäneet menestyksekkäästi myös eteen ylös sijoitettuna, siis takakaiutin olikin edessä. Kuulemma niinkin tulee hyvä tilavaikutelma. Joka tapauksessa jostain syystä vierastan suoraan suunnattua takaääntä.

Kaveri rakentaa hifitalon surroundit, ne 5-tuuman Seasin koksuun perustuvat. Lähiaikoina valmistunee, pitää kertoa sitten vaikutelmista. Olikos Linkwitzillä jokin ylös suunnattu surroundkajari, elementti putken päässä n. metrin lattiasta....

Saattaisin väkertää kuitenkin passiividipolit taakse, kun laitteiston määrä ymmärrettävästi kasvaa aktiivitoteutuksin. Seasin 6½" koksuillakin pärjäisi ja suotimienkaan ei pitäisi olla mahdoton tehtävä. Monikanavavahvarista saa päätteet käyttöön takakanaville ja kajarit small-kokoisiksi. Tosin jos tarvitset monikanavahärpäkettä vaan etusena, niin siitähän jää 5kpl päätekanavia käytettäviksi vaikkapa aktiivisille takakaiuttimille. Esi- ja päätevahvistinosan erotus on helppo tehdä moniin monikanavavahvistimiin.

Jussi
 
Jussi Toivanen sanoi:
Dipolit olisi tietysti hieno ratkaisu

En oikein lämpene, omien epämääräisten kokeilujeni perusteella se sointisävy on "kuolleeseen kulmaan" aina niin keskialuevoittoinen, ettei se koskaan kunnolla integroidu pääkanaviin. Kokeilussa oli 6.5 tuuman elementti dipolina pienessä levyssä, joten toki fiksumpiakin ratkaisuja voi olla. :p

Parhaan tuloksen saa kun takakaiuttimet ovat samanlaiset kuin etukaikuttimet.
 
Muistelen edesmenneen Hifin tehneen joskus kokeilua noiden eri suuntakuviovaihtoehtojen kanssa. Suoraan kuuntelupaikalle kailottava 2-tie, Chorus Mondo 55 tyyppinen ylöspäin kailottava koksu ja dipolisurround. Muistelen että Chorus oli noista yleispätevin ratkaisu. Takaa kohtuullisen täsmällistä suunnattua efektiä ja vastaavasti ei huuda ihan suoraan korville vaikka istuisi vähän sivullakin. Aika kovissa hinnoissa ovat nuo vain suoraan kaupasta eli pitäs tehdä itse...

Tottakai mieluusti käyttäisi ympäriinsä samanlaisia kaiuttimia mutta johtuen noiden etusten koosta ja tilantarpeesta se ei ainakaan tällä hetkellä ole mitenkään mahdollista.
 
5-tuuman koksulle rakennuissarjan sähköiset osat tekevät jotakuinkin tasan 200e/pari toimituskuluineen. Harvoin on käytettyinäkään (ti- tai valmiita kaiuttimia) Seasin koksuja alle 100e/kpl. Sinulla voisi mennä myös 6½-tuumaiset, niinllä voisit halutessasi tehdä myös dipolikokeiluja. Behringer onkin oiva peli siinä vaiheessa, kun protoilet.

Jussi
 
Poikkidipolissa pitäisi olla mahdollisimman puhdas dipolin suuntakuvio, muutoin käy herkästi niin kuin kekexx kuvaili. Käytännössä tarkoittaa sitä ettei elementeillä olisi ollenkaan etulevyä, tai se olisi rajusti aukotettu elementin ympäriltä. Seasin koksua ei dipoliin pysty laittamaan, koska keskari ei toista dipolina kuin reiluun kiloon ja diskantti ei toista tarpeeksti alas. Jonkun aikaa kun pyörittelee näitä ongelmia, tajuaa minkä takia markkinoilla ei ole tietääkseni yhtään dipolikaiutinta jossa olisi bassojen jälkeen oikeasti dipolin suuntakuvio.
 
Yksinkertainen poikittaisdipoli lienee kohtuullisen hanurista. Ylemmän keskialueen jolinasta ei pääse eroon kovinkaan helposti.

Miten olis Keksi-SurroundTM? Takaseinälle riittävän korkealle yksinkertainen I-baffeli, joka kiinnitetään jonkin verran irti seinästä holkkien ja ankkuripulttien avulla. Väliin E30 superlonia ja elementiksi Seasin 6.5" koksu. Baffelin ja superlonkerroksen paksuus mitoitetaan niin ettei seinään tarvii jyrsiä koloa magneetille :D Suotimen osatkin mahtuvat kätevästi baffelin taakse. Basson ulottuvuus riippuu baffelin mitoista ja vaimennuksen määrästä. Helppo ja halpa rakentaa, litteä, mahdollisesti seinän värinen.
 
kimmosto sanoi:
Miten olis Keksi-SurroundTM? Takaseinälle riittävän korkealle yksinkertainen I-baffeli, joka kiinnitetään jonkin verran irti seinästä holkkien ja ankkuripulttien avulla. Väliin E30 superlonia ja elementiksi Seasin 6.5" koksu. Baffelin ja superlonkerroksen paksuus mitoitetaan niin ettei seinään tarvii jyrsiä koloa magneetille :D Suotimen osatkin mahtuvat kätevästi baffelin taakse. Basson ulottuvuus riippuu baffelin mitoista ja vaimennuksen määrästä. Helppo ja halpa rakentaa, litteä, mahdollisesti seinän värinen.Jepjep

Tuollaisille olisi käyttöä, etenkin passiivisena. Voisiko nuo olla siten suunnitellut, että ne toimisivat myös ylemmäs asennettuina alaviistoon kuuntelupaikalle päin suunnattuina.....

Miten onnistuisi myös pääkaiuttimina subbarin kera ja nimen omaan Seasin 6½ koksulla?


Jussi
 
Pitääkin koettaa kokeilla sitten aikanaan jossain vaiheessa, kuinka Hifitalon surroundit toimivat kun ne asentaa katon rajaan elementit alaspäin. Mitähän on odotettavissa?

Jussi
 
jussi mannila sanoi:
Voisiko nuo olla siten suunnitellut, että ne toimisivat myös ylemmäs asennettuina alaviistoon kuuntelupaikalle päin suunnattuina.....

Miten onnistuisi myös pääkaiuttimina subbarin kera ja nimen omaan Seasin 6½ koksulla?

Kaik onnistuu, ja lopputulos on mitä on. Eihän tuo eroa seinäasennuksesta tai seinälle asennettavasta monopolista yhtään jos baffeli on tarpeeksi laaja tai reunoiltaan riittävän tiiviiksi vaimennettu. Jos ei ole, tulee tavanomainen keksi, jonka alapää katkeaa hiukan ylempää.
Surround-koksua enkä muutakaan kääntäisi suoraan kohti.

jussi mannila sanoi:
Mitähän on odotettavissa?

Ääntä ??? :D
 
Entäpä TuplaKeksiDipoli/BipoliSurround? 8) Kaksi keksiä laitetaan selät vastakkain ja kuunnellaan kuolleesta kulmasta, toisen keksin vaihe käännettävissä maun mukaan. Tai TriplaKeksiKardioidiBipoliSurround, jossa TuplaKeksiDipoli/BipoliSurroundin lisäksi voimakkuudelta säädettävä suoraan säteilevä KeksiKardioidiSurround-osa suorien tehosteiden toistoon?
 
kekexx sanoi:
Entäpä TuplaKeksiDipoli/BipoliSurround? 8) Kaksi keksiä laitetaan selät vastakkain ja kuunnellaan kuolleesta kulmasta, toisen keksin vaihe käännettävissä maun mukaan. Tai TriplaKeksiKardioidiBipoliSurround, jossa TuplaKeksiDipoli/BipoliSurroundin lisäksi voimakkuudelta säädettävä suoraan säteilevä KeksiKardioidiSurround-osa suorien tehosteiden toistoon?

Kaik onnistuu, ja lopputulos on mitä on :D
Jälkimmäinen on meikäläiselle täysin utopiaa kun en ymmärrä pätkän vertaa nykyisistä monikanavaformaateista.
 
Keksi surrur voisi olla. Mutta onko se sen parempi kuin normi 2-tie? Korville kailotuksen osalta voi olla jopa pahempi johtuen edelleen suuremmasta suoran äänen määrästä ja vähemmistä heijastuksista. Potentiaalisesti 5.1 kannuinen on maksimi mihin on tolkkua tuon kokoisessa lunkussa alkaa viritellä joten ambiance pitäisi saada aikaan parilla surrur pönikällä.
 
Jussi Toivanen sanoi:
Keksi surrur voisi olla. Mutta onko se sen parempi kuin normi 2-tie?

Eihän se parempi ole jos normi 2-tie on samanlainen lituska seinällä. Keksi tuli vaan mieleen, koska se on helppo tehdä. Ei tarvitse veivata kotelosta kuin etulevy, loput 5 seinää voi unohtaa.
 
On tuossa surrur pönikässä ainakin enemmän pohdittavaa kuin sentterissä. Se lienee paras olla lähes ellei identtisesti samanlainen pääkaiuttimien kanssa. No tila rajoittaa joten pitää tyytyä johonkin vähän vähäisempään.

Tuossa on hyllyssä pari noita SS 21W woottereita. Jos paiskos semmoset ja sitten jonkun W18E ja 27mm alun suuntaimessa semmoiseen.. WMTW rakenteeseen. Eli baset sivuilla, midi ja tisukka keskellä vertikaalilla linjalla. Ulkoasun saisi aika järkevästi samaan sarjaan pääkajareiden kanssa, alle 100Hz bassoratkaisulle X. Simuloiden näyttäisi tuommoisella 250Hz 2.asteen jaolla pelaavan horisontaalisti ilman vakavia ongelmia tuosta elementtisijoittelusta. Tarkoitus kun olisi tuottaa dialogia ja laajentaa HT käytön sweetspottia siitä mitä stereopaketti voi antaa.
 
Muistaakseni kerroinkin etten tehnyt keskikajaria ollenkaan, vai enkö? Hlö-kohtaisesti sellaisella ei ole koskaan ollut mitään virkaa. Helpottaa elämää ihan jonkin verran kun ei tarvi symmetrioita sun muita ajatella.
 
Onhan se. Samaan lopputulokseen päätyi muistaakseni mm Hermusen Matti. Ja jos leffaa katsoo / monikanavamusaa kuuntelee aina vain sweetspotissa kai siitä sentteristä on enemmän riesaa kuin hyötyä. Onhan nuo Scanit ollu myynnissä pidemmän aikaa, ei ole toistaiseksi kukaan huolinut.
 
Jes

Monia kotiteattereita on tullut kuunneltua ja johtopäätöksenä on että keskikaiuttimen tarve on usein käytännössä varsin vähäinen..

Kävin katsomassa "pidennetyllä väliajalla" olevaa Nightwish -konserttia Jyväskylässä. Ei ollut keskustelupalstoilla parjatusta kompressiosta tietoakaan, päinvastoin dynamiikkaa piisasi. Varmaankin kompressorit ja limitterit olivat tapissa, joka tapauksessa äänessä ei ollut moittimista. Perkuleesti lähti hyvää ääntä parinkymmenen metrin päähän lavasta 8) . Ja kyllä PA rules, kaikki tuli puhtaasti ja erittäin matalaa bassoa, niin että tuntui!! Muutenikin oli hyvä meisinki ja keikka.

Jussi
 
Voiphan nuo pistee verkonpainoksii. Sen verran kallavesj vielä sulana ...
 
Back
Ylös