Pännärin rakentajia (PP34, miksei muitakin saman ukon laitteita...)

mkutvonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 235
Kaupunki
Orimattila
Heps.

Tulipahan mieleeni kartoittaa tilanne täällä foorumimme puolella, kun itse olen mokoman projektin aloittanut. Tai siis hankkinut suurimman osan aineksista... Nytkin tars olla oikeastaan jo pajalla vääntämässä koteloa.

Mutta, kuitenkin, RadioDuosta kertoivat tuossa viime kuun alkupuoliskolla myyneensä jo kuusi rakennussarjaa (vai olivatko vain muuntajat...) kyseistä laitetta. Se alkuperäinen on muuten vieläkin siellä kuultavissa... Että mihinkä ne kaikki on sitten mennynnä?

Jotta saisi jotain vauhtia tähän, niin kerron joitain yksityiskohtia suunnitelmastani:
  • Puukyljet Khaya-mahonkia
  • Alumiininen jyrsitty etulevy 8mm:stä K-Raudan latasta
  • Kokonaan JJ Electronicin putkilla
  • Monoblokit, R&L:n päätemuuntajilla ja UralTonen toroidi-verkkomuuntajilla

Tämän enempää en vielä paljasta. Kauan tätä on muuten suunniteltu. Keväämmällä olin jo tekemässä yhtä EL84-kytkentää. Se jäi, lähinnä alemman tehonsa takia. Lisäksi, en ole vielä käyttänyt aiemmin muita kuin toroideja rautapuolella, joten miksi muuttaa suuntaa. Päätemuuntajat olivat sikamaisen halvat.

Se siitä. Kertokaa omistanne, jos olette tekemässä näitä. Laitan luonnollisesti kuvia projektin edetessä.
 
Terve vaan!

Ainakin tänne pari päätemuuntajaa päätyi, kun liikkeen ohitse satuin ajamaan. Mitään kiirettä en projektin kanssa ole pitänyt, mutta ehkä tuossa syksymmällä saan työt käyntiin, jos emännän silmä välttää ja aikaa riittää. En ole ennen ollut putkien kanssa juurikaan tekemisissä, mutta ajatus omasta putkivahvistimesta on tässä viimeisen vuoden aikana kypsynyt. Etenen tässä asiassa mallilla hiljaa hyvä tulee.

Ajattelin pysyä peruskonstruktiossa, kotelon teen kuitenkin itse. Kylkiin varmaankin pähkinää ja riittävästi lakkaa. Ajatuksena on hieman http://www.emotiveaudio.com/ tuotteiden tyylinen ulkoasu. Kohtuuttoman hienoja muuten nuo etsaukset, pitäisiköhän sellainenkin taito vielä opiskella!

Kuvia tullee tältäkin suunnalta, sitten aikanaan.
 
Synnyttäminen on sitten vaikeaa. Olisi taas varmaan pitänyt piirtää kotelo, eikä vaan pantata kaikkea päässään. Vaan minä kun olen niin huono piirtämään. Toisin sanoen projekti takkuaa vielä kotelointivaiheessa. Riemukasta.

Mutta kun olen sentään saanut etulevyistä jyrsittyä hahmotelman, niin pannaan sitten niitä luvattuja kuvia. Tulee olemaan pelkkä virtaledi tuossa etulevyssä. Kytkimet tulevat kaikki kotelon sivulle, ehkä. Tai sitten kanteen, jos sivusijoitus osoittautuu turhan ikäväksi toteuttaa. Tuostakin etulevystä tuli harjoituskappale ainoastaan yhden jyrsimenlipsahduksen takia.

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Miten jyrsit tuota alumiinia? Itse en ole koskaan kokeillut.
 
Vaikken kutvonen olekaan, niin voisin vastata tuohon, että tavalliset hyvälaatuiset jyrsinterät uppoavat alumiiniin kuin vanhaan mummuun. Jotain vahaa/leikkuuviinaa terälle, kovat kierrokset ja töihin >:D
 
Alumiinin leikkuuneste on jotain spriitä. Messinkiin sopinee vesi, pienimuotoisiin Ms- töihin jopa sylki ja hyvin!. Niin brutaalia, kuin se onkin. Ps. Kuten poraus ja kierteitys.
 
Kyllä alumiini työstyy, katsokaapa näitä. Ammattilaisten tekemiä.

metallipeilit2hs9.jpg
 
Juu. Tuo alumiinityöstö on hoidettu ihan tavallisella Boschin yläkyrsimellä ja - säästääkseni teräkustannuksissa - halvoilla Claes Ohlsonin tarjouskyrsinterillä. Maksoivat 7,90€ setti. Hyvin purevat, vain yhteen on hieman palanut alumiinia kiinni. Itse olen käyttänyt ihan sinolia leikkuunesteenä, tosin huonona puolena on todella ripeä haihtuvuus. Tuo tuskin on mikään kovinkaan oikeaoppinen tapa. Ajattelin kyllä vielä kokeilla ihan tavallista leikkuuöljyä. Se kun ei haihdu, ja varsinkin sprayt tarraavat pintaan kiinni, niin ettei tartteis koko ajan olla lisäilemässä.

Tuon latan olenkin sitten katkaissut faijan duunipaikan nestejäähdytteisellä katkaisusahalla. Se kun tekee niin hyvän leikkuujäljen, ettei tarvitse ihan älyttömiä hioa.
 
Taas hieman kuvia... Kotelot alkavat mukavasti hahmottumaan. Ja sitten pääsee sovittelemaan osia, ja huomaa ettei sovikaan... Etulevyssä on nyt sitten turha reikä vipukytkimen vipstaakille. Millähän tuon peittäisin...

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Njoo... Kaikille jotka tätä vehjasta väsäävät: Muistakaa sitten ohjeen mukaisesti sovittaa ne 2N3819-fetit jotka toimivat ohjainputkien tasavirtageneraattoreina katodeilla. Itse sovitin 22 kpl näitä trankkuja, ja löysin kaksi sopivaa. Muut olivat keskimäärin 8-9mA Idss-virraltaan.
 
mkutvonen sanoi:
Haa! Ensimmäinen kahdesta monoblokista laulaa!!!

Hieno homma! Ja hyvältä kuulostaa?

Minulla meni tuo Revenge PP -projekti hetkeksi jäihin, kun suurempi tarve tuli yllättäen etuselle. Revenge etunen onkin ollut sitten työn alla jo hyvän aikaa, ja kotelo alkaa pikkuhiljaa olemaan kasassa. Vielä olisi pientä tuunaamista, sitten osat paikoilleen ja piuhat kiinni.. Pari kuukautta varmaan menee vielä.
 
No en tuota ensimmäistä ole vielä kuunnellut kuin testikäyttöön tarkoitetun Visatonin 3-tuumaisen lävitse. Toimii. Tänään olisi tarkoitus saada toinen valmiiksi (monoblokit, tosiaan), ja sitten saavat preludet kyytiä. Hyvältä tuo vaikutti, ja kun äsken sen annoin tuon visatonin läpi laulaa, en olisi malttanut kääntää virtoja pois.

Onnistumisen fiilis on jotakuinkin mahtava! Onnea, muuten, Incitatus, tuolle etusellesi. Laitan vielä illemmalla kuvia noista nähtäväksenne. Ja ehkä valotan soundiakin. Ja UralTonelta tilatut putketkin olivat täydellisesti sovitetut! Ei tarvinnut juurikaan säätää pääteputkien balanssia.

Leijuttaa... Nyt takaisin sorvin ääreen ennen kuin pää kolahtaa kattoon. Olen unelmoinut (ihan oikeasti...) tästä projektista ja sen lopputuloksesta jo yläasteiältä. Alun perin piti tosin väsätä köykkäläinen, mutta tämä on vielä parempaa!!!
 
Nyt ne sitten soivat. Luvattuja kuvia tulee myös nyt.

Ääni on hyvä. Soittaa musiikkia, ei ääniä. Jahka nuo putket tuosta vielä hieman kypsyvät niin kerron lisää. Pääteputkeksi valikoitui KT-77 alkuperäisen EL-34:n sijaan. Pitänee niitä kolmenelosiakin jossain välissä kokeilla. Nuo ainakin ovat perin kivat.

Mutta minä palaan kuuntelutuolille. Kuvia teille.

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Moi.. Löytyiskös kellään Pännärin vuorovaiheisen kytkentäkaavioita? Hävisivät jonnekkin bittiavaruuteen Hifi-lehden sivujen myötä.. Eikä tullut silloin niitä imuroitua.
Kiitollisena avusta olisin... :D
 
Back
Ylös