Painia akustiikan kanssa

Keimo Kumpulainen

Käyttäjä
Liittynyt
3.8.2006
Viestejä
218
Tämä liittyy hieman trediin "koekuuntelu käy kalliiksi". Mutta laitetaan omaan koska keskitytään akustointiin ja sen luomiin toimenpiteisiin/mitä pitäisi tehdä.

Itse olen paininut akustiikan kanssa kuutisen vuotta. Silloin noin v.2000 hommasin ensimmäisen järeämmän setin:
Teetin tilaustyönä pääkaiuttimet ja subwooferin. Subban tuli olla tarpeeksi tehokas ja tulihan siitä... >:D
Mm. keittiössä mikroaaltouuni meinasi tippua upotuksestaan ja takaseinä lähti resonoimaan niin että kyprokkilevyt oli lähteä irti. Taisi olla korostumia...
Näitä korostumia löytyi kahdesta nurkasta joista tuli bassopitoisen musiikin soidessa sellaisia hieromalaitoksia ettei siellä tajuissaan oleva ihminen viihtynyt. Asialle täytyi tehdä jotain.

Laajensimme taloa. Takaseinää 3 metriä taaemmas ja parimetriä sivulle. Urakka oli aika iso kun jouduimme valamaan uuden sokkelin sekä jatkamaan kattotuoleja, mutta korostukset häipyivät ja olohuoneesta tuli paljon toimivampi kotiteatteriakin ajatellen. Kyllä jytisi. Silloin en ollut vielä perehtynyt 2-ch hommiin enkä muutenkaan ymmärtänyt "kunnon" äänentoiston päälle. Kuunneltiin tunteella - mikä ei itse asiassa kaikessa viattomuudessaan ole hassumpi juttu! Nimittäin kun satuin kuulemaan HE-tasoista (tai sinne päin ;)) settiä, ei paluuta ollut.

DIY järkäleet myyntiin ja kasaamaan omaa juttua. Kaiuttimiksi valitsin Dynyn C4:set joita aikani ajelin H/K:n integroiduilla ja DVD-soittimella. Luulin akustiikan olevan kohdallaan: Paljon ilmatilaa keittiöön aukeavan katon vuoksi sekä epäsymmetriset seinät.
Korvat ja tietämys paremmasta kehittyivät. Tuli järeämpää etusta ja päätettä sekä cd-soitin. Päivitin myös kaiuttimet. Enää akustiikka ei kelvannutkaan.

Isot Masterit oli alkuun sijoitettu liiaan lähelle takaseinää. Bassojen kuminaa ei ilmennyt, vaan ääni ei irronnut kaiuttimista eikä soitto ollut kovin läsnä ym. Kaksossepin kanssa vedeltiin kaiuttimia irti kunnes soundi saatiin kutakuinkin kohdalleen (n. 1,5m takaseinästä, 1. kuva).

Nyt ongelmana oli stereokuvan kaatuminen vasemmalle sekä diskanttien korostuminen oikealta. Tämä johtui kuuntelupaikasta vesemmalle aukeavasta katosta sekä oikealla puolella olevista ikkunoista.
Tilanne helpottui kun asensin akustolevyjä kattoon ja seiniin. Sointi rauhoittui.

Ääni oli iso ja avara. Nyt ongelmana seisovat aallot. Bassot tuli hienosti taaemmas mutta läsnäolo ym. oli paremmin esillä kuuntelukolmiossa.
Vaikka kuinka olemme säätäneet kuuntelupaikkaa ja kaiuttimia, päädyin aina kompromissiin. Kaikki ei aivan ole kohdallaan mutta pirun liki kuitenkin.

Tänään päätin tehdä radikaalin liikkeen ja vaimon pienestä vastustuksesta huolimatta siirsin kauttimet oikealle seinälle. Koska kyseessä kuitenkin olohuone, kaiuttimia ei voi vetää kovinpaljon takaseinästä irti. Kuminasta ei edelleenkään tietoa vaikka atakkia alkoi löytyä! Mikä parasta, bassojen sävyt eivät edelleenkään värjäydy vaan ovat paremmin seurattavissa. Seisovia aaltoja ei liiemmin esiinny. Stereokuva leveyssuunnassa hyvä mutta syvyydessä on puutteita edelliseen asetelmaan (sen virheen sallin!). Nyt kokonaisuus pykälää parempi. 80Hz:n monttu poissa. Ja vaimolta siunaus uuteen järjestykseen (kuva 2.). Vaikka onkin siunatussa tilassa... :)

No, kuunnellaan tässä viikko ja katsotaan sitten jäänkö kaipaamaan edellisen asetelman mieletöntä avaruutta/ilmavuutta vai viekö rytmikkäämpi soundi pisteitä enemmän puolelleen.
Jos näin käy, taytyy kangas, tykki ja surround-kaiuttimet siirtää ja näin pääsee taas johtojen vetelyyn/piiloitteluun...

Että puuhaa on piisannut tämän lajin puitteissa.

Mites muilla? Onko akustointi ollut heti kohdallaan, kaiuttimet helposti sijoiteltavissa jne. Vai onko vielä "oikea" sointi kuulematta? Mikä on eniten hikoiluttanut tässä lajissa?

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Heh, varohan Keimo ettei tule venähdyksiä tai tyriä kun noin rehkit Raskaan hifin kanssa :D

Sijoittelusta sen verran että olen alkanut itse uskoa vakaasti ns. epäsymmetriseen sijoitteluun eli toinen kaiutin toiselle seinälle ja toinen toiselle. Liitteenä oleva kuva selventää ja töllö on siis nurkassa kaiuttimien linjasta taaempana. Tässä omassa betonibunkkerissa ehdottomasti se Ainoa Oikea tapa. Yllättävää kyllä, tuntuu että bassot suorastaan hävisivät ja enempikin kelpaisi, kun aiemmin oli tiettyjä moodeja jotka tahtoivat olla turhan jyrääviä. Mutta enpä väitä että tällä sijoittelulla olisi sama toimivuus isommissa tiloissa, joka tapauksessa tässä kämpässä ilmaa ja avaruutta tuli kaiuttimien väliin enemmän kuin millään muulla sijoittelulla. Uskoisin että tietyt bassotaajuudet korostuvat väkisinkin jos kaiuttimet sijoittaa yhtä etäälle seinästä.[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Juu ei ole kohdallaan kuten Sawon "syväkurkut" ovat usean miehen voimalla todenneet. Kajareilla akustisesti erilainen ympäristö, diskantti vetelee vähä oikealle,tärykaikua piisaa ja tuo melko yleinen 40hz korostuma ja sen kerrannaiset. Äkkiseltään tuon luettua saattais ajatella et hirvee saundi, mut ei silti aivan järkyttävä. Akustoimalla parantuis sointi melkoisesti, mut laiskuutani kaikki rojut on ollu varastossa kohta vuoden :D Siltikään ei juuri ahista koska sointi on lähes sitä mitä tuosta kuvittelen ikuna irti saavani, kaikesta huolimati :)

t.JH
 
Keimo Kumpulainen sanoi:
Itse olen paininut akustiikan kanssa kuutisen vuotta.

Kokeilepa ottaa yhteyttä RPG UK:n Mathew Mouleen, niin saat konsultointia vaikkapa pohjapiirustuksen lähettämällä. Löytyy paljon erilaisia ratkaisuja, jotka saattavat olla vaimonkin mieleen: http://www.rpg-europe.co.uk/product_index.htm

Ja kun ilmiselvästi et pelkää valuutan sijoittamista äänentoistoon, niin näitäkin uskaltaa suositella: http://www.decorative-art-services.co.uk/Art Acoustics/Welcome.html

Mulla olisi tarkoitus yrittää viritellä akustiikkaa Clearsorbereilla. Odottelen vain suosituksia.
 
Laitoit sittenkin sinne käytävän puolelle. Voi olla kuitenkin parempi ratkaisu kuin keittiönpuolelle, koska nyt jää takaseinällä etäisyyttä takkaan. Kuinka ääni asettuu korkeussuunnassa. Tuota pitää kuunnella, mutta saattoi aiempi ratkaisu toimia paremmin. Takaseinään ei nyt jää tilaa kovin paljon, mutta kuuntelemalla paikat saattaa löytyä myös tuolta.
Kerro kokemuksista siirtelyjen jälkeen, tai kuuntelujen. Hieman arvelluttaa, mutta kaikki on mahdollista.
 
Minulla on nuo akustiikkahommat napsahtaneet kohdalleen. Huone on siltikin kevyesti akustoitu, koska liika akustointi vie elävyyden. Verhoa on paljon ja jenkkityyliset kagassohvat (säkkikangas tyyppinen pinta). Sovien alla patjat kiinni, etteivät näy ulospäin. Isot taulut rikkomassa kovia senäpintoja ja taulujen takana ääntä syövää materiaalia. Huvittavimmat ostokset on tehty mattoa ostaessa, kun hain Anttilasta kolme mattoa koekuunteluun, yksi jäi tänne. Olen tuonkin jälkeen hakenut maton kuunteluun, mutta palautin. Maton alla on luistonesto harsoa.
Sohvat on twiikattu jaloistaan niin, että jaloissa on 2,5 cd holkit korkoina. Sopivat vielä sovien tyylinkin. Kaiuttimet on kaikkiin seiniin rittävän kaukana ja kuunneltu tarkasti paikoilleen.
Voisin sanoa, että tällähetkellä akustointi on bueno tuolle kalustolle tuossa tilassa. Huone on vieläpä asuttavan näköinen.
 
Jani P sanoi:
Mulla olisi tarkoitus yrittää viritellä akustiikkaa Clearsorbereilla. Odottelen vain suosituksia.

Ma ei tieta tommone. Kiitos vinkeistä!

Tässä kuvat omista ratkaisuista. Perus pinnoitettua akustolevyä katossa, seinissä joko maalattu tai harsomaisella kankaalla verhoiltu. Edullinen ja toimiva ratkaisu, tosin paikat määräytyivät melko pitkälle mutu tuntumaan. Huononpaan ei ainakaan menty.

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Janne sanoi:
Sijoittelusta sen verran että olen alkanut itse uskoa vakaasti ns. epäsymmetriseen sijoitteluun eli toinen kaiutin toiselle seinälle ja toinen toiselle.

Käytin tuollaista itsekin aiemmin. Oletko havainnut äänikuvassa mitään puuttaita? Itselläni kokonaisuus pareni, mutta äänikuvan tarkkuus hieman tuntui kärsivän. Onneksi niitä äänikuvaltaan vahvoja levyjä oli hyllyssä aika vähän.
 
Omalla kohdalla parannus oli suuri pelkästään sen takia että sai enemmän ilmaa kaiuttimien ympärille. Puutteista hankala sanoa kun äänikuva parani absoluuttisesti potenssiin kaksi :)
 
Back
Ylös