Orion Helsinki tour

  • Keskustelun aloittaja PPU
  • Aloituspäivämäärä
P

PPU

Tänne saa laittaa kommentteja Orion Helsinki vierailun havainnoista.

Mielellään kuunteluarviota ja havaintoja mahdollisesti kokeilluista sijoituksista. Oheislaitteista ja mistä tahansa mitä asiaan liittyvää tulee mieleen.


Orionit ovat siis olleet kotikuuntelussa Petri Mutasella ja Mikko Tiihosella. Ensi viikolla vielä mennevät vielä kolmannelle harrastajalle kuunteluun. Jos noita on väliaikaisten isäntien luona vierailleet muita kuuntelemassa, kommentit tervetulleita myös siltä suunnalta.


Vähän taustaa tähän Helsinki touriin.
Omistan kahdet parit Orioneja ja Petrin kanssa tuli palstoilla sattumoisin juttua lainaamisesta niin mikä ettei. Kokeineiden harrastajien kommentit ovat aina tervetulleita. Lisäksi, kun Orion tunnetusti on omasta mielestäni erinomainen kovapuhuja, ansaitsee se mielestäni lisää tunnettuvuutta harrastajien keskuudessa. Sitä kun ei valitettavasti ole saatavana "kaupasta".
Hyvällä säkällä vaikka joku muukin löytäisi siitä haluamansa (en tarkoita omaa lainassa olevaa paria joka ei ole myynnnissä)


Turneella olevat Orionit ovat kutakuinkin pilkuntarkasti alkuperäisten ohjeiden mukaan rakennettu Orion+ (takadiskantilla varustettu). Aktiivisuodin on myös itse rakennettu virtalähdettä lukuunottamatta. Suodin on viimeisintä versiota.

Vahvistimena 12 kanavainen ATI6012 (jota Linkwitz itse käyttää ja suosittelee Orioneille).
Paketin mukana toimitin myös 10 paria DIY välikaapeleita (Tasker C850 piuha Neutrik liittimin)

index.php[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Jos pömpelit ovat jossain tavallisen kuolevaisen kuultavana, niin laittakaahan vaikka yksityisviestiä tulemaan. 8)
 
DIA millos mennään Mikolle Orinoineita kuuntelemaan?
 
Meikäläisen luona Kalliossa noita pääsee sitten ainakin kuulemaan, tervetuloa halukkaille. Laitan viestiä kunhan laitokset saadaan tänne siirrettyä.
 
Hieno homma Jani.

Itselle ei ole mitään muuta väliä mutta jouluksi olin ajatellut nuo kotiuttaa. Eli TNT nouto esim. 19.12. pitäisi vielä ehtiä hyvin. Joten vaikka Jani et noita aivan alkuviikosta vielä noutaisikaan, pitäisi kuunteluaikaa jäädä vielä luonasi mukavasti. Jos sinulla vain on itselläsi aikaa. Mutta sovitte keskenänne miten teille parhaiten passaa.
 
Hitto vieköön kun näyttää huonolta tämä viikko. No itse asiassa elämä on ollut aika läkähdyttävää jo useamman kuukauden. Nyt vaimo on kipeä joten täytyy hoitaa häntä ja muksua illat. Huomenna firman pikkujoulut ja perjantaina silmien taittovirheleikkaus. Viikonloppu meneekin toipuessa. Ensi viikolla vaimoa tuskin edes näkee kotona jos hän aikoo suorittaa sairasloman rästityöt, joten muksunhoitovuoro vaan jatkuu. Täytyy koitaa sumplia. En millään haluaisi missata Orioneita.

Markot, unohdin sen aikaisemman privaviestisi, kun en silloin keksinyt mitä siihen vastaisin. En tosin vieläkään osaa sanoa mitään eksaktia, mutta eiköhän hommat järjesty tammikuuhun mennessä... Palaillaan asiaan puolin ja toisin.
 
Ensimmäinen henkilö jo ilmottautui lauantaille, mukaan mahtuu muitakin ja myös sunnuntai on varattu vierailuja varten. Keskiviikkona voinee vierailut onnistua klo 17 jälkeen, joten ei muuta kuin YV:tä tulemaan!
 
Muistan muutama vuosi sitten lukeneeni Linkwitzin sivuilta näistä kaiuttimista, ja kiinnostuinkin, mutta homma jäi koska kuuntelematta ei tietenkään viitsi paljoa rahaa laittaa peliin. Varsinkin kun en ole DIY-mies, vaan ostan mielummin valmiina. Janin luona pääsen nyt lopulta kuulemaan niitä, joten kiitokset sekä isännälle että Pasi P:lle. Aika suuret odotukset minulla on 8)

Mutta asiantuntijoille vielä sellainen kysymys, että mistä kannattaa tilata jos haluaa valmiit kaiuttimet ja selvitä mahdollisimman laadukkaasti ja edullisesti? Onko Yhdysvallat ainut vaihtoehto vai saako EU-maista? Pasi P, oletko kuvannut projektisi jossain netissä?
 
milesdavis,

Orioneja ei tällä hetkellä saa valmiina kikkareena "valtuutetun valmistajan rakentamana" kuin jenkeistä ja sieltä taitaa rahti nousta varsin suureksi.
Jos kuuntelusi jälkeen orkku sattuisi alkaa kutkuttamaan, pistä yv:tä.

Toistaiseksi kummempaa kuvausta ei omista rakennelmista ole mutta työn alla kyllä.
 
Pasi P sanoi:
milesdavis,

Orioneja ei tällä hetkellä saa valmiina kikkareena "valtuutetun valmistajan rakentamana" kuin jenkeistä ja sieltä taitaa rahti nousta varsin suureksi.
Jos kuuntelusi jälkeen orkku sattuisi alkaa kutkuttamaan, pistä yv:tä.

Toistaiseksi kummempaa kuvausta ei omista rakennelmista ole mutta työn alla kyllä.

Hyvä juttu, näin teen. Mistäs niitä kuunteluarvioita täältä löytyy, eikös meillä ole jo kaksi perusteellisen koekuuntelun suorittanutta? :)
 
On tässä vähän mietinnässä josko kirjoittaisi hommasta artikkelin, sen verran kertyi ainakin itselleni noita muistiinpanoja. Katsotaan nyt löytyykö aikaa moiseen. Eikös se ole muutenkin parempi kuunnella ensin itse ja lukea muiden kommentteja vasta jälkeenpäin?
 
Minulle on sama luenko muiden kommentit ennen vai jälkeen, mutta kiinnostavaa luettavaa ne kuitenkin ovat.
 
Itse taidan mennä tänään tai huomenna nuo Janin luokse kuuntelemaan. Kehut ja haukut saa sitten lukea täältä.

Mutta tuskin ne noita omia kaiuttimia voittavat, ovat nuo vaan niin musikaaliset! :D :D :D
 
Pitää vissiin avata peli kun olen kuullut vanhemmat Orion-yksilöt ensimmäisen kerran loppuvuodesta 2005 ja toisen kerran syksyllä 2006. En siis niitä, jotka ovat Tour de Helsinki. Noista reissuista oli palstapulinaa, josta osa taisi hukkua versiouudistusten myötä.

Tiivistän tähän muutamia perusasioita ja huonon tapani mukaan yritän myös selittää miksi asiat ovat noin. Tällainen spekulatiivinen selittely menee ehkä jotenkin läpi täällä DIY-puolella.

Tärkein positiivinen seikka on mielestäni yleiskäyttöisyys. Kaiuttimet ovat varmat työhevoset, jotka selvittävät hyvin erilaiset äänitteet ja genret. En ole black-metal miehiä, mutten usko että tuossakaan tulisi notkahdusta. Myöskään klasari ei ole heiniäni, mutta Orionit ovat dipolisuutensa ja palautteen perusteella vahvimmillaan nimenomaan klasarilla. Rokki sähköisenä ja akustisena sekä jaska toimivat mallikkaasti.

Yleinen balansointi on hifi - ei PRaT. Kaiutin ei tuo teho- ja huonevasteen (ja kenties särön) avulla rytmiryhmää pintaan kuten perinteisesti toteutettu puolileveä 3-tie lattiakaiutin tai alle metriin sijoitettu iso laajakaista saattaa tehdä. Jos äänite on ohueksi balansoitu, jää ylemmät bassolinjat peittoon kuten millä tahansa neutraaliksi balansoidulla kaiuttimella.
Dipolikorjaus on täysi, joten ala- ja keskibassoa tulee käytännössä aina määrällisesti riittävästi, koska kaiuttimia ei voi laittaa keskialueen vuoksi niin lähelle etuseinää että alabassot häviäisivät. Laadullisesti basso on puhdas (särötön) eli pehmeä/tummasävyinen, mutta herkkä kuuntelusuuntaisille huoneresonansseille (yksinuottisuudelle). Bassosaundi on huoneen täyttävä ja muhkea, ei kuiva ja tiukka. Olosuhteet tietysti vaikuttavat, joten tämä ei ole maailmanlaajuinen fakta.

Soittimet toistuvat avoimesti ja luonnollisesti. Minkäänlaista kireyttä, riipivyyttä, piikityksiä, tukkoisuutta, yliläheisyyttä tai -etäisyyttä ei ole. Diskantti oli jo monopolisena hyvin kuuluvilla muttei varsinaisesti esillä, joka kiinnittäisi huomion pelkkään ääneen ja sen ominaisuuksiin. Tourilla oleva takadiskanttiversio on kuulematta. Kuvittelen että näiltä osin ei ole menty ainakaan huonompaan suuntaan.

Jos äänikuvasta nyt uskaltaa jotain sanoa ilman että joutuu hyökkäyksen kohteeksi, niin sanottakoon sen verran että se on dipolimaisen avoin, mutta ei mitenkään erityisen tarkka ja paikallistava. Musiikki tulee, mutta instrumenttien sijainti ja koko eivät varasta kuuntelijan huomiota.

Iskua ja slämmiä ei tule erityisen paljon. Ulosanti ei kuitenkaan ole tumppu, paremminkin hillityn kohtelias. Tämäkin on suuntakuvion mukana tuleva ominaisuus, johon ympäristöllä on sanansa sanottavana.

Musiikinkuuntelutarkoitukseen, neutraalit, avoimet, hillityt ja hifit.
 
Oiva analyysi Kimmo.
Tekee kuitenkin mieli vielä lisätä että minusta takadiskantti on vaikuttanut melkoisen paljon asiaan. Pratista en puhu sanaakaan mutta boogie-factoria sen myötä on tullut paljon lisää IMHO.

On myös muutamia muita asioita jotka olivat omasta mielestä selvästi heikommalla tolalla silloin kuin kävit kuulolla mutta liittyvät enimmäkseen elektroniikkaan joten ainakaan sinulle en edes vihjaise tällaista seli-seli-selitystä ;)
 
Pasi P sanoi:
Tekee kuitenkin mieli vielä lisätä että minusta takadiskantti on vaikuttanut melkoisen paljon asiaan. Pratista en puhu sanaakaan mutta boogie-factoria sen myötä on tullut paljon lisää IMHO.

Voin kyllä kuvitella että takadiskantti on tärkeä juttu, joka avaa ääntä entisestään. Mulla takadiskantti on "luontoisetuna", enkä taida viitsiä edes testata millaista olisi ilman.

PRaT-balanssi on ehkä kerettiläinen tulkinta rytmiryhmän esilletuonnista, koska siitä puuttuu brittiläinen mystiikka. Olen kuitenkin kohtuullisen vakuuttunut että erityisen rytmikkäät kaiuttimet pystytään tuottamaan tarkoituksellisesti ja helposti, suunnittelemalla ne kylmästi vintage-periaattein. Orion ei noudata vanhoja periaatteita, vaan tavoittelee insinöörihifimäistä teho/vapaakenttä=vakio -yhtälöä, maustettuna dipolin suuntakuviolla, joka tuo paljon ilmaa ja hiukan suuntaavuutta. Tämä painottaa kaiuttimen ominaisuuksia klasarin ja hyvin äänitetyn modernimman musan puolelle - kuten monilla muillakin nykyaikaisilla hifi-balansoiduilla kaiuttimilla on tapana. Päivän polttava kysymys onkin, mitä Orioneista tuumaisi flättäri-basisti.
 
kimmosto sanoi:
Päivän polttava kysymys onkin, mitä Orioneista tuumaisi flättäri-basisti.

Arvelisin että jos on naim(a)-rytmi veressä ja on "perillä", ei orkut voisi vähempää kiinnostaa :D
Meitä tavan polkijoita kiinnostaa se lopullinen päämäräkin 8)
 
Pasi P sanoi:
Arvelisin että jos on naim(a)-rytmi veressä ja on "perillä", ei orkut voisi vähempää kiinnostaa :D

Paaasiiiiii, eipä nyt fleimata >:D :D Pohdintani oli vakava. Onko rytmiryhmä saatavissa takuuvarmasti esille kokoalueen dipolilla, vai pitääkö basso-osan olla aina vintage-tyyliin noin 30 cm leveä monopoli, jonka bassoelementti on kotelon etuseinässä 50 cm lattiasta ja ylärajataajuus 350 Hz? Ei suunnitella enempää tässä ketjussa, mutta ihan vaan mietittäväksi.
 
Back
Ylös