Palopuhetta kaiuttimien sijoittelusta

elviz

Hifiharrastaja
Liittynyt
20.2.2007
Viestejä
6 376
Kaupunki
Tappara
Kaiuttimien sijoittelu on äänentoiston harrastamisessa oma taiteen lajinsa, joka on mielestäni kovin aliarvostettu tai ainakin kovin vähän käsitelty. Monesti kun uusi kaveri aloittaa tämän harrastuksen, häntä neuvotaan mielellään minkälaisia laitteita on jossain hintaluokassa tarjolla. Jopa ehdotetaan virtajohtoja ja välikaapeleilla, millä voisi korjata äänentoistossa olevia ongelmia, kuten äänestä puuttuvaa lämpöä tai liikaa tukkoisuutta. Aivan liian harvoin olen nähnyt sellaisia kysymyksiä, että "nyt kun sain nää mun skopet, niin mites nämä kannattaa sijoittaa?". Muutamia aina välillä onneksi sentään tulee eteen.

Alkavalla harrastajalla menee ihan suotta 1-3 laitesukupolven verran oppirahaa, ennenkuin hän älyää kiinnittää tähän asiaan huomiota. Koska ne ensimmäiset pakettistereokajaritkin sijoitettiin ennen miten sattuu, toinen hyllyn päälle ja toinen nurkkaan niin sen paremmin tietämättä laitetaan ne "oikeat" hifikaiuttimet sinne samoihin paikkoihin, koska nehän ovat laadukkaat toistimet ja siksi soivat paremmin kuin edeltäjänsä. Ei vielä tiedosteta sitä, että se mikä niissä kaiuttimissa on oletettavasti laadukkaampaa on potentiaali toistaa ääntä paremmin, eivätkä ne välttämättä soi sen paremmin kuin ne vanhatkaan, jos niille ei anneta siihen mahdollisuutta.

Harvalla suomalaisella on äänentoistoa varten oma dedikoitu tilansa vaan musiikki soitetaan huoneessa, mikä on myös monesti tavallinen elintila ja missä on myös sen mukainen akustiikka. Seinien, oviaukkojen ja ikkunoiden paikkaa/materiaaliakaan ei ole itse yleensä saanut valita ja pitäähän ne kalusteetkin olla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kun tila on mitä on, koko asiaan ei kannata kiinnittää mitään huomiota. Päinvastoin.

Mielestäni äänentoiston harrastuksesta menettää hyvin paljon mikäli ei kiinnitä tähän asiaan. Toivottavasti olen väärässä siinä, että on jotenkin ihmisillä on jotenkin sellainen kuvitelma, että kun äänentoisto ei toimi, mennään hifikauppaan tai käytettyjen palstalle ja ostetaan seuraavasta hintaluokassa oleva kaiutin ja läntätään se samaan paikkaan kuin se aikaisempikin.

Kun olen suurella mielenkiinnolla ja uteliaisuudella seurannut "Kuvia laitteistoistanne ja kuunteluympäristöstä yleensä" ketjua, niin on siitäkin monesti herännyt huoli, että niin hienot kaiuttimet ja kalliit laitteistot sijoitetaan yhteen nippuun etuseinälle ja toivonut, että ne joko ovat siellä vain kuvaa varten. Ymmärrän, että hellasärö voi olla monelle ongelma ja siksi ei pääse sijoittamaan kaiuttimia haluamallaan tavalla. Harmittavan paljosta jäävät paitsi nämä harrastajat.

Voisin kuvitella, että pidemmälle edenneiden harrastajien laitteisto kuulostaa monesti hyvältä juuri siksi, että he tuntevat oman kuunteluhuoneensa ominaisuudet ja osaavat sijoittaa kaiuttimet ja kuuntelupaikan niin, että ne toimivat kyseisessä tilassa. Halvemmallakin pääsisi jo aika hyvään tulokseen, mutta ilman kokemusta ei pääse yhtä hyvään edes isolla rahalla.


Miten sitten niitä kaiuttimia sijoitetaan?

Kaikki kuunteluhuoneet (ja kaiuttimet) omat omanlaisiaan, joten on vaikea sanoa mitään yleiskaavaa. No ehkä sellainen, että jonkun sorttinen symmetria kannattaa kuitenkin kaiuttimien ja kuuntelupaikan välillä, mutta esim. epäsymmetriset aukeamat huoneesta toiseen saattavat tehdä tästäkin vain teoriaa.

Periaatteessa on myös mahdollista jättää kaiuttimet sinne minne ne parhaiten kalusteina sopivat ja hoitaa homma huonekorjauksella. Mielestäni kuitenkaan laitteistolla tehtyä huonekorjausta ei kannata tehdä, jos kaiuttimet eivät ole valmiiksi suhteellisen optimaalisesti sijoitetut.


Mistä sitten tietää, että milloin ne kaiuttimet on hyvin?

Alku aina vaikeaa. Kannattaa lähteä liikkeelle siitä tasasivuisesta kolmiosta, kaiuttimet suunnattu kuuntelupaikkaa kohti. kolmioon, joka sopii huoneeseen ilman, että kuuntelupaikka ja/tai kaiuttimet ovat seinissä kiinni (mielellään metri per seinä, jos on tilaa). Tässä vaiheessa moni aloittava harrastaja päättelee jo, että nyt ne on täydellisessä "hifi-kulmiossa", joten ne ovat hyvin. Hyvin todennäköisesti eivät ole! Tämä on vasta lähtötilanne.

Kuuntele musiikkia. Tiedosta, että viihdytkö hyvin musiikin parissa ja pitkään, ilman että äänentoistosta tulee kuunteluväsymystä? Tuleeko sellainen tunne, että esim. tiedostat tunne, että tiedostaisit mikä laulajan tunnetila, vaikka et ymmärtäisi sanoista mitään, vai kuulostaako musiikki (etenkin laulaja) ohuelta ja/tai sumealta? Saatko yksityiskohdista riittävästi selvää?

Onko saundi vaan mukava ja viihdyt musiikin sen vuoksi kuuntelupaikalla? Testaa musiikkia, missä on paljon matallia taajuuksia ja taas toisella musiikilla mikä on vähän ohuempiäänisempää ja sitten jollain tietämilläsi tasapainoisilla äänitteillä. Musiikki kuulostaa tasapainoiselta, mutta ei tasapaksulta. Bassokas levy kuulostaa bassokkaalta, ohutääninen levy ei kuulosta riipivältä ja hyvä äänite kuulostaa edelleen tasapainoiselta. Pääasia on, että viihdyt musiikin parissa, etkä tahdo karata pois kuuntelutuolista.


Jatkoa seuraa...

Saattaa mennä 5 minuutista muutamaan viikkoon huomata, että mikä äänentoistossa mättää. Pääasia, että et edes yritä kiinnittää koko asiaan huomiota. Jos yrität liikaa kiinnittää huomiota johonkin tiettyyn osa-alueeseen, niin luultavasti "yli-"korjaamalla sen pilaat toisen osa-alueen. Täydellistä äänentoistoa ei olekaan. 100% varmuudella voin väittää, että jossain vaiheessa sen vaan huomaa, että ei enää viihdy musiikin parissa. Saattaa, olla jopa pettynyt olo laitteistoon ja tekee mieli hankkia jotain päivitystä. STOP! Nyt ei juosta hifikauppaan, vaan on aika jatkaa kaiuttimien sijoitteluprojektia.

Nyt pitää vaan tiedostaa, että mikä siinä musiikissa mättää. Kuulostaako tasapaksulta? Liian tunkkaiselta ja epäselvältä? Liian kirkkaalta? Lakonisen tympeältä? Ei vaan tunnu löytyvän kun muutava hyvä levy jota jaksaa kuunnella, koska muu kuulostaa heikkolaatuiselta? Äänessä ei ole tilantuntua? "Joku vaan mättää" ei kelpaa syysksi muutoksen tekemiseen.

En aio kirjoittaa tähän lyhyttä oppimäärää varsinaisesta kaiuttimen sijoittelusta. Itsekukin osaa käyttää googlea. Sen verran vain, että

* Kaiuttimia ei tarvitse suunnata korvia kohti. Sanoo sitten valmistaja mitä vain ohjekirjassaan, niin jos suorasuuntaus ei huoneessasi tai sinulle toimi, niin se ei sitten vaan toimi. Näissä hommissa on vain yksi auktoriteeti, sinä itse! Sinulla on toimeenpanovalta.

* Tee yksi muutos kerrallaan, muutokset luokkaa 0.5-10cm (kaiuttimien käännössä vielä vähemmän), tai muuten muutokset menevät niin satunnaisiksi, että et voi tietää, että miten muutos vaikutti. Monesti semmosen parin muutosaskeleen sisältäkin löytyy jonkin sortin optimi. Liian iso muutos saattaa hypätä sen optimin yli.

* Balanssisäätö on ystävä, kun kauttimia ei voi sijoittaa huoneeseen symmetrisesti. Mieluummin hienosäätää monoäänen kanssa balanssin, kuin että tekee niin pienen lähikenttäkolmion, että ei saa muuta toimimaan kuin sen vasen-oikea balanssin. Voi myös kokeilla tuoda toista kaiutinta jokusen sentin lähemmäksi kuin toista tai kääntää toistaa ripauksen enemmän kuin toista.

* Jos homma ei toimi ollenkaan, ja tekisi mieli kokeilla jotain uutta, niin sitten kannattaa heittää ne lootat seisomaan jonnekin kokonaan eri paikkoihin ja alkaa hienosäätö uudelleen. Joskus tulee vain aika kokeilla jotain uutta.


Tylsää ja aikavievää?

No nyt kun sitten myöhemmin hankit uusia laitteita, mukaan lukien kaiuttimia, ja ääni muuttuu, niin tiedät miksi ja miten huoneesi reagoi laitteiden ominaisääneen. Tiedät mitkä asiat on korjattavissa muutaman sentin käännöllä/siirrolla ja mitkä eivät. Mihin kannattaa rahansa laittaa ja mihin ei.

Lisäksi, välillä vaan tekee mieli vähän erilaista saundia, eikä siinä minusta ole mitään väärää. Nyt ainakaan ei tarvi aina mennä selittämään hifikauppaan rahatukun kanssa minkälaista saundia haluaa, jos tietää, että saa semmoisen aikaiseksi ihan ilmaiseksikin.
 
Hyvin palopuhuttu!

Toivottavasti eivät käytettyjen markkinat nyt romahda, kun hifistit alkavat vain liikutella ämyreitään sentin sinne ja toisen takaisin sen sijaan, että marssisivat reippaasti kauppaan ja pistäisivät vanhat vaihtoon.

:) v-a
 
Uusien kaiuttimien paikan hakemiseen menee ainakin itselläni helpostikin viikko tai kaksi. Mittanauha on välttämätön kapine.

Erittäin hyvä keskustelun aihe!
 
Mulla on ollu nykyiset kaiuttimet yli puoli vuotta, eikä finaalisijoitusta ole vieläkään löytynyt. Huoneessa riittää perehdyttävää, aikamoista jumppaa alkaa olla. Sijoittelu on tärkeä asia, tottakai...
 
Asiaa ! :D

Hyvin väännetty perusasiat rautalagasta. Olet joko tehnyt tuota työksesi tai miettinyt asiaa hetken. Sen verran hyvin jäsennelty ja selvää Suomea ilman HiFi-jargonia.

Onko "Advanced" jatkokurssia odotettavissa?

Esim. Room EQ Wizard for Dummies, jossa on mittauksista tyyliin Asetukset > Mittaus > Mitä ja miksi tällä käppyrällä mitataan > Miten käppyrää tulkitaan > Mitä toimenpiteitä käppyrä edellyttää

Mukaan ohjeistus mistä saa perusmittavehkeet, dB-mittarin, mikin, mikin korjauskäppyrän, mihin kaapelit kytketään jne.

Kaikki ei osaa Englantia tai ymmärrä REW:in Helpin terminologiaa. Saisi sitten heput parannettua sointia edelleen.
 
Oma hifiharrastukseni on ollut ehkä 80-prosenttisesti juurikin tätä: kaiuttimien (tai kuuntelupaikan, IMO saman asian kaksi puolta) siirtelyä ja kääntelyä. Siis jos jätetään musiikin kuuntelu pois laskuista, jos se otetaan mukaan niin sitten ehkä vain 77-prosenttisesti... :D Jossain toisessa ketjussa puhuttiin eri komponenttien tärkeydestä äänenlaadun kannalta. Sanoin silloin, että mielestäni huoneen ja kaiuttimen yhteispeli ratkaisee 80 % ja muut asiat sitten loput. Niinpä tuo mainitsemani ajankäyttö on ihan kohdallaan.

Sen verran lisään, että sen kuuntelukolmion lähtösijainnin hakemiseen kannattaa käyttää tiettyjä teorioita, eikä pelkkää hihastaravistamista. Esim. "neljäsosasääntöä", kultaista leikkausta, pahimman huonemoodin kumoamista wall dipillä tms. Ja tosihifisti tietenkin valitsee asuntonsa sillä perusteella, että kuinka hyvät perusmitat ensisijaisessa kuunteluhuoneessa on, tai budjetin/elämäntilanteen salliessa rakentaa sopivan itse.

Ja vielä yksi asia: en ole koskaan käytänyt kaiuttimien sijoitukseen mittauksia. Omaa itsepäisyyttäni, jonkun mielestä ehkä jopa typeryyttä. Selittää varmasti osaltaan myös tuota ajankäyttöä, mutta en itse ole kokenut korvakuulolta säätämistä ajanhukaksi. Teoriat tulee tutuiksi, kun joutuu omilla aivoillaan miettimään mitä tapahtuu jos teen sitä tai tätä, tai miksi tapahtui noin kun tein näin...
 
Vinkkinä vielä muistivihkon käyttämistä johon kirjataan kaiuttimen sijainti ja se miltä se siinä kuulostaa.
Tämä kirjaus tehdään aina kun tuntuu että nyt kuulostaa hyvältä ja kaiuttimet jätetään paikoilleen mittojen täsmäyksen jälkeen.

Ja näin siksi että muutoin siirtelyn jälkeen voi olla hankala palata vanhaan sijoitukseen jos uusista ei parempaa löytynyt.
Harvemmin olen siirtelyn lopuksi lähtötilanteeseen palannut, vaikka sitäkin on käynyt. Joskus olen kuunnellut useamman kuukauden tyytyväisenä kunnes jokin on käynyt häiritsemään ja siirtely on taas alkanut.
 
Kyllä kaiuttimien sijoittelu on ehkä tärkein asia mistä aloittaa twiikkaus kun setti on kasassa. Jos ei muuta niin sen on oppinut tässä vuosikymmenten saatossa.
Mutta mistä johtuu kun nykyään aina tunnutaan puhuttavan tasasivuisesta kolmiosta. Millään omilla kaiuttimilla en ole saanut sitä toimimaan hyvin.
Yleensä aina kuunteluetäisyys on hieman pidempi kuin kaiuttimien etäisyys toisistaan. Tosin tavoittelenkin noin kolmen metrin kuunteluetäisyyttä.
Kaiuttimien etäisyys diskantista toiseen noin 220-230cm. Kuullostaa vaan luonnollisemmalta? Tai sitten korvat on tullut niin junteiksi yli 30:vuoden harrastamisen jälkeen. Niin ja kaiuttimia on ollut kaikenlaisia, isoja ja pieniä, subbarilla tai kahdellakin, Mutta lopputulos sama, ei tasasivu.

Terveisin Olli Leivo.
 
^Tasasivuinen ei ole helppo eikä siten kovin yleispätevä sijoitus, mutta kun se toimii, niin se toimii tosi hyvin. Mielestäni tasasivuisen kolmion toimivuus on enemmän tila/akustiikkakysymys kuin kaiutinkysymys, mitä enemmän vapaata tilaa kaiuttimien ympärillä, sitä todennäköisemmin tasasivuinen toimii. Asiaan tosin vaikuttaa myös mm. kaiuttimen toe-in ja tehovaste. Yleispätevämpi suositus olisi kuitenkin esim. kuuntelupaikka yhtä kauaksi kaiuttimien välisestä janasta kuin kaiuttimien etäisyys toisiinsa.
 
elviz sanoi:
Miten sitten niitä kaiuttimia sijoitetaan?

Kaikki kuunteluhuoneet (ja kaiuttimet) omat omanlaisiaan, joten on vaikea sanoa mitään yleiskaavaa. No ehkä sellainen, että jonkun sorttinen symmetria kannattaa kuitenkin kaiuttimien ja kuuntelupaikan välillä, mutta esim. epäsymmetriset aukeamat huoneesta toiseen saattavat tehdä tästäkin vain teoriaa.

Periaatteessa on myös mahdollista jättää kaiuttimet sinne minne ne parhaiten kalusteina sopivat ja hoitaa homma huonekorjauksella.

Tuohon en kyllä usko kuin testisweepin taajuusvaste suoruudessa yhdessä pisteessä.
 
yhdyn sataprosenttisesti elvizen näkökantaan kovaäänisten sijoituksesta. hienoa kirjoitusta kokonaisuudessaan elvizeltä :)

sehän on itsestään selvää jo että kovaäänisten tehokkaan/laadukkaan kapsasiteetin hyödyntämiseen tarvitaan optimaalinen tila ja niiden etäisyys seinien rajapinnoista ja riittävästi korkoa lattiasta mikäli haluaa äänentoiston kuulostavan tasokkaammalta kuin jos ne kovaääniset sijoittaa ties miten. tämä varmaan johtuu siitä että stereokuvaa ja luontevaa ja ilmavaa rytmiä ei riittävästi joko arvosteta tai ei tiedetä siitä tasosta miten se mahdollisesti saavutetaan. aktiivikovaäänisten kanssa harrastajat huomauttaisin vielä parista jutusta, nimittäin tuosta kaiutin tasojen calibroimisesta kanavat kerrallaan balanssiin, sekä vaiheen tullessa oikein päin mikäli xlr johtoja itse väsäilee. itse huomasin juuri että yhdet vara xlr-johdot on niissä väärässä vaiheessa. hassu tilantuntu. tuli vain mieleen mainita asiasta, eli äänikuva kääntyy peilikuvaksi pituus suunnassa.

yleensäkin pitemmällä harrastuksessa olevat hifi harrastajat osaavat löytää aika helpostikin huoneistansa optimaalisen paikan kovaäänisilleensä. ja mitä enemmän harrastaa sen nopeammin tavallaan paikkakin löytyy. sitäkun oppii löytämään kovaäänistensä rajat/kyvyt/mahdollisuudet/puutteet ja myös seinien ja huonekalujen tuomat korostukset ajankanssa. kun ne huomataan niin niihinkin on helpompi sittemin puuttua kun äänentoistoa painotetaan huoneen ehdoille, eikä huonetta pelkästään esteettisten tai viihtyvyyden arvoilla. toki molempia voi myös yhtäaikaakin muotoilla yhteen ja näin ollen harrastuksen suola on viihtyvyys musiikin ehtoja myötäillen. tinkimättä tietenkään laadusta.


terv behrelec31
 
anteeksi kaksoit toteamiset. ei tuu luettua tarpeeksi omia kirjoituksia.
???
terv. behrelec31
 
Hardsoft sanoi:
Hyvin väännetty perusasiat rautalagasta. Olet joko tehnyt tuota työksesi tai miettinyt asiaa hetken. Sen verran hyvin jäsennelty ja selvää Suomea ilman HiFi-jargonia.

Työkseni en ole tehnyt mitään äänentoistoon liittyvää, mutta siperia opettaa.

Hardsoft sanoi:
Onko "Advanced" jatkokurssia odotettavissa?

Pitää nyt ensin itsekin käydä se jatkokurssi loppuun, ennenkuin voi alkaa muita opettamaan. Taitaa se kurssi kestää haustaan asti. Kunhan tämän oman kopin metkut oppii tuntemaan :D. Jospa tässä porukalla saataisin jotain järkeä tähän hommaan.


Hardsoft sanoi:
Esim. Room EQ Wizard for Dummies, jossa on mittauksista tyyliin Asetukset > Mittaus > Mitä ja miksi tällä käppyrällä mitataan > Miten käppyrää tulkitaan > Mitä toimenpiteitä käppyrä edellyttää

Mukaan ohjeistus mistä saa perusmittavehkeet, dB-mittarin, mikin, mikin korjauskäppyrän, mihin kaapelit kytketään jne.

Tuolla on joku threadi:
http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=63943&highlight=room+wizard

Olen mä tuota joskus käyttänyt ECM8000-mikrofonin ja äänikortin kanssa, mutta lähinnä huonekorjaus filtterin rakentamiseen. En ole mikään mestari tuon käytössä. Enkä oikeasti viitsi ajaa sweeppiä joka välissä kun liikutan kuuntelupaikkaa tai kaiuttimia, joten minulle sopii paremmin tämmönen korvakuulolle perustuva systeemi. Jos joskus rakennan huoneenkorjausfiltterin (dacissa on ohjelmoitavat FIR filtterit), niin sitten taas otan tuon käyttöön.

Tuon huonekorjausfiltterin tuottama suora vaste vei sen aikaisesta setistä viimeisenkin draivin musiikista. Basisti oli kateissa ja rumpalillakin oli vain snare ja pellit. Liekö olisi ollut kanavien bassojen vaihe pielessä pahemman kerran. Ei siihen aikaan vielä älynnyt sellaistakaan asiaa. Helposti tuon REW:n kanssa tietämättään vain huonontaa asioita.

Silloin kyllä ajattelumaailma kaiuttimien sijoituksesta oli sellainen, että googlataan ensin kaikenmaailman hifi-tietäjien sivut läpi ja luetaan teoriaa päivä tolkulla. Kummastutti monesti se, että niissä teorioissa on ristiriitaisuuksia ja se vasta pistikin aloittavan harrastajan pään pyörälle. Oli Wasp-teoriaa (kontataan lattialla ja kieutaan), oli THX standardia, oli Genelicin tapa, "1/3 - 2/3 - 1/3" sääntöä, "80 senttiä irti seinästä" -sääntöä (ja kaikenmoisilla muillakin senttilukemilla) ja monenmoisia muita hifitohtoreita, joiden webbisivuja ei näytä olevan enää olemassakaan.

Sitten näistä kerätään joku epätieteellinen kollaasi kaiuttimensijoitussääntöjä ja mittanauhalla ja vatupassilla laitetaan skopet kultaiseen hifikolmioon ja sitten sen kuuluu olla hyvä. Ja jos ei siltä kuulosta, niin oma ajattelumaailma oli, että hifi on niin hieno juttu, että en vaan ymmärrä vielä sen hienoutta.

Sittemmin aloin onneksi jo kapinoimaan ja päädyin käyttämään kerettiläisesti basso-loudness-filtteriä (olikohan Voxengon VST lfpunch), koska muuten olisi jäänyt musan kuuntelut siihen. Teoriaahan vastaan minulla ei ole mitään, mutta kun oletetaan, että ihmisillä on suorakaiteen muotoinen "riittävän iso" kalusteeton huone, jossa ei ole ovia eikä ikkunoita, niin ne teoriat harvemmin toteutuvat käytännössä.

Nykyään olisi varmasti saanut senkin setin laulamaan tässä huoneessa ilman mitään kikkailuja filtterien kanssa. Tosin mittanauha ja vatupassi ne on vieläkin työkaluina, mutta metodit ovat vähän erilaiset.

ollileivo sanoi:
Kaiuttimien etäisyys diskantista toiseen noin 220-230cm. Kuullostaa vaan luonnollisemmalta? Tai sitten korvat on tullut niin junteiksi yli 30:vuoden harrastamisen jälkeen. Niin ja kaiuttimia on ollut kaikenlaisia, isoja ja pieniä, subbarilla tai kahdellakin, Mutta lopputulos sama, ei tasasivu.

Mä olen vielä nuorukainen tällä harrastuksen saralla. Kymmenisen vuotta vasta täynnä. Omalla setillä kaiuttimien väli vaihtelee jonkun 230-270cm välillä. Ei se koskaan täällä se kolmio täälläkään ole tasasivuinen. Välillä kannaltaan kapoisempi, jos mieli tekee tarkempaa, syvää, monitorimaista ääntä. Välillä taas mieli tekee ilmavaa ja avaraa ääntä ja silloin kaiuttimet siirretään kauemmaksi toisistaan.

Molemmissa tapauksissa kaiuttimien sijoituksen epäsymmetrisyys (huoneeseen nähden) hienosäädetään kääntämällä toista kaikutinta enemmän kohti/auki ja/tai siirtämällä siirtämällä toista kaikutinta sentin pari lähemmäksi, mikä yleensä korjaa balanssiongelmia.

Edit: Loput balance säädöllä, mikäli ääntä menee kuultavasti "vinksalleen" jos sen korjaa kokonaan epäsymmetriallla. Se tarve vaihtelee myös sen mukaan missä kohta huonetta kaiuttimet ovat. Balanssi on hyvä tarkistaa esim. mono äänellä, ja hienosäätää sitten päälle stereo-moodissa, jos on tarvetta. Äänen vinksahtaminen tarkoittaa sitä, että vaikka ääni olisi aivan keskellä mono-moodissa se saattaa kuulostaa oudolta stereo-moodissa. Ääni on keskellä, mutta toisesta kanavasta saattaa tulla korvaan jotain kummaa "artifaktia" mikä rikkoo äänikuvan ja haittaa keskittymistä musiikkiin.

pategen sanoi:
Sen verran lisään, että sen kuuntelukolmion lähtösijainnin hakemiseen kannattaa käyttää tiettyjä teorioita, eikä pelkkää hihastaravistamista. Esim. "neljäsosasääntöä", kultaista leikkausta, pahimman huonemoodin kumoamista wall dipillä tms.

Juu, jostainhan se on lähettävä liikkeelle, mutta kuten tuossa mainitsin, niin itse en ole saanut noilla teorioilla oikein mitään hyvää irti kuin, että varmistui se, että kaiuttimet on tuolla edessä sivuilla ja kuuntelupaikka on täällä keskellä takana. Sen jo kyllä tiesinkin... ;) No se, että ihan seinälle ja kulmiin ei kannata kaiuttimia ja kuuntelupaikkaa heti ensimmäiseksi laittaa, eikä tässä tilassa kyllä muutenkaan.
 
Joo, kaikki eivät piittaa kaiuttimien sijoittelun teorioista. Erikoisin tapaus, mitä olen nähnyt, on erään tuttavani tuttavan huushollissa. Keskitason hifi-laitteisto on hänellä makuuhuoneessaan siten, että integroitu vahvistin-, cd-soitin- ja viritin-lootat ovat kirjahyllyssä päällekkäin ja ämyripöntöt ovat huoneen nurkassa ja myös PÄÄLLEKKÄIN ! Vievät näet siten vähiten tilaa eivätkä mökäpöntöt ole koko ajan tiellä jaloissa. Ko. henkilö ei ole äänellisestä stereokuvasta niin kovin tarkka ja soundin puolesta hänelle riittää, että tunnistaa pöntöistä kuuluvasta metelistä biisin ja että radio-ohjelmasta tulevasta puheesta saa selvän.
 
Aika vaikea mitään yleistävää on sanoa kaiuttimien sijoittelusta(varsinkaan tuon Kutvosen postauksen jälkeen :D). Monet kaiuttimet kun ovat jo lähtökohtaisesti tarkoitettu sijoitettavaksi juuri tietyllä tavalla. Kannattaa oikeasti tutkia niitä kaiuttimien ohjekirjoja, eikä se ole yleensäkään mikään "tuulesta temmattu juttu" jos jotkut kaiuttimet on tarkoitettu sijoitettavaksi jotenkin tavallisuudesta poiketen.
Tila tietysti sotkee usein tätä suunniteltua optimaalista paikkaa ja sijoittelu muuttuukin useasti tästä johtuen varsin haastavaksi, mutta jostain lähtökohdasta sijoittelu on kuitenkin aina aloitettava.
Ehkä paras neuvo noin yleisesti, on olla maltillinen. Uudenlaisten kaiuttimien kanssa saa monasti puljata kuukausia tai jopa vuoden tai pari, ennen kuin löytää lopulta sen ihan täydellisen paikan. :)
 
Itse en ole tasasivuisen kolmiosijoituksen kannattaja.

Omassa setissä kaiuttimien keskinäinen etäisyys kaiuttimien keskilinjalta mitattuna on 205 cm ja etäisyys kaiuttimista sweetspottiin 270 cm.

Tätä leveämmällä sijoituksella stereokuvasta tulee luonnottoman leveä. Sivuseiniin on matkaa vasemmalla 130 cm (ikkunaseinä) ja oikealla 110 cm (800 DVD/BR/HD-DVD:n hyllystö), takaseinä yhtenäinen ja ainoa ovi oikean kaiuttimen ja oikean seinän välissä "etuseinässä".
 
Asiaa. Kyllä se on loppupeleissä huone joka määrittelee miten ne esimerksi Aureliat sinne sijoitetaan. "Hifiharrastus" termistä mielestäni voi suoraan lukea ettei kyse ole tästä } kalliit vehkeet nyt heti samantien olkkariin ja istutaan spottiin selittämään tarinaa foorumille. Joten siirrelkäämme niitä kaiuittimia, huonekaluja. Vaihtakaamme niitä kaapeleita, tassuja, töpseleitä, painoja, kulmia, konkkia. Tärkein nauttikaamme tuloksista ja musiikista. Aamen

..Karilla on huominen vapaata 8)
 
Back
Ylös