• MTOM rules:
    - When submitting phase opens, you are authorized to upload up to a maximum number of medias (configured by the admin).
    - Once submitting phase ends, voting phase starts and you will be able to vote for your preferred media.
    - At the end of the voting phase, the winner will be awarded !

Optocoupler äänenvoimakkuudensäätö

thomas_s

Käyttäjä
Liittynyt
7.8.2006
Viestejä
1 031
Diyaudio.com:ssa löytyi mielenkiintoista juttua. Lightspeed attenuator.
http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=&threadid=80194&perpage=10&pagenumber=1

Optocoupler = nelijalkainen komponentti, jossa led ja lrd vastus on samassa pienessä mokkulassa käytetään volumesäätimenä.


Datasheet: http://www.farnell.com/datasheets/1157.pdf

Tuossa on siis ldr vastus, joka reagoi valoon. Kun ledille syötetään enemmän virtaa vastus pienenee. Etuna on, että saadaan äänenvoimakkudensäädin täysin ilman mekaanisia kontakteja.

Suunnittelija on herkällä oskikkoskoopilla todennut että etenkin potikoiden koskettimet "pomppivat" ja jäävät soimaan kanttiaallolla mitattuna. Sama koskisi myös kiertokytkimiä, mutta ongelma on pienempi koska jousivoima on isompi. Jos koskettimia painaa sormella mittaustulos paranee. Musiikkisignaali ei ole kanttiaaltoa, mutta suunnittelija on kuitenkin sitä mieltä että tämä ilmiö on ihan oleellinen, ja että "lightspeed attenuator" ilman mekaanisia osia siksi kuulostaa paremmalta. Vaikka ei optocoupler vaimennuskään täysin ongelmatonta ole.

En ole tuota ketjua kokonaan lukenut vielä läpi, mutta ongelmia on ainakin että ldr vastus ei ole särötön vaan tuo noin 0,1% thd säröä, enimmäkseen toista harmoonista. Lisäksi ledille on syötettäva erittäin hyvin reguloitua virtaa, koska rippelit kytkeytvät suoraan signaaliin. Käsittääkseni tuollaisen virran reguloiminen ei ole kuitenkaan hankalaa koska virran kulutus on täysin tasaista.

Trimmereillä ja optocouplereita valikoimalla voi kuulemma päästä 0,25db kanavaeroon.

Pitää lukea keskustelut loppuun kun ehtii, mutta kyllä tuo aika kiinnostavalta vaikuttaa.
 

DIA

Käyttäjä
Liittynyt
26.7.2006
Viestejä
1 260
Meikäläinenkin melkein innostui tuosta kun threadi ilmestyi. Silloin innostus taisi tyssätä siihen, että en löytänyt sopivan pienillä impedansseilla toimivia komponentteja. Nyt threadiin on tullut näköjään melkein 700 viestiä lisää joten ehkä jotain uutta on ilmaantunut?
 

ealab

Käyttäjä
Liittynyt
3.8.2006
Viestejä
1 084
Olisiko tuota hyvä käyttää vahvistuksen säätöön, ei signaalitiellä.
 

thomas_s

Käyttäjä
Liittynyt
7.8.2006
Viestejä
1 031
ealab sanoi:
Olisiko tuota hyvä käyttää vahvistuksen säätöön, ei signaalitiellä.
Tuossa diyaudio/ketjussa tuo on nimenomaan signaalitiellä ja yleensä passiivetuseen asennettuna. Tuotteistettu malli "Lightspeed attenuator" on valmis koteloitu passiivietunen.
 
Ylös